Upratovanie bytu - systém
Ahojte. Aky mate system upratovania bytu a kolko cca vam trva 3 izbovy byt? Ja mam 3,5 izbovy stale si hladam system, kedysi som upratovala tak ze kazdy den 1 izbu 30-40 min. ale podstate som potom nemala “ volny” ani jeden den v tyzdni co sa tyka upratovania. Teraz posledny pol rok skusam tak ze vsetko naraz len ono to zabera 3,5-4 hodiny…
neratam pranie, zehlenie, varenie to pokladam za dennu samozrejmost.
Myslim podlahy, prach… ono nemam deti , sme domacnosti dvaja ale som detailista monk🙂 ak sa najde niekto podobny povedzte aky mate system. Kupelna mi trva vyse hodiny… ked si svihnem🙂 Pre mna upratanie neznamena obist prachovkou predmety a nezdvyhnut a “ zotriet podlahy…🙂
dam priklad napr obyvacka: zaluzie, dvere, klucky, radiator, parapeta, obyvackova stena, policky, konfernecny stol, vysatie gauca podlahy, umytie podlahy, lampy to vsetko tyzdenne v kazdej izbe… ak je nejaky taky maniak poradte system🙂 uvitam rady. Mamicky co spracu hracky a “ zotru podlahu” prosim ani nepisat to pre mna nie je upratanie ale hadat sa nechcem🙂
@terezka1947 dakujem
@eviku777 tiež som monk, upratujem denne zhruba 1,5hodiny, vysávam ja 2x týždenne a umývam, lestim podlahu, zvyšné dní to robí robot, sme 2 dospelý a 1dieta + pes. Výhoda je ze pracujem z domu, keby pracujem normálne monkovske nároky by museli ísť dole 😉
@martina2001 takze tak jeden den napr podlahy, druhy den prach, plus priebezne?
@amelie2017 robis po izbach alebo naraz prach… nasledne naraz podlahy a tak
@eviku777 ja upratujem po izbách napr. A najradšej som,keď je chvíľu dom prázdny,aby som všetko naraz upratala. Nemam rada,keď mi pobehujú deti s izby,do izby. Aaaale,niekedy sa to nedá.
Baby mozem otazku? Tie co fakt mate upratovanie zmaknute, teda system. Ja u nas poriadok udrziavam tak nejako stale ALE potrebujem upratat zanedbanejsiu domacnost - dom. Cize nie uplny humus typu vsade odpadky ale taky ten x-rokov neutrety prach, neumyvane podlahy, kuch.linka, napchate skrine, veci bez miesta porozkladane rozne po dome. V dome sa byva cize vari, perie, odpadky sa vyhadzuju, kupelna pouziva (zachod, vana, umyvadlo cca udrziavane).
Ako by ste postupovali? Dostala som volnu ruku dat to do poriadku. Popravde neviem kde zacat a ako postupovat 🤪
@eviku777 skus mozno nejakeho technologickeho pomocnika, ktory by ti to urychlil. Odkedy mame roboticky vysavac, obycajny vytahujem len vynimocne. Tiez sa snazim nemat toho vela na zemi a nabytok mam taky, pod ktory nas Marvin vlezie. Nemam koberce, podlaha je drevena, takze sa na nej nerobia take chumace prachu ako na laminate. Mozno na okna by ti pomohol nejaky parny cistic, apod. Ked prevliekam postelne, supnem ho rovno do pracky a susicky a potom navleciem naspat, takze si usetrim vesanie a skladanie. Ale nie som Monk, takze moje naroky su podstatne nizsie. 😁
Ak potrebuješ mať takú vyupratovanú domácnosť, tak si zaplať upratovačku - cez firmu alebo niekoho cez inzerát. Takto sa "zodrieš" 😐 a naj by bolo prehodnotiť čo všetko a ako urputne pucuješ - je to fakt potrebné? a pre koho - pre teba? tvoj pocit uspokojenia? Zamysli sa nad tým 🤔🙂 Život nie je o upratovaní, zníž svoje nároky a bude sa ti ľahšie žiť 😉.
Mame dom 140m2, neupratujem na komplet všetko v 1 deň, mám to rozdelené, niektoré veci robím denne, niektore párkrát do týždňa, napríklad kuchyňu utieram po každom varení, prach v dome raz za týždeň, okná umývam len párkrát do roka, tak isto žalúzie, dlážky umývam a vysavam asi raz alebo 2 krát do týždňa, s tým ze mam robota, ktorý mi chodí každý deň po dome, kúpeľňu na komplet riadim raz za týždeň, ale keď je špina na umývadle umyjem ju samozrejme hneď, dôležité je, že keď vidím niečo niekde, hneď to spracem, každá vec samozrejme musí mať svoje miesto, to vie aj muž aj dcéra..
@eviku777 upratovanie nám s mužom zábere dokopy tri hodiny týždenne a poriadok si udržujeme.
