Akú strednú školu vybrať pre lajdáka?
Ahojte, môj syn je ôsmak, teda na druhý rok vyberáme strednú školu. Je však neskutočný lajdák, nechce sa učiť, neustále na neho tlačím a je to ešte horšie.. má aj jednotky, dvojky, ale to len vtedy keď má ťahák... matematika väčšinou štvorky, sem tam päťka. Stále opakuje, že on tomu nerozumie, ale keď si k nemu sadnem, že si to prejdeme tak nemá záujem. Zavolala som k nám jeho spolužiaka, ktorý mu niečo vysvetlil, ale z písomiek boli aj tak trojky, štvorky.. Skúšali sme rôzne videá cez internet, ale tiež to nebolo bohviečo.. Keďže doučovanie je naozaj drahé, skúšala som to najprv touto cestou.. ale vidím, že sa tomu už asi nevyhnem...
Zaujíma ma však to, že či mám nejakú nádej, že urobí prijímačky na strednú školu.. Mali ste skúsenosť že aj štvorkárom sa podarilo urobiť prijímačky???
Mám na výber z dvoch škôl ale aj to je dilema,,. obe sú to odborné školy s maturitou (nie gympel, nie piemyslovka) ale jeho vlastne nič nebaví okrem hrania hier... ja by som ho však skôr dala na nejaké remeslo, napríklad vodár, že keď sa nechce učiť, tak aby niečo vedel robiť rukami.. Máme však v okolí aj IT školu, kde je viac "počítačových" odborov, čo by ho určite bavilo viac, ale neviem či by na to rozumovo-logicky stíhal..keďže u ňho matematika-logika nula bodov... a myslím si, že v budúcnosti je pre neho lepšie remeslo.... čo si o tom myslíte?
ďakujem veľmi pekne za rady, Ako asi každej matke, záleží mi na tom aby sa syn v budúcnosti uchopil a žilo sa mu ľahšie.. Dcéra je zas úplne iná, ta plánuje medicínu.. Škoda, že mu nevie pomôcť, je mladšia..
Remeslo je super naozaj ale musí byť manuálne zručný, ak nie je tak v tom dobrý nebude.
Hlavne, chlapec by si sám mal vybrať čo ho baví.
Zbytočne mu tu poradí napr. inštalatéra ak bude mať chlapec k tomu odpor.
@anonym_autor mala som rovnaky problem so synom+ma aj vsetky dys a poruchy ucenia. Celu ZS som sa s nim ucila.Preto som si povedala,ze uz sa odmietam s nim ucit,pretoze uz som to nezvladala. Dala som ho na 3.roc.s moznostou dorobenia si maturity.zvazovala som stolar, instalater.ale kedze nie je man.zrucny,tak nakoniec chodi na Hotelku,odbor kuchar.Boli sme aj CPP a tam nam to vlastne aj poradili. Syn chcel tiez nieco s IT ale tam nemal absolutne ziadnu sancu .inak sme tiez z Kosic. IT skola je na Ostrovskeho -tam ziadna sanca. A sukromna na Postpimskej.tam by ho mozno vzali ale pocula som len zle recenzie.a bechcela som sa s nim dalej trapit dalsie 4 roky. Vol skolu podla schopnosti syna. Nech mas aj ty klud
Určite na učilište, automechanik,kuchár,elektrikár, stolár aby ho to aspoň kus ťahalo alebo bavilo a uživí sa. Sú to 3 ročne až 4 rocne odbory, poprípade 3+2 .
@anonym_autor ľudia, ktorí majú zlé známky už na najľahšej základke, nečaká dobrá budúcnosť. Veľa z nich začalo drogy/alkohol/cigarety, lebo to je cool. No čo už, bude robiť za minimalku a bude voliť Fica. Čo s tým narobíme.
@anonym_autor to myslíte vážne?
@anonym_d442c6 ano, Košice, prečo? 😃
@anonym_1fe74d
@anonym_5ac20e toto je dosledok zanedbania rezimu, takychto deti je vela, bez navykov, nie su ani nejako specialne zrucne, lenive, ani ucit sa im nechce. Ja si neviem predstavit, co budu robit, cim budu. Cast sa spamata, mozno 1/3, ale 2/3 nie. Staci sa ist niekam pozriet na ZS, ak je to bezna ZS, nie vyberova a clovek ma predstavu. A ono tie deti za to az tak nemozu, skor doba, rodicia, ubudanie domacich aj skolskych povinnosti.
