Stavba domu verzus kúpa hotového

19. máj 2021

Ahojte.
Bývame v podnájme no budúci rok by sme chceli začať riešiť vlastné bývanie. Chceli by sme si postaviť dom. V lokalite kde by som chcela bývať som našla pozemky tak do 40 tisíc. No nemám predstavu koľko taká stavba domu so všetkým vyjde? Hypo by sme chceli tak do 190 000. Dá sa za 150 postaviť aspoň 4 izbový pekný bungalov? Alebo radšej kúpiť už hotový za tu cenu a ušetrím nervy ?

terezka1947
19. máj 2021

Radsej by som kupila. A rovno.sa stahujes,byvas a splacas hypo. Takto budes platit este najom.
Ale...musis vybrat z toho,co je,cize...nejaky speci sen o novom dome tym padom mozno padne.

deti95060810
19. máj 2021

Však sa pozri koľko tak stojí postaviť nový dom.... stačí otvoriť hoc aký katalóg domov napr. https://www.prodom.sk/
my sme si postavili svojpomocne , záleží aký je mm zručný a rodina ochotná chodiť na brigády...

zabina27
19. máj 2021

postavit firmou je drahe, svojpomocne je o drzku (hlavne ak nemate ludi na vypomoc) a ked kupis hotove, tak nevies, ci je to dobre postavene a nemas velmi na vyber (dispozicia, lokalita...). da sa za 150tis, nas vysiel o cosi menej, ale svojpomocne...

bets
19. máj 2021

My sme stavali, teda dali postaviť. Pre mňa bola výhoda, že sme sa sami rozhodovali pre materiál, za pochodu mohli veci meniť a prispôsobiť našim predstavám. Stavali sme tak, že po väčších častiach, určitých celkoch sme dávali stavať firmám, čiže nie dom na kľúč, ani nie, že na každú drobnu prácu drobní živnostníci. A v nadštandardnej kvalite nás dom komplet dokončený vrátane exteriéru (bez vysadby) stal toľko, čo holodomy v okolí v štandarde a o jednu izbu menšie domy.

kitycat
19. máj 2021

Vyhoda stavania je, ze si to zariadis podla seba. Nevyhoda, ze to dlho trva.. Nie stavba ale projekt vybavovanie povolenia.

Hypoteku vam, pokial viem, na prazdny pozemok nedaju, budete musiet zalozit inu negnutelnost, ktorou budete rucit. Mate nejake vlastne financie, za ktore by ste kupili pozemok, vytiahli mury do vysky 1m a potom s projektom nabebli do banky, tam by vam nacenili dom a preniesli hypo tam?

oli18
19. máj 2021

Kúpiť hotový dom tiež nie je výhra. Je z lacných materiálov, sfušovaný, všetko zakryté omietkou. Veď na predaj ☹

pinaofina
19. máj 2021

Ano da sa. Ked si vyberiete katalogovy dom a nebudete si tam davat ultrapremiove veci, tak to pojde.

simca06022011
19. máj 2021

NO podla mna, ked to "zjednodusim": Kupit hotovy dom je riziko. Nevie clovek co sa z toho vykluje, ake zahadne nedostatky sa ukazu, z coho a ako to stavali, co zabudli a sfusovali. Niektore kludne aj po roku a viac. Plus, nie je to podla vlastnych predstav, vzdy je tam nieco co by ste chceli inak. Prikladov co sa da pokazit by som mohla ukazat na nasom dome milion, mozno staci napisat, ze byvame 5rokov a stale este "prerabame"....

Na druhej strane stavat dom, je na nervy, ak nemas spolahlivych stavbarov, dozor, ktory sa fakt vyzna, tak rovnako sa moze kadeco "pokazit", predlzit doba vystavby atd... Plus je tam milion papierovaciek. Zalezi velmi na tom, ako surne rychlo chcete byvat, alebo mate cas, uvazujete o tom atd.

tenerifka
19. máj 2021

Kupit hotovy dom vyjde drahsie ako postavit novy, ak sa jedna o rovnaku kvalitu materialov. Ono aj ten dom, co sa predava, musel najprv niekto postavit a nieco chce na tom zarobit. Ak stavias sama, resp.najdes dobru firmu, das si vsetko podla vlastneho vkusu. Odskusane. Pred rozhodnutim postavit dom sme pozerali nehnutelnosti a za tu cenu, ktoru pytali za starsi, nie velky dom, mam novy a raz tak vacsi