icon

Pustili by ste dieťa na internát?

Včera o 07:12

Dcéra je osmacka, rozmýšľam ísť na internát, ktorý je cca 70 km cesty od miesta bydliska. Síce je ešte rok na to, ale neviem či ju v tom podporovať... Ide o to, že s jej povahou sa trochu bojím. Je taká, že na všetko má čas, všetko jej trvá, ja som ako strela, ona ako slimák. Doma tiež nič nechce pomáhať, nechce sa jej po sebe umyť riad, do všetkého ju musím nutit najradšej mobil do ruky. Zdá sa mi taká popleta. tak neviem ako by sa starala o seba sama. Síce teoreticky sú to štyri dni v týždni, v nedeľu večer by sla, v piatok by bola doma. Neviem raz čo robiť...na jednej strane by sa možno otukala, zrýchlila tempo, osamostatnila, čo by som veľmi chcela...na druhej strane sa bojím či by tam netrpela. Ona ísť chce, avšak nevie si to ešte tak uvedomiť.
Poraďte... A zároveň sa chcem opýtať, aké sú vaše deti, čo sú na intrakoch? Boli vždy samostatne alebo až tam akoby dospeli?

simca06022011
Včera o 09:16
@beata_k

@mondolina Co to za rodicovstvo na 2 dni v tyzdni...

@beata_k podporujuce a chapave, take je to rodicostvo..

anonym_1c4e11
Včera o 09:16

u nas je syn v zahranici, od 16, boarding skola, on to tam miluje. ale je to tam uuuuplne ine ako na nasich internatoch. neda sa to porovnat. a ano, samostatnost, sebadovera, to vsetko prislo, navyse v cudzom jazyku, ale aj taka predcasna vyspelost - pocit, ze rodic uz nie je tak dolezity pre kazdodenne rozhodovanie, ktory robi uz sam. a s tym moze mat problem samotny rodic. je to vela skola zivota, ale urcite -nechcem povedat odcudzenie, v tom negativnom vyzname, skor take odstrihnuie, kedze inak to ani nejde..
je to na dlho.
ale nie je to pre kazde dieta, ani nase internaty a uz vobec nie zahranicne. podla mna matka muis citit, ci ano, ci nie, lebo niekedy to vztahy ovplyvni negativne a uz s ato nenapravi.

krasneleto
Včera o 09:24
@a0

Ja osobne by som na intrak poslala všetky deti, ktoré nenesú za seba žiadnu zodpovednosť, lebo rodičia všetko urobia za nich. Zrazu zistia, že mamička nebude letieť xy km kvôli tomu, že si dieťa musí ísť vyriešiť stravné do jedálne, cestovné ku ekonómie, či štipendium, že keď chcú jedlo navyše, treba si ho pripraviť, pripadne aj zarobiť 🙂 za mňa super skúška samostatnosti, potrebujú to 🙏.

@a0 nepotrebuju... uplne postaci, ked intrakom / nehovorim ze je to tento pripad/ idem suplovat vlastnu neschopnost dieta pripravit do zivota

januska12323
Včera o 09:26

Keby jej to nevyhovovalo môžete intrak zrušiť a bude dochádzať alebo zmeniť školu. Nemusí tam ostať celý čas ale ak chce mala by to vyskúšať.

simca06022011
@anonym_1c4e11

u nas je syn v zahranici, od 16, boarding skola, on to tam miluje. ale je to tam uuuuplne ine ako na nasich internatoch. neda sa to porovnat. a ano, samostatnost, sebadovera, to vsetko prislo, navyse v cudzom jazyku, ale aj taka predcasna vyspelost - pocit, ze rodic uz nie je tak dolezity pre kazdodenne rozhodovanie, ktory robi uz sam. a s tym moze mat problem samotny rodic. je to vela skola zivota, ale urcite -nechcem povedat odcudzenie, v tom negativnom vyzname, skor take odstrihnuie, kedze inak to ani nejde..
je to na dlho.
ale nie je to pre kazde dieta, ani nase internaty a uz vobec nie zahranicne. podla mna matka muis citit, ci ano, ci nie, lebo niekedy to vztahy ovplyvni negativne a uz s ato nenapravi.

