icon

Nezaslúžené známky

30. jún 2023

Zažili ste už niekedy prípad že niekto dostal nezaslúžene známky, napríklad žiak ktorý na to mal dostával 3 pretože bol učiteľ zasadnutí a ten čo na to nemal dostával 1 lebo rodičia sponzori a podobne ?

lienkafis
2. júl 2023

@marianarem veľmi podobné som zažila, ale s matikou. Predseda triedy, reprezentant školy a matikárka ma neznášala, do teraz neviem pre čo a dávala mi pätky z učiva ktoré sme nebrali. Teraz mám z matiky doktorát a živím sa týmto vzdelaním.

jana_eyre_2
2. júl 2023

@roxana280 no veď chápem, ale ako ja z pozície rodiča by som mohla vedieť posúdiť či je dieťa znamkovane lepšie ako si zaslúži? Ešte k tomu aby sa jednalo o cudzie dieťa?

Pretože predpokladám že autorka je rodič a viem si predstaviť situáciu ak jej dieťa dostáva horšie známky ako si zasluzi (to sme už zažili aj my, mne však na známkach nikdy nezáležalo a moje deti to vedia)

Ako však môže vedieť že je nejake dieťa v triede, ktoré dostane lepšiu známku a pritom na tom nemá zásluhu.. to je situácia ktorú si neviem predstaviť akoby som na to mohla prísť z pozície rodiča ktorý nie je prítomný na hodinách..

malajezibaba1
2. júl 2023

@letfenixa prepáč, to len preto že môj teraz končil tretí ročník a všetko ich učí triedna, samozrejme s vyucujucim daného predmetu.

margaretka
2. júl 2023

@kittykat22 aj u nás tak isto deti sponzorov a pokarhania triednym i keď čistí jednotkari...porušenie školského poriadku - ak ste čítali viete že skoro všetko detské a prirodzene vesele mimo sedenia v školskej lavici je pôrodnice škol poriadku

drakvak
2. júl 2023

@mamelka Kamarátkin švagor Nemec učil na bilingválnom gymnáziu a veľmi sa čudoval, keď začínal, aké majú študenti dobré známky. Potom pochopil, že napríklad aj na maturite boli učitelia tlačení vedením školy, aby dávali dobré známky, nech je lepší priemer, nech je skola vyššie v hodnotiacom rebríčku. A presne toto hovoril, že u nich v Nemecku je trojka dobrá známka. Tu na Slovensku rodičia “berú” len jednotky a dvojky. Často ani neriešia, či deti majú zodpovedajúce vedomosti, len aby vysvedčenie bolo pekné 🤷🏻‍♀️😉

jana_eyre_2
2. júl 2023

@dadis inak u môjho syna sa tiež jednalo o angličtinu.. on nie je nejaký excelentný žiak, trojky má zo sjl a mat zaslúžene, lebo na to začal viac kašľať.. ale v angličtine sa snaží, hoci jasne že nie je najlepší a uvedomujem si to aj ja.. ale vychádzala mu z priemeru dvojka a aj tak mu anglictinarka uzavrie trojku (aj na pol rok, aj teraz).. pritom je to mladá baba, deti ju majú rady, ale môjho syna moc nemusí.. príde jej spomalený, povedala to aj priamo môjmu mužovi..

Ale nevadí, s deťmi často rozoberáme že nemusí nás mať každý rád, že veď ani my nemame každého radi.. dôležité je aby sme mali dobré vzťahy s blízkymi a že sa máme navzájom.. proste snažíme sa nespravodlivosti v školách spracovať aby z toho nemali zle nálady.. známky sú druhoradé..

roxana280
2. júl 2023

@jana_eyre_2 no ta spominana ucka dievcatam prilepsila vzdy a podla priemeru napr. moj syn mal lepsi priemer znamok ako jeho kamarat a dostal vzdy dvojku, ono potom na druhom stupni sa ukazalo..ja som do nej rypala tak ma mala v zuboch a mojho syna samozrejme..ale ciá ma jedna alebo dva na prvom stupni nam bolo jedno, len som to videla..

