Život v meste verzus život na samote
Byvanie v meste ma svoje vyhody – obchod pod nosom, susedia nablizku, vsade blizko. Ale aj tak niekedy snivam o dome na konci dediny, tichu a vyhlade na les namiesto parkoviska.Ale to len snívam......nemam na to peniaze
bývať na samote a na konci dediny je kus rozdiel...
bývať na samote je že bývam sama v dome kde k najbližšiemu susedovi mám aj kilometer. okolo domu len lúky, alebo rovno les.
na konci dediny je ešte v pohode, však vždy musí byť niekto aj posledný dom.
Ja som tak byvala...na samote u lesa. A poviem ti, ludia si to idealizuju. Ono je to na dovolenku/vikend fajn, ale pre bezny zivot neprakticke.
ak povazujes blizkost susedov za vyhodu, tak zivot na samote asi nie je pre teba 😀
15 rokov som žila v BA a teraz zijeme v malej dedinke, kde sa bez auta nepohneš.. úprimne? Všetko má svoje za aj proti. S každým bývaním som bola spokojná tak na 50%. Mesto je fajn kvôli občianskej vybavenosti, možnosti pre deti, peši dostupnosť, MHD.. ale v 2i byte mi bolo dusno, nebavilo ma to, vkuse som chodila len po nákupných centrách, kaviarňach, míňala kopec peňazí. Navyše kukať si so susedmi do okien a navyše mnohí sa v bytovke tvárili ako neviditeľní, ani nepozdravili, to bolo fakt zvláštne a nič pre mňa. Teraz sme v dedinke 25km od BA, developerský projekt, kde kedysi bolo iba pole. Občianska vybavenosť sa postupne rozbieha, to tu fakt chyba, takisto sa tu nepohneš bez auta, vybaviť musíš všetko v meste. Ale na druhej strane kľud, výborní susedia, deti denne na čerstvom vzduchu, kopec kamarátov na ulici (toľko deti každý deň na ulici, že by sa v nasej časti aj škôlka uživila), grilovačky, pohoda, nenahaname sa, namiesto v kaviarňach sedíme na svojich terasách, dvoroch, ako susedia si pomáhame atd. Takže asi tak. Ale žiť osamote uplne niekde odruky, to nie. Možno tak na víkend, ale nie na život dlhodobo.
@domkakvet máš pravdu, možno mi na začiatok stačí aj taká dovolenka, aspoň na chvíľu si to vyskúšať. @deti95060810 áno, máš pravdu, je rozdiel bývať na samote a na konci dediny – ja som to asi tak romanticky zmiešala do jedného 😊 @beata_k a @petamich – ďakujem za realistický pohľad, to som potrebovala počuť. Možno si to fakt len idealizujem.@reanda – no veru, ja mám k susedom taký „vzťah-nevzťah“, takže tiež sa musím zamyslieť, čo vlastne chcem 😄 @7lenka11 – ďakujem za dlhý a úprimný komentár, to je presne ten typ skúsenosti, ktorý mi pomáha. Vidno, že si zažila oboje a vieš zhrnúť plusy aj mínusy.
Moji rodičia žili v horárni, ti by ti o "samotarskej romantike" vedeli rozprávať 🙂
Mne sa tiež tá predstava páči, ale viem, že by som sa scvokla od strachu. Teraz bývame na konci malickej dedinky , aj susedov máme a a keď muž nie je doma riadne sa bojím.
nemáš na to peniaze? veď práveže také pozemky čo sú panu bohu za chrbtom sú ovela lacnejšie ako v dedine alebo v meste kde máš všetky prípojky a niekedy aj to nie.Alebo už aj také hotové domy celoročne na rekreáciu určené.Síce aj tie niektoré treba ešte prerobiť.My takto bývame za dedinou na pozemku bola elektrina,voda ,plyn nie a bol o polovičku lacnejši ako ten v dedine.Akurát tu máme svatý pokoj.Do mesta to máme tak 15 až 20 min autom.Takže my sa nesťažuejem na nič🙂ale tak my sme stavali nový dom
My sme kúpili dom mimo dediny aj kvôli peniazom. Bývanie v meste sme si nemohli dovoliť. Sme veľmi spokojní aj po viac než 10 rokoch. Susedia nie sú hneď vedľa, no 5 - 10 minút je taká dobrá vzdialenosť - nevidíme si do hrncov ale sme blízko na kus reči či trochu soli 🙂 , vieme si pomôcť keď treba. Roboty veľa, to nebudem klamať no na niečo je to aj dobré. Decká od malička museli pomáhať.
V meste to bolo pre nás oboch omnoho náročnejšie, ja som sa tam necítila dobre. Muž predtým býval na úplnej samote, ďaleko od dediny, to bolo na mňa až príliš drsné hlavne v zime. Teraz máme obchod, poštu, bus 10 minút peši. Aj MŠ, 1.stupeň ZŠ.
@glade22 úplne ťa chápem – aj mne by možno naskočili všelijaké obavy, najmä keď by som bola doma sama. Človek si tú samotu niekedy idealizuje, ale keď príde ticho a tma, realita môže byť iná. @liusa82 máš pravdu, tie „panu bohu za chrbtom“ pozemky bývajú často cenovo dostupnejšie, len to chce asi dobré nervy a poriadne plánovanie.
@ariannazara ďakujem, veľmi milé – a úplne rozumiem tej tvojej chvíli s kávou a výhľadom. Niekedy stačí len ten moment, aby si človek oddýchol. @behulka výborne si to zhrnula – aj so všetkým tým, čo k tomu patrí. Je fajn čítať, že aj niečo, čo začalo ako kompromis, sa nakoniec ukázalo ako dobré rozhodnutie.
