Ako komunikovať a vychovávať introverta v puberte?
Ahoj žienky, idem si tak trocha po radu.. Tie ktoré ste si pubertou prešli.
Mame doma pubertaka, chalan je introvert no teraz v puberte sú ide teda. Táto doba je dosť zla co sa týka posmechov a elektroniky. Viete mi poradiť ako s ním komunikovať, ako postupovať vo výchove v usmerňovani. Niekedy je to ôk inokedy nepočúva co mu hovorím, v škole taktiež chce zapadnúť tak robí hlúposti. Doma tiež ak chcem aby pomáhal trocha v domácnosti ignoruje to. Keď pristúpime k tomu ze mu nedovolime mobil je to katastrofa. Niekedy mi je ľúto, ostatní spolužiaci nemajú obmedzenia to mi totiž aj vyhodil na oči. Skúste nejaké rady. Ďakujem
Však normálne ako u nás za puberty naši rodičia vraveli...mňa nezaujíma Jano, Jožo, Milan čo robia, ty budeš robiť čo poviem ja, kým bývaš pod našou strechou, Keďže vyhadzuje na oči rovesníkov. Tebe nemusí byť ľúto iných, že nič nemusia doma, lebo to tak určite nie je. Mladý chce vydrbať ako to robia všetci, ako sme to robili my.
pridávam sa, 15r. puberťak, plieska to s ním na všetky strany. a hlavne tie "múdre" odpovede ma dostávajú do kolien.
Tak moj ma 13r ale neskutocne to s nim plieska brrr ... ja do malicka som dost tvrda na nich a poznaju ma ,ze ked prekrocia hranice,tak je zle...beriem od pc aż po mobil... batial to v skole dava na vybornu a aj venuje sa sportu...ale doma je na odstrel... ale ako som spominala ,ja som max tvrda a funguje to fuj fuj zatial 😂
pridávam sa, 15r. puberťak, plieska to s ním na všetky strany. a hlavne tie "múdre" odpovede ma dostávajú do kolien.
@tamtamka26 odpovede aj u nás.. kľud, čil, dobre, idem (a stále sedi) 11 a 13 rokov majú.
U nas pomaha otvoreny rozbovor v klude, ked su deti uvolnene (po skole, pri alebo po jedle). Pocas hadky s nimi nerozoberam preco, naco, zaco- zo skusenosti, je potom z toho este vacsia hadka. Mobil vziat sa u nas neda, kedze ho potrebuju do skoly. Ale je potom zakaz playka, zakaz s kamosmi a trochu viac domacich prac na odreagovanie popripade varovanie najmladsieho surodenca....toto pomaha u nas.🙃
Používam to čo môj pubertiak, keď začne s argumentami ale on/ona/ono môže…. len zdvihnem obočie usmejem sa a odpoviem “a?” . Vtedy sa zdutý zavrie v izbe a keď je v pohode, tak to preberieme - zvyčajne si na seba vedome vyhradíme čas, buď sa ideme najesť alebo niekde von, kde sa snažíme byť kultivovanejší 😂. obaja vieme, že keď je čo i len jeden z nás na nervy, tak to nemá zmysel.
Môj syn síce nehajil nič tým, že xy môže a on prečo nie, ale obcas vedel byť príjemný ako vred na...😃.Vtedy nemalo zmysel hádať sa,ale ani niečo rozoberať.Ked sa emócie/jeho i moje/ukludnili,zrazu šlo veci vysvetliť a nájsť kompromis.
@lara1128 ja som mobil nehabala, jediné, čo som obmedzovala, bola wifi, vypínala som ju o určitom čase. Upratovala som spolu s pubertiakom a popritom sme viedli rozhovory. Zaujímaj sa o hudbu, ktorú počúva, o módu, ktorá sa mu páči. Moja rada: skús sa mu priblížiť, vykrikovať pokyny a trestať ho za to, že ich nevykonáva, nepomôže ničomu.
Ja som so synom spolu varievala, lebo chcel skúšať nové recepty.
Mam uz 3 pubosov doma,jedneho uz dospelaka a dalsi 3r,nasi makaju doma ako fretky,kazdy vie co ma robit,izby si musia upratovat.Su to vsetci moje ruky,pre maleho do skolky bez reci idu,striedaju sa alebo kto je doma,alebo ako povieme my.Ja rano maleho zanesiem,a deti pon idu zo skoly.
