icon

14-ročný syn nezje desiatu a zatajuje to

Včera o 13:16

Ahojte môj syn som si všimla už dlhšiu dobu že neje desiaty a zatajuje to. Snažím sa mu robiť čo má rád, obmienat to, rozprávať sa, ale on stále to isté. Nemyslím si že by mal anorexiu, chodí cvičiť do posilňovne aby nabral svaly a preto nechápem z čoho celé dni funguje.... Mali ste niekto podobnú skúsenosť?

Strana
z2
a0
Včera o 13:19

Asi mu stačia len raňajky, ak zvyšok dňa je normálne, tak by som neriešila. Ak však neje celkovo počas dňa, tak zakaz na fitko, kým nezačne jesť, lebo to by ho mohlo stáť aj život.

autor
Včera o 13:22
@a0

Asi mu stačia len raňajky, ak zvyšok dňa je normálne, tak by som neriešila. Ak však neje celkovo počas dňa, tak zakaz na fitko, kým nezačne jesť, lebo to by ho mohlo stáť aj život.

@a0 raňajky je veľmi málo, obed normálne a večeru sem tam... Zákaz na fitko mu však nepomôže, hľadám príčinu

bolarazjedna
Včera o 13:23

A to "rozprávanie sa" ako vyzerá? Ma šancu bez odsúdenia vyjadriť to, prečo neje desiatu? Ci to spočíva v tom, že sa ho snažíš presvedčiť, že ty to robíš pre neho a on si to neváži a ze desiata je dôležitá... Pýtam sa bez útoku.

autor
Včera o 13:25
@bolarazjedna

A to "rozprávanie sa" ako vyzerá? Ma šancu bez odsúdenia vyjadriť to, prečo neje desiatu? Ci to spočíva v tom, že sa ho snažíš presvedčiť, že ty to robíš pre neho a on si to neváži a ze desiata je dôležitá... Pýtam sa bez útoku.

@bolarazjedna ja sa ho pýtam v čom je problém, či nieje hladný alebo mu nechutí, on len krúti hlavou a odíde do izby

anonym_1bec90
Včera o 13:27
@anonym_autor

@bolarazjedna ja sa ho pýtam v čom je problém, či nieje hladný alebo mu nechutí, on len krúti hlavou a odíde do izby

@anonym_autor tak mu treba vysvetliť, že svaly potrebujú výživu a nech ti povie, čo máš variť a kupovať, čo bude jesť

reanda
Včera o 13:27

obeduje doma? mozno mu vadi jest pred ludmi.. doteraz jedol normalne?

anonym_77c4fb
Včera o 13:29
@anonym_autor

@a0 raňajky je veľmi málo, obed normálne a večeru sem tam... Zákaz na fitko mu však nepomôže, hľadám príčinu

@anonym_autor moj 13r syn mal obdobie, ze ranajkoval obed v skole. Bolo v tom dievca, kt.sa mu pacilo a on mal motyliky v bruchu a nechutilo mu jest. 😁 Pokial normalne zje obed-vidis ho? A veceru, neriesila by som, ze neje ranajky. Ja ranajkujem 10,30, skor mi nebere🤔🫤

anonym_86533c
Včera o 13:29

vyhadzovaním "len"desiaty som sklzla do anorexie... pozor nato.
Podľa toho čo pieše sa normálne naje len na obed

anonym_77c4fb
Včera o 13:33
@anonym_autor

@anonym_autor normalne mu zaklop na izbu, chod za nim, sadni si k nemu a opytaj sa ho, co sa deje. Aspon ja mam s chalanmi vztah, ze sa rozpravame o vsetkom. Viem vsetko. Co ich trapi, z coho sa tesia. Ak nebude chciet, netlac, mozno na take nie ste zvyknuti. Ale povedz mu, ze ta to trapi, bojis sa o neho, lubis ho a bola by si rada, keby s cimkolvek pride za tebou on sam.. Ze sa vyvija, rastie, potrebuje jest. Mozno sa dohodnete na viac bielkovinach, aby sa mu tvarovali svaly. Mozno povie, ze chce schudnut, bo sa mu paci spoluziacka. Mozno.. musis zistit ty🙂❤️🙏

a0
Včera o 13:39
@anonym_autor

@anonym_autor práve tým si môžeš pomôcť aj zistiť príčinu, lebo ak prídeš s pádnymi argumentami ale zároveň mu dáš priestor a vypočuješ si k tomu aj jeho názor, môžete prejsť do diskusie - nijak ofenzívne, doslova diskusia, kde sa bude cítiť bezpečne a možno povie aj čo nechce povedať.

