icon

Pustili by ste dieťa na internát?

Včera o 07:12

Dcéra je osmacka, rozmýšľam ísť na internát, ktorý je cca 70 km cesty od miesta bydliska. Síce je ešte rok na to, ale neviem či ju v tom podporovať... Ide o to, že s jej povahou sa trochu bojím. Je taká, že na všetko má čas, všetko jej trvá, ja som ako strela, ona ako slimák. Doma tiež nič nechce pomáhať, nechce sa jej po sebe umyť riad, do všetkého ju musím nutit najradšej mobil do ruky. Zdá sa mi taká popleta. tak neviem ako by sa starala o seba sama. Síce teoreticky sú to štyri dni v týždni, v nedeľu večer by sla, v piatok by bola doma. Neviem raz čo robiť...na jednej strane by sa možno otukala, zrýchlila tempo, osamostatnila, čo by som veľmi chcela...na druhej strane sa bojím či by tam netrpela. Ona ísť chce, avšak nevie si to ešte tak uvedomiť.
Poraďte... A zároveň sa chcem opýtať, aké sú vaše deti, čo sú na intrakoch? Boli vždy samostatne alebo až tam akoby dospeli?

Strana
z5
ivicatolic
Včera o 07:17

@anonym_autor bude ešte lenivejšia 😆

anonym_f82cf1
Včera o 07:19

Ja som tiez rozmyslala nad internatom pre syna, prave preto, ze doma su furt hadky kvoli tomuto lenivemu tempu a nezaujmu takmer o nic.
Ja si konecne oddychnem a nebudem sa musiet s nim furt hadat. Tam sa dufam nauci nejakej samostatnosti konecne, prip. sa s nim budu hadat vychovavatelia na internate 😅 A konecne ja budem ta super mamicka, a nie ta tyranka, ktora od neho ocakava, ze si umyje konecne zuby alebo odlozi po sebe tanier aspon do drezu

anonym_99bfc5
Včera o 07:20

@anonym_autor nepustah. Zahynie tam. Kto to kedy videl? Na intraky chodia len predcasne dospele mega zodpovedne deti z krestanskych rodin.

anonym_d78064
Včera o 07:26
@anonym_f82cf1

Ja som tiez rozmyslala nad internatom pre syna, prave preto, ze doma su furt hadky kvoli tomuto lenivemu tempu a nezaujmu takmer o nic.
Ja si konecne oddychnem a nebudem sa musiet s nim furt hadat. Tam sa dufam nauci nejakej samostatnosti konecne, prip. sa s nim budu hadat vychovavatelia na internate 😅 A konecne ja budem ta super mamicka, a nie ta tyranka, ktora od neho ocakava, ze si umyje konecne zuby alebo odlozi po sebe tanier aspon do drezu

@anonym_f82cf1 mna udivuje ako takyto zufali ludia cakaju ze niekto za ich neschopnost vychova ich dieta namiesto nich. Nie intrak ani vychovavatelky nenapravia tvoju zbabranu vychovu

anonym_122806
Včera o 07:27

@anonym_autor syn flegmoš, pomaly, večne zasnený, prvy rok super, dokonca ho chytilo varit, vyvaral aj ostatným, poriadok sa snažil udrziavat, ale časom sa mu internát znechutil, teraz je tretí rok a nevie sa dočkať kedy stadial odíde. Surodencovi vraví, nech nikdy neurobi takú chybu ako on, ze išiel na internát 😁 maju to tam prísne, to mu asi najviac vadí. Doma sme na neho nikdy nemuseli byt prisni, neboli s nim žiadne problemy, ale tam platia pravidlá pre vsetkych. On si to neuvedomuje, ale dost ho to posunulo, vie byt samostatny, ze sa nemusím nicoho obávať, vybaví si všelijaké veci sam, pobeha kde treba ,nezahynie ani hladom . Akurát, ze je fakt dost znechuteny, uz aj na skolu sa sťažuje. Internát ma spojeny so školou, prezuvkach prejde ,to je super.

vkatush
Včera o 07:27

Čo som mala spolužiačky na intraku počas strednej, bolo to 50/50. Také, čo od dieťaťa samostatné a také, čo im mama aj riť musela utrieť, lebo by to samé nedali alebo zabudli 😂. Ale intrak ich všetky zocelil, naučili sa samostatne fungovať a takmer všetky sa po škole aj vybrali rovno do zahraničia a fungujú tam samostatne a viacmenej úspešne.

