icon

Vybrať dom alebo byt s rovnakou rozlohou?

25. apr 2025

Dobrý den,
Bývame v hlavnom meste - momentálne 3 izb. Byt 65 m2 novostavba (tým chcem povedať že usporiadanie priestoru je v poriadku) je nám už však tesno - syn ma 3 roky. Mame väčšiu terasu na najvyššom pochodi takze susedov nad nami nemáme ale pod mami aj z boku býva často hluk. Nasli sme teraz dvojdom - 90m2 s predzahradkou a menšou terasou. Ja však stále váham ci je dobrý napad takéto riešenie. Samostatne stojaci dom v Bratislave tazko zaplatime. Išli by ste s takýmito m2 do domu? Alebo radšej byt v tejto velkosti?

Strana
z2
martina7578
25. apr 2025

Úplne v pohode dvojdom. Budete mať len jednu spoločnú stenu, viac priestoru a aspoň malý pozemok. Uložíte si do neho vaše úspory a možno o 15-20 rokov našetríte na samostatne stojaci dom.

gejb
25. apr 2025

90m je obytná plocha a k tomu predzahradka+ terasa? Správne? To mi príde celkom OK riešenie.

aalt
25. apr 2025

90m2 je pekne cislo, skor by mi vadil ten dvojdom. Ak mate "obycajnu" spolocnu stenu a "spojenu" zakladovu dosku, tak to mas susedov na urovni bytu. Viem o domoch, kde sa takto "pocuju". Pocut je aj "chodenie". Ale viem o domoch, kde maju zakladovu dosku oddelenu a spolocna stena je "dvojita". Len tam to bol zamer, vacsinou sa to takto zial nerobi.

katarinaba
25. apr 2025

Z hladiska susedstva - lepsie jeden sused ako dvaja, traja. Dvoj dom s predzahradkou by som brala radsej ako byt. ALE - treba si uvedomit, ze mat dom su naklady navyse - udrzba, opravy, poistenie. Starostlivost o predzahradku. Proste cela rezia bude na vas nie len financne ale aj fyzicky.

petracandle
25. apr 2025

Mňa fascinuje, že ľudia bývajú v kadejakých krtincoch (ako minule keď sa riešilo že je ok bývať 4 ľudia v dvojizbáku) ale domy by si stavali min 200m2 😃

Veď keď teraz bývate v 60 tak 90 vám asi nebude malé, a zvlášť ak je k tomu aj záhrada atď

colsami
25. apr 2025

Ty musis vediet co je pre Teba ano a co nie. Co uprednostnis a kde robis kompromisy... Lebo to je taka otazka... My ked sme hladali dom, akonahle bolo v inzerate ze "radova zastavba", "dvojdom" a pod , vypinala som inzerat, pre nas rozhodne nie. Niekomu to vsak nemusi prekazat. Vela stastia pri vybere 🍀

tanapeta
25. apr 2025

Ono závisí aj kde sa ten dvojdom nachádza. Lebo nejaké dediny ako Hamuliakovo, Malinovo a pod. tam
by som určite z novostavby s terasou v Ba, nešla. A určite nie do dvojdomu

samik88
25. apr 2025

Ak je to v meste tak určite ten dom. Aj môj syn má 3 roky a hocikedy vybehne von na dvor sa hrať. Lepšie mať jedných susedov ako xy v bytovke.
Inak keď sme hľadali dom tiež sme pozerali aj taký v radovej výstavbe a myslím si,že to nie je taká katastrofa. Susedov si aj tak nikde nevyberáš,nevieš predpokladať či budú hluční alebo akí sa nasťahujú.

petulda333
25. apr 2025

Dvojdom by som isto nechcela....ale teda lepsie ako byt,aspon pre mna

balerina2025
25. apr 2025
@katarinaba

Z hladiska susedstva - lepsie jeden sused ako dvaja, traja. Dvoj dom s predzahradkou by som brala radsej ako byt. ALE - treba si uvedomit, ze mat dom su naklady navyse - udrzba, opravy, poistenie. Starostlivost o predzahradku. Proste cela rezia bude na vas nie len financne ale aj fyzicky.