murka2222
2. júl 2023

Áno, zažila

simca06022011
2. júl 2023

Zažila som ze počas roka dávala učiteľka žiakov zbytočne 5ky, úplne zbytočné, preprimerane, alebo aj 3ky..kým zvyšok triedy dostal priemer dajme tomu 1,3-1,5... ide o moju dcéru konkrétne, čiže žiadne scifi, keď som si už po nervoch doma vyžiadala.vysvetlenie za co to je, tak zrazu začali chodiť normálne známky. Samozrejme vysvetlenie nebolo žiadne, na čo aj, nemá sa.co.ucitel.hadam vyjadriť k tomu. Len na hodine bol.komentae ze nemá čas písať. Tak ako nemá čas vybraným žiakom odpovedať, vybraným áno, dokonca aj úlohy emailom.uznat keď nevpracu sa do prílohy a Appke ale vybraným nie ;)

jana_eyre_2
2. júl 2023

@roxana280 jaj vidíš, to je pravda že neviem aký priemer mali spolužiaci, tak by sa dalo zhodnotiť či uzatvárala známky spravodlivo... ako vravím mám dnes hroznu migrenu a nepáli mi 😅

marianarem
2. júl 2023

@lienkafis Jej sranda, aj ja mam doktorat z matematiky a zivim sa tym 🙂

simca06022011
2. júl 2023

A inak.aj ja som mala taký učiteľku ma gymnáziu, mohla som sa ucit ako som len chcela, každú druhú hodinu hádam som.chytila 5ku z.odpovede na začiatku hodiny lebo skúšala z toho com sme sa išli učiť ( to sa nedalo obísť nijak), tak som jej prestala.chodit na hodiny a vybavene, išla som väčšinou iba na písomky, kým som na tento.system prišla riadne mi doondiala priemer.

deniseee
2. júl 2023

Ano, zazila a brutalnym sposobom. Malisme na strednej ucitelku, ktora vseobecne nenavidela dievcata a prihorsovala im znamky. Ak bolo dievca pekne, stihle a nebodaj malo aj frajera, o to horsie to bolo. Ju vozilo do skoly kazdy den ine auto, kazdy den sa lucila pred skolou s inym chlapom. Radodajka, ktora nezniesla, ze mlade dievcata mali zivot este pred sebou a mali ovela stalejsich frajerov, nie na jednu noc. Mohla som vediet ucivo cele aj naspamat, nic nepomahalo. Pocas pisomky som zapisala 4 A4, nepomohlo. Ani keby som sa pokrajala, nedala by mi lepsiu znamku ako stvorku. Ked som odpovedala pri tabuli, povedala som uplne vsetko a ked zazvonilo (skusala ma celu hodinu), tak mi povedala, ze 4/5. V triede ostalo hrobove ticho, spoluziaci v uzase pozerali. Jeden spoluziak sa nakoniec zmohol na vetu: A preco? Ucitelka mu odpovedala: Lebo nepovedala … a vyemnovala 4 ci 5 veci. Spoluziak, sedel v prvej lavici a odpovedal jej: Ale ved to vsetko povedala! A ona naspat: Ale ja som to nepocula, takze 4/5! Mama sa bola na nu stazovat riaditelovi. Ten jej povedal, ze o tom vie, lebo ona to robi standardne vsetkym dievcatam a staznosti na nu je viac ako dost, ale vyhodit ju nemoze, pretoze nema nikoho, kto by za nu ucil, hoci inzerat na to, ze hlada na to miesto ucitelku, ma uz velmi dlho. Dokonca mi v tretej triede oznamila pocas pisomky pred celou triedou, ze sa nemam ani snazit a nemusim pisat, lebo dobru znamku nedostanem a tiez, ze sa uz dohodla s inou ucitelkou, ze ma nenechaju v 4 rocniku zmaturovat! Nakoniec som 4 rocnik chodila na uplne inu skolu, pretoze nasu zrusili a triedy rozhadzali na ine skoly. Ako to dopadlo? Excelovala som! Hoci sme mali vraj najprisnejsiu ucitelku na skole, zrazu som mala na vysvedceni aj maturite jednotku, tato akoze prisna ucitelka mi po zmaturovani prisla zvlast ruku podat a povedala mi, ze tak vybornu odpoved uz dlho nepocula a ze som jej povedala aj veci, ktore by aj ona sama zabudla, ze to bolo naozaj skvele. Takze ano, su ucitelia, ktori su neskutocne sv… a nepatria do skolstva.

