Ako sa zavďačiť puberťákovi?
Mám doma skoro 17-ročného a normálne si pripadám ako slúžka, banka a transparentný duch Jeho slovná zásoba - Dobre, ano.
Ako bolo v škole - dobre.
Aký bol obed - dobrý.
Nič mi netrhá žily, nedá sa rozčúliť, ani rozosmiať. kde som spravila chybu? Dávam mu všetko a toto mam za to. Okrem neho mam este mladsieho, ten je zatial ok. Som na nich sama.
Skús rozvinúť diskusiu, potom sa rozhovorí. Neuspokoj sa s odpoveďou Dobre. U mojej dcéry to potom pekne viedlo k celkom peknému rozhovoru a všeličo som sa dozvedela 🙂
Diagnóza pubertiak neexistuje. V danom veku len dieťa má viac odvahy a odskúšava, čo si môže dovoliť. Niektorí rodičia to nezvládnu a nazývajú správanie svojho dieťaťa oubertou. V skutočnosti sa to nazýva zanedbanie výchovy. Väčšina detí nemá problémy s "pubertou", rešpektujú rodičov, nepotrebujú utekať každý deň z domu za kamarétmi, bez ktorých nevydržia, ale sedia doma a učia sa a aj v tom veku robia rodičom radosť svojim správaním. Tzv. pubertiakov majú doma iba neschopní rodičia, ktorí nedokázali už v ranom veku vytvoriť vzťah s dieťaťom na základe vzájomnej dôvery, aby dieťa vždy malo vnútorné zábrany konať tak, aby rodičov nesklamalo. Takáto výchova je efektívna a tak sa vychovávali deti tisíce rokov. Tí rodičia boli nevzdelaní, no milovali svoje deti a vedeli, čo budú ich deti v živote potrebovať, aby boli šťastné a nemali vážne problémy.Rodičovská výchova zlyháva tam, kde sa vychováva rozkazmi, zákazmi, krikom,... Dieťa stráca dôveru rodičov, obmedzuje komunkáciu s nimi alebo opačný extrém - hľadá si partie, fláka sa aj po večeroch,pije, fajčí, uteká z domu za kamarátmi, len aby bol doma čo najmenej, odvráva, rodičov nerešpektuje.
Píšeš, že mu dávaš všetko. A čo ty od malička od neho po celý život požaduješ? Správna výchova nie je o jednostrannom poskytovaní čohokoľvek. Od dieťaťa sa požaduje predovťetkým úcta, rešpekt aj drobná pomoc, zdôverovanie sa so svojimi starosťami,...Niečo také si dieťa odnáša do života. Dieťa, ktoré je naučené iba brať a nič nedávať, bude to mať v budúcnosti veľmi ťažké a to pri ďalšom vzdelávaní a najmä v zamestnaní a nič si nebude vedieť vážiť.

Skus inu taktiku.Ja pri mladsom na otazku,co bolo na obed,rozmysla ci vobec na nom bol.🙂Ja sa vela nevypytujem,maju svoj svet,svoje zaujmy.Jeden je VS druhy je 2.st.ZS,ciste jednotky.ALE viem,ze ked ich nieco trapi,pridu a chcu pocut moj nazor,takze si myslim,ze kazdy to ma podobne,len ty sa preto trapis.Nemusis,je to ok.😊