yoxinka
Včera o 07:28

Šla som na intrák vzdialený 200km v 15 rokoch. Mobily boli v plienkach, podotýkam. Cestovala som často sama s dvoma prestupmi. Tam som si musela všetko sama zistiť, všetko sama vybaviť, všetko sa opýtať, všetko zariadiť, všetko spraviť, lebo čo som nespravila ja, to nebolo. Sesterka šla na rok do Francúzska, pričom francúzsky nevedela ani ceknúť. Odišlo rozmaznané lenivé decko, ktorému mamka v 20tke ešte chcela zadok utierať, vrátila sa samostatná, rozhľadená a zodpovedná žena. Čo ti poviem, niet nad vlastnú skúsenosť. Ale zažila som aj také, že na vysokoškolskom internáte kočka plakala, že ona chce ísť domov, prišli rodičia a … zobrali ju domov 🤪.

anonym_1c4e11
Včera o 07:28

v 16 odislo dieta na internat 2,5 hodiny lietadlom.

anonym_f82cf1
Včera o 07:29
@anonym_d78064

@anonym_f82cf1 mna udivuje ako takyto zufali ludia cakaju ze niekto za ich neschopnost vychova ich dieta namiesto nich. Nie intrak ani vychovavatelky nenapravia tvoju zbabranu vychovu

@anonym_d78064 uplne mila osobka, tesim sa, ze sa nudis a zaparas, dakujem za nazor 😅

autor
@yoxinka

Šla som na intrák vzdialený 200km v 15 rokoch. Mobily boli v plienkach, podotýkam. Cestovala som často sama s dvoma prestupmi. Tam som si musela všetko sama zistiť, všetko sama vybaviť, všetko sa opýtať, všetko zariadiť, všetko spraviť, lebo čo som nespravila ja, to nebolo. Sesterka šla na rok do Francúzska, pričom francúzsky nevedela ani ceknúť. Odišlo rozmaznané lenivé decko, ktorému mamka v 20tke ešte chcela zadok utierať, vrátila sa samostatná, rozhľadená a zodpovedná žena. Čo ti poviem, niet nad vlastnú skúsenosť. Ale zažila som aj také, že na vysokoškolskom internáte kočka plakala, že ona chce ísť domov, prišli rodičia a … zobrali ju domov 🤪.

@yoxinka ďakujem. Veď to, že ja som taká zodpovedná, myslím v predstihu... Dcéra pravý opak...tiež veľmi lenivá..na jednej strane by ju to xocepili a nakoplo, na druhej sa bojím ako matka.

autor

*zocelilo

anonym_f82cf1
Včera o 07:31
@anonym_d78064

@anonym_d78064 ... a potom si precitaj aj ostatne prispevky, ze povaha decka nie vzdy odzrkadluje vychovu ... hlavne ked mas 3 deti a 2 z nich su v poriadku ...
ale kopni si, ked sa nudis a rob zavery o vychove z 2 viet 😅
muuuudra

melanta
Včera o 07:31

Využi ten rok na to, aby si ju motivovala k tomu, že ak chce ísť na internát, musí sa začať správať zodpovedne. Dať preč mobil, upratovať po sebe (nie niekedy, ale vždy a hneď). Nech ukáže, že sa o seba vie postarať a že sa na ňu môžeš spoľahnúť. Je lenivá? Fakt? Lebo ste jej to dovolili. Upratovať nemusí, lebo sa jej nechce, ale mobil má. Takže tak či tak, pustila by som ju. Buď jej to pomôže, alebo sa nič nezmení a bude takáto celý život. Teraz už škody vo výchove príliš nenapravíš.

kofa77
Včera o 07:32

ale, nie je to pre kazdeho. su ozaj deti, ktore tam budu trpiet. musis si poznat svoju dceru, zas nic strasne sa nestane, ak bude doma, dozreje neskor. mate este rok, za rok sa zmeni vela veci u tak mladejo cloveka.
chodi na tabory?

mondolina
Včera o 07:32

môjmu synovi internát pomohol, stal sa samostatnejším.

melanta
Včera o 07:33
@anonym_f82cf1

@anonym_d78064 ... a potom si precitaj aj ostatne prispevky, ze povaha decka nie vzdy odzrkadluje vychovu ... hlavne ked mas 3 deti a 2 z nich su v poriadku ...
ale kopni si, ked sa nudis a rob zavery o vychove z 2 viet 😅
muuuudra

@anonym_f82cf1 ale toto je o výchove. Ak decko neupratuje a doma nič nerobí, pretože je lenivé, ale mobil mu dám, tak to je o výchove. Lenivé dieťa je potrebné motivovať a niekedy aj negatívne. Ale nerobiť nič s tým, že veď je lenivé a je proste také, to je chyba výchovy.

anonym_f82cf1
Včera o 07:35
@melanta

@anonym_f82cf1 ale toto je o výchove. Ak decko neupratuje a doma nič nerobí, pretože je lenivé, ale mobil mu dám, tak to je o výchove. Lenivé dieťa je potrebné motivovať a niekedy aj negatívne. Ale nerobiť nič s tým, že veď je lenivé a je proste také, to je chyba výchovy.

