Ako vybrať strednú školu, keď dieťa nemá preferencie?
Aku skolu vybrat, ked dieta nevie co chce robit, nema nejake konicky a tie co ma, tvrdi, ze tym sa nechce zivit, lebo uz by to nebola zabava.
Aku skolu ste vyberali, ako ste postupovali krok za krokom a bol vas vyber nakoniec spravny alebo dieta nie je spokojne?
Ja toto nepochopím asi nikdy. Mám doma deviataka tiež, takže je to aktuálna téma aj pre mňa.
Čo do pekla robíte s tými deťmi 15 rokov, že nemajú nič, čo ich baví, v čom sú dobrí a v čom vynikajú?Že nevedia ani náhodou čo by chceli v budúcnosti robiť? Aj keď to možno robiť nebudú,ale v tomto veku byť len tak pohodený a nevedieť ani kde je sever je zlyhanie rodičov.Sorry not sorry ale je to tak.Čo do pekla robíte s deckami posledné dva tri ročníky ZS že nemáte obehnute všetky školy, ktoré teoreticky prichádzajú do úvahy? DOD je každý rok takmer na každej škole. Čo robíte, že nad SS rozmýšľate až tyzden pred podávaním prihlášok? A potom sa čudujeme, že nám tu školy chrlia zbytočne odbory a deti, ktoré vlastne nevedia nič.
@doriiis nepochopis, lebo tvoje dieťa je ine.
Takže to nie je chyba rodičov, ale tvoja neschopnosť vžiť sa inej situácie. To je celé..
No ak je introvert, si si istá že marketing je dobrá voľba? Vie prezentovať, predávať, často pred skupinami ľudí ? Ja som introvert, robím v zdravotníctve s ľuďmi, a je to pre mňa oveľa príjemnejšia práca ako v marketingu - pracovala som na marketingovom oddelení 3 roky počas vysokej školy
@oliva276 Tu som pozerala, a vyslo mi to snad ako jedina skola, kde by mohla ist. Mame to sice velmi od ruky, ale budeme sa musiet prisposobit.
@anonym_8195c0 Taketo som zazila s vychovnou na sebe pred xx rokmi. Smutne, ze aj dnes take su. Som rada, ze sa vam dari a dakujem za tip, pozriem este tu hotelovku a na pedagogicku som zabudla, aj ked oboje asi nie su uplne v sulade s introvertnou povahou, ale pozriem, mozno ju to niekam posunie.
Gymnazium by bolo pre nu podla mna tazke, ju ozaj ze skola vobec nebavi. Vzhladom na to ma tie znamky este celkom dobre.
@drianaa Pozriem odbory na zdravotnickej, ale z takeho laickeho pohladu ak je tam biologia, tak to tiez asi nic. Ale pozriem. Marketing niekedy nemusi nutne znamenat praca s ludmi, moze tam byt kreativna praca, tvorba clankov, media a komunikaciu s ludmi, ci klientami zabezpeci napr. obchodny zastupca, alebo jednoducho sef oddelenia.
@oliva276 Tu som pozerala, a vyslo mi to snad ako jedina skola, kde by mohla ist. Mame to sice velmi od ruky, ale budeme sa musiet prisposobit.
@anonym_8195c0 Taketo som zazila s vychovnou na sebe pred xx rokmi. Smutne, ze aj dnes take su. Som rada, ze sa vam dari a dakujem za tip, pozriem este tu hotelovku a na pedagogicku som zabudla, aj ked oboje asi nie su uplne v sulade s introvertnou povahou, ale pozriem, mozno ju to niekam posunie.
Gymnazium by bolo pre nu podla mna tazke, ju ozaj ze skola vobec nebavi. Vzhladom na to ma tie znamky este celkom dobre.
@drianaa Pozriem odbory na zdravotnickej, ale z takeho laickeho pohladu ak je tam biologia, tak to tiez asi nic. Ale pozriem. Marketing niekedy nemusi nutne znamenat praca s ludmi, moze tam byt kreativna praca, tvorba clankov, media a komunikaciu s ludmi, ci klientami zabezpeci napr. obchodny zastupca, alebo jednoducho sef oddelenia.
