icon

Chemická škola - odbor farmakológia

4. máj 2021

Dievčatá ste tu niektoré, ktoré ste študovali túto školu?
Syna veľmi baví chémia a teraz všade počuje o prijímačkách a dnes prišiel, že už vie kde dať budúci rok prihlasku.Co hovoríte na odbor farmakologia?
Skúste mi priblížiť kde všade sa dá uplatnit po štúdiu?
D.

anitka_4
•
4. máj 2021

Ja mam vyštudovanu biotechnológiu a farmakológiu na strednej chemickej. Ďalej som v štúdiu na vysokej nepokracovala. Pracujem vo farmacii. Výroba, vývoj a kontrola liekov pred tým, než idu do lekární. Záleží to však od toho, v akej časti Slovenska žijete. Na východe je taka firma len jedna, na strednom Slovensku ak sa nemyslím tiež a na západe ich mame zopár. Urcite je dobre pokračovať v chémii aj na vyske, avsak nie je to nutnosťou, uplatní sa aj tak. Len by som chcela upozorniť, že veľa ľudí si myslí, že farmakológiu môže robiť v lekarni (toto nám tlačili počas celej školy do hlavy). Nuž, nemôže 😏

anitka_4
•
4. máj 2021

Ešte by som doplnila, že štúdium farmakológie zahŕňa veľmi veľa rôznych druhov chémie. Cize je možné, že by sa uplatnil aj mimo farmacii v chémii (labaky potravinárske, biologické, vinárstvo, proste všade, kde sa niečo chemicky analyzuje)

matapo
•
5. máj 2021

...aj ja ju mam vystudovanu, pokracovala som aj na vyske, zamestnala som sa hned vo vyskumnom ustave. Ak je ale studijny typ a je velky predpoklad ze pojde na VS, nech si da prihlasku na gymn. . Bude tam mat aj dost chemie ale aj dost fyziky a matematiky a ono to vsetko ide ruka v ruke. Na vsetkych ostatnych skolach je tej matematiky podstatne menej, a na vyske treba potom riadne makat aby to clovek dohnal...

lilianka28
•
5. máj 2021

Ak ho baví chémia, nech pouvažuje aj nad odborom farmaceutický laborant. Z hľadiska uplatnenia má väčšie možnosti. Alebo, ako radia vyššie gymnázium a následne VŠ.

autor
•
5. máj 2021

@lilianka28 to sa kde študuje?nemám zatiaľ veľký prehľad o školách.
@anitka_4 prečo?na stránke školy je tiež tá lekáreň písaná😊
Bývame v Ba je tu veľa farma firiem.Bol to len taký nápad chémia ho chytila celé dni mi kreslí a vypočíta a vzorce😉 konečne jeden predmet okrem jazykov kde vidím, že ho baví.Uci sa dobre, ale na gymnázium som skeptická pri počte koľko žiakov sa hlási a prijímajú.Ale viem, že gymnázium je lepšia voľba.VS či chce či nie na dnešnom pracovnom trhu ju bude musieť mat

lilianka28
•
5. máj 2021

FL sa študuje na Strednej zdrav. škole

anitka_4
•
5. máj 2021

V lekarni môže robiť VŠ vzdelaný farmaceut, alebo SŠ farmaceutický laborant. Mimo to mozu inak vzdelaní ľudia robiť maximálne sanitára, co je v podstate taky skladnik/upratovač v lekarni.

choco6
•
5. máj 2021

Mam vyštudovanú VŠ Biochemiu. Vybrala by som si iny odbor 🙈🤣 Ale ja bývam v KE a uplatnenie absolutne katastrofalne, dokopy nic 🤷

autor
•
5. máj 2021

@choco6 a pracuješ v obore?To je ťažká VS bola by to skoda

patusikk
•
20. jún 2021

ja som tento rok maturovala v HC odbor biotechnológia a farmakológia ano škola ma veľmi bavila... robíte vlastne chemického laboranta alebo v dakej vyrobni liekov ako je Saneca... no bohužiaľ ja kedže som z Oravy tak tu moc tie chemické fabriky ani labáky nemáme..dala som si aj žiadosti ale nikde nič... hlásim sa s tou školou na farmáciu, a mám pekné základy čo sa týka chémie, farmakológie, mikrobiológie, technológie liekových foriem....

ala94
•
28. máj 2024

@patusikk Ahojko, ide na tu Tvoju skolu moja dcera na druhe kolo prijimaciek, da sa nejak prist po okruh co bude na testoch zo SJ a MAT? Aspon okruhy, co si ma vsetko zopakovat, sustredit sa.. :( nikde nic nemozem najst, alebo aspon vzorove testy..
Prosim o pomoc a radu kde hladat alebo poradit z vlastnych skusenosti naco sa zamerat a zopakovat. Dcera robila z Chemie a SJ v prvom kole skusky na Farmaceutickeho lab. tam nebola mat.
Vopred Dakujem za pomoc a usmernenie kde hladat.