18-ročná neter odmieta návrat do školy
Dobrý večer.
Potrebujem poradiť, naviesť správnym smerom.
Neter 18r.odmieta nastúpiť opäť do školy(stredná škola 3.ročník) obchodná.nechodí tam už asi cca 3 mesiace.doma má ťažkú situáciu ohľadom rodičov, ktorí sú už rozvedení, nepozná kľud len neustále hádky.nevieme sa pohnúť ako ďalej.. školu odmieta aj kvôli situácii so spolužiakmi a dá sa povedať že ju ani nezvláda.ake má možnosti na prestup a hlavne kde?bude opakovať ročník alebo rozdielové skúšky? ďakujem za prečítanie.
A kde bývate? Možno tu by sa dalo opýtať za prestup. Prípadne na internát, aby nemusela byť veľa doma, keď je tam zlá situácia https://sossklenarova.edupage.org/ Niekam by mala prestúpiť do nového kolektívu a dokončiť si vzdelanie.
@zlatovlaska111 ahoj čo tak školský psychológ, na strednej škole majú toto dobre podchytené...
Má 18 rokov, nedonúti ju nik ďalej študovať...Treba sa s ňou porozprávať priamo,...Č chce v živote robiť, ľutovať sa...že to rodičom nevyšlo..a?.... určite mali nezhody a nedá sa nasilu, žiť spolu.
Takže ak má búrlivú pubertu...nech zaujme stanovisko, prestup na inú školu?... držím palce...
je dospela nemoze sa dozivotne vyhovarat na rodicov, treba je dat pocitit nasledok, nechce studovat, nechce prestupit na inu lahsiu skolu, tak potom do prace
za pas, wc upratovat, pomocna kucharka atd a pekne rodicom prispievat na byvanie a na stravu
a rozhodne by som jej nehladala kam prestupit, to si musi povedat ona sama, mozes jej odporucit napr IP cko nech sa poradi alebo skolsky psycholog ale aktivitu musi vyvinut ona
Chápem aké má pocity lebo aj ja som si zaživala doma peklo a v škole šikanu.. ale žiaľ bez maturity sa nedostane na Boh vie aké miesta, nech preruší buď štúdium alebo nech študuje externe a ide do práce aspoň ako čašníčka a zarobí si peniaze a čím skôr sa odsťahovať aspoň do garzonky. Hlavne nájsť aj psychológa ,nebáť sa toho, ak spolupracuje s poisťovňou je možné, že to bude zadarmo len teda nebude termín hneď.. čo sa týka budúcnosti ,buď sa zdvihne hore a povie si ,že nechce dopadnúť ako rodičia, a chce mať o dosť lepší život alebo bude mať skazený život a bude furt hovoriť ako môžu za to rodičia napr.ako moja sestra, dostala sa do zlej partie mala zlých partnerov atď.. a za všetko mohli rodičia 🥴 nech sa nevzdáva aj keď to teraz vidí len čierno, aj ja som to tak videla, ale ja som si presne povedala že nebudem furt viniť niekoho za môj život keď ho ja môžem zmeniť, momentálne som manažérka a mám úžasného partnera, vyhľadala som si aj psychológa keďže som si dala záväzok aby som to stihla kým budem mať deti.. Držím jej veľmi palce nech sa nevzdáva a potom sa bude mať určite lepšie aj keď sa to teraz tak nevidí, len musí byť silná inak potom so zlou partiou, bez peňazí a aj možno so zlým partnerom už potom určite nebude mať lepší život a bohužiaľ už za tieto veci si zodpovedá aj sama. Potom je ťažšie sa dostávať hore ale nie nemožné. Myslím na ňu.