@anonym_1c4e11 podla mna to nie je az taka "velka" predcasna dospelost, je to zdrave fungovanie 16rocnych, vacsina rodicov dnes je velmi ochranujuca a detom nedovoli samostatnost ani tam, kde by to davno zvladli a este aj stat a okolie to podporuje (aby som nemohla 15-16r dieta poslat same k zubarovi???? alebo jeho detskej lekarke??) preto je napr dnes vela deti 12-13-14r ako keby boli druhaci (iba rozmerom, a par vedomostami sa lisia) schopnostami a samoobsluhou, len na mamu cakaju, dnes 20r clovek ak je samostatny, tak je oznacovany ako decko nevyspele.. kedysi to boli uz RODICIA, samostanti, fungujuci... uplne sa degraduje vyvoj ludi, a kto vie ci nie preto, aby mali rodica lepsi pocit a dietatko dlhsie doma. Dnes dospeli ludia nosia k lekarom rodicov ako doprovod, aj na uplne bezne prevencie :DDD babky chodia s mamami do poradni, ved co by si chuda pocala s tym dietatom :D
Rodicia sa vzdy boja a hlavne to dieta chyba (a potom.. aj ked odide v 25ke tak chyba... ono to pride raz), a to najviac ovplyvnuje pohlad na studium mimo. Inak ta obdivujem, ja mam dceru a ked som si pred mesiacom tak povedala, ze by bolo dobre ju dat na intrak do BS, tak az mi zle bolo kym som sa ukludnila, uz len z predstavy ze ju nemam doma kazdy vecer doma 😔, som si to musela tak racionalne odovodnit, ze ma to dovod:D ako ked som ju niesla predskolacku do tabora a premrncala celu cestu domov :DD

seahorse27

@anonym_autor dcera je podobny typ ako tvoja. Tiez som mala obavy z intraku, ale zvladla to a urcite je to pomohlo, co sa tyka samostatnosti. Isla uz z 8. rocnika ZS na bilingvalny gympel, uz je v 3. rocniku a vsetko ok.

krasneleto
Včera o 09:27
@melanta

@beata_k
@krasneleto baby, máte z určitého pohľadu pravdu. Pre mňa bolo zaťažko dcéru aj na VŠ do svet pustiť, bála som sa. Ale je potrebné si uvedomiť, že ľudia žijú aj v lokalitách, kde ak by dieťa nepustili na stredoškolský internát, tak dieťa môže skončiť jedine ako predavačka alebo murár, pretože v bežnej dennej dostupnosti tam stredné školy nie sú. A tam buď človek poľaví zo strachu alebo obmedzí dieťa v živote ako takom.

@melanta ano velka pravda. preto som lokalitu , v ktorej byvam a zijem vyberala aj s ohladom na dostupnost skolky, skoly , strednej skoly atd...

simca06022011
Včera o 09:28
@a0

Ja osobne by som na intrak poslala všetky deti, ktoré nenesú za seba žiadnu zodpovednosť, lebo rodičia všetko urobia za nich. Zrazu zistia, že mamička nebude letieť xy km kvôli tomu, že si dieťa musí ísť vyriešiť stravné do jedálne, cestovné ku ekonómie, či štipendium, že keď chcú jedlo navyše, treba si ho pripraviť, pripadne aj zarobiť 🙂 za mňa super skúška samostatnosti, potrebujú to 🙏.