@anonym_autor áno, samozrejme že sa dá nájsť aj kreatívna práca v marketingu, ale jednoducho s tou prácou s ľuďmi si tam bude musieť prejsť počas štúdia a praxe určite. Ak aj tieto prace zastreší obchodný zástupca, musí byt v úzkom kontakte s tými obchodnými zástupcami, prechádzať s nimi marketingové stratégie. Treba počítať s tým, že jednoduché prace ako tvorbu článkov, ako spomínaš, časom môže nahradiť AI. Nemyslím to v zlom, ale také jednoduché veci v marketingu asi ako máš na mysli, v máloktorej firme by vedeli uživiť človeka na plný úväzok s tým, že by robil len takéto úlohy.
Ja toto nepochopím asi nikdy. Mám doma deviataka tiež, takže je to aktuálna téma aj pre mňa.
Čo do pekla robíte s tými deťmi 15 rokov, že nemajú nič, čo ich baví, v čom sú dobrí a v čom vynikajú?Že nevedia ani náhodou čo by chceli v budúcnosti robiť? Aj keď to možno robiť nebudú,ale v tomto veku byť len tak pohodený a nevedieť ani kde je sever je zlyhanie rodičov.Sorry not sorry ale je to tak.Čo do pekla robíte s deckami posledné dva tri ročníky ZS že nemáte obehnute všetky školy, ktoré teoreticky prichádzajú do úvahy? DOD je každý rok takmer na každej škole. Čo robíte, že nad SS rozmýšľate až tyzden pred podávaním prihlášok? A potom sa čudujeme, že nám tu školy chrlia zbytočne odbory a deti, ktoré vlastne nevedia nič.
@doriiis ďalšia kráľovná zenu tu - ja som predstav si zistila, co chcem byt, az v poslednom rocniku na gympli - to je, co? Ty si v 14-15r vedela presne co chces byt? Je uplne normalne, zdrave a v poriadku, ze dieta v tomto veku vie prd o tom, aku chce mat karieru, co chce studovat. Je to extremny tlak na rodicov a taketo premudrele ega akurat ten tlak a pocit zlyhania zvysuju, tak si svoju dokonalost zbal do balicka a nechaj doma v chladnicke, tu sa ta na to nikto nepytal
@anonym_autor na zdravotníckej sú aj prihlášky z biológie, to sa dá naučiť. Nie je to matika, fyzika, chémia, že by bolo nutné tomu rozumieť
@anonym_autor mohla by skusit strednu pedagogicku a ucit v skolke. tam vyuzije hru na nastroj, tanec, vytvarne vlohy a celkovo kreativitu. A moze si potom spravit aj VS a ucit na zakladke. Ak ju skolstvo nelaka, da sa s takou skolou zamestnat aj inde (v pripade plynulej znalosti jazyka aj v zahranicnom korporate).
@ghoul_ No hej, ale aka stredna skola sa zameriava na taketo smery? Ja som podla mna pogooglila uz dost a nenasla som velmi. Na vyber su obchodne a hotelove akademie, priemyslovky, gymple, potom skoly s profesiami, cize kadernik, maser, fyzioterapeut, sluzby, cize predavacka, recepcna atd, Ked zoberiem do uvahy aj povahu, ze je skor introvert, tak velmi neprichadza do uvahy ani praca s ludmi.
@doriiis neviem čo je horšie či nevedieť co si ma žiak vybrať, alebo ty, že si vedela pripravovala si a aj tak tam nepracujes.Nie každý má hneď cestu jasnú a ďalšia vec aj môže vedieť a nezoberú ju.
@anonym_autor ešte nemali v škole testovanie so psychológom?myslím, že to sa robí teraz v tomto období pred prihlaskami my sme to mali v decembri.Ale je pravda, že ak ju nebavia technicke školy typu stavebná a nechce remeslo kaderníčka, kozmeticka veľa toho pre dievčatá nie je.Pozti si stránku kam na strednú sú tam všetky školy v Ba kraji aj odbory.Chemicks by ju nebavila je tam bilingválne, alebo normálne štúdium aj farmaceutický laborant atď...dievčatá väčšinou išli na OA aj tie, ktoré nemali výborne známky prijali ich v druhom kole, alebo pedadogika, keď ma k tomu vzťah detí s poruchami pribúda špeciálny pedagóg má dvere otvorené aj, keby sa raz osamostatnila je veľa centier pre deti kde sa uchytí.Hotelovu by som vynechala ani tá zdravotná nemusí byť zlý smer.V každej škole máš aj introvertov dcéra má na bilingvalnom gymnáziu spolužiačku a tá snáď za 4 r oslovila pár deti, ale učí sa dobre.Musi byť predmet, alebo niečo čo ju baví.