@zlatovlaska111 rodicia sú len dobrá výhovorka v tomto prípade. Nemá 10, ma 18, tak snáď chape význam slova maturita. Inak co také chce robiť? Ležať doma ze ma akoze depku z rodičov? Mnohým z nás sa rozviedli rodicia, to preto sme teraz mali prestať chodiť do školy? OK, keď nechce do školy, nech sa paci, pekne do prace. Lebo len tak sa doma vyvalovat nevude. Neboj dá, keď bude hladná hneď ju aj depka prejde
@mane01 aj vo fabrike musi byt min.vyucny list,ja neviem preco fabriku davate ako podradnu robotu,co robia ludia bez vzdelania,ved aj tam pracuju ing a ine tituly,dokazu sa tam vypracovat na odborne miesta.Aj s operatora moze byt veduci,ked ma dobre znamosti napr.
@anonym_0c655e ako píšeš,keď má dobré známosti, nezáleží na škole. Manželkin nedokončil strednú a pracuje vo fabrike, ledva dokončil základku.... Dostal sa tam po známosti, nie na základe vzdelania.
@anonym_0c655e ako píšeš,keď má dobré známosti, nezáleží na škole. Manželkin nedokončil strednú a pracuje vo fabrike, ledva dokončil základku.... Dostal sa tam po známosti, nie na základe vzdelania.
@anonym_85ce8c znamosti ho postrcili,titul pred menom,robil operatora a po 3m sa z neho stal veduci.Tak isto som vcera citala inzerat interny,na majstra s maturou a ak ale neni externe dokoncit.Musi byt vzdelanie aj v tej fabrike.Mozno za pasom to funguje bez vzdelania ale ver,ze by si taky vyrobok asi nekupil a bal by si sa o svoju bezpecnost ale aj o svoju rodinu,o manzelku,ked ide do prace.Ty ked ides do prace.
@anonym_85ce8c pouzivas to denno denne,ty tvoja zena,deti.Ja,moj muz,syn a mnoho dalsi,dalsi ludia.
@anonym_85ce8c pouzivas to denno denne,ty tvoja zena,deti.Ja,moj muz,syn a mnoho dalsi,dalsi ludia.
@anonym_0c655e chuť pracovať nema so vzdelaním nič spoločné, chces mi povedať, že niekto s maturou napríklad z hotelovky je lepší pracovník ako niekto bez vzdelania? Prečo by mal? Lebo na hotelovke sa učil za kuchára a to mu dáva právo byť lepší?
@anonym_0c655e chuť pracovať nema so vzdelaním nič spoločné, chces mi povedať, že niekto s maturou napríklad z hotelovky je lepší pracovník ako niekto bez vzdelania? Prečo by mal? Lebo na hotelovke sa učil za kuchára a to mu dáva právo byť lepší?
@anonym_85ce8c u nas to vzdelanie byt musi,tu sa vadia,ze do pasovej roboty zoberu kazdeho,no asi ano.Ale u nas to tak nefunguje,musi byt vzdy min.vyucny list.Maju to vzdy v inzerate vycapene.Nie sme pasova vyroba,ani montovna.
@anonym_85ce8c u nas to vzdelanie byt musi,tu sa vadia,ze do pasovej roboty zoberu kazdeho,no asi ano.Ale u nas to tak nefunguje,musi byt vzdy min.vyucny list.Maju to vzdy v inzerate vycapene.Nie sme pasova vyroba,ani montovna.
@anonym_0c655e nezoberu. Ešte aj kuchár musí byť vyučený. aj na pozície predavaciek vyžadujú maturitu. Normalne do obchodov ano. K sukromnikovi môžeš ísť robiť aj 3 triedami ľudovej. Ale nečakaj plat a potom nevyplakavaj, ze nemáš z čoho žiť. Pre lepšie platenú prácu jednoducho treba mať vzdelanie.
@anonym_0c655e ale ja sa pýtam, aký je rozdiel medzi maturitou z varenia a fyzickou prácou vo fabrike.... Ako ti pomôže maturita z varenia pri práci? Dá ti viac sily? Lepšie si navaríš na obed ?
