Akú strednú školu vybrať pre lajdáka?
Ahojte, môj syn je ôsmak, teda na druhý rok vyberáme strednú školu. Je však neskutočný lajdák, nechce sa učiť, neustále na neho tlačím a je to ešte horšie.. má aj jednotky, dvojky, ale to len vtedy keď má ťahák... matematika väčšinou štvorky, sem tam päťka. Stále opakuje, že on tomu nerozumie, ale keď si k nemu sadnem, že si to prejdeme tak nemá záujem. Zavolala som k nám jeho spolužiaka, ktorý mu niečo vysvetlil, ale z písomiek boli aj tak trojky, štvorky.. Skúšali sme rôzne videá cez internet, ale tiež to nebolo bohviečo.. Keďže doučovanie je naozaj drahé, skúšala som to najprv touto cestou.. ale vidím, že sa tomu už asi nevyhnem...
Zaujíma ma však to, že či mám nejakú nádej, že urobí prijímačky na strednú školu.. Mali ste skúsenosť že aj štvorkárom sa podarilo urobiť prijímačky???
Mám na výber z dvoch škôl ale aj to je dilema,,. obe sú to odborné školy s maturitou (nie gympel, nie piemyslovka) ale jeho vlastne nič nebaví okrem hrania hier... ja by som ho však skôr dala na nejaké remeslo, napríklad vodár, že keď sa nechce učiť, tak aby niečo vedel robiť rukami.. Máme však v okolí aj IT školu, kde je viac "počítačových" odborov, čo by ho určite bavilo viac, ale neviem či by na to rozumovo-logicky stíhal..keďže u ňho matematika-logika nula bodov... a myslím si, že v budúcnosti je pre neho lepšie remeslo.... čo si o tom myslíte?
ďakujem veľmi pekne za rady, Ako asi každej matke, záleží mi na tom aby sa syn v budúcnosti uchopil a žilo sa mu ľahšie.. Dcéra je zas úplne iná, ta plánuje medicínu.. Škoda, že mu nevie pomôcť, je mladšia..
doucovanie pozrite spolu viseo "matykar" ten zachranuje polovicu deti ale hlavne rodicov na zakladnych skolach.....
dala by som ho na testy - sposobilost na povolanie, proste urcia detom smer, v com su dobre, na co sa zamerat, jasnacka nepovedia priamo skolu, ale smer
@anonym_autor neviem ci ta potesim.. ale syn bol lajdak na zakladke... Pokial som sa s nim ucila tak ako tak.. a na strednej sa to len zhorsilo..chodi na SOS ako kuchar casnik.. a co som sa tesila ze ake fajn znamky.. tak teraz same 5 ky lebo pracu neodovzdal.m na praxi tiez sa nepretrhne.. budem rada ak na 4 ach prejde a dokonci aspon skolu s vyucnym listom 😡..su proste aj take deti.. mna ako matku to strasne trapi.. ale nedokazem ho nijakovsky prinutit.. plus ma teda este psychicke problemy takze ten nezaujem je ak kvoli tomu.. ale aj tak..
@anonym_autor
Ja by som dala na ucnovku
@anonym_autor remeslo má zlaté dno 👍
@anonym_autor máme doma to isté. Syn 8.ročník, ale je od 4. ročníka na domácom vzdelávaní. Okrem toho, že je "lajdák" boli ste niekedy aj na diagnostike ako je na tom so schopnosťou sa učiť? Ja som si nazačiatku aj učiteľka na ZS myslela, že je tiež lajdák a nakoniec na testoch vyšlo v čom je problém. A okrem matiky ostatné predmety sa dokáže naučiť? Okrem hier (čo môže byť už závislosť-uník z reality, kde nie je úspešný), ho niečo baví? Môj tiež nevie akú školu-smer. Ale u nás je jasné, že to bude 3. ročný odbor remeslo. Môj je manuálne zručný (ale lenivý). V 12 rokoch mi krásne vyšpároval celú terasu, čo ani majster takú robotu neodvedie. Tak u nás to bude asi tento smer.
Ano, tie ucnovky s maturitou by boli fajn, ale mali by ste niečo robiť aj s tým jeho hraním.