@doriiis neviem čo je horšie či nevedieť co si ma žiak vybrať, alebo ty, že si vedela pripravovala si a aj tak tam nepracujes.Nie každý má hneď cestu jasnú a ďalšia vec aj môže vedieť a nezoberú ju.
@anonym_autor ešte nemali v škole testovanie so psychológom?myslím, že to sa robí teraz v tomto období pred prihlaskami my sme to mali v decembri.Ale je pravda, že ak ju nebavia technicke školy typu stavebná a nechce remeslo kaderníčka, kozmeticka veľa toho pre dievčatá nie je.Pozti si stránku kam na strednú sú tam všetky školy v Ba kraji aj odbory.Chemicks by ju nebavila je tam bilingválne, alebo normálne štúdium aj farmaceutický laborant atď...dievčatá väčšinou išli na OA aj tie, ktoré nemali výborne známky prijali ich v druhom kole, alebo pedadogika, keď ma k tomu vzťah detí s poruchami pribúda špeciálny pedagóg má dvere otvorené aj, keby sa raz osamostatnila je veľa centier pre deti kde sa uchytí.Hotelovu by som vynechala ani tá zdravotná nemusí byť zlý smer.V každej škole máš aj introvertov dcéra má na bilingvalnom gymnáziu spolužiačku a tá snáď za 4 r oslovila pár deti, ale učí sa dobre.Musi byť predmet, alebo niečo čo ju baví.
@luccija ... Kľudne sa opýtaj okolia, kto pracuje v odbore, ktorý študoval na strednej škole. Budeš veľmi prekvapená odpoveďami. Si si istá, že každý, kto študoval pedagogickú učí a každý, kto študoval zdravotnú, pracuje v zdravotníctve?
@doriiis vieš čo. Môj celý ôsmy ročník hovoril o škole, ktorú chcel, hovoril, že tam sa chce dostať a chce ísť len tam. Potom sme boli na dod a ani len prihlášku sme tam nedali. Niekedy môže byť aj predstava, ale keď škola nezapasuje, musíš hľadať niečo iné. Aj keď toto bude asi o inom. Tiež sa čudujem, že by niekto až teraz vyberal školu, ale možno je dievča len ôsmačka, tak to majú ešte čas.
My sme už mali minulý rok prihlášky podané o takomto čase. Ešte sa dali meniť do konca februára.
@tilly máš pravdu,doriis je asi dokonalá.Aj u nás to bolo rovnako,keď prišiel na tú školu,ktorú preferoval,prihlášku si síce dal,aj ho prijali bez skúšok,ale to už bol prijatý na inej cez talentovaný.A ostal v panike,že ho na tú školu prijali,že tam by už nešiel.A veľa detí je takých,že vodnom,ale aj v deviatom ročníku ešte nevedia čo by chceli robiť.A veľa detí je takých,cp vedia,aj študujú a odrazu sa to zmení a nájdu si iný cieľ a tomu sa aj venujú.
@anonym_autor spojena skola rakovice - mohla by robit zahradny dizajn, alebo floristiku - coz su maturitne predmety. mimo toho je tam odbor manazment cestovneho ruchu ale na to by clovek musel chciet komunikovat viac.

V BA - Krasňanoch je SOŠ masmediálnych a informačných štúdií (bývalá knihovnícka škola) - nebavilo by ju to?
@anonym_autor ako píše
@oliva276 v Krasňanoch. Dokonca veľmi dobre dopadli v tém hodnotení ineko teraz. Alebo na sklenárovej v Ružinove je spojená obchodná škola. Celkom dobré odbory tam boli.