Pustili by ste dieťa na internát?
Dcéra je osmacka, rozmýšľam ísť na internát, ktorý je cca 70 km cesty od miesta bydliska. Síce je ešte rok na to, ale neviem či ju v tom podporovať... Ide o to, že s jej povahou sa trochu bojím. Je taká, že na všetko má čas, všetko jej trvá, ja som ako strela, ona ako slimák. Doma tiež nič nechce pomáhať, nechce sa jej po sebe umyť riad, do všetkého ju musím nutit najradšej mobil do ruky. Zdá sa mi taká popleta. tak neviem ako by sa starala o seba sama. Síce teoreticky sú to štyri dni v týždni, v nedeľu večer by sla, v piatok by bola doma. Neviem raz čo robiť...na jednej strane by sa možno otukala, zrýchlila tempo, osamostatnila, čo by som veľmi chcela...na druhej strane sa bojím či by tam netrpela. Ona ísť chce, avšak nevie si to ešte tak uvedomiť.
Poraďte... A zároveň sa chcem opýtať, aké sú vaše deti, čo sú na intrakoch? Boli vždy samostatne alebo až tam akoby dospeli?
@anonym_1c4e11 podla mna to nie je az taka "velka" predcasna dospelost, je to zdrave fungovanie 16rocnych, vacsina rodicov dnes je velmi ochranujuca a detom nedovoli samostatnost ani tam, kde by to davno zvladli a este aj stat a okolie to podporuje (aby som nemohla 15-16r dieta poslat same k zubarovi???? alebo jeho detskej lekarke??) preto je napr dnes vela deti 12-13-14r ako keby boli druhaci (iba rozmerom, a par vedomostami sa lisia) schopnostami a samoobsluhou, len na mamu cakaju, dnes 20r clovek ak je samostatny, tak je oznacovany ako decko nevyspele.. kedysi to boli uz RODICIA, samostanti, fungujuci... uplne sa degraduje vyvoj ludi, a kto vie ci nie preto, aby mali rodica lepsi pocit a dietatko dlhsie doma. Dnes dospeli ludia nosia k lekarom rodicov ako doprovod, aj na uplne bezne prevencie :DDD babky chodia s mamami do poradni, ved co by si chuda pocala s tym dietatom :D
Rodicia sa vzdy boja a hlavne to dieta chyba (a potom.. aj ked odide v 25ke tak chyba... ono to pride raz), a to najviac ovplyvnuje pohlad na studium mimo. Inak ta obdivujem, ja mam dceru a ked som si pred mesiacom tak povedala, ze by bolo dobre ju dat na intrak do BS, tak az mi zle bolo kym som sa ukludnila, uz len z predstavy ze ju nemam doma kazdy vecer doma 😔, som si to musela tak racionalne odovodnit, ze ma to dovod:D ako ked som ju niesla predskolacku do tabora a premrncala celu cestu domov :DD
@simca06022011 keby ich len k lekárovi sprevádzajú... k nám do firmy neraz príde na pohovor dotyčný s rodičom!! a to už si hneď urobíme obraz o ňom.
@simca06022011 keby ich len k lekárovi sprevádzajú... k nám do firmy neraz príde na pohovor dotyčný s rodičom!! a to už si hneď urobíme obraz o ňom.