@a0 no tie deti za to nemozu, to skor by bol budicek pre rodicov = ze ich dieta zvladne to aj bez nich, a to byva bolestivejsie :D lebo sa ukaze ze ich dieta by bolo sikovnejsie, keby ho nechali aj nieco urobit samostante a bez tlacenia.

mondolina
Včera o 09:29
@krasneleto

@melanta ano velka pravda. preto som lokalitu , v ktorej byvam a zijem vyberala aj s ohladom na dostupnost skolky, skoly , strednej skoly atd...

@krasneleto
v tej vašej oblasti máme všetky stredné školy každého druhu? 🤔 že už dopredu vieš čo bude chcieť tvoje dieťa študovať.

elenajezova
Včera o 09:30

Dcérka je na internáte, 150 kilometrov od domova. Tiež jeden prestup vlakom. A úplne v pohode. Neboj sa, pre ňu to bude len dobre.

mondolina
@simca06022011

@a0 no tie deti za to nemozu, to skor by bol budicek pre rodicov = ze ich dieta zvladne to aj bez nich, a to byva bolestivejsie :D lebo sa ukaze ze ich dieta by bolo sikovnejsie, keby ho nechali aj nieco urobit samostante a bez tlacenia.

@simca06022011
presne, rodičia neveria, že ich deti niečo zvládnu aj bez nich.

krasneleto
@mondolina

@krasneleto
v tej vašej oblasti máme všetky stredné školy každého druhu? 🤔 že už dopredu vieš čo bude chcieť tvoje dieťa študovať.

@mondolina ano. do 30 km co znamena nenutnost internatu mame ... v tej nasej oblasti. a nie dopredu naoaj neviem, ale od SOS, SOU po hotelova akademia, gymnazium atd je tu vsetko nastastie

petronelag
Včera o 09:44

@anonym_autor Nedá sa vedieť, aké spolubývajúce by mala, či by ju náhodou aj nešikanovali, ja by som jej povedala, že ak chce ísť na internát, tak nech sa rozhýbe a robí si už teraz doma sebeobslužné práce, tam nikto za ňu nič nebude robiť. A zároveň sa pripraviť, že ak nebude internát vyhovovať , tak nájsť nejaký podnájom blízko školy.

alantroj
Včera o 09:52

Ja mam z rodiny pripad ze mimoriadne inteligentnu babu tam sikanovali lebo vycnievala. Bohuzial jej to prinieslo celozivotne problemy pyzchicke a uz nikdy sa ich uplne nezbavila.

really8
Včera o 09:59
@alantroj

Ja mam z rodiny pripad ze mimoriadne inteligentnu babu tam sikanovali lebo vycnievala. Bohuzial jej to prinieslo celozivotne problemy pyzchicke a uz nikdy sa ich uplne nezbavila.

@alantroj a myslis ze na skole bez intraku sa nesikanuje?

simca06022011
Včera o 10:02
@alantroj

@alantroj rovnako, a mozno aj viac, v beznej skole neinternatnej. Vela spravi povaha,ten co si nevie najst partiu na intraku, nenajde si ani v skole a naopak

autor
Včera o 10:32
@alantroj

@petronelag
@alantroj veď aj tohto sa trochu bojím, lebo žiaľ mame skúsenosť zo zš, musela meniť školu pred rokom.

a0
Včera o 10:55
@simca06022011

@simca06022011 zas na druhú stranu, tie deti, ktoré už nie sú malé deti to neraz skôr už zneužívajú. Tam by bol budíček pre obe strany. 😅

anonym_d21f44
Včera o 11:02

@anonym_autor Dcéra v 15tich odišla 200 km na internát. Inú možnosť kvôli vybranej škole nemala. Naučilo ju to samostatnosti, oťukala sa. Ona síce nebola lenivá, bola zodpovedná, ale taký bojko. Takže prvý mesiac bol dosť masaker. Teraz sa už na tom len zasmejeme.

