Výmena veľkej nehnuteľnosti za dve menšie - za/proti
Ahojte, uvažujem nad niečím, vôbec neviem, či uvažujem správne, alebo je to úplná blbosť.
Predstavte si, že máte dom, v ktorom sú dva byty. Jeden nevyužívate, ale nedá sa tam urobiť zvlášť vchod, takže tam neviete urobiť ani kancelárie ani ho prenajať ako byt.
Dom má hodnotu niečo medzi 800000 - 1200000 eur.
Moja predstava je kúpiť menší dom za cca 500-600 tisíc (alebo pozemok a postaviť, ale to vyjde možno drahšie, keďže pozemky nie sú) a dvoj možno trojizbový byt v niektorom z projektov do 300 - 400 tisíc.
Lokality buď Ružinov alebo tam, kam ide električka. Deti sú už takmer dospelé. Neverím, že niektoré z nich bude chcieť žiť s nami v dome, aj keď zvlášť v byte.
Mimo ba ísť nechceme kým pracujeme.
Rada by som vedela nestranný názor niekoho, kto má nadhľad. Ďakujem.
Ano, v tomto pripade určite.
Raz by som chcela mat tieto starosti... Možno v dalsom živote 😁
Ved ak nevies co na to hovoria deti, tak sa s nimi poradit a potom rozhodnut. Ale k tvojej otazke, ano dava to zmysel. Aspon mne teda, ja by som urcite chcela nieco mensie.
Ja odpoviem- zalezi na lokalite. Ak je to nieco velmi dobre, kde nemas sancu dostat sa k nehnutelnosti ci pozemku, nestahovala by som sa. Ak klasicka priemerna lokalita, kde sa da kedykolvek nieco kupit, tak ano.
Určite sa nedá spraviť zvlášť vchod?bude vám stačiť 3 izbový byt s 2 pubertakmi?môžu byť doma ešte 10r
Ja si myslím, že to znie rozumne, len dodám, že závidím (v dobrom) takéto starosti 😁
deti s vami byvat nebudu a ak vam staci mensi tak by som menila.. druhy bud nechat detom alebo do podnajmu a mat aspon neaky vedlajsi prijem ..
@eliska13 nie, nedá sa urobiť druhý vchod žiadnym spôsobom. Už sme nad tým uvažovali
@tundra sťahovanie ako také nie je problém. Skôr, ako píšeš, bude problém nájsť niečo, čo by nám vyhovovalo, ale zas moji rodičia majú dvojgeneračný dom, mohli by sme tam byť.
@ukgirls jeden by dostal ten byt, druhý po babke
Podla mna to ma v tomto specialnom pripade zmysel "zbavit" sa nevyuzitelneho (pre vas) domu.
@barka1 zatiaľ to nie sú starosti. Iba uvažujem.
@zic môj muž má predstavu, že naše čerstvo dospelé deti budú chcieť byť s nami.
@vevesh tu u nás ťažko. Už tu ide meter štvorcový pozemku 1000 eur
hmm... to by asi boli prve, co tak uvazuju 🙂 🙂 🙂
Lebo teda aj keby zatial s vami byvali, ako si to muz predstavuje za napriklad 25 rokov? Akoze vy, rodina (jedneho / oboch) deti u vas?
Mozno by bolo fajn sa opytat deti - hadam uz nejaky rozum maju...
Len ci niekto kúpi ten dom za 1000 000🤔
@catherinah divila by si sa ;)
@catherinah no, neviem. V okolí idú drahšie aj menšie domy a predali sa v časoch, keď boli lacnejšie nehnuteľnosti. Určite by som si ho najprv dala oceniť znalcom, aby som mala aspoň predstavu. Dom samotný má 320 m2, bazén, dve garáže, všetky možné technológie plus je v štvrti, kde nie je 20 domov bežne na predaj. Väčšinou tak dva tri sa občas objavia. Pod 700000 nebol asi ani jeden.
Opýtala by som sa detí kde by chceli oni bývať keď budú samostatní a podľa toho potom rozmýšľala ďalej.
Jasne, tiez chcem ist do mensieho. Ale muz nechce kvoli polohe.
Pochybujem, ze by niekto kupil taky dom kde su dva byty, ktore vlastne nie su dva byty lebo sa nedaju urobit dva samostatne vchody za tie prachy co pises
Autorka, nejde o cenu, ale dostupnost. Priklad, moja babka ma dom na ulici, ktora je velmi vychytena. Za 40 rokov sa menili iba 3-4 majitelia, lebo je to velmi vychytena oblast blizko centra. V akomkolvek stave, nikto domy v danej lokalite nepredava a veru sa niektori stahuju aj 2 rodiny do jedneho domu kvoli tomu. Takze, ak je to takato lokalita, nie nepredavala by som.
Napad- urobit hore bytovu jednotku pre deti, pokial su slobodne. Neskor to mozete vyuzit pre sukromnu opatrovatelku a doopatrovanie (lepsie ako domov dochodcov...)....
Autorka, no neviem, ci by som sa vzdavala na vasom mieste lokality. My byvame na Kramaroch a nesli by sme inde…
A budete to.vobec vedieť predať za tu cenu?
V Bratislave kúpia dom za takú cenu, ale radšej by som sa opýtala deti či tam naozaj nechcú bývať a ak chcú tak to dať nejako upraviť.
Aký je dôvod to predať teraz?Je vám veľký, nevyužitý...domy na dobrej adrese sa nepredávajú🙂Kúpiš byt na prenájom a dve deti kam pôjdu?Ešte budú radi za bývanie nad vami.Ci idú niekam studovat a budú chodiť domov len občas?Pýtala si sa nejakého architekta na ten druhý vstup?
@luccija na prenájom určite nie. Decká sú už v stave, že môžu žiť bez nás. Síce ešte študujú, ale nejaké peniaze už zarábajú. A asi by som ten byt kupovala "z papiera ", projekt, ktorý ešte nestojí.

Podla mna to zmysel ma,len ked si predstavim stahovanie a vsetko okolo toho🙈,tak stastie,ze to neriesim ja😁.
Tiez zalezi,ked predate dom,kde budete byvat?
Kupit druhy domcek podla predstav,nebude tiez asi jednoduche...budes potrebovat vela casu a trpezlivosti....Drzim palce🍀