Tiež by som ho dala na ucnovku nech ma aspoň výučný list. Maturita je ťažká, jazyk sa človek nenaučí len tak... V budúcnosti kľudne moze dorobiť maturitu. Plus nezabudni že majstri kolko zarábajú🙏majú také domy že dovi
Je veľa ľudí, aj známych, čo priznali, že škola a učenie ako také ich nebavilo. No to neznamená, že v budúcnosti nemôže byť úspešný. Byť tebou dám ho na učňovku odbor murár, alebo maliar, inštalatér....proste niečo manuálne. Stavať domy sa budú vždy a s takým remeslom nebude mať problém ani v zahraničí,kde bude super zaplatený
Ja by som dala na nejaku odbornu skolu, baby maju pravdu že remeslo má zlaté dno. Zohnat v dnešnej dobe elektrikara,vodara,stolara či obkladača je umenie a to nehovorím tie prachy čo si pýtajú..... Keby mám syna a bol by šikovný vobec by mi nevadilo nejake take remeslo.
Moja robila prijmačky na 4rocnu - neurobila ich (ja som tomu ani nedavala sancu,ale chcela skusit ) druhu mala 3rocny odbor s moznostou nadstavby tak sla tam.
@anonym_autor ak je to kvalitná škola IT, tak tam bude v prdeli. Je tam kopec matiky, ktorá ma viac písmen ako čísiel, takže týmto smerom by som sa moc ani nepozerala 😅. Avšak keď mu zrušíš hranie hier doma, hneď uvidíš, koľko veci ho začne baviť 🙂
Ak by chcel pracovať v IT/robiť počítačové hry (zhodou okolností môj odbor) tak by musel drtiť (a ideálne aj mať rád) matematiku, programovanie, prípadne umelecký smer (modelovanie, kreslenie, písanie, dizajn). Nech ide na učňovku a tam sa naučí barsjakému remeslu a keby ho stále držalo IT/hry tak vždy je možnosť ísť na vysokú. ALEBO ak má umelecké nadanie tak smer umelecká.
Možno by pomohlo keby trochu pričuchol svetu dospelích, aby si uvedomil že hraním hier, ničnerobením alebo so základným vzdelaním bude mať ťažký život, že teraz jediné jeho zamestnanie je venovať sa škole a potom už bude musieť na seba zarábať.
Pridať viac zodpovedností v domácnosti, ak neurobí nech aj pocíti následky, odstrihnúť od peňazí nech si zarobí na brigáde.
Ucnovka, voda, elektrina, kurenie, to co bude sypat prachy
Nie je hanba dať dieťa na učňovské. Pozri nejaké odborné školy v okolí. Buď vyber učňovský odbor s možnosťou nadstavby alebo nejaký jednoduchý maturitný odbor.
Učňovka s nejakým duálnym vzdelávaním. Aspoň sa pohne od compu a keď nemá hlavu, bude pracovať rukami
mam rovnakeho syna, resp. diagnoza ADD, všekty dys sveta k tomu, ide resp. chysta sa na odbornú školu služieb, časník prip. pracovník v gastre (ako prevádzkar), bez príjimaciek takže prospech v skole sa berie, trojročka s vyúčnym s možnosťou +2 roky dorobit si maturu vie ak bude chciet, ak na to bude mať...radšej lahšie ale určite sa s ním bavte o tom, čo by ho bavilo v buducnosti, u nas prvé bolo stolár a to znegoval a toto bral ako menšie zlo, tiež len hry a youtuberi su IN unho ale toto je fajn...držím palce
doucovanie pozrite spolu viseo "matykar" ten zachranuje polovicu deti ale hlavne rodicov na zakladnych skolach.....
dala by som ho na testy - sposobilost na povolanie, proste urcia detom smer, v com su dobre, na co sa zamerat, jasnacka nepovedia priamo skolu, ale smer
@lucik194 áno, matykára sme pozerali
@anonym_autor neviem ci ta potesim.. ale syn bol lajdak na zakladke... Pokial som sa s nim ucila tak ako tak.. a na strednej sa to len zhorsilo..chodi na SOS ako kuchar casnik.. a co som sa tesila ze ake fajn znamky.. tak teraz same 5 ky lebo pracu neodovzdal.m na praxi tiez sa nepretrhne.. budem rada ak na 4 ach prejde a dokonci aspon skolu s vyucnym listom 😡..su proste aj take deti.. mna ako matku to strasne trapi.. ale nedokazem ho nijakovsky prinutit.. plus ma teda este psychicke problemy takze ten nezaujem je ak kvoli tomu.. ale aj tak..