@katarinaba to je pravda ale potom treba zvazit, ci cloveku rupnu nervy z neustaleho hluku alebo sa v ramci moznosti zariadi a pojde radsej do domu, ved nemusi mat hned 10 arovu zahradu.

balerina2025
25. apr 2025

@anonym, ono treba zvazit, ako su pospajane domy, a este ako daleko je to od Bratislavy, lebo ak mate dochadzat, zas treba pocitat s nakladmi ako benzin ci casova strata. ale ja ta uplne chapem ze chces uniknut, aj ja sa o to roky pokusam.

simsalabim
25. apr 2025

V BA by som to brala, mimo BA nie.

tilly
25. apr 2025

Dvojdom je úplne v pohode. Je aj ten dom v Bratislave? Ak áno, kľudne by som išla, ak mimo, nie. Dochádzanie nie je pre mňa.

bolarazjedna
25. apr 2025

My máme 92m2 stvorizbak, stále si hovoríme, že je tu ako v dome, akurát nám chýba záhradka. Ja by som zažila cenu bytu vs dvojdomu a dostupnosť služieb (obchody, škôlka, práca). Ale ak by cenovo boli blízke a dostupné mnou preferované miesta, tak určite by som chcela aj záhradku a vybrala by som dvojdom.

katarinaba
25. apr 2025
@balerina2025

@katarinaba to je pravda ale potom treba zvazit, ci cloveku rupnu nervy z neustaleho hluku alebo sa v ramci moznosti zariadi a pojde radsej do domu, ved nemusi mat hned 10 arovu zahradu.

@balerina2025 ??? skus si este raz precitat, co som napisala.
Na druhu stranu, ked mas v panelaku dobrych susedov, moze ich byt aj desat, stale to moze byt lepsie ako jeden vysinuty. A toto vacsinou nezistis skor, ako nebyvas.
Druha vec su financie - nejde len o zahradu, mozno maju na udrzbu aj 10 arovej zahrady, to nevieme. A mozno, ked zacne zatekat strecha, nebudu mat na opravu, nedaju im uver. Udrzba RD rozhodne nie je nezanedbatelny vydavok.

tanapeta
25. apr 2025
@katarinaba

Na druhu stranu, ked mas v panelaku dobrych susedov, moze ich byt aj desat, stale to moze byt lepsie ako jeden vysinuty. A toto vacsinou nezistis skor, ako nebyvas.
Druha vec su financie - nejde len o zahradu, mozno maju na udrzbu aj 10 arovej zahrady, to nevieme. A mozno, ked zacne zatekat strecha, nebudu mat na opravu, nedaju im uver. Udrzba RD rozhodne nie je nezanedbatelny vydavok.

@katarinaba a ešte je rozdiel sused vedľa v byte zatvorený ako sused hneď vedľa pod oknom vonku grilujúci…

balerina2025
25. apr 2025
@katarinaba

@katarinaba ja by som isla uz dakam na polosamotu. zila som chvilu v dome, kde bol vedla vysinuty a zila som aj v panelaku a ver, ze stastie na dobrych susedov moc nemam, ale to som ja. akoze v panelaku pocujem aj 2 poschodia pod nami, kvoli rekupiracii, takze asi tolko k tomu. a ano, kym daco kupim, si naozaj troska aj zistim, kto byva na okoli.

balerina2025
25. apr 2025
@tanapeta

@katarinaba a ešte je rozdiel sused vedľa v byte zatvorený ako sused hneď vedľa pod oknom vonku grilujúci…

@tanapeta my to mame v jednom, pod nami griluju aj na balkone a fajcia. taka kompletka.

sweetdreams1
25. apr 2025

V akej časti BA je ten dom?
Ja by som v rámci BA brala hneď, ale ak to je nejaký satelit pri BA, problémom nebude dvojdom, ale dochádzanie, škôlky atď ....

tenerifka
25. apr 2025

Aj dvojdom je lepsi ako hocijaky byt..... A mozno budes mat stastie na pohodovych susedov. Kazdy je iny, ja som vyrastala v dome, babky mali domy, mam dom a aj moji surodenci maju domy. Moja prva nehnutelnost bol 3-izbovy byt, bola som tam nestastna, ako v klietke, nastastie som sa ho mohla ako 24-rocna zbavit. Ale to je moje nastavenie, vyskusala som aj jedno aj druhe a mam v tom jasno, u niekoho to moze byt inak