anonym_9b91dc
Včera o 13:42

@anonym_autor ako môže nejesť a popri tom cvičiť? Je na ňom vôbec vidno,že cvičí? Ozaj chodí do posilňovne?

stanik_67
Včera o 13:43

pokial neje iba desiatu, tak je to v poriadku. aj vidis, ze by bolo na nom vidiet, ze chodi do tej posilnovne? nema to ako zamienku? ak na nom vidis svalstvo, tak je vsetko ok, ak by nejedol dostatocne, tak by svalstvo urcite nenaberal.

januska12323
Včera o 13:49

@anonym_autor anorexia alebo iné poruchy prijímania potravy môžu mať aj chlapci. Rozprávaj sa s ním ako kamarátka nie matka a prídeš na príčinu.

amonet
Včera o 14:07

daj mu kaloricke tabulky, nastavi tam ze chce nabrat svaly a narata mu to kalorie bielkoviny a vsetko. ja som si myslela ze dobre jem a zistila som ze som vkuse v deficite 😂😂

anonym_ed6306
Včera o 14:21

Suseda riešila v tom veku to iste posilovňa ale zjedol max kebab, hamburger, večer už nič lebo sa večer neje.... Vyriešilo sa to samé po tom čo mu kúpili knihu/ zápisník ako začať cvičiť pre mladých ake zmeny v tele všetko vysvetlené a koľko bielkovin treba prijať od vtedy radšej šatiť ako živiť 😊 neviem co s to za knižku bolo, alternativa kaloricke tabulky nech si zapisuje a zbadá, ze malo je ked chce vyzerať 😛

anonym_ae043c
Včera o 14:30

este moze urobit tak, ze ju bude vyhadzovat...

videla som deti z viaclennej rodiny ako pri odchode zo skoly vylievali flasu s pitim do travy...lebo doma rodicia kontroluju, a ak nevypiju, bude zle nedobre...

mozno ak maju v skole bufet, nech si kupi, na co ma chut...nez kazdy den vyhadzovat jedlo---

anonym_86533c
Včera o 14:30
@stanik_67

pokial neje iba desiatu, tak je to v poriadku. aj vidis, ze by bolo na nom vidiet, ze chodi do tej posilnovne? nema to ako zamienku? ak na nom vidis svalstvo, tak je vsetko ok, ak by nejedol dostatocne, tak by svalstvo urcite nenaberal.

@stanik_67 nie nie je to v poriadku pokial to zatajuje. Sama som si tým prešla a žiadne zahadzovanie/schovavanie jedla nie je v poriadku

viestta
Včera o 14:31
@anonym_autor

@anonym_autor nech si robi desiatu on, aku chce

zuzinka888
Včera o 14:32

Vyriesis to tak, ze mu najdes dobreho trenera co mu vysvetli z coho rastu svaly. Osobne si myslim ze ma niekde schovany protein a robi si sejky.

anonym_f2bf59
Včera o 14:33

Nehanbí sa jesť v triede, lebo desiata je trápna?

anonym_a3eb9c
Včera o 14:34

Môj syn má 13 a pol. A áno, už mal také nápady, že nebude jesť, aby bol chudý. Potom sa mu zrýchlil rast, teraz je chudý ako špageta a tak mi konečne uveril, že musí jesť, aby mu narástli aj svaly. Vyvetlila som mu na niekoľkokrát, že hlavne musí jesť mäso, vajíčka, mlieko a dokonca si začal pýtať proteinový nápoj, ktorý máme doma primárne pre mňa a muža. Ale desiatu mu už rok nerobím, chodí si cestou do školy do malej pekárne a vyberie si pečivo, ktoré sa mu páči.