@zuzana76 no to je veľká pravda 😔
@anonym_1fe74d to bolo treba urobiť už na prvom stupni. Táto závislosť na Pc tam bola istotne už skôr..
@dankanka nikto nepísal o závislosti na hrách..písala som že ho nič nebaví okrem hrania hier.. ale to neznamená že celý deň hrá hry..
@anonym_autor mala som rovnaky problem so synom+ma aj vsetky dys a poruchy ucenia. Celu ZS som sa s nim ucila.Preto som si povedala,ze uz sa odmietam s nim ucit,pretoze uz som to nezvladala. Dala som ho na 3.roc.s moznostou dorobenia si maturity.zvazovala som stolar, instalater.ale kedze nie je man.zrucny,tak nakoniec chodi na Hotelku,odbor kuchar.Boli sme aj CPP a tam nam to vlastne aj poradili. Syn chcel tiez nieco s IT ale tam nemal absolutne ziadnu sancu .inak sme tiez z Kosic. IT skola je na Ostrovskeho -tam ziadna sanca. A sukromna na Postpimskej.tam by ho mozno vzali ale pocula som len zle recenzie.a bechcela som sa s nim dalej trapit dalsie 4 roky. Vol skolu podla schopnosti syna. Nech mas aj ty klud
@anonym_445ee2 ááno, tu IT školu som mala na mysli Ostrovského... a Postupimská je súkromná..
@anonym_autor ľudia, ktorí majú zlé známky už na najľahšej základke, nečaká dobrá budúcnosť. Veľa z nich začalo drogy/alkohol/cigarety, lebo to je cool. No čo už, bude robiť za minimalku a bude voliť Fica. Čo s tým narobíme.
@anonym_750aad 🤣🤦♀️
@anonym_autor každá mamka chce pre svoje deti to naj. No ako vidíš, jemu to učenie troška nejde tak, ako by si chcela. Netráp sa, taký obkladac kúpeľni si zarobí už v dnešnej dobe oveľa viac, ako to bývalo. V niektorých prípadoch je platovo zarovno ak nie viac, ako v IT sektore. IT sektor časom nahradí Al, ale obložiť kúpeľňu, či položiť dlažbu nedokáže. Už nemusí rátať štvoraky, to len zadá rozmery miestnosti a predajňa mu navrhne a všetko rozratá. Možno by bol dobrý aj v realizácii záhrad či elektrikár. Máme v rodine aj IT, aj elektrikára, aj lodného dôstojníka, aj zahradnika, policajta, právnika, lekára, profesora..... Skús s ním prejsť rôzne povolania, možno sa v niečom nájde.
@margotka17 ďakujem 🙏
mám syna, už má 32 rokov , ale celá jeho základná škola boja moja druhá šichta, učila som sa s ním lebo inak by ani knihy nevidel . Vôbec ho to nezaujímalo . Potom stredná len trojročný odbor záhradník , ledva to preliezol. Po škole sa však dostal do partie mužov čo cvičili, mali určitú životosprávu , otužovali sa a jedného dňa prišiel za mnou , že mamina , chcel by som si urobiť maturitu a ísť na výšku. Som si doslovne sadla. Dorobil si v danom odbore maturitu, urobil si vodičský na malotraktor, naučil sa obsluhovať záhradné stroje . V Brne sa prihlásil na Mendelovú univerzitu , odbor záhradníctvo a vyštudoval bez väčších problémov. Plakala som ako decko na promóciach od štastia. Dnes pracuje v prestížnej zahradníckej firme v CZ . zbiera skúsenosti a prax a chce si založiť na Slovensku svoju vlastnú .
@anonym_9b82d5 waaau, ďakujem za odpoveď a prajem synovi veľa šťastia ❤️
taka generácia... ktora sa narodila do virtualneho sveta. Ja som 9 rokov musela pri mojom sediet, skusat, vysvetľovať, pohyboval sa 1,2 sem tam 3. v 9 rocniku ich testovala psychologicka v skole na aku strednu sa hodi. Vyberal si sam, veľmi chcel ísť na technicke lyceum bilingual, ale 359 pisalo test a 26 brali. Chodi na elektrotechniku a on? uci sa sam, ja by som si ani neprdla pri prvom priklade z elektrotechniky, su tam tazke ratacky, vsade len rata a to aj vedla IT. Fyzika=rata, matika=rata, elektrotechnika=rata, ale anglicky jazyk ma ako materinský, bavi ho aj programovanie a tento polrok ma lepsi ako na zakladnej a to 9 rokov bola skola moja sichta. Skus sa s ním porozprávať, pripadne oslov školskú psycyologicku. Moj tiez este dospelemu svetu nerozumie, ale verim, ze kazdy v zivote sa raz nájde, len pri nich stojte a nasmerujte.