Vedia sa aj pohasterit ale vzdy za kazdych situacii stoja pri sebe.Ochranuju sa navzajom,davaju pozor vsetcia na vsetkych aj ked ideme na dovolenku.Tel maju kazde ale rozhodne nie za tisice.Tel.neriesime.
Mojimi to tiež plieska a milujem argument, že ostatní to majú inak. Čo na to povedať? Ja oponujem tým, že ostatní zas nemajú iné veci.
Naposledy ma tak vytočil, že som mu zastavila prísun peňazí. Nedostáva vreckové, nezaplatím fitko, kým nebude dodržiavať pravidlá.
Mám dvoch už dospelých.Chápem Ťa.Vseličo sme zažili aj prežili.A doteraz som stále v strehu.To už mám asi v hlave nastavené,že strach z toho čo zas bude ....ale tak k tomu že ostaní to majú lepšie ako on,tak to všetci tí ostatní hovoria doma tiež.
Prajem pevné nervy.
V domacnosti nastavit pravidla. Ten robi toto, ty toto,... Ked sa nestarame o domacnost, nic nerobime, nie je vyplata, neplatime ucty, nebude elektrika, nebude navarene, nebude wifi ...
Co sa tyka okolia. Viest ho k sportu, pomoct mu vybrat pekne oblecenie, pomoct s vzhladom. Lebo pubertaci v skole vedia byt neprijemni, ked niekto chodi zhrbeny, ma nadvahu, je skaredo obleceny, neupraveny, ci zle ostrihany ... Plus sikana.
- v skole robi hluposti - to je co? Ignoruje ucenie alebo papuluje ucitelom ci porusuje skolsky poriadok, hadze veci z okna alebo sikanuje spoluziakov?
- aby doma trochu pomahal - doteraz nic nerobil v domacnosti, nic si nevyzadovala?
- nedovolite mobil, je to katastrofa - to ako vyzera? Hystericke sceny? Alebo vas ignoruje, alebo si dovoluje, nadava vam?
Vobec si nepopisala co vlastne mate doma za problem. Mozeme si tu predstavit hocico na skale "obycajny pubertiak" az po "nespolupracujuce dieta , ktore prekracuje vsetky hranice".
Som učiteľka aj mama 2 pubertiakov. Za mňa nastaviť jasné pravidlá a mantinely a trvať na ich dodržiavaní.
ako sa k tomu stavia otec?
ten by totiz mal prebrat opraty. ten chalan ho bytostne potrebuje a svojim spravanim to dava jasne najavo.
Je to tvoje dieta , ty ho poznas najlepsie a ty vies ako si ho vychovala, nenapises konkretny problem ,len vagne opisy nicoho a cakas ,ze ti cudzi daju navod na tvoje dieta?
@lara1128 moji maju 15 a 12r, 12r uz zacina, u starsieho tym presiel pred rokom a ukludnil sa...hlavne tie hadky na hlupostiach 🤦♀️
Pomahat u nas sa musi, s nechcenim, frflanim, aj bez mobilu ked nechcu, ale musia pomahat...ci v domacnosti povysavat atd.ci okolo domu, v zahrade co treba. Manzel je na toto prisny. Ked sa chcu hrat na pc, najprv povinnosti ktore treba urobit. Uz si zvykli za roky na tento rezim.
V puberte treba vysvetlovat a mat nastavene hranice. V niecom povolit, v niecom byt prisny.
@tamtamka26 odpovede aj u nás.. kľud, čil, dobre, idem (a stále sedi) 11 a 13 rokov majú.
@zuzana2910 čiluj to aj u nás ide na všetko... Najprv 10 krát z kľudom všetko vravím 10 spôsobmi potom sa mi samozrejme zdvihne tlak a už to kľudne nejde a mladý na to len mama čiluj no končím 😂
Ja len asi všetko bolo povedané ale:"všetci majú obmedzenia"alebo teda väčšina určite...tie reči sú presne ako cez kopirák 😂

@lara1128 sem sa pridám
Ma len 11 ale je to tazke
Snažím sa aby mala režim,pravidlá samozrejme su aj zákazy ale v tom cíti krivdu lebo nikto zo spolužiakov take nepozná
A pochybujem ze su všetci taky dobrí aby nemuseli rodičia zakazovať len mam pocit ze dnes radsej vsetko dovolia aby bol klud