Ako vybrať strednú školu, keď dieťa nemá preferencie?
Aku skolu vybrat, ked dieta nevie co chce robit, nema nejake konicky a tie co ma, tvrdi, ze tym sa nechce zivit, lebo uz by to nebola zabava.
Aku skolu ste vyberali, ako ste postupovali krok za krokom a bol vas vyber nakoniec spravny alebo dieta nie je spokojne?
V tomto prípade asi gymnázium, ak na to má.
V tomto prípade asi gymnázium, ak na to má.
@tilly NIe je to na gymnazium, asi som mala doplnit, ze su tam obcas trojky na vysvedceni a hlavne skor take humanitne predmety ju bavia, urcite nie MAT, FYZ a pod.
Môj starší isiel na gympel ešte v piatom ročníku, tak sme mali o starosť menej.
S mladším sme minulý rok prešli skoro všetky DOD na rôznych školách a podľa toho vybrali. On sa pozeral po škole a študentoch, ja som sa pýtala praktické veci a vybrali sme tri školy.
Ale ak máš deviataka, tak tieto veci sa riešia od októbra, nie vo februári, keď sa podávajú prihlášky. DOD už väčšinou boli.
@tilly NIe je to na gymnazium, asi som mala doplnit, ze su tam obcas trojky na vysvedceni a hlavne skor take humanitne predmety ju bavia, urcite nie MAT, FYZ a pod.
@anonym_autor čiže dievča?
Obchodná akadémia pre dievča je podľa mňa také najbežnejšie riešenie. Alebo hotelka, škôl, čo sa zaoberajú marketingom je pomerne vela v dnesnej dobe, zdravotnícka škola je výborná a ako zdravotníčka sa vie dobre uplatniť, majú odbory, ako dentálna hygiena, výživové poradenstvo, optometria, výroba ortopedických pomôcok apod. Nepíšeš odkiaľ si. Ja som prešla v Bratislave minulý rok veľa škôl, to by som vedela celkom, ale mimo ba školy nepoznám.
Ja toto nepochopím asi nikdy. Mám doma deviataka tiež, takže je to aktuálna téma aj pre mňa.
Čo do pekla robíte s tými deťmi 15 rokov, že nemajú nič, čo ich baví, v čom sú dobrí a v čom vynikajú?Že nevedia ani náhodou čo by chceli v budúcnosti robiť? Aj keď to možno robiť nebudú,ale v tomto veku byť len tak pohodený a nevedieť ani kde je sever je zlyhanie rodičov.Sorry not sorry ale je to tak.Čo do pekla robíte s deckami posledné dva tri ročníky ZS že nemáte obehnute všetky školy, ktoré teoreticky prichádzajú do úvahy? DOD je každý rok takmer na každej škole. Čo robíte, že nad SS rozmýšľate až tyzden pred podávaním prihlášok? A potom sa čudujeme, že nám tu školy chrlia zbytočne odbory a deti, ktoré vlastne nevedia nič.
Od tých koníčkov a toho čo ju baví sa aspoň odraziť, omnoho ľahšie sa študuje, keď človeka niečo baví a má ku tomu vzťah a pozrieť aké všetky možnosti v tomto smere existujú.... výchovný poradca/psychológ, ktorý by vedel poradiť, nasmerovať, na škole nie je?
Ja toto nepochopím asi nikdy. Mám doma deviataka tiež, takže je to aktuálna téma aj pre mňa.
Čo do pekla robíte s tými deťmi 15 rokov, že nemajú nič, čo ich baví, v čom sú dobrí a v čom vynikajú?Že nevedia ani náhodou čo by chceli v budúcnosti robiť? Aj keď to možno robiť nebudú,ale v tomto veku byť len tak pohodený a nevedieť ani kde je sever je zlyhanie rodičov.Sorry not sorry ale je to tak.Čo do pekla robíte s deckami posledné dva tri ročníky ZS že nemáte obehnute všetky školy, ktoré teoreticky prichádzajú do úvahy? DOD je každý rok takmer na každej škole. Čo robíte, že nad SS rozmýšľate až tyzden pred podávaním prihlášok? A potom sa čudujeme, že nám tu školy chrlia zbytočne odbory a deti, ktoré vlastne nevedia nič.
@doriiis vieš čo. Môj celý ôsmy ročník hovoril o škole, ktorú chcel, hovoril, že tam sa chce dostať a chce ísť len tam. Potom sme boli na dod a ani len prihlášku sme tam nedali. Niekedy môže byť aj predstava, ale keď škola nezapasuje, musíš hľadať niečo iné. Aj keď toto bude asi o inom. Tiež sa čudujem, že by niekto až teraz vyberal školu, ale možno je dievča len ôsmačka, tak to majú ešte čas.
My sme už mali minulý rok prihlášky podané o takomto čase. Ešte sa dali meniť do konca februára.
Naši sme mali inak aj v škole také testy študijné predpoklady alebo niečo podobné. Môjmu vyšla práca s ľuďmi, keďže má empatiu na vysokej úrovni. V škole tvojej dcéry nie je taká možnosť.
@tilly aj moje dieťa mali toto v škole ...
@anonym_autor ale ak aj to v škole nemajú, sú aj karierni poradcovia - takže by možno toto bolo dobrá cesta to skúsiť ...
ale škola určite spolupracuje s psychologicko-pedagogickým centrom - keď nič iné, tam by vedeli ak nie priamo poradiť, tak nasmerovať na koho sa s tým obrátiť ...
Stredná škola nie je povinná. Ak ju nič hlbšie nezaujíma, stačí si iba dokončiť povinnú školskú dochádzku kdekoľvek a má pokoj.
ja som toto s deťmi neriešila, lebo obaja vedeli, na akú školu chcú ísť, aj išli.
Ak by som mala dieťa, čo nič nebaví, má občas trojky, tak by som obehala priemyslovky a zdravotné školy v okolí, s týmto sa dá ako-tak uplatniť aj keď dieťa nechce ďalej študovať na vš. Môj tip je dopravná priemyslovka.

moje dieťa malo preferenciu, dokonca malo preferenciu na vysokú školu - a dopadlo to tak, že z VŠ odišlo a urobilo si kurz v úplne inom odbore a stále sa vzdeláva ďalej ...
takže to ťažko 😒
jaj, a či bolo spokojné? nebolo spokojné ani samé so svojim výberom ...
sú také povahy ...