Dcéra prestupovala na rovnakú školu v inom meste a robila rozdielové skúšky len z dvoch predmetov, v ktorych mali školy inú učebnú osnovu. Na prestup v polroku ale bude zrejme musieť mať uzatvorené polročné známky na starej škole. Dcéra bola aj niekoľko mesiacov na individuálnom štúdiu lebo do školy sa tiež odmietala vrátiť. Ale nie je jednoduché to vybaviť. My sme mali odporúčanie od psychiatričky a dôležitá je tiež komunikácia so školami. Najlepšie bude ak budete mat aspoň nejaké potvrdenie od lekára.
Ja naozaj chválim že jej chceš pomôcť, ale musí aj ona sama trochu chcieť a bolo by fajn presvedčiť aspoň jedného z rodičov k spolupráci, lebo s tebou škola komunikovať nemusí, jedine ak by si tam šla ako doprovod s neterou. Držím palce, viem si uplne predstaviť čo prežívate.
@anonym_0c655e ale ja sa pýtam, aký je rozdiel medzi maturitou z varenia a fyzickou prácou vo fabrike.... Ako ti pomôže maturita z varenia pri práci? Dá ti viac sily? Lepšie si navaríš na obed ?
@anonym_85ce8c Odpoviem ti ako človek od fachu a na rovinu. Ľudí je ako sračiek, najmä na manuálnu prácu. Žiadosti chodia stále a logicky si vyberám to najlepšie. A človek, ktorý nedokončil ani strednú školu, tam je určite problém - zvyčajne v nulovej motivácii, lenivosti, slabých rozumových schopnostiach, nejakej závislosti alebo je to proste asociálne nastavenie z rodiny. S takýmito ľuďmi sa ťažko pracuje, sú problémoví a nespoľahliví. To sú moje skúsenosti, takže u nás majú takíto zatvorené dvere. Sme veľká fabrika a takmer každý zamestnanec má maturitu, len niektorí výučný list. Možno pred rokmi brali všetko, ale posledné roky si fakt vyberáme. Plat nie je najhorší, hoci ide o manuálnu prácu a musí to tu fungovať. Aj ostatným sa lepšie pracuje, ak majú dobrý kolektív a nestane sa, že niekto nenastúpi, lebo sa opil, zaspal, nechce sa mu...
Ďakujem vám všetkým za názory, postrehy.sestra má obrovský záujem a vždy mala ale čo z toho že neter prihliada na názory otca a vždy sa nechá zmanipulovať .. vždy si ju kupoval a doteraz to tak je.to že má 18 je jedna vec ale rozum je úplne inde.otec ju tlačí len ostať na tej škole kde ona odmieta byť
@anonym_0c655e nezoberu. Ešte aj kuchár musí byť vyučený. aj na pozície predavaciek vyžadujú maturitu. Normalne do obchodov ano. K sukromnikovi môžeš ísť robiť aj 3 triedami ľudovej. Ale nečakaj plat a potom nevyplakavaj, ze nemáš z čoho žiť. Pre lepšie platenú prácu jednoducho treba mať vzdelanie.
@anonym_0f4305 predavačka nemusí mať ani výučný list. A to je veľký reťazec. Stačí ukončená ZŠ.
Inak jedna z najlepších je obyčajná baba ktorá má len základné vzdelanie.
Ďakujem vám všetkým za názory, postrehy.sestra má obrovský záujem a vždy mala ale čo z toho že neter prihliada na názory otca a vždy sa nechá zmanipulovať .. vždy si ju kupoval a doteraz to tak je.to že má 18 je jedna vec ale rozum je úplne inde.otec ju tlačí len ostať na tej škole kde ona odmieta byť
@zlatovlaska111 keď na tú školu neter má je dobre ju motivovať...je iné keby nechcela sa učiť alebo by nerozumela učivu... Treba ju motivovať "ľahšia"škola neznamená vhodné riešenie.... nemusí zapadnúť do kolektívu... nemusí ju to tam tiež baviť...
