icon

Oplatí sa ísť na gymnázium, alebo stačí aj na iná stredná škola?

alins2514
Dnes o 18:02

Ahojte, chcem sa poradiť s mamami a staršími študentkami, čo sa týka školy a práce. 😊
Momentálne rozmýšľam, či sa mi oplatí ísť na gymnázium a potom na farmaceutickú vysokú, alebo či by mi stačila len stredná škola a aj tak by som sa zamestnala bez problémov.

Moja predstava je, že by som chcela pracovať v lekárni alebo niekde v zdravotníctve, možno ako farmaceutický laborant alebo zdravotná sestra. Vie niekto, či je dnes už stredná škola dosť na to, aby som si našla dobrú prácu, alebo je vysoká skoro nutnosť, ak chcem lepší plat a istotu?

Veľmi by ma zaujímalo aj skúsenosti ľudí, ktorí išli priamo po strednej pracovať, alebo tých, čo si dali gympel + vysokú. Dá sa s tou strednou „žiť a zamestnať sa“ pohodlne, alebo je to dnes už trochu málo?

Vopred ďakujem za rady! 💙

martinmmartin
Dnes o 18:05

@alins2514 zahrnicie prichadza do uvahy? Jazyky davas?

lukbe
Dnes o 18:05

Ak sa naučíš zle a školu zvládaš, treba ísť na vysokú. Často sú ľudia potom dorabaju VŠ kvôli platu.

anonym_0b7e34
Dnes o 18:06

@alins2514 V dnešnej dobe ti nestačí na dobrú prácu často ani VŠ. Potrebuješ hlavne kontakty, známosti a peniaze.

alins2514
autor
Dnes o 18:09
@martinmmartin

@alins2514 zahrnicie prichadza do uvahy? Jazyky davas?

@martinmmartin Vlastne by som radšej zostala na Slovensku, aj keď viem, že v zahraničí by možno bolo lepšie.
Jazyky zvládam, angličtinu celkom dobre a nemčinu sa učím.
Skôr by ma zaujímalo, či sa mi oplatí ísť na gympel a potom na vysokú, alebo či mi stačí stredná škola a zamestnám sa tu v pohode.

anonym_4faff9
Dnes o 18:10

@alins2514 ak už vieš, že chceš ist týmto smerom, ja by som išla na odbornú školu plus potom výška. Nemusíš sa na gympli trápiť predmetmi, ktoré ti k ničomu nebudú a sústredia sa na odborne predmety.

anonym_62fee1
Dnes o 18:48

@alins2514 kamoska sla na strednu farmaciu a nema hla.lepsie spraviť;)

majla87
Autor odpoveď zmazal
anonym_01604f
Dnes o 19:02

@alins2514 gymnázium za to nestojí. So samotným gymnáziom sa človek neuplatní. Ale výška nezaručuje vyšší plat. V dnešnej dobe sa hodí skôr zručnosť alebo mať to šťastie na dobre platenú prácu. Keby si išla podnikať, bola by si sama sebe pánom. Neskôr možno investovanie, burzy, ale to až ked budeš mať už z čoho ... Každopádne odporúčam normálnu odbornú školu, zdravotnú. Tá je postačujúca na niektoré zdravotné povolania. Ked tak dorobis nejaký kvalifikačný kurz, aby sa ti otvorili ďalšie dvere.

anonym_3ed5ab
Dnes o 19:11

@alins2514 ako farmaceutka máš istu prácu a dobrý plat.Studium je, ale náročné.Ako laborantka, sestrička máš tiež dosť ponúk, ale plat nižší.Na tvojom mieste študujem.Ak neplánujes ísť na VŠ stačí stredná škola.Ale aj ako sestrička už musíš mať VS síce kratšiu ako na farmaceuta, ale musíš ju mať.Farmaceuti zarábajú 1500+ plus veľa možností vo farma firmách, výskum

petronelag
Dnes o 19:22

Na stredné školy odbor farmaceutický býva prihlásených veľa uchádzačov a obyčajne berú len okolo 30 - jednu triedu.

kacena4
Dnes o 19:57

preco rovno gympel ked chces farmaceutickeho laboranta robit? ved na to sa studuje stredna skola, tak isto aj na zdravotnu sestru. urcite by som isla tymto smerom a ked budes chciet ist potom na VS budes z praaxe, z odboru a vies sa dostat na VS aj tak. moje najstarsie deti nevystudovali gympel a bez problemov sa dostali na VS, ak by nesli maju papier v ruke a mozu pracovat v obore bez problemov. drzim palceky v postupnom planovani si zivota a profesijneho rozvoja

anonym_b511d6
Dnes o 20:36
@anonym_3ed5ab

@alins2514 ako farmaceutka máš istu prácu a dobrý plat.Studium je, ale náročné.Ako laborantka, sestrička máš tiež dosť ponúk, ale plat nižší.Na tvojom mieste študujem.Ak neplánujes ísť na VŠ stačí stredná škola.Ale aj ako sestrička už musíš mať VS síce kratšiu ako na farmaceuta, ale musíš ju mať.Farmaceuti zarábajú 1500+ plus veľa možností vo farma firmách, výskum

@anonym_3ed5ab vyskum len v BA a tie moznosti neviem neviem. Ci to tazke studium za to vsetko stoji...