anonym_222dff
Včera o 11:12

@anonym_autor lenivych je 90% pubertakov.Ale internát je aj to, že už svojím spôsobom stracas dieťa čo si myslíš príde domov na víkend a nebude na mobile?veľa detom vadia spolubývajúci, do noci sú hore, už nemajú nad sebou kontrolu.Vela z nich v tomto veku vidi odídem z domu od večne nespokojnej mamy, ktorá niečo vyžaduje.Ja by som nechcela, aby moje deti idli na internát, ak majú na výber aj inú školu.Ak to je ich sen nech sa páči.Pocujem to na sestre minie ešte viac peňazí decko tam je stále hladné, zhoršila sa v známkach, a už sa od nich odpojila.Zrazu je veľká svetacka a ešte drzejsia.Po škole sa tulajú v meste ako samorosty.

anonym_26d1ae
Včera o 11:18

U mňa by záviselo, že kam, do akého mesta, či by šiel úplne sám. Do veľkomesta by som dieťa asi nepustila, do nejakého menšieho asi áno. A plus, brala by som ohľad na typ školy. Vzdelanie je pre mňa dôležité a ak by to bola dobrá škola a široko-ďaleko jediná, tak by som ho podporila

simca06022011
Včera o 11:22
@a0

@simca06022011 zas na druhú stranu, tie deti, ktoré už nie sú malé deti to neraz skôr už zneužívajú. Tam by bol budíček pre obe strany. 😅

@a0 ano naucili sa v tom fungovat, ale ja to vidim na dcere, je to len preto, ze sa jej nechce ma pocuvat.. ak si videla videa kde GenZ clovek/tinedzer/dievca/chalan odide zduto, lebo niekto "uporozni", "chce ukazat nieco"... tak to je ono. Ak beham okolo co a ako ma robit, konci to tym ze sa oduje a bud to urobi ak ju vyslovene zhukam, alebo to necha tak. AK ju ale necham, poviem co ma byt urobene.. ako ked pridem domov, treaba aby 1 2 3 4 bolo spravene, tak zvacsa aj vsetko spravene bude... ako je otazne, ale bude :D ak to nenapisem, neico zabudne :D ak dcera vidi, ze poviem jej nech vylozi umyvacku, a nevylozi, tak vie, ze pridem vecer a vylozim = zvykla si, ze niekto spravi :DD ked som to prestala robit, a hladala riad =nenasla, vylozila si... poradia si ked musia a na to su intraky fajn aj ked.. povedzme si, bezne domace prace tam deti nerobia. CO viem, vela deti z tade pride neporiadnejsich :D

anonym_72222a
Včera o 11:23

Nie. Do 18 by som dieta na internat nepustila. Je to vek kedy dieta potrebuje rodicov a nie instituciu. Samostatnost dietata maju naucit rocia a nie internat/skola.
A vidim skusenosti z okolia, vacsina pripadov nedopadla dobre.

simca06022011
Včera o 11:23
@anonym_222dff

@anonym_autor lenivych je 90% pubertakov.Ale internát je aj to, že už svojím spôsobom stracas dieťa čo si myslíš príde domov na víkend a nebude na mobile?veľa detom vadia spolubývajúci, do noci sú hore, už nemajú nad sebou kontrolu.Vela z nich v tomto veku vidi odídem z domu od večne nespokojnej mamy, ktorá niečo vyžaduje.Ja by som nechcela, aby moje deti idli na internát, ak majú na výber aj inú školu.Ak to je ich sen nech sa páči.Pocujem to na sestre minie ešte viac peňazí decko tam je stále hladné, zhoršila sa v známkach, a už sa od nich odpojila.Zrazu je veľká svetacka a ešte drzejsia.Po škole sa tulajú v meste ako samorosty.

@anonym_222dff pred 20+ rokmi sa vsetci stredoskolaci flakali po meste ako samorasty... nepamatam si ze by som ako gymnazistka chodila domov pred 18tou...

simca06022011
Včera o 11:24
@anonym_72222a

Nie. Do 18 by som dieta na internat nepustila. Je to vek kedy dieta potrebuje rodicov a nie instituciu. Samostatnost dietata maju naucit rocia a nie internat/skola.
A vidim skusenosti z okolia, vacsina pripadov nedopadla dobre.