Určite školský psychológ - zhodnotí situáciu a má iný pohľad...tam sa vie človek otvoriť...
@anonym_0b3502 tak to si na veľkom omyle,prosím ta ak nevieš neraď,minimálne výučný list ti treba všade.
@macko1983 radim, lebo viem. Asi si nevieš predstaviť, koľko ľudí nedokončí strednú školu, však? Robila som roky v personálnej agentúre. Na manuálnu prácu, pokiaľ nejde o odbornú napríklad kuchár atd… nepotrebuješ žiadny výučný list.
Áno berie to tak že rodičia jej zničili život...ale jej prístupom nemá ďaleko ani ona od toho aby to pokazila so svojou budúcnosťou.k tomu sa začala stretávať s "partiou" ľudí ktorí ju len ťahajú ku dnu..
@zlatovlaska111 to je normálne, keď to dieťa nemá dobre, že sa ťahá za partiou.V podstate trpí a je to chudatko.Ak máte dobrý vzťah treba sa s ňou porozprávať, chodiť k psychologicke v škole zariadiť IVP, ak to nezvláda psychicky.Moxe mať úzkosti a depresie v prvom rade si vinní rodičia za atmosféru doma.V škole ju šikanujú?3 r už ma za sebou choď s ňou do školy za riaditeľkou a hľadajte riesenia
Áno berie to tak že rodičia jej zničili život...ale jej prístupom nemá ďaleko ani ona od toho aby to pokazila so svojou budúcnosťou.k tomu sa začala stretávať s "partiou" ľudí ktorí ju len ťahajú ku dnu..
@anonym_274b3f myslim, ze postup je opacny - hadky rodicov, neistota v skole a tak utek do partie...
Deti, ktore necitia doma zazemie, mozu reagovat rozne. Aj zaskolactvom. Citi sa stratene. Mozno vzdoruje, mozno na zaciatku vela chybala (psychosomaticke zdravotne problemy), nedobehla ucivo, zacala sa bat a vyustilo to do zaskolactva.
Alebo bola neista v triede, necitila sa do re v kolektive. Snad ju nesikanovali.
@zlatovlaska111 moze sa citit stratena a nevie ako na to.
Rodicia musia zistit v skole, ake ma dcera moznosti riesenia problemu.
Ty ju mozes prichylit k vam, kym sa situacia u nich doma neupokoji, ak by na to pristupila. Alebo sa s nou porozpravat. Je to velmi zlozite, dievca bude asi vsetko odmietat. Kto jej navrhol skolu? Bavi ju to? Aky mala prospech v predchadzajucich rocnikoch? Velmi drzim palce neteri, nech neunika do "svojho" sveta. Nech citi doveru a nie natlak u rodicov. Prehovor s jej rodicmi, rozober situaciu neviem, ci mas sestru/svagrinu/brata/svagra. Im je potrebne prehovorit do duse v prvom rade. Dievca trpi
@zlatovlaska111 je plnoletá svojpravna je to jej vec absolútne vás do toho nič je to dospelý človek keď nechce chodiť do školy nebude môže ísť pracovať
@anonym_c9d7a0 a teraz ti ja poviem so svojej skúsenosti.... U nás pracuje tiež rôzna sorta ľudí ale taktiež (dokonca zo zákona) na niektoré profesie je potrebný určitý stupeň vzdelania. Pre pár rokmi k nám prišiel kolega s titulom PhD. Avšak tak hlúpeho a doslova vymletého človeka (ešte aj podrazackého) som nevidel. Očividne ten titul mu rozum nedal. Nakoniec bol prepustený asi po roku. Na jeho miesto nastúpil človek s učňovkou, podstatne inteligentnejší. Ono vieš, škola ti rozum a inteligenciu nedá. Buď si alebo nie si inteligentný. Všetky základné vedomosti ako čítať, počítať, písať sa naučíš na základke. Všetko čo potrebuješ k životu. Stredná škola je skôr už o tom zameraní. Takže to,či chceš pracovať nezáleží ani tak na vzdelaní. Bolo x prípadov, kedy jednoducho niekto išiel na strednú a jednoducho ho to nebavilo, tak to nechal tak. Mal 18 a radšej išiel do práce. Dokonca som si teraz spomenul na svojho bratranca, farmaceutická stredná, študoval, ale keďže robili hlúposti v škole, tak ho vyhodili v 3. ročníku. Školu už nedokončil a de facto nemá maturitu. Aktuálne robí zvárača, chodí po ČR a zvára koľajnice tam, kde treba. Chvíľu robil vedúceho v jednej výrobni, ale nebavilo ho to, tak to nechal tak. Má už cez 40 rokov a prácu robí viac ako 10 rokov, je spokojný, zarobí veľmi dobre. A pritom to je inteligentný človek, ovláda zváračské technologické postupy, má štátne zváračské skúšky na rôzne metódy. Takže ako hovorím, nie je to až tak o vzdelaní.