tilly
25. apr 2025

Tak samozrejme veľmi záleží od susedov. My sme v radovke, dobre riešenej, lebo my sme pospájaní schodiskami a chodbami, nie obytnými miestnosťami, čiže susedov nepočujeme, ani oni nás (vraj) a to my sme mali obdobie, keď boli naše deti dosť hlučné.
Máme dvoch debilnych susedov. Jednu vysinutu ženskú (SNS, republika volicku), ta býva našťastie na konci ulice, nie v našej radovke a suseda zo zadného domu, čiže pomerne ďaleko a tiež nie z radovky. Priami susedia sú všetci v pohode. Ak niekto znepríjemňuje život, tak tí, čo žijú mimo nás

katarinaba
25. apr 2025
@balerina2025

@katarinaba ja by som isla uz dakam na polosamotu. zila som chvilu v dome, kde bol vedla vysinuty a zila som aj v panelaku a ver, ze stastie na dobrych susedov moc nemam, ale to som ja. akoze v panelaku pocujem aj 2 poschodia pod nami, kvoli rekupiracii, takze asi tolko k tomu. a ano, kym daco kupim, si naozaj troska aj zistim, kto byva na okoli.

@balerina2025 ja som v panelaku zila 28 rokov, na susedov sme mali statie, este do vtedy to tam bolo konstantne. Ludia sa navzajom poznali, pomahali si, zdravili sa, aj sa usmievali. Dnes ked idem navstivit mamu, ludi nepoznam. Niektori ani len odzdravit nevedia. Z povodnych ludi ostali snad tri byty bez zmeny. Nastastie je v dome klud. Zvierata nepocut, ludia nerobia diskoteky. Len teda, uz su si navzajom cudzi.
Moj dom bol postaveny mimo zastavanej rady - vacsina domov je postavenych hned po stranach cesty. Dlho sme mali okolo seba len zahrady. Teraz uz z jednej strany mame susedov, na dalsich tam caka dalsi dom. Ale zatial ani neviem o tych pristahovanych, myslim, ze tiez budu v pohode - zatial ziadne hulakanie, hlasna hudba, este ani psa nemaju. Je to proste o kuse stastia.
No to, ze to cele budu musiet udrziavat sami (aspon ten poldom) to je jasne uz teraz. Takze ak teraz vychadzaju tak, ze mozno jedna dovolenka raz rocne a hotovo, to cele moze velmi zavazit - to uz je jasne dnes.

katarinaba
25. apr 2025
@tanapeta

@tanapeta jo, ale to clovek zial zisti, az uz je neskoro. Navyse aj jeden sused je velka premenna - dnes je tu on, zajtra pride druhy. Nik nevie co za cudo tam prikvitne.
S vyssimi zivotnymi nakladmi vsak mozu kalkulovat uz dnes.

deti95060810
25. apr 2025

autorka napísala si pomerne málo info... a ku tomu si prestala komunikovať.
máš tu odpovede, len stále dookola tie isté otázky a ty NIČ.

lenkakravcova
25. apr 2025

Podľa mňa dvojdom, alebo radová zástavba je celkom fajn ekonomické riešenie (šetria miesto, eneregie máš stále aj záhradku).
Ale pozrite sa na tie steny ako vyššie rádia, aby boli dobre spravené alebo sa dala stena aspoň odhlucnit.

balerina2025
25. apr 2025
@katarinaba

@balerina2025 ja som v panelaku zila 28 rokov, na susedov sme mali statie, este do vtedy to tam bolo konstantne. Ludia sa navzajom poznali, pomahali si, zdravili sa, aj sa usmievali. Dnes ked idem navstivit mamu, ludi nepoznam. Niektori ani len odzdravit nevedia. Z povodnych ludi ostali snad tri byty bez zmeny. Nastastie je v dome klud. Zvierata nepocut, ludia nerobia diskoteky. Len teda, uz su si navzajom cudzi.
Moj dom bol postaveny mimo zastavanej rady - vacsina domov je postavenych hned po stranach cesty. Dlho sme mali okolo seba len zahrady. Teraz uz z jednej strany mame susedov, na dalsich tam caka dalsi dom. Ale zatial ani neviem o tych pristahovanych, myslim, ze tiez budu v pohode - zatial ziadne hulakanie, hlasna hudba, este ani psa nemaju. Je to proste o kuse stastia.
No to, ze to cele budu musiet udrziavat sami (aspon ten poldom) to je jasne uz teraz. Takze ak teraz vychadzaju tak, ze mozno jedna dovolenka raz rocne a hotovo, to cele moze velmi zavazit - to uz je jasne dnes.

