icon

14-ročná dcéra konzumuje veľa cukru

28. feb 2026

Dievčatá poraďte. Dcéra má 14 rokov a strašne veľa cukri. Robieva si čaje a je schopná tam dať aj 6 lyžičiek curku. Sladké ktoré pred tým jedavala a veľa zrazu prestala. Okrem toho cukru neje ani cukríky,čokoládu a iné sladkosti. Keď som jej hovorila, že to není zdravé povedala,že ona cukry preto lebo sa ju začnú triasť ruky a cíti akoby mala odpadnúť. Má všetky možné vyšetrenia a nič lekári nezistili. Čo by ste robili na mojom mieste? Je to strašne veľa lebo čaj pije 3x denne

anonym_e62b59
28. feb 2026

@anonym_autor máte doma ten merač cukru z krvy? Keď sa bude cítiť zle nech si odmera cukor

anonym_29d02c
28. feb 2026

@anonym_autor a s jedlom nemá problém? Určite na 100% zje raňajky obed večeru? Lebo mne sa to deje tiež v dni, keď jem menej ako by som mala.

doriiis
28. feb 2026

Daj preč cukor z domu alebo z jej dohľadu a začni ju sledovať. Aj mne sa trasu ruky a je mi zle, keď sa zabudnem alebo nestihnem najest

anna777115
28. feb 2026

Cukrovka nevzniká z prebytku cukru, ale z neschopnosti spaĺovat, metabolizovať cukry. Tato slabosť čo popisuješ, vznika pri nízkej hladine cukru. Može sa vsak jednať o milion inych,zdravotných problémoch

anonym_58fbb8
28. feb 2026

@anonym_autor je závislá na cukre preto má abstinenčné príznaky. Mala by postupne po pol lyžičke znižovať dávky cukru inak bude mať veľké zdravotné problémy, nasaďte jej probiotika a pridajte do stravy viac zdravých tukov a proteínov.

anonym_16941c
28. feb 2026

Začni jej variť na raňajky ovesenu kašu , daj jej do toho kusok horkej čokolady a banán....Namiesto cukru nech použiva steviu...jedava viac ovocia. Nema nejaký problém?

anonym_a442b6
28. feb 2026
@anonym_58fbb8

@anonym_autor je závislá na cukre preto má abstinenčné príznaky. Mala by postupne po pol lyžičke znižovať dávky cukru inak bude mať veľké zdravotné problémy, nasaďte jej probiotika a pridajte do stravy viac zdravých tukov a proteínov.

@anonym_58fbb8 nie je závislá na cukre. Len jej v krvi klesne, preto taká reakcia. Deje sa to aj mne, presne keď nestíham jesť. Stačí cukor aj v inej podobe, mne stačí jabko, banán alebo dve kocky horkej čokolády. Ale 14 ročne dievča ťažko presvedčiť o tom, že robí nesprávne. Potrebuje nastaviť správnu a vyváženú stravu.

anonym_58fbb8
28. feb 2026
@anonym_a442b6

@anonym_58fbb8 nie je závislá na cukre. Len jej v krvi klesne, preto taká reakcia. Deje sa to aj mne, presne keď nestíham jesť. Stačí cukor aj v inej podobe, mne stačí jabko, banán alebo dve kocky horkej čokolády. Ale 14 ročne dievča ťažko presvedčiť o tom, že robí nesprávne. Potrebuje nastaviť správnu a vyváženú stravu.

@anonym_a442b6 keď myslíš, že 18 lyžičiek cukru + cukor v strave nieje závislosť, tak je to u vás v poriadku. Ja vôbec čaj nesladím a nejedávam sladkosti a ruky sa mi netrasú.

amonet
28. feb 2026
@anonym_58fbb8

@anonym_a442b6 keď myslíš, že 18 lyžičiek cukru + cukor v strave nieje závislosť, tak je to u vás v poriadku. Ja vôbec čaj nesladím a nejedávam sladkosti a ruky sa mi netrasú.

@anonym_58fbb8 skus den nejest ci sa nebudes triast.

tiez by som sa zamyslela nad tym co a ako je

anonym_58fbb8
28. feb 2026
@amonet

@anonym_58fbb8 skus den nejest ci sa nebudes triast.

tiez by som sa zamyslela nad tym co a ako je

@amonet prepáč, ale tvoj koment je úplne od veci.
Poradila som postupne po pol lyžičke znižovať dávky cukru, aby si telo postupne zvykalo, lebo veľké výkyvy cukru v krvi spôsobujú tras rúk.
Pravidelne držím 24 hodinový pôst, samozrejme som začínala postupne a ruky sa mi nikdy netriasli ani netrasú. Aj závislému alkoholikovi, závislému na drogách... sa trasú ruky.