Celé to vo mne zostáva ako taký súboj medzi rozumom a srdcom – rozum vraví „zostaň, kde máš všetko poruke“, srdce by chcelo les a svätý pokoj. Ale ako ste viaceré napísali – netreba hneď všetko zmeniť, niekedy stačí len malý výlet, víkend alebo dlhodobejší plán. A možno raz... uvidíme. 💚
toto ma prešlo, keď sme boli známym strážiť dom na samote 2 týždne, skoro ma porazilo, v dedine nič len základné veci, jedine sme s manželom bicyklovali, ale to bicyklujem krásne trasy v lese v meste aj výhľad mám mám na les
Ja som tak byvala...na samote u lesa. A poviem ti, ludia si to idealizuju. Ono je to na dovolenku/vikend fajn, ale pre bezny zivot neprakticke.
@beata_k dôležitá je poloha. Ja napr bývam v poslednej dedine aj na konci čiže premávka žiadna keď to tu už ďalej nepokračuje decka normálne behajú po dedine lebo tu jazdia len tí čo tu bývajú takže dávajú pozor.všade les a lúky príroda nádherná bežné mám jelene na záhrade ale dve dediny autom 5 minut vedľa je v podstate všetko od doktora,lekárne potraviny kozmetický školy škôlky ako fakt všetko čiže lokalita a auto a stále.
15 rokov som žila v BA a teraz zijeme v malej dedinke, kde sa bez auta nepohneš.. úprimne? Všetko má svoje za aj proti. S každým bývaním som bola spokojná tak na 50%. Mesto je fajn kvôli občianskej vybavenosti, možnosti pre deti, peši dostupnosť, MHD.. ale v 2i byte mi bolo dusno, nebavilo ma to, vkuse som chodila len po nákupných centrách, kaviarňach, míňala kopec peňazí. Navyše kukať si so susedmi do okien a navyše mnohí sa v bytovke tvárili ako neviditeľní, ani nepozdravili, to bolo fakt zvláštne a nič pre mňa. Teraz sme v dedinke 25km od BA, developerský projekt, kde kedysi bolo iba pole. Občianska vybavenosť sa postupne rozbieha, to tu fakt chyba, takisto sa tu nepohneš bez auta, vybaviť musíš všetko v meste. Ale na druhej strane kľud, výborní susedia, deti denne na čerstvom vzduchu, kopec kamarátov na ulici (toľko deti každý deň na ulici, že by sa v nasej časti aj škôlka uživila), grilovačky, pohoda, nenahaname sa, namiesto v kaviarňach sedíme na svojich terasách, dvoroch, ako susedia si pomáhame atd. Takže asi tak. Ale žiť osamote uplne niekde odruky, to nie. Možno tak na víkend, ale nie na život dlhodobo.
@7lenka11 ste v novom developerskom projekte, kde ste vlastne všetci noví a prisťahovalci. Je toniné, ak by si šla na klasickú dedinu a pichneš sa tam medzi domácich. To už je potom iná "idylka" so susedmi. My sme kvôli tomu z domu odišli 😏 Ešte by som raz chcela do domu, ale veľmi si budem vyberať prostredie, obec, susedov... A žiadni, sú istota 😁
@7lenka11 ste v novom developerskom projekte, kde ste vlastne všetci noví a prisťahovalci. Je toniné, ak by si šla na klasickú dedinu a pichneš sa tam medzi domácich. To už je potom iná "idylka" so susedmi. My sme kvôli tomu z domu odišli 😏 Ešte by som raz chcela do domu, ale veľmi si budem vyberať prostredie, obec, susedov... A žiadni, sú istota 😁
@maya_hi ale veď práve preto sme si vybrali nový developerský projekt s mladými rodinami.. rozhodne sme nemali záujem ísť do nejakej starej časti, kde žije kopec dôchodcov a ľudia sú tam zabehnutí vo svojich životoch
@glade22 úplne ťa chápem – aj mne by možno naskočili všelijaké obavy, najmä keď by som bola doma sama. Človek si tú samotu niekedy idealizuje, ale keď príde ticho a tma, realita môže byť iná. @liusa82 máš pravdu, tie „panu bohu za chrbtom“ pozemky bývajú často cenovo dostupnejšie, len to chce asi dobré nervy a poriadne plánovanie.
@ariannazara ďakujem, veľmi milé – a úplne rozumiem tej tvojej chvíli s kávou a výhľadom. Niekedy stačí len ten moment, aby si človek oddýchol. @behulka výborne si to zhrnula – aj so všetkým tým, čo k tomu patrí. Je fajn čítať, že aj niečo, čo začalo ako kompromis, sa nakoniec ukázalo ako dobré rozhodnutie.
Celé to vo mne zostáva ako taký súboj medzi rozumom a srdcom – rozum vraví „zostaň, kde máš všetko poruke“, srdce by chcelo les a svätý pokoj. Ale ako ste viaceré napísali – netreba hneď všetko zmeniť, niekedy stačí len malý výlet, víkend alebo dlhodobejší plán. A možno raz... uvidíme. 💚
@anonym_autor Ja by som sa riadila srdcom... tiez mam tuzbu podobnu ako ty... a poradila by som ti choď za hlasom svojho srdca ♥️😉 Ži v plnosti, ako sama cítiš a chceš a všetko sa ti nakloní ....

Ak o tom snivas nemusis tam hned ist byvat, mozes si vybavit taku dovolenku napriklad teraz v lete niekde na chate na samote na dva tyzdne.