@katarinaba ano, predttym to bolo ine, a samozrejme ako dieta som inac vnimala ruchy , zvuky, fajcenie na balkonoch....
teraz vela ludi uz napr byty prenajima, a teda tie vztahy su skor nevztahy, uz to nie su tie byty pre mlade rodiny z 80tych rokov, ale prenajmy, kde je samy curbes a studenti ci dostahovalci. v nasom baraku ziju rozne narodnosti a studaci, a tak to tam aj vyzera.

to ste super kupili, to by som aj ja tak volila.

tanapeta
25. apr 2025
@katarinaba

@tanapeta jo, ale to clovek zial zisti, az uz je neskoro. Navyse aj jeden sused je velka premenna - dnes je tu on, zajtra pride druhy. Nik nevie co za cudo tam prikvitne.
S vyssimi zivotnymi nakladmi vsak mozu kalkulovat uz dnes.

@katarinaba ono už samotný byt s terasou je nákladná záležitosť (vysoký odvod do fondu opráv, ktorý sa odvíja od m2). Je veľmi pravdepodobné, že práve mesačné náklady v dvojdome budú nižšie. A rozdiel si môžu odkladať na opravu domu

katarinaba
25. apr 2025
@tanapeta

@katarinaba ono už samotný byt s terasou je nákladná záležitosť (vysoký odvod do fondu opráv, ktorý sa odvíja od m2). Je veľmi pravdepodobné, že práve mesačné náklady v dvojdome budú nižšie. A rozdiel si môžu odkladať na opravu domu

@tanapeta pise, ze ide o novostavbu, cize velke investicie sa zatial urcite neplanuju. S tym fondom oprav to moze byt aj tak aj tak. No je rozdiel zatekajuca strecha na panelaku, kde sa na opravu sklada cely panelak, ako oprava strechy na dvojdome - kde sa oprava moze tykat len ich (ak teda pojde o chybu na ich strane, pochybujem, ze sa sused ponukne prispiet) Ale nech je ako je, urcite je to jedna z najdolezitejsich veci, na ktore treba prihliadat. Tiez je vec platit mesacne istu ciastku do fondu oprav, a ina vec, ked ma clovek zrazu vyhodit 3 ticiky naraz. Niekto si odklada, niekto nie. To uz si musi zodpovedat autorka.
Za mna som sa vyjadrila, brala by som radsej dvojdom. Ale ja mam exmanzela, ktory by udrzbu a opravy vedel pozychrovat, aj by prispel financne, vela by usetril vlastnou robotou. Tiez faktor - ako sikovny je manzel. Sama som nemala ponatia, ake je to zit v RD, kym som nezacala.

tanapeta
25. apr 2025
@katarinaba

@tanapeta pise, ze ide o novostavbu, cize velke investicie sa zatial urcite neplanuju. S tym fondom oprav to moze byt aj tak aj tak. No je rozdiel zatekajuca strecha na panelaku, kde sa na opravu sklada cely panelak, ako oprava strechy na dvojdome - kde sa oprava moze tykat len ich (ak teda pojde o chybu na ich strane, pochybujem, ze sa sused ponukne prispiet) Ale nech je ako je, urcite je to jedna z najdolezitejsich veci, na ktore treba prihliadat. Tiez je vec platit mesacne istu ciastku do fondu oprav, a ina vec, ked ma clovek zrazu vyhodit 3 ticiky naraz. Niekto si odklada, niekto nie. To uz si musi zodpovedat autorka.
Za mna som sa vyjadrila, brala by som radsej dvojdom. Ale ja mam exmanzela, ktory by udrzbu a opravy vedel pozychrovat, aj by prispel financne, vela by usetril vlastnou robotou. Tiez faktor - ako sikovny je manzel. Sama som nemala ponatia, ake je to zit v RD, kym som nezacala.

@katarinaba bývam v novostavbe, takže preto som to napísala.

simca06022011
25. apr 2025

ja by som isla do dvojdomu, menej hluku ako v bytoch. Ak to kupite, a bude treba napr. odhlucnit tu spolocnu stenu, tak to proste casom zaizolujete, ale napr. svokrovci maju takyto dom a o susedoch ani nevedia.
V byt eby ste boli na tom istom ako teraz.

Strana
z2