@anonym_85ce8c nie,napisu aj odbor z akeho musi byt vzdelanie,u nas väcsinou elektro,technicke a pod.
@zlatovlaska111 je plnoletá svojpravna je to jej vec absolútne vás do toho nič je to dospelý človek keď nechce chodiť do školy nebude môže ísť pracovať
@jarmillka2 nie je to moja vec? dospelosť sa nedosiahne tým že má 18r.take tu už bolo...je to veľké dieťa a nevie čo je správne ako sa pohnúť ďalej.a myslím si že každý hľadá riešenie na samom začiatku
@jarmillka2 nie je to moja vec? dospelosť sa nedosiahne tým že má 18r.take tu už bolo...je to veľké dieťa a nevie čo je správne ako sa pohnúť ďalej.a myslím si že každý hľadá riešenie na samom začiatku
@zlatovlaska111 podobný prípad v okolí.. dajte pozor, s akou partiou trávi ten získaný čas. Šéfovi došla jeho dcéra ešte v 18 tehotná a hneď prestali riešiť návrat do školy, dokončenie strednej, či maturitu. On to vyriešil radikálne (boli tam v partii aj drogy) - nechal všetko tak a odsťahoval sa s ňou do Raķúska, preč z toho prostredia. Pomohlo to a "zachránil ju". Ale je pravda, že mal na to vhodné podmienky (peniaze, nemčina a jeho exžena bola úplne submisívna a nechala mu dcéru).
@zlatovlaska111 nebuddte tak premotivovana a nechajte ju žiť svoj zivot
@zlatovlaska111 nebuddte tak premotivovana a nechajte ju žiť svoj zivot
@jarmillka2 nechala by si svoju neter upadat? Svoje deti vyhodis na ulicu, ked dovrsia 18r.?

Z môjho pohľadu... komunikácia zo školou ( riaditeľka, triedna učiteľka). Informovať ich o momentálnej situácii, navrhnúť riešenia. Prv ale komunikovať so slnečnou, poskytnúť podporu a bezpečné miesto. Ak nemá dobrý kolektív, navrhnúť individuálny študijný plán.. ale nie na každej a v každom prípade ho riaditeľka schvaľuje. Sú školy kde sa dá študovať externe aj 4 roky ( napr. Podnikanie v Bytči) ale to stojí peniaze. Prípadne aj v iných smeroch sa dá urobiť maturita externe 4 roky. Ale myslím, že dievča momentálne potrebuje podporu, vyhľadať odborníka, kontaktovať školu ako sa k tomu postaví riaditeľka. Možno prerušenie štúdia, aktívne navštevovať odborníka a potom riešiť situáciu, či bude pokračovať na svojej škole alebo sa rozhodne inak. No naozaj so základným vzdelaním sa moc ďaleko nedostane. Vo fabrike sa dá vypracovať ale pre ženu to je nič moc. Držím palce