roxana280
2. júl 2023

@letfenixa normalne to nie je, profesor pedagogiky doc. Bryndza, ak v triede su pisomne prace horsie ako na 80 per. mali by ste sa nad sebou zamysliet, mili kolegovia, kde robite chybu, zle ste ucivo vysvetlili, malo precvicili, alebo nespravne motivujete, prednaska pedagogiky Banka Bystrica.

simca06022011
2. júl 2023

@drakvak ja napr riešim vedomosti, skôr ako riešim prečo.ma.z niečoho za 5, vyskúšam ju sama a poviem, že sa ma učiť a 5ku su zasluzila... Ak chce niekto 1tku musí to vedieť všetko a perfektne. Nie ako sa podari.

roxana280
2. júl 2023

@jana_eyre_2 na edupage teraz krasne vidiet vsetky znamky celej triedy kazdeho predmetu, podla toho sa to da vidiet

jana_eyre_2
2. júl 2023

@roxana280 a to ako? Ja vidím len môjho dieťaťa, či zle pozeram

mandzula
2. júl 2023

@roxana280 vidis len priemer ostatnych ziakov z konkretnej aktivity, nie?

mary888999
2. júl 2023

Polku zakladnej skoly.. aj ho jedna nechala robit komisionalky. Same stvorky na vysvedčeni, zopar trojak..mal tazku puberu, no ale sprosty nebol. Ale uz sa to vlieklo aj ked uz nevystrajal, jednoducho boli učitelia zasadnuti.Teraz konči prvy ročnik SŠ a ma priemer 1.3 a pochvalu za študijne vysledky.

matkahelka
2. júl 2023

ano, mame to v "priamom prenose". dcera ma spoluziacku, ktorej rodicia su velkopodnikatelia, skolu stedro sponzoruju roky, odkedy ich dieta chodi do skoly. po chorobach, dovolenkach nemusi mat doplnene ucivo, ucitel ju ani nahodou nikdy nevyvola odpovedat (ostatne deti take vymozenosti nemaju). je tam toho viac. ja som to ako dieta zazivala tiez, kedze spoluziak bol starostov syn.

roxana280
2. júl 2023

@mandzula ano, ja ostatnych nepozeram, jedna nasa matka sa stazovala na matikarku, mala zmapovane vsetky deti a pisomky, mozno ma edupage funkcie, ktore som neobjavila, tvrdila, ze sme na 50 per. neprepocitavala som to, lebo ej to mozne, 1 jednotkar asi 4 dvojky a ostatne 3,4 aj reparaty , nuz ale v BA je aj matikar co nema VS a vojde do triedy a vyjde vzacnost, proste nie su, co s tym narobime

jonki
2. júl 2023

Ano zazila to ze znamky boli prilepsene aj ked vykon nebol adekvatny( no bola snaha). Zazila som to aj pri vlastnom dietati-aj som sa opakovane pytala ci ta znamka je adekvatna vykonu. Potom som pochopila ze ucitel prilepsuje vsetkym-motivacne. Neslo konkretne len o moje dieta.

Ano zazila som aj jednicky dvojky na mature u totalne dutych spoluziakov. Ale nikdy som nemala pocit, ze by mi niekto prihorsil znamku. Uprimne myslim ze velakrat je to len vyhovorka slabeho studenta, ktory nevie prekonat svoj neuspech. Ale ano zazila som ucitelov kt by ucitelmi byt nemali. Boli slabi po pedagogickej aj ludskej stranke.

@roxana280 ak vidis nieco ine ako priemer triedy z danej udalosti-mas nejaku chybu v edup. Na inu informaciu ako priemer nemas narok. Znamky celej triedy prislúchajúce k menu konkrétneho dietata su uz snad aj porusenim GDPR. Takze na takyto fakt by bolo skolu vhodne upozornit.

roxana280
2. júl 2023

@jonki ona ta nasa matka co pisala priemer triedy z matematiky ked sa stazovala, vidi asi ten priemer pisomiek a spocitala si celu triedu, vydelila poctom ziakov, mne osobne je to uplne jedno, zaujima ma len moj syn a nasa skola mi je tiez ...