@lizatko1009 ďakujem 🙏
@anonym_445ee2 ááno, tu IT školu som mala na mysli Ostrovského... a Postupimská je súkromná..
@anonym_autor na Ostrovskeho ho ani nevezmu s takymi znamkamia ak nahodou,budete sa trapit. A Postupimska je sukromna,cize tam mozno,ale ma zle recenzie. Drzim palce,aby ste vybrali spravne
@anonym_5ac20e teraz je takpovediac o5min12
Len autorka sa záhadne odmlčala
@anonym_1fe74d sorry ale treba sa venovať aj tým mojím deťom a domácnosti, nesedím tu celý deň..
Mozno by ho to viac bavilo, keby tomu rozumel. Tiež som sa trápila s matikou a bola z toho znechutena veľmi. Ale vyrástla som v bezinternetovej dobe. Nemala som na to hlavu. Pri dnešných možnostiach sa matika dá naučiť, teda AI vie veľmi dobre pomôcť, veľakrát uz pomohla vysvetliť učivo a najma ma trpezlivosť a zo vsetkych možných smerov ta na to navedie, fakt velka pomoc . Ked uz tak rád travi cas na počítači, nech z toho vytazi vydobytky dnešnej doby.
@anonym_autor na Ostrovskeho ho ani nevezmu s takymi znamkamia ak nahodou,budete sa trapit. A Postupimska je sukromna,cize tam mozno,ale ma zle recenzie. Drzim palce,aby ste vybrali spravne
@anonym_445ee2 no pozerám tú SOŠ technickú na Kukučinke
@anonym_445ee2 inak dobre vedieť, potom Ostrovského ani nebudem riešiť.. ďakujem za radu
@anonym_445ee2 inak dobre vedieť, potom Ostrovského ani nebudem riešiť.. ďakujem za radu
@anonym_autor chodte sa poradit do centra,aj tam vas nasmeruju. Nam pomohli
@anonym_autor dam ti jednu radu - ja som učila na SOŠ IT, chodili nam kazdy rok tam presne takito chlapci - co hrali cele dni a noci hry a mysleli si, ze najdu v tomto uplatnenie a ze sa naucia programovat, no nenaucia. My sme mali odbory ako mechanik PC sieti (tam chodili taki dvojkari, max trojkari) potom mechanik/elektrotechnik, a este jeden odbor, ten si nespominam, uz tam neucim. Ale boli tam predmety ako elektrotechnika, elktrotechnicke materialy, elektrotechnicke merania...aplikovanej informatiky tam bolo malo a nebola dobra, lebo ucitelov informatiky mas velmi malo a ked mas nejakeho kvalitneho uci na gympli. Tato nasa skola bola viac o elektrickych obvodoch ako o informatike. Takze si na to davaj pozor. Su tam aj 4 roky matiky z ktorej uz bude asi povinne maturovat.
Ja mam 8 rokov praxe na rôznych strednych skolach. Ak sa mu nechce ucit; daj ho na ucnovku, remeslo je prenho dobra volba, ak vidis, ze nechce zapnut budes ho len zbytocne trapit s maturitou z AJ, SJ a asi aj MAT. Navyse, vela tychto ucnoviek ma aj nadstavbu, ak chce moze si ju potom dorobit. S remeslom sa dobre uzivi.
@anonym_autor dam ti jednu radu - ja som učila na SOŠ IT, chodili nam kazdy rok tam presne takito chlapci - co hrali cele dni a noci hry a mysleli si, ze najdu v tomto uplatnenie a ze sa naucia programovat, no nenaucia. My sme mali odbory ako mechanik PC sieti (tam chodili taki dvojkari, max trojkari) potom mechanik/elektrotechnik, a este jeden odbor, ten si nespominam, uz tam neucim. Ale boli tam predmety ako elektrotechnika, elktrotechnicke materialy, elektrotechnicke merania...aplikovanej informatiky tam bolo malo a nebola dobra, lebo ucitelov informatiky mas velmi malo a ked mas nejakeho kvalitneho uci na gympli. Tato nasa skola bola viac o elektrickych obvodoch ako o informatike. Takze si na to davaj pozor. Su tam aj 4 roky matiky z ktorej uz bude asi povinne maturovat.