Môže ísť aj o chorobný stav
Charakterizovaný je neustálou potrebou a kontrolou, či je domácnosť uprataná. S tým sú spojené aj vtieravé myšlienky, s ktorými sa musí dotyčná osoba popasovať. V tomto prípade hovoríme o obsedantne-kompulzívnej poruche. Akákoľvek forma obsedantno-kompulzívnej poruchy (OCD) podporuje nárast stresu a úzkosti v postihnutej osobe. Činnosť, v tomto prípade upratovanie, vykonáva daná osoba ako nevedomý pokus upokojiť stres a úzkosť.
Možno to je aj tvoj prípad...uvedom si, že nemáš slúžiť bytu, ale byt má slúžiť tebe...nájdi si nejakú záľubu čo ťa baví...čo sa týka upratovania treba zminimalizovat domácnosť a udržiavat poriadok všade, neupratuj po izbách, upratuj priebežne všade...
@eviku777 neboj vekom a časom ťa to prejde😉jednoducho zistíš e sú podsatnejšie veci ako mať upratané.....z práce utekať nakúpiť, pre dieťa, variť večeru, venovať sa dieťaťu......nielene nebudeš mať čas sama na seba(sadnúť si a v klude si niečo prečítať)ale večer budeš padať na hubu od únavy😉samozrejme záleí od tovjej práce, kedy budeš chodiť z práce a či ti bude mať kto pomôcť s deťmi.....
Sice Si napisala, ze Take Ako ja nemaju pisat, Ale mne to neda. Moja Mama Bola na poriadok podobne a traumu mam z toho, ak kvoli tomu nenavidim upratovanie, lebo sme kazdu sobotu cely den len upratovali, utierali policky od prachu a mama nikdy nebola spokojna
Ja upratujem po izbach, kedze mam dve male deti a nie vzdy sa podari poupratovat vsetko na raz. Tak nech uz mam aspon nieco dokoncene.
@marcellka32 presne si podpísala môj stav. A viem o tom, a viem že to nie je dobre … dokonca som prišla na pár dôvodov prečo asi to tak mám a nijak raz sa toho neviem zbaviť. A to mame dvojizbak a dve deti a 90% času taký poriadok že by som sa nehanbila keby niekto nečakane prišiel. Ach jaj. Pomoc. Asi je to hnusne ale dobre mi padne prečítať si tu že viaceré sme take milujúce poriadok. Aj my veľa chodíme von… ale ja by som nedokázala vyjsť s tým že idem si užívať pekne počasie veď neporiadok počká. Lebo on fakt počká a ešte sa s našim príchodom strojnasobi.
@eviku777 tiež mám rada poriadok, všetko musí mať svoje miesto. Zlom nastal,keď sa narodila dcéra. Nestíhala som, nestíham dodnes. Vnútorne má štve ,čo všetko by som chcela a potrebovala spraviť. Na také detailné,nárazové upratovanie som mohla zabudnúť. Zľav z nárokov kým sa dá, lebo potom ťa to bude deptat 😒
Taaaaakže... Nemáme deti, žijeme v 2izbáku, 50m2, ja pracujem na čiastočný úväzok takže nemám na domácnosť celý deň ale asi mám viac času ako bežne pracujúce ženy a mamičky. Mám to podelené tak že v pondelok umývam kúpeľňu a wc, klasika umývadlá batérie, čo treba..plus sa snažím raz za deň pretrieť batérie s bavlnenou "handričkou" aby na nich nebolo vidno odtlačky a kvapky. v utorok utieram prach... Čiže v obývačke poličky, stoly, parapety, v spálni nočné stolíky a pod. Robotický vysávač vysáva každý deň, približne raz za týždeň alebo za 2 aj mopuje. Potom mám týždenné úlohy ako sú na fotke. To číslo je číslo týždňa. Samozrejme veci ako utrieť kuchynskú linku, varnú dosku a podobne robím podľa potreby. Snažíme sa udržiavať poriadok, a veci za sebou hneď odložiť.
Na FB som v skupine pullmoshka - zónové upratovanie 20 minút denne a ona to tam má že mať aj voľný deň a každý deň sa povenovať nejak časti domu/bytu... Ale podľa mňa je to nepraktické.. napríklad na každú izbu čiže každý deň má že povysávame a pozmývame podlahy. Podľa mňa je blbosť vyťahovať vedro a mop aby som umyla podlahu v kúpeľni a potom ho odkladať. A zajtra zase ho vyťahovať aby som umyla tú našu malú spálňu.. ale niekomu to možno tak vyhovuje...
Ja ti síce neporadím ale poviem ti čo si u pamätám z detstva. Mamu, ktorá sa s nami nehrala. Možno keď sme boli úplne malí ale to si už nepamätám. Boli sme síce 4 a tak mala čo robiť okolo nás ale veru, hrať sme sa hrali súrodenci spolu. Pre mamu bola najväčšia pochvala keď ju susedia (chlapi) pochválili ako má stále pekne upratané a že oproti ich šporáku sa ten náš až tak bliští. Neviem do akej miery bola monk, ako decko som si to zas tak neuvedomovala ale to s tým šporákom spomínala nie raz. To sa pomaly vznášala. Ale ona je už taká povaha. Smutné. Podľa mňa to bolo aj preto, že otec ju nijak nechválil. Vlastne ako sa tak rozpamätávam, nerobila to ani ona voči nám deťom. Aj keď nás má rada. Ale taká bola asi doba. Ja upratovanie neznášam, pre mňa je to strata času. Robím to ako nutnosť bo v špine sa žiť nedá. No i tak by som bola radšej vonku a makala vyžínačom alebo kopala jamy pre stromy.