@tamtamka26 no ja kedysi ked som mala viac pohovorov, toto iste sa nam stavalo, alebo volala mama, ako rovno som ich neprijimala, lebo mala som aj taku skusenost ze prijali sme zamestnaca, ktory dostal pracu tak, ze partner vybavil/dohodli sme sa, proste ako cez znamosti, a ked bol nejaky problem ten nam behal cirkus robit na firmu, az kym sme neukoncili PP:D
Inak poznam takych aj osobne, aj 40tnikov ktorym mama lekarov zariaduje. To su nepouzitelne kusy do zivota, a vidno to aj na osobnoom zivote (pri tych konkretnych)
@simca06022011 preboha, ti by som sa pod zem prepadla, ako by tsk dopadla
@anonym_autor preco? ved to len vy viete... tam je kod.. pocty bodov.. do skoly ide len vysledok prijaty/neprijaty, je to proste pre vas prehlad ako to da, a buduci rok uz bude mat jedny prijimacky za sebou a tym padom nebude mat taky stres. Ja som moju dala na dve, a nelutujem, z rovnakeho dovodu ju davam aj na olympiady a sutaze v skole niektore. Len som bola smutna :DDD ked som videla, ze len tie znamky jej chybali na vychyteny gympel, ale poucne to bolo. Samozrejme ju to tak nemrzelo, lebo ist tam nechcela, ale zlakla sa ze skonci dakde na ucnovke
@anonym_autor preco? ved to len vy viete... tam je kod.. pocty bodov.. do skoly ide len vysledok prijaty/neprijaty, je to proste pre vas prehlad ako to da, a buduci rok uz bude mat jedny prijimacky za sebou a tym padom nebude mat taky stres. Ja som moju dala na dve, a nelutujem, z rovnakeho dovodu ju davam aj na olympiady a sutaze v skole niektore. Len som bola smutna :DDD ked som videla, ze len tie znamky jej chybali na vychyteny gympel, ale poucne to bolo. Samozrejme ju to tak nemrzelo, lebo ist tam nechcela, ale zlakla sa ze skonci dakde na ucnovke
@simca06022011 no preto práve, že by to škola videla. Teda asi by sa aj v škole čudovali, že čo vymýšľame s nejakým gymplom s trojkami...matiku má samé trojky známky, asi zo dve jednotky a dve dvojky, zvyšok čisté 3.pretl som chcela ísť teraz pozrieť na DOD, na tú školu s intrakom, že aby videla aj to dochádzanie a buď aby si to rozmyslela alebo zabrala aj ju to osloví... Lebo fakt keby sa ona venovala určenou, ale ona sa naučí len aby bolo, čo nemusí, to sa neučí, napr z dejepisu už bola odpovedať, tak sa zas pár látok učiť nebude a tsk...
@simca06022011 no preto práve, že by to škola videla. Teda asi by sa aj v škole čudovali, že čo vymýšľame s nejakým gymplom s trojkami...matiku má samé trojky známky, asi zo dve jednotky a dve dvojky, zvyšok čisté 3.pretl som chcela ísť teraz pozrieť na DOD, na tú školu s intrakom, že aby videla aj to dochádzanie a buď aby si to rozmyslela alebo zabrala aj ju to osloví... Lebo fakt keby sa ona venovala určenou, ale ona sa naučí len aby bolo, čo nemusí, to sa neučí, napr z dejepisu už bola odpovedať, tak sa zas pár látok učiť nebude a tsk...
@anonym_autor Samozrejme ze sa rozhodnete vy ako chcete🙂 ALe pride mi to smiesne, riesit co si pomysli skola. Vies ake vysledky mali deti na prijimackach, niektore nevedeli ani n... vsak poviem triednej rovno, ze co.. ide skusit prijimacky, a dufam, ze sa zacne potom ucit, aby neskoncila ako "kadernicka", bude to mat poucny efekt pre dceru a mozno sa preberie. Ak by som to vobec riesila.. vsak ty to prihlasujes sama cez edupage, moze ti byt jedno kto si co mysli, ide o dobro tvojej dcery, pred nikym nebudes stat s tym, ze idem dieta prihlasit sem a sem... Tazko na cvicisku, lahko na bojisku 🙂
Nečítala som všetky kometnáre. Ale za seba poviem takto. Dcéra chodí prvý rok na SŠ, má spolužiačky, ktoré dochádzajú 50km vlakom. 2x do týždňa chodia na 7:10 a končia 15:20. Tie dievčatá vstávú o 3:30 ráno a prichádzajú domov o 19-tej. Kde je čas na učenie, čas pre seba, poriadny spánok? Ja viem, že internáty nie sú bohvie čo, že sa bojíte. Ale kde je to psychické pohodlie? Neviem si predtaviť, že by moje dieťa takto fungovalo, určite nie z dlhodobého hľadiska. Je to vyčerpávajúce a nie veľmi prospešné. Nová škola a ešte aj takáto záťaž.
@zara3 JA len, že súrodenec by nemal nahrádzať žijúceho rodiča..;)
@anonym_a5a854 ano vsak aj som napisala, ze si rada robim vsetko sama. Ja ich len vediem k zodpovednosti. To, ze dcera vie robit veci okolo domu a ze ju to aj bavi je len vyhra pre nu do zivota. A syn, ze vie davat pozor na malych bracekov, zatial co ja mozem v klude pozmyvat zem horucou vodou predsa neni nahradzanie rodicov. Tiez ich nenecham pratat kazdy den, prejdu cele dni kolkokrat, ze im poviem aby si povysavali izby napriklad. Ja nemam nohy hore, zatial co deti okolo mna pobehaju.Ja to sama nenavidim od niektorych zien. A naviac, ze travia cas vsetky deti spolu, aj ked je tam vekovy rozdiel, je moj umysel aby si boli vsetci blizki. Kolki surodenci nemaju blizky vztah len pre vekovy rozdiel a ja mam z toho strach, keby ze zomriem a oni sa nebudu ani poznat.My si vsetci lezime na sedacke spolu a pozerame tv. Alebo starsi brat naucil male hrat futbal, hraju aj karate spolu - meria si svaly😀. Chapes? Noc v zlom🙂
@anonym_autor tu odpoved nenajdes, kazdy ti to napise zo svojho pohladu. My sme sa nedavno boli v ramci dna otvorenych dveri na internate pozriet, nie som s tym stotoznena. Syn sa tvari, ze by to zvladol, ale ono prechod na strednu je celkovo zmena, myslim, ze by to na neho rychlo dolahlo. Ten tlak povinnosti a pocit, ze je niekde sam. Viem, ze su deti, co na vyber nemaju, pre mna nie je tato skola prioritna, mame podobnu s moznostou dochadzania.