Ja mam 8 rokov praxe na rôznych strednych skolach. Ak sa mu nechce ucit; daj ho na ucnovku, remeslo je prenho dobra volba, ak vidis, ze nechce zapnut budes ho len zbytocne trapit s maturitou z AJ, SJ a asi aj MAT. Navyse, vela tychto ucnoviek ma aj nadstavbu, ak chce moze si ju potom dorobit. S remeslom sa dobre uzivi.
@scorpionflower1 ďakujem veľmi pekne 🙏
@anonym_750aad nemas pravdu, deti maju v zivote rozne obdobia. Ja som mala spoluziacku na ZŠ, ktora prepadala, nosila vši do školy, jej mama bola Ciganka. Teraz ma dve vysoke skoly a svoju rodinu s dvomi detmi. Moj ujo ledva ucnovku dokoncil, a ked ma 45 si urobil VŠ s cervenym diplomom na ING.
@anonym_autor syn je osmak, tvrdi, ze nicomu nerozumie a ty to teraz riesis? Mala by si sa vratit o niekolko rokov v case a dat ho otestovat (dyslexia, dyskalkulia atd.). Daj to urobit aspon teraz.
@anonym_autor syn je osmak, tvrdi, ze nicomu nerozumie a ty to teraz riesis? Mala by si sa vratit o niekolko rokov v case a dat ho otestovat (dyslexia, dyskalkulia atd.). Daj to urobit aspon teraz.
@princezna_bosorka ja som nepísala že ničomu nerozumie, písala som že nerozumie matematike. Otestovaný bol už dávno, okrem adhd čo sa prejavovalo hlavne v nižších ročníkoch nemá žiadne diagnózy, je schopný sa učiť.
@anonym_750aad To nemusí byť pravda, niektorí môžu mať zlé známky sú dobrí v remesle. Dobre ich to uživí, spolužiak mal na základnej zlé známky a teraz robí elektrikára v Nemecku a má sa skvele.
Lenivosť je nedostatok vnútornej motivácie. Tu potrebuje nájsť. Musí nájsť v niečom zmysel. Nejak to naštartovať.
@anonym_750aad nemas pravdu, deti maju v zivote rozne obdobia. Ja som mala spoluziacku na ZŠ, ktora prepadala, nosila vši do školy, jej mama bola Ciganka. Teraz ma dve vysoke skoly a svoju rodinu s dvomi detmi. Moj ujo ledva ucnovku dokoncil, a ked ma 45 si urobil VŠ s cervenym diplomom na ING.
@scorpionflower1 ľahké vysoké školy prejde úplne každý . Tam nie sú žiadne nároky. Nech skúsia študovať matematiku, fyziku, informatiku
@anonym_autor Ja som to mala so synom to isté ..na ZŠ som myslela že asi poprepada hlavne ked bol na 2 stupni... Potom šiel na SŠ ale odbor sme vyberali aspon tak aby ho bavil.. 4 roky to bolo take raz dole, raz hore normalne som sa desila maturity že on to neda .. a čuduj sa svete dal je s prehľadom že sme všetci čumeli .. Teraz je 1 ročník na VŠ a ta mu ide že ľavou zadnou, akurat dnes ma skušky.. takže ja by som nebola až taka zufala.. Daj ho na odbor čo ho aspon trocha bavi, nevies aky budu profesory na SŠ.. moj syn mal štastie na SŠ na profesorov že predmety ktore ho bavili vedeli učitelia aj prednášať, zaujali jeho pozornosť a potom to už šlo.. Aj teraz na VŠ ma profesora na ktorého prednášky sa doslova teši, a tým padom keď ho to bavi sa paradoxne aj viac učí.. Tak drží palce pri výbere školy.
@mmonika na akú sš išiel?

@anonym_1fe74d aj ja si myslim. Len teraz ho ospravedlnuje vek. Este je velka sanca, ze sa spamata. Su to este deti. Aj ked toto sa malo riesit uz davno.
@anonym_1fe74d
@anonym_5ac20e toto je dosledok zanedbania rezimu, takychto deti je vela, bez navykov, nie su ani nejako specialne zrucne, lenive, ani ucit sa im nechce. Ja si neviem predstavit, co budu robit, cim budu. Cast sa spamata, mozno 1/3, ale 2/3 nie. Staci sa ist niekam pozriet na ZS, ak je to bezna ZS, nie vyberova a clovek ma predstavu. A ono tie deti za to az tak nemozu, skor doba, rodicia, ubudanie domacich aj skolskych povinnosti.