Prajem ti aby si vedela zvolniť. U nás sa pol roka po pôrode upratovalo len to, čo horelo, postele, wc, kúpeľňa, vysávanie, občas vytretie. A potom nekonečné spratávavanie kuchyne. Chlap zas makal na záhrade a okolo domu, to je nekonečný príbeh robôt. A tu sme. Užila som si ten prvý polrok v "bordeli" úplne parádne.
@eviku777 akože podľa mna trn čas čo ste napísali na upratovanie 3,5 izboveho bytu je v poriadku, pretože mne trvá upratat 1 izbový tak 2-2,5 hodiny. (Izba, kuchyňa, kúpeľňa a wc). Možno na ušetrenia času - veci ako radiátor, žalúzie by som nerobila každý týždeň (2x do mesiaca napríklad). Alebo ešte skúsiť roboticky vysávač, zatiaľ čo budete utierať prach alebo niečo iné povysava sa Vám podlaha a potom už len pretretie podlahu. Aspoň kúsok času ušetrené. Moja sestra taký vysávač má a je spokojná. Určite aj ja chcem niečo take ked budeme vo väčšom 🙂
@eviku777 nie, upratujem každý deň všetko, akurát keď vysávam ja odtahujem sedačku, ináč všade a pod všetko vojde aj robot. Jedine co nerobím ja je žehlenie
@eviku777 samozrejme, nie každý deň utieram prach v uzavretej vitríne, len 1x týždenne, 1x týždenne prezliekam posteľné, 1xmesacne okná, teraz ešte ozonujem byt 1xtyzdenne.
Hlavne vyhod zbytočnosti a lapače prachu. Tie žalúzie by leteli ako prvé. Tak isto všetky koberceky. Kúpeľňa - minimalizuj, čo sa dá poukladaj si do košíčkov, do skryniek. Je rozdiel mat všetko v pár kosikoch (boxoch, krabickach) ktoré dvihnes a umyjes poličku ako prekladať milión flasticiek.
Obývačka - zredukuj všetky výstavky v políčkach, rámiky s fotkami daj na stenu.
Používaj Pronto na prach alebo leštenky na nábytok, výrazne to pomôže proti prachu. V kúpeľni striedaj čistiace prostriedky občas niečo silné na vodný kameň ako pulirapir ale ináč stačí bežný kúpeľňový sprej ktorý pretres handrou. Super sú aj jednorazové vlhcene utierky na kúpeľňu, s jednou - dvomi prejdeš komplet všetko, trvá to asi pol minúty a máš čisto.
Na vodovodné batérie, digestor, sklenený sprchac použi čistič na okná a utri papierovou utierkou. Sú aj čističe priamo na nerez.
Celkovo správne čistiace prostriedky spravia naozaj veľa. Tak isto moderná domácnosť - umyvacka riadu, sušička, robotický vysávač.... Tak isto napríklad profi mop je síce drahší ale väčší a umyjes s nim rýchlejšie.
Upratuj systémom že najskôr všetko zbežne (celý byt pohlahy povysavaj poumyvaj, očistí kúpeľňu) a k tomu jednu - dve veci detailne čistenie (napríklad linku). Toto detailné čistenie striedaj tak aby si napríklad v priebehu mesiaca stihla všetko. Ľahšie sa zdržuje poriadok keď upratujes po trochach častejšie ako keď to robíš všetko naraz ale menej casto
A ako to tu baby spomínali dôležitý je minimalizmus, vhodne zvolený nabytok, systém, uvažovať nad tým ako robiť veci efektne.
Ja som mala dlho popri práci brigádu - upratovanie firmy. To co sa tam stará tetka upratovacka motala s metlou 16 hod v týždni ja som mala hotové za 4 hodiny. Tak isto občas mame upracem dom 180 m2 to ma aj garazou. Mame to trvá 10 hodín ja to mam za 3.
@marcellka32 prepac ale toto moj pripad nie je. Ano som detailista na poriadok, sama som sa nazvala v ramci srandy Monk, pisala som sem lebo si hladam lepsi syatem mozno radu. Zaluby mam denne chodim cvicit venujem sa praci ktora ma bavi a je mi zalubou, partnerovi, kamaratkam, rodine, cestujem hodne vela aj pocas pandemie.
@eviku777 Upratujem po izbach. Dokladne. Kazdy den 1 izbu. Vzdy na komplet taktp mi to vyhovuje

@amelie2017 aj toto potesi ze je niekto komu to trva ako mne😉