@anonym_9771a2 chápem ☹ tiež sa toho obávam
Ak by chcel pracovať v IT/robiť počítačové hry (zhodou okolností môj odbor) tak by musel drtiť (a ideálne aj mať rád) matematiku, programovanie, prípadne umelecký smer (modelovanie, kreslenie, písanie, dizajn). Nech ide na učňovku a tam sa naučí barsjakému remeslu a keby ho stále držalo IT/hry tak vždy je možnosť ísť na vysokú. ALEBO ak má umelecké nadanie tak smer umelecká.
@cyneric áno, presne takto sa na to aj ja pozerám...
poľnohospodárska škola? tam je nedostatok ľudí, mal by o prácu postarané. majú tam rôzne odbory.
sesternica dala syna na stavebnú priemyslovku. skoro síce prepadol, ale maturitu má. Potom sa v 20tke dal k vojakom. Na zš - známky 3,4.
môj otec vždy vravel že chlapcovi je potrebný vodičský. ako šofér - čohokoĺvek sa uživí. autobus, nákl. autá, .
@anonym_autor Ja som to mala so synom to isté ..na ZŠ som myslela že asi poprepada hlavne ked bol na 2 stupni... Potom šiel na SŠ ale odbor sme vyberali aspon tak aby ho bavil.. 4 roky to bolo take raz dole, raz hore normalne som sa desila maturity že on to neda .. a čuduj sa svete dal je s prehľadom že sme všetci čumeli .. Teraz je 1 ročník na VŠ a ta mu ide že ľavou zadnou, akurat dnes ma skušky.. takže ja by som nebola až taka zufala.. Daj ho na odbor čo ho aspon trocha bavi, nevies aky budu profesory na SŠ.. moj syn mal štastie na SŠ na profesorov že predmety ktore ho bavili vedeli učitelia aj prednášať, zaujali jeho pozornosť a potom to už šlo.. Aj teraz na VŠ ma profesora na ktorého prednášky sa doslova teši, a tým padom keď ho to bavi sa paradoxne aj viac učí.. Tak drží palce pri výbere školy.
@anonym_autor Ja som to mala so synom to isté ..na ZŠ som myslela že asi poprepada hlavne ked bol na 2 stupni... Potom šiel na SŠ ale odbor sme vyberali aspon tak aby ho bavil.. 4 roky to bolo take raz dole, raz hore normalne som sa desila maturity že on to neda .. a čuduj sa svete dal je s prehľadom že sme všetci čumeli .. Teraz je 1 ročník na VŠ a ta mu ide že ľavou zadnou, akurat dnes ma skušky.. takže ja by som nebola až taka zufala.. Daj ho na odbor čo ho aspon trocha bavi, nevies aky budu profesory na SŠ.. moj syn mal štastie na SŠ na profesorov že predmety ktore ho bavili vedeli učitelia aj prednášať, zaujali jeho pozornosť a potom to už šlo.. Aj teraz na VŠ ma profesora na ktorého prednášky sa doslova teši, a tým padom keď ho to bavi sa paradoxne aj viac učí.. Tak drží palce pri výbere školy.
@mmonika fijha, kiežby to bol aj náš prípad... nech sa Tvojmu synovi darí, držím palce 🙂
@anonym_autor Tak určite ho daj na trojročnú, tam býva týždeň, prax týždeň škola. Syn tiež šiel na trojročnú, teraz je na nadstavbe a ide maturovať. Matematika mu nikdy nešla z tej má stále 4. Ale celkový priemer má do dvoch percent. Choďte pozrieť nejaké školy, keď bude deň otvorených dverí, možno ho niečo zaujme.

@anonym_autor nemysli si, že na doucovani zrazu bude mať záujem o matematiku.