@anonym_autor tu odpoved nenajdes, kazdy ti to napise zo svojho pohladu. My sme sa nedavno boli v ramci dna otvorenych dveri na internate pozriet, nie som s tym stotoznena. Syn sa tvari, ze by to zvladol, ale ono prechod na strednu je celkovo zmena, myslim, ze by to na neho rychlo dolahlo. Ten tlak povinnosti a pocit, ze je niekde sam. Viem, ze su deti, co na vyber nemaju, pre mna nie je tato skola prioritna, mame podobnu s moznostou dochadzania.
@anonym_420fe2 veď dcéra tiež, že hej zvládnem, hej budem sa učiť, hej budem všetko...no hlavne ešte ju láka predstava neobmedzeného limitu na mobile si myslím...jasné že v 14tich nevie reálne vyhodnotiť, čo ju caka
@anonym_420fe2 veď dcéra tiež, že hej zvládnem, hej budem sa učiť, hej budem všetko...no hlavne ešte ju láka predstava neobmedzeného limitu na mobile si myslím...jasné že v 14tich nevie reálne vyhodnotiť, čo ju caka
@anonym_autor mne to z toho, co pises pride, ze dcera si mysli, ze bude mat od vas svaty pokoj a tam bude mat leharo na mobile. S tymto pristupom ju tie povinnosti dobehnu skor, ako ked jej chodis doma za zadkom a napominas ju. Mozno by ozaj potrebovala lekciu, len ked to nebude fungovat, prestup by si zas musela riesit ty. Paci sa mi ten napad s prijimackami na 5rocnu skolu, mozno by ju to prebralo, ak si s nou nevies rady.
@anonym_autor mne to z toho, co pises pride, ze dcera si mysli, ze bude mat od vas svaty pokoj a tam bude mat leharo na mobile. S tymto pristupom ju tie povinnosti dobehnu skor, ako ked jej chodis doma za zadkom a napominas ju. Mozno by ozaj potrebovala lekciu, len ked to nebude fungovat, prestup by si zas musela riesit ty. Paci sa mi ten napad s prijimackami na 5rocnu skolu, mozno by ju to prebralo, ak si s nou nevies rady.
@zara3
@anonym_420fe2 ani, možno by jej to follow, ale predpokladám že ona by ani nechcela ísť na prijímačky, lebo sa čudovala, že niekto chcel ísť s trojkami tam...a na bilingval sa robíš teda prijímačky z matiky, aj a jazyka?
@zara3
@anonym_420fe2 ani, možno by jej to follow, ale predpokladám že ona by ani nechcela ísť na prijímačky, lebo sa čudovala, že niekto chcel ísť s trojkami tam...a na bilingval sa robíš teda prijímačky z matiky, aj a jazyka?
@anonym_autor zavisi od skoly, vacsina ma tak ako pises, niektore namiesto jazyka test vseobecnych predpokladov
@anonym_autor zavisi od skoly, vacsina ma tak ako pises, niektore namiesto jazyka test vseobecnych predpokladov
@senta_sofia bože píšem ako blbec, mobil hocičo prepisuje

@anonym_autor pocuj, teraz ju prihlas len skusobne na prijimacky z osmicky, na hocijaky bilingual a pod... VYSKUSA SI, uvidi ze neurobi hocico a mozno to zafunguje ako u nas, mne sa dcera zacala ucit :DDD na tabuli uvidi, ze kvoli znamkam jej chybaju body.
Trenovat viete aj na testoch na prijimacky, nie len na monitoroch, daju sa postahovat kade tade. mojej sa to tiez nechce, preto nepojde na gympel, aj ked ma na to hlavu, bohuzial.
@simca06022011 preboha, ti by som sa pod zem prepadla, ako by tsk dopadla