anonym_483c64
Včera o 14:37

Je to take roznorode.. pospominaj ty na ten vek..
Niekto jedol 4 rozky, iny si kupoval sam cestou do skoly, dalsi nejedol, dalsi rozdaval svoje, boli vymenne obchody..
A ako to zatajuje, ako vies, ze nezje? Si si ista?
Tak zistit, ze v cim je pricina.. moze si sam chystat, alebo nech povie co chce, nech nehadas.. mozno je to staromodna desiata na neho, mozno je ovplyvneny kamosmi..

belbel
Včera o 14:42

@anonym_autor hovorí niečo tvoja intuícia? prečo sa toto deje? ja väčšinou vytuším a potom jemne vediem debatu tým smerom

tanyan
Včera o 15:00

Možno nemá čas, možno má iné priority počas vyučovania a možno naozaj ráno nepotrebuje. Dohodnite sa, že mu dáš niečo trvalejšie, keby bol hladný (7 days, horalka, krekry...) a dopĺňať sa to bude po minutí.

kristina2412
Včera o 15:14

Moja mladšia vraj nestíha desiatovať, tak sme sa dohodli, že jej budem dávať menej jedla a viac druhov, napríklad mini pareničky , sušené ovocie , tyčinky, nakrájané ovocie. Celý deň to "udzobáva" ale vždy to zje. Skúsila by som sa spýtať či teda aspoň nejaký syr nechce, orechy, ovocie. Nemajú bufet? Nechodí si kupovať desiatu tam? Ďalšia vec, spolužiaci desiatu nosia? Lebo ak nie, možno je mu nepríjemné si vytiahnuť tú svoju...

ria_sprout
Včera o 15:16

No ja by som to tak nezlahcovala podľa toho čo píšeš, moc toho neje a to je vo veku keď musí prijímať dosť živín. O to viac ak cvičí. Niekoľko krát by som si s ním sadla a vysvetlila mu podrobne ako funguje naše telo, čo sa môže stať ak bude niečo z potrebného zanedbávať. Musí pochopiť čo telo potrebuje a k čomu čo vedie. Porucha príjmu potravy vôbec nie je problém len dievčat ako sa mnohí mylne domnievajú, ale aj chlapci majú často tento problém. Dobre že si si to všimla, ukazuje to že si vnímava mama. držím palce

anonym_abdbf6
Včera o 15:21

Môj má 10 rokov a nezje desiaty vôbec.
Že nemá čas mi povie. A to môžem pripraviť hocičo. Ešte aj čokoládové buchty nechá tak.
Ja sa snažím že by niečo zjedol ráno doma. A keď prideme zo školy, vždy niečo zje. Inak to riešiť neviem.

vler
Včera o 15:57

@anonym_autor akurat je vo veku kedy sa moze zacat blizit k obdobiu vyskoveho rastu; mozno aj tymto by bolo mozne ho motivovat. Potrebuje ziviny aby vyrastol do vysky

sara07
Včera o 16:01

nerobí si šejky nejaké ?
len najst trenera čo mu to inak vysvetli
inak tie obedy chodím kam ? lebo nie raz sa deti odpipnu ale nepreberu si jedlo, proste sa surovo pridu odpipnut len ...

liusa82
Včera o 16:05

ja som toto robila ako decko a schovávala kade tade po taškách a doma po šuplikoch 😀 keď si to teraz predstavím tak si ťukám po čele čo som stvárala no decko.Proste som mohla mať aj sladku desiatu alebo koláč to bolo jedno aj chleba no nechutilo mi.Potom to mamina zistila a sama som si kupovala čo mi zachutilo ale skôr som nezjedla nič a potom už len obed.Ja som normálne vydržala alebo jogurt som si kúpila,kakaove mlieko.Nech sa sám rozhodne čo chce a kúpi si Ja som bola v škole taká nejedáčka

Strana
z2