@anonym_72222a ake konkretne veci nedopadli dobre a aky typ skoly ak sa mozem opytat?
(a nerypem, zaujimam sa, lebo dieta uvazujem poslat na internat)

anonym_1c4e11
Včera o 11:29
@simca06022011

@anonym_1c4e11 podla mna to nie je az taka "velka" predcasna dospelost, je to zdrave fungovanie 16rocnych, vacsina rodicov dnes je velmi ochranujuca a detom nedovoli samostatnost ani tam, kde by to davno zvladli a este aj stat a okolie to podporuje (aby som nemohla 15-16r dieta poslat same k zubarovi???? alebo jeho detskej lekarke??) preto je napr dnes vela deti 12-13-14r ako keby boli druhaci (iba rozmerom, a par vedomostami sa lisia) schopnostami a samoobsluhou, len na mamu cakaju, dnes 20r clovek ak je samostatny, tak je oznacovany ako decko nevyspele.. kedysi to boli uz RODICIA, samostanti, fungujuci... uplne sa degraduje vyvoj ludi, a kto vie ci nie preto, aby mali rodica lepsi pocit a dietatko dlhsie doma. Dnes dospeli ludia nosia k lekarom rodicov ako doprovod, aj na uplne bezne prevencie :DDD babky chodia s mamami do poradni, ved co by si chuda pocala s tym dietatom :D
Rodicia sa vzdy boja a hlavne to dieta chyba (a potom.. aj ked odide v 25ke tak chyba... ono to pride raz), a to najviac ovplyvnuje pohlad na studium mimo. Inak ta obdivujem, ja mam dceru a ked som si pred mesiacom tak povedala, ze by bolo dobre ju dat na intrak do BS, tak az mi zle bolo kym som sa ukludnila, uz len z predstavy ze ju nemam doma kazdy vecer doma 😔, som si to musela tak racionalne odovodnit, ze ma to dovod:D ako ked som ju niesla predskolacku do tabora a premrncala celu cestu domov :DD

@simca06022011
v niecom mas pravdu, spolocnost tenegerov povazuje ozaj dlho za deti, mozno aj samotni rodicia. tu casto citam, co vsetko dovolia a hlavne nedovolia a som prekvapena. nie su to deti, nie su ani dospeli, ale musi sa im posuvat jemne hranica, aby sami nieslii zodpovednost za svoje konanie. ale tu je tendencia ofukovat, vymetat cestu, viest za rucicku a potom bum, odrazu chcu, aby v dospelosti fungovali.
ako pisem, neda sa porovnavat boarding vonku a doma, to su uplne ine podmienky, preto ani nepisem, ako to tam funguje, kedze je to pezpredmetne. ale co sa tyka tej predcasnej dospelosti, ona naozaj je vonku. tam robi denodenne rozhodnutia sam, s dosledkami, pricom doma sa skor opytal, resp. som sa k tomu nejak dostala a predebatovalo sa to, aspon trocha,. tam o 99% ani neviem.
ak tam nastane problem, musi ho rieiost, ist za na to ucenym clovekom.. ak je chory, neciti sa dobre-zase, doma ja uz s apostaram, tam musi sam.. proste vela krokov, ktore si doma ani neuvedomoval, tam pred nimi neutecie.

a ano, je to pre nas tazke, velmi, tiez sme si to nevedeli predstavit. ale situacia pride a nejak ju spracovat treba🙂

majasimon
Včera o 11:37

9 rokov na internáte. 4 stredná + 5 výška. Najlepšia škola života. Riešila som si všetko samostatne. Žiadne mobily, internety, zdieľanie polohy. V nedeľu som išla, mama verila, že som tam došla, v stredu som z búdky zavolala, čo sa deje v škole a čo mi majú v piatok navariť.
Neskôr som už chodila v pondelok ráno rovno do školy s taškou a odtiaľ na internát. Internát na výške to už bolo iné, ale zostáva tá samostatnosť a hospodárenie s peniazmi.

