icon

Nechajte deti vyrastať, dospievať a učiť sa samostatnosti

15. sep 2026

Kedy sme vlastne prestali nechávať deti riešiť vlastný život?

Mama píše učiteľke, lebo syn dostal trojku z písomky.
Mama píše triednej, lebo dcéra sa s nikým nekamaráti.
Mama zisťuje, prečo jej dieťa nemohlo ísť cez hodinu na WC.
Mama rieši, kto sa na koho škaredo pozrel na chodbe.
Mama telefonuje do školy, pretože učiteľka dala málo bodov za projekt.
Mama zisťuje, prečo spolužiak pozval všetkých na oslavu okrem jej dieťaťa.
Mama rieši prijímačky, rozvrh, tréningy, krúžky, učiteľov, spolužiakov, známky, konflikty, obedy...

Samozrejme, treba vyriešiť aj stravu.
Čo ak mu nebude chutiť?
Čo ak bude hladný?
Čo ak si tam nebude vedieť kúpiť jedlo?
Takže mama balí kufor jedla, pretože 15-ročný človek ide na pár dní mimo domu.

A potom sa čudujeme, že mladý človek v 25 rokoch nevie vybaviť telefonát, reklamáciu, pohovor alebo konflikt v práci.

Lebo sme mu to nikdy nedovolili.
Chcel si kamaráta? Mama pomohla.
Dostal zlú známku? Mama riešila učiteľku.
Mal konflikt? Mama zasiahla.
Niečo mu nechutilo? Mama vyriešila.
Niečo sa mu nepáčilo? Mama napísala.
Niečo nezvládol? Mama zariadila.

A potom príde veta: Veď on je už dospelý. Mal by sa vedieť postarať sám o seba.
Áno. Ale samostatnosť nevzniká v deň osemnástych narodenín.

Vzniká vtedy, keď necháme dieťa, aby si samo vybavilo veci, urobilo chybu, znieslo nepríjemný pocit, prehralo, pohádalo sa, dostalo horšiu známku a zistilo, že svet sa kvôli tomu nezrútil.

Možno by sme mali deťom pomáhať menej. Nie preto, že nám na nich nezáleží.
Ale práve preto, že nám na nich záleží.

lukbe
15. sep 2026

Niečo na tom bude.

mirkava
15. sep 2026

@anonym_autor a co teraz ako? Každý nech pomáha a vychováva ako uzná... Aj nám rodicia pomáhali ako sa dalo...

anonym_8e5e19
15. sep 2026
@mirkava

@anonym_autor a co teraz ako? Každý nech pomáha a vychováva ako uzná... Aj nám rodicia pomáhali ako sa dalo...

@mirkava ... Toto nie je pomoc ani výchova. Je to zlyhanie

mirkava
15. sep 2026
@anonym_8e5e19

@mirkava ... Toto nie je pomoc ani výchova. Je to zlyhanie

@anonym_8e5e19 ak myslíš...

anonym_9fc299
15. sep 2026

Kamoška má 19 ročnú dcéru, výchova bola presne takáto. Je mi ľúto tej holky. Teraz skončila školu a čaká doma, tatko jej ide vybavovať miesto u nich v práci. Ďalej ako 10 km od domu sama nebola.

anonym_a6a5c5
15. sep 2026
@anonym_9fc299

Kamoška má 19 ročnú dcéru, výchova bola presne takáto. Je mi ľúto tej holky. Teraz skončila školu a čaká doma, tatko jej ide vybavovať miesto u nich v práci. Ďalej ako 10 km od domu sama nebola.

@anonym_9fc299 No a? Oťuká sa postupne. Nie každá sa od 13 fláka, aby mala pokoj od fotrovcov a opačne.

anonym_2eecd9
15. sep 2026

@anonym_autor Amen. Toto by mala byť modlitba pre každú matku a otca. Lebo takto sa vychovávajú deti. Úloha nás rodičov, je deti pripraviť na život až tu raz nebudeme. A to sa nepodari, ak im budeme všetko strkať pod nos a riešiť veci za nich... A v konečnom dôsledku na to na koniec doplatia hlavne tie deti.

anonym_8a36b5
15. sep 2026

@anonym_autor mám 17a19r deti, a nikdy by som neriešila,wc,kamarátov,rozvrh, trojky, bod,kto koho pozval a koho nie. Ak sa nenajedlo čo som uvarila mohlo jesť chleba s maslom a bodka.
Obe deti si sami vybavili doktorov pred kurzom vodičského. Necítila som ich ani po kružkoch, taký čas som bola v práci.
To staršie za pár dní odchádza na univerzitu do zahraničia a viem že sa vo svete nestratí. S priateľom už pochodili kúsok Európy.
Vedia variť, obsluhovať myčku,.práčku sušičku,atď. Deti mojich kamošiek sú na tom rovnako.

