icon

Podvodné praktiky pri predaji online

mey8
27. aug 2025

Čoraz častejšie sa stretavam s tým, že mi napíše niekto kto ma ,aujem o kúpu toho co ponúkam a ponúkne mi takéto riešenie. Je to podvod? Alebo ma skutočne packetq takúto službu???

Podvodné praktiky pri predaji online
klarissa25
27. aug 2025

Ja neverim, naozaj neverim…

anonym_c9c5f3
27. aug 2025

Toto je starý podvod už asi 4-5 rokov, vážne sa na to pýtaš?

patka06
27. aug 2025

Podvod starý min. 5 rokov
Zvláštne, že si sa s ním stretla až v poslednej dobe

janai1
27. aug 2025

doteraz si žila v jaskyni? Veď toto sa tu opakuje už aspoň 5 rokov furt dokola lebo niektoré s IQ maskota tejto stránky... 😵‍💫

maranco
27. aug 2025

@mey8 packeta má službu dobierka, tá funguje opačne ty zaplatíš poštovné aj zadáš zásielku packete, odošleš balík príjemca zaplatí a preberie balík a tebe packeta pošle na účet dobierku

tento podvod ti pošle odkaz na falošnú stránku kde akože "vidíš svoje zadržané peniaze" ale aby si ich mohla "prebrať" na účet chcú od teba údaje platobnej karty alebo heslo do internet bankingu, po odovzdaní hesiel/čísla karty ťa okradnú

mey8
autor
27. aug 2025

@mey8 bože zeny...🤣 véd nemusite hneď urazat🤣 nie nežila som v žiadnej jaskyni. 🤣
Len som začala až teraz predávať veci ktoré nepotrebujem🤣🤦‍♀️ a jasne, ze mi to bolo od začiatku divne, tak som par takých už poslala do teplých krajín...len teraz sa s nimi vrece vysypalo a hovorím si, že buď sa niečo zmenilo a packeta naozaj ma takú službu, alebo sú neúnavný a úplne vtieravy keď mi v priebehu jedného dňa príde na 3 rôzne položky od 3 rôznych ľudí tento štýl ,,kúpy"....

maranco
27. aug 2025

@mey8 môžeš hrať s nimi ich hru a potom nahlasovať dané falošné stránky packety ako podvod
https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/re...
https://phishing.eset.com/sk-sk/report
budú potom skôr zablokované

rozculena
27. aug 2025
@mey8

@mey8 bože zeny...🤣 véd nemusite hneď urazat🤣 nie nežila som v žiadnej jaskyni. 🤣
Len som začala až teraz predávať veci ktoré nepotrebujem🤣🤦‍♀️ a jasne, ze mi to bolo od začiatku divne, tak som par takých už poslala do teplých krajín...len teraz sa s nimi vrece vysypalo a hovorím si, že buď sa niečo zmenilo a packeta naozaj ma takú službu, alebo sú neúnavný a úplne vtieravy keď mi v priebehu jedného dňa príde na 3 rôzne položky od 3 rôznych ľudí tento štýl ,,kúpy"....

@mey8 toto tu nie je 3 roky,ani 5....toto tu je odkedy je internet na Slovensku,keď som cez bazoš predávala foťák,tak mi prišla ponuka,že poslať to do nejakého štátu v Afrike,že to je darček k narodeninám,ale mám zaplatiť poštovné a potom mi zaplatia aj poštovné aj ten "item".Oni ani nevedeli,čo človek predáva,všetko nazývali item,mali predpripravené texty emailov.
Potom tu boli takzvané Nigérijské listy (scam 419) sú typ e-mailového podvodu, kde sa podvodník snaží vylákať peniaze od obete falošnými príbehmi, napríklad o pomoc chorým deťom, a požiadavkou na zaslanie finančného obnosu. Tento podvod vznikol z tzv. reťazových listov šírených v 90. rokoch 20. storočia, no dnes sa už vyvinul a často sa využíva aj iné formy komunikácie. Na tieto e-maily sa neodporúča odpovedať, aby sa adresy nedostali do ich databáz a neprišlo tak ešte viac podvodných správ.
Ako nigérijské listy fungujú:
Falošný príbeh:
Podvodník vytvorí dojímavý príbeh o problémoch, napríklad o chorých deťoch alebo veľkej firme na úteku, ktoré potrebuje pomoc.
Požiadavka na peniaze:
Na konci príbehu žiada o zaslanie určitej sumy peňazí, ktorá má pomôcť vyriešiť popisované problémy.
Komunikácia na diaľku:
Všetka komunikácia medzi podvodníkom a obocou prebieha výlučne na diaľku, cez e-maily alebo listy.
Dnes sa nigérijské listy pretransformovali do kadejakých letcov,plastických chirurgov a generálov,čo ťahajú prachy z ludí na FB.

majka2959
29. aug 2025

@mey8 Áno, veľmi často mi takto píšu. Prvý raz som si to overovala aj na Packete. Teraz im odpíšem jednou vetou, že to takto nefunguje. Väčšinou na to nereagujú, ale niekedy sa stane, že píšu znova, ale na to už neodpovedám.