letfenixa
2. júl 2023

@roxana280 pán profesor pedagogiky Bryndza z BB kedy naposledy učil na základnej škole klasickú bežnú triedu s xy integrovanymi žiakmi? Prosím ťa, ja som predsa tiež mala metodikov na VŠ, siroko-daleko odtrhnutych od reálnych žiakov.

nepic
2. júl 2023

Áno stalo ale bolo to už dávno.
Bolo nás "pár" v triede,ktorý sme chodili na náboženstvo a tým pádom sme mali trojky-štvorky aj keď vedomosti sme mali minimálne na dvojku. Najskôr samozrejme bola triedna učiteľka u nás doma,skontrolovať naše pomery s hlavne upozorniť rodičov na to,že to nebude dobré to náboženstvo,že to bude zle vplývať na vývoj a celkový môj budúci život, ale keď rodičia aj tak nezmenili názor,tak to malo dopad. Mimochodom tá triedna učiteľka ešte žije a pravidelne chodí do kostola a jeden ten spolužiak čo tiež chodil na náboženstvo dnes pracuje v národnej banke Slovenska a zarába cca 15tis mesačne,čiže nemôže byť až taký hlúpy. Ale ďalší spolužiak,ktorého otec bol vysokopostavený policajt,tak bol sprostý ako tágo, ale najhoršiu známku mal dvojku. Potom už na strednej bol liečený alkoholik,potom doma vykradol rodičov a nakoniec skončil ako bezdomovec a pravdepodobne už ani nežije. Ale vtedy bol "vyhovujúci".

roxana280
2. júl 2023

@letfenixa na 80 per. sa pisomky na prvom stupni napisat daju, kedysi boli ziaci, ktorych nenazyvali integrovani, ale boli tam v triede, ucitel doucoval zadarmo deti, lebo chcel, aby vedeli, bez zakladu na prvom stupni nemozu mat dobre vysledky na druhom, ked som videla nasu knedlu na prvom stupni ako kazdu prestavku prcha z triedy, nielen na dozor, kedysi ucitel z prveho stupna len na wc siel a dozor, po 12.30 jej v skole uz nebolo, nepockala ma ani ked si moj syn vazne zranil hlavu 10 min. druhy ziak ho sotil do steny, v tretej triede davala 4 tacke ucivo na du a nazyvala to rozsirujucim, som sa stazovala riaditelke, zbytocne..takze su ucitelia, ktorym na detoch zalezi a vidno to aj na vysledkoch a potom su knedle, ktorym zalezi hlavne na sebe a vidno to aj na vysledkoch.

vreckovka2
2. júl 2023

Na zakladnej skole chodila za kamosku orodovat babka - byvala ucitelka. Vzdy pred vysvedcenim. A vzdy vyorodavala lepsie znamky 🙂. Spoluziacku, co mala byt na specialnej skole nechali vzdy preliezt s odretymi usami aspon. Dalsej v 9.triede vybavila triedna ciste 1. Plakala od radosti. A dakovala triednej. Vedela, ze to je jej "praca". Som ucitelka a znamky ako take povazujem za prezitok. Slovne hodnotenie ma urcite vyssiu vypovednu lehotu. K tomu som viedla aj ziakov s postihnutim. Ak by som isla tvrdo po znamkach, demotivovalo by ich to a minimalne dvaja by sa nikdy nenaucili citat, ani pisat...

roxana280
2. júl 2023

@jajka257 niektori by ani zacat nemali🙂

mentolka12
2. júl 2023

mne sa to stalo 2x 😆 prvykrat som dostala jednotlu z chemie lebo profesorke som pripominala jej najlepsiu kamaratku 😃 a druhykrat sim dostala 3 aj ked som ucivo vedelamiba preto, ze som povedala, ze nemam rada mak 😅 no co su rozne zivotne situacie. a este na vyske som dostala FY (nepresla som skuskou lebo profesor tvrdil, ze som nesplnila zdanie - trebalo vymalovat tabulku farebne a ja som pouzila sivu a siva nie je farba) svet nestoji na znamkach si myslim. dnes to uz viem. volaledy ma to velmi trapilo ked som dostala zlu znamku.

zuzana76
2. júl 2023

@autor nezazila