a0
Včera o 11:43
@simca06022011

@a0 ano naucili sa v tom fungovat, ale ja to vidim na dcere, je to len preto, ze sa jej nechce ma pocuvat.. ak si videla videa kde GenZ clovek/tinedzer/dievca/chalan odide zduto, lebo niekto "uporozni", "chce ukazat nieco"... tak to je ono. Ak beham okolo co a ako ma robit, konci to tym ze sa oduje a bud to urobi ak ju vyslovene zhukam, alebo to necha tak. AK ju ale necham, poviem co ma byt urobene.. ako ked pridem domov, treaba aby 1 2 3 4 bolo spravene, tak zvacsa aj vsetko spravene bude... ako je otazne, ale bude :D ak to nenapisem, neico zabudne :D ak dcera vidi, ze poviem jej nech vylozi umyvacku, a nevylozi, tak vie, ze pridem vecer a vylozim = zvykla si, ze niekto spravi :DD ked som to prestala robit, a hladala riad =nenasla, vylozila si... poradia si ked musia a na to su intraky fajn aj ked.. povedzme si, bezne domace prace tam deti nerobia. CO viem, vela deti z tade pride neporiadnejsich :D

@simca06022011 no ja do GenZ už (ročníkovo) patrím, pocitovo millenial, keďže som mala starších súrodencov. A popravde je asi jedno aká to je generácia, nik v puberte nechcel riešiť riady a nepopratané veci. Rozdiel bol však to, že genZ a ďalšie generácie nemajú za to žiaden postih, proste nemusia byť zodpovední ani za seba, nie ešte nahodou za umývačku (obrazne povedané). Mám aj mladšiu sestru, momentálne je v puberte a 0 zodpovednosť za čokoľvek, mama jej ešte aj desiatu chystá do školy, lebo by si sama neurobila. Pre porovnanie, ja som si ju robila od 1.ročníka sama, ak nie, tak by som nejedla. Stále dúfam, že ju pošlú na intrák, nech zvládne aspoň základnú starostlivosť o seba ako najesť sa a pripraviť sa do školy samostatne, bez nutnosti kontroly mamou 😂.

autor
Včera o 11:44

Baby a ako tu funguje vlastne na internáte? Nik z rodiny nebol, tak nemám predstavu...

stvura
Včera o 11:47

@anonym_autor moja dcera si vybrala skolu kde zrejme pojde na internat (je dost nerealne cestovat do NR z dediny od nas s dvoma prestupmi)...syn ide na prijimacky s nou (on na 5r odbor) ale popravde si neviem jeho predstavit fungovat na intraku ak ho nahodou vezmu 🙂. Nie ze by bol nejaky pomaly, ale je tazsia povaha, lenvivy - ja ho kontrolujem a preskusavam momentalne do skoly...obavam sa ze ak bude sam tak bude maximalne kaslat na ucenie. Takze ja verim ze ho budem mat tu vo vedlajsom meste na Gympli a budem ho moct kontrolovat aj pocas SS.
To ako vyzeraju intraky teraz neviem posudit, ja som bola na intraku na SS aj VS a uplne v pohode, to k tomu pre @322sima123, kto chce si najde cestu s intrakom aj bez intraku, takze toto by som za smerodajne nebrala. Dnesne deti daktore uz na ZS maju take veci za sebou o ktorych sa nam v tom veku nesnivalo.
K tej samostatnosti - ja mam teraz vymennu studentku (17r, v marci bude mat 18r) u nas a poviem ti, lenivejsie, pohodlnejsie a ignorantskejsie dieta som este nezazila. Ako, vravim si kazdym dnom ze moje decka su uzasne 🙂, takze sa o nu neboj, zvladne to.