A čo som riešila? Napríklad keď moje dieťa napadol spolužiak vreckovým nožom.

anonym_9fc299
15. sep 2026
@anonym_a6a5c5

@anonym_9fc299 No a? Oťuká sa postupne. Nie každá sa od 13 fláka, aby mala pokoj od fotrovcov a opačne.

@anonym_a6a5c5 Čo hovoríš o fläkaní. Tu sa bavíme o tom,že všetko za ňu riešili rodičia. Nič si sama nevybavi, Rodičom robí doslova prívesok. Jednoducho na tento vek to už nieje v poriadku.

anonym_a6a5c5
15. sep 2026
@anonym_9fc299

@anonym_a6a5c5 Čo hovoríš o fläkaní. Tu sa bavíme o tom,že všetko za ňu riešili rodičia. Nič si sama nevybavi, Rodičom robí doslova prívesok. Jednoducho na tento vek to už nieje v poriadku.

@anonym_9fc299 Ak to neprekáža rodičom, prečo to riešiš ty? Zjavne sa na to pozeráš inou optikou, ale každý vie svoje.

tiezjedna
15. sep 2026

@anonym_autor riešim max bod 7 v rámci bežnej logistiky.

anonym_9fc299
15. sep 2026
@anonym_a6a5c5

@anonym_9fc299 Ak to neprekáža rodičom, prečo to riešiš ty? Zjavne sa na to pozeráš inou optikou, ale každý vie svoje.

@anonym_a6a5c5 Neriešim to, teraz som to napísala,ako odpoveď na autorkin príspevok, lebo presne vidím o čom píše a aké to má potom následky.

domkakvet
15. sep 2026

@anonym_autor na jednej strane uplne suhlasim s prispevkom, ale na druhej riesi sa to asi preto, lebo zial sa najdu aj ucitelia, ktori na ziakoch sedia.

anonym_6d1465
15. sep 2026
@domkakvet

@anonym_autor na jednej strane uplne suhlasim s prispevkom, ale na druhej riesi sa to asi preto, lebo zial sa najdu aj ucitelia, ktori na ziakoch sedia.

@domkakvet Učiteľa, ktorý "sedí" na žiakovi, mama nevybaví, skôr to zhorší. Bolo to vždy a asi aj bude. Tým nechcem povedať, že to je v poriadku a netreba to riešiť.

anonym_37f4c7
16. sep 2026

Mame v skole dievca (bude mat 15 r.), ktore sa riesi na kazdom rodicku. Obaja rodicia od 1. rocnika riesia, ze sa s nou dievcata prestali kamaratit, ze sa z nej smeju (naozaj je tucna), ze jej napisala XY, ci je normalna a otec uz volal mame a stazoval sa. To dievca doposial nechodi same autobusom domov, caka u babky, kym ju rodicia vyzdvihnu po praci. Ma to 5 zastavok. Vybavili jej, aby nemusela cvicit na telesnej, ani do obchodu sama nemoze, pozyvaju spoluziakov na jej narodeniny a ked niekto odmietne, hned volaju rodicom. No tragedia pre vsetkych!

hrasocek12
16. sep 2026
@anonym_37f4c7

Mame v skole dievca (bude mat 15 r.), ktore sa riesi na kazdom rodicku. Obaja rodicia od 1. rocnika riesia, ze sa s nou dievcata prestali kamaratit, ze sa z nej smeju (naozaj je tucna), ze jej napisala XY, ci je normalna a otec uz volal mame a stazoval sa. To dievca doposial nechodi same autobusom domov, caka u babky, kym ju rodicia vyzdvihnu po praci. Ma to 5 zastavok. Vybavili jej, aby nemusela cvicit na telesnej, ani do obchodu sama nemoze, pozyvaju spoluziakov na jej narodeniny a ked niekto odmietne, hned volaju rodicom. No tragedia pre vsetkych!

@anonym_37f4c7 hnus keď sa takto chovajú jej rodičia. Ja by som si jej rodičov blokla a koniec.

anonym_53befd
16. sep 2026

Niečo na tom bude, poznám matku, ktorá za svoje dieťa riešila všetko, vystriedalo 3 MŠ, 2 ZŠ.. Mama riešila učiteľov , spolužiakov, nikdy nevedelo zapadnúť do kolektívu, všetko aby bolo ako sa jemu páči, aby bol spokojný od A po Z.. A teraz na prahu dospelosti nechodí na SŠ, ma individuálne, je na liekoch od psychiatra.. Nezvláda stres, má depresie, má pocit, že všetci sú zlý, že mu nie je predurčené byť v živote šťastný.. nemá kamarátov, iba mamu.. Ktorá ešte stále zatvára oči pred tým, že problém je v nich a nie vo všetkých ostatných.. A čo bude v budúcnosti? Momentálne nepoužiteľný do ďalšieho života a osamostatnenia sa...