anonym_523b71
28. feb 2026

...a nehovori sa cukri alebo cukry, ale sladi...

iwesska
28. feb 2026

Tak niekto ju na ten sladky caj asi naucil. U nas sa nikdy caj nesladil a mojich pubertakov ani nenapadne si tam nieco sypat. A velmi by som neverila tomu,ze ziadne sladke neje. Chodis s nou von? Vies co tam tie decka pojedia? Ja len obaly nachadzam. Bohvie aky ma celkovy jedalnicek,ci dost je a nekompenzuje si tym nedostatok kalorii.

tanyan
28. feb 2026

Prečo vyradila všetky ostatné sladkosti? Ja som mala také stavy v puberte kvôli nepravidelnej strave, nedostatku tekutín a vitamínu C. Mala som kvôli tomu aj nízky tlak, bolesti hlavy...

anonym_956bf0
28. feb 2026

@anonym_autor na tvojom mieste by som to neriešila. Nevnímam to ako problém. Ja sama tiež konzumujem veľa cukru denne a následky z toho nemám.

zuzubb007
28. feb 2026

Veď nech si normálne dá každý deň horalku alebo čokoládu, jasné, že mladému telu chyba cukor, ináč toto som robila aj ja, že som si dávala 3-4 lyžice cukru, lenže okrem toho som zjedla ešte 100 gramov u čokoládu denne + keksíky kadiake a tu som 😂, tieto občasné záchvaty mám aj na starosť, čo by jej mali zistiť, zbytočne ju ničiš doktormi, mňa dokonca začne vždy klepat od hladu, normálna vec ani by ma nenapadlo to riešiť

anonym_55c645
28. feb 2026

To ze sa jej trasu ruky a pod bude nieco vaznejsie, nez "len hlad", to len ku komentarom.

anonym_a442b6
28. feb 2026
@anonym_58fbb8

@anonym_58fbb8 nevravím, že je to správne, písem len, že nejde o závislost.

anonym_ca967f
28. feb 2026

@anonym_autor Mňa neprekvapuje sladenie absolútne. My ako deti aj v puberte sme jedli toľko sladkého a neboli ani obezny ani nemáme cukrovku.Moj manžel zje aj polku nutely na posedenie večer občas a celý život chudý ako lata. Skôr ma prekvapilo, že sa jej trasú ruky ak si nedá..Yo ke úplne ako by jej klesol cukor. Možno si nahrádza sladením čaju to,že neje iné sladkosti.

autor
1. mar 2026

Dcéra je chudunka. Predtým jedavala sladkosti a strašne veľa a zrazu z ničoho prestala. Keď aj máme doma sladké dá si 1 cukrík a už viac nechce. Pred tým zjedla na posedenie celý balík. Muž si myslí,že kvôli zubom ale zuby má pekne zdravé. Von chodí len zo psom kamarátov nemá takže prehľad čo zje mám. Je pravidelne a cukor som jej merala bol v norme

anonym_58fbb8
1. mar 2026
@anonym_autor

Dcéra je chudunka. Predtým jedavala sladkosti a strašne veľa a zrazu z ničoho prestala. Keď aj máme doma sladké dá si 1 cukrík a už viac nechce. Pred tým zjedla na posedenie celý balík. Muž si myslí,že kvôli zubom ale zuby má pekne zdravé. Von chodí len zo psom kamarátov nemá takže prehľad čo zje mám. Je pravidelne a cukor som jej merala bol v norme

@anonym_autor cukor neskutočne demineralizuje telo, dopĺňajte jej magnézium, elektrolyty bez cukru a vitamín D. Zaraďte do stravy iba nespracované potraviny plné minerálov a vitamínov + fermentované potraviny. Asi nechcete aby v 20-25ke skončila s tetániou na antidepresívach.

autor
1. mar 2026
@anonym_58fbb8

@anonym_autor cukor neskutočne demineralizuje telo, dopĺňajte jej magnézium, elektrolyty bez cukru a vitamín D. Zaraďte do stravy iba nespracované potraviny plné minerálov a vitamínov + fermentované potraviny. Asi nechcete aby v 20-25ke skončila s tetániou na antidepresívach.

@anonym_58fbb8 práveže vitamíny tiež má nasadené. Chodíme pichať B12. Magnézium nemôže stále z neho odpadavala

zara1357
1. mar 2026

@anonym_autor ja keď mam väčšiu /náročnejšiu aktivitu počas dňa a nenajem sa , tak sa mi začnú ruky triasť, mám pocit na odpadnutie. Cukor počas dňa z krvi hodnota 6,7 a ráno na lačno 5,1..
Určite v tom dcéru nenechaj, toľko lyžíc cukru som nepoužila ani pri celoročnom pečení za rok 2025, takže určite má dcéra nejaký zdravotný problém