@melanta a toto si zasa co vymyslas ??? Zijes tu s nami a vies ako to tu funguje? Ci robis zavery podla nejakych okukanych serialov a prispevkov zo zivota inych ludi?
Mudrovat o vychove tu strasne vedia podaktore

anonym_1c4e11
Včera o 07:36

ja zas nepoznam pubertiaka, ktory by nieco v domacnosti robil dobrovolne, lenivi su vsetci😀

ivangeline
Včera o 07:37

Som za, nech ide. Keby som sama nerobila veci, nebola by som zodpovedná.

anonym_d78064
Včera o 07:38
@anonym_f82cf1

@melanta a toto si zasa co vymyslas ??? Zijes tu s nami a vies ako to tu funguje? Ci robis zavery podla nejakych okukanych serialov a prispevkov zo zivota inych ludi?

@anonym_f82cf1 ale ved kludne si vybijaj svoju neschopnost a frustraciu na inych ludoch ktori ti pisu ze lenivost decka je o vychove a tvojom zlyhani. Pravda sa tazko cita a pocuva

anonym_f82cf1
Včera o 07:40
@anonym_d78064

@anonym_f82cf1 ale ved kludne si vybijaj svoju neschopnost a frustraciu na inych ludoch ktori ti pisu ze lenivost decka je o vychove a tvojom zlyhani. Pravda sa tazko cita a pocuva

@anonym_d78064 vies, keby som nemala 2 deti uplne v poriadku a tretie taketo, tak ti mozno aj uverim, ze je to moja chyba
ZLe sa mi pocuva, ako podktore slipeky kotkodakuju o niecom, o com nemaju ani paru
Len odsudzovat ludi, lebo mate iny zivot a povahy ... to je take konikovske uplne 😅

Pis autorke k teme, na co sa pytala a nerypte do mna

anonym_13a6d9
Včera o 07:42

Matka roka. Ohovárať vlastne dieťa na internete a čakať, kedy za ňu preberie zodpovednosť niekto iný, lebo toho už máš plné zuby.
Vychovávateľ na internáte tam nie je nato, aby dohliadal na to, či má niektoré dieťa umyté zuby a či chodí v čistom. Máš veľmi mylné predstavy.

ivananina
Včera o 07:44

@anonym_autor Ja som tiež po základnej škole išla na intrák.
Introvert, nesamostatná, hanblivá, taká šedá myška.
Nebudem klamať, prvý rok to bol ťažký, boj o prežitie doslova.
No potom ma to po prázdninách tak nakoplo, že som sa obracala a riešila aj také veci, ktoré som si nemyslela, že niekedy zvládnem 😄
V 18 rokoch som bola pripravená na život, finančne gramotná, pracovitá, zodpovedná a hlavne samostatná.
Myslím si, že je to dobrá vec a taký intrák by som chcela aj pre svoje deti.
Moja mama sa toho vtedy tiež obávala, ja tiež, ale lepšie rozhodnutie sme spraviť nemohli.
PS: Nie je to o výchove, je to o osobnosti človeka. Po piatich rokoch na rovnaký intrák išiel aj môj brat a ten sa obracal hneď v prvom ročníku, ale on má uplne inú povahu ako ja 😊

anonym_f82cf1
Včera o 07:44
@anonym_13a6d9

Matka roka. Ohovárať vlastne dieťa na internete a čakať, kedy za ňu preberie zodpovednosť niekto iný, lebo toho už máš plné zuby.
Vychovávateľ na internáte tam nie je nato, aby dohliadal na to, či má niektoré dieťa umyté zuby a či chodí v čistom. Máš veľmi mylné predstavy.

@anonym_13a6d9 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

melanta
Včera o 07:46
@anonym_f82cf1

@anonym_f82cf1 v prvom rade, ja som síce odpovedala tebe, ale písala som o autorke. Autorka sama píše, že dieťa si po sebe ani tanier neodloží, ale na mobile je nonstop. A o čom je to? Nie o výchove? Len o tom. Ja tvoje deti nekomentujem a ani som nekomentovala. Takže mrzí ma, ak si zo svojho života frustrovaná, ale ak vnímaš niečo v tejto diskusii ako slepice, tak jediný, kto tu zatiaľ vykrikuje, si ty.

anonym_13a6d9
Včera o 07:51

A mozno by práve tvojmu dieťaťu autorka prospelo, keby ho prestanes ofukovat a konečne začneš vychovávať. A teraz je najlepšie ho hodiť do vody a naučí sa sama. Lebo zjavne 14 - 15 rokov doma na to nestačilo.

anonym_f82cf1
Včera o 07:54
@melanta

@anonym_f82cf1 v prvom rade, ja som síce odpovedala tebe, ale písala som o autorke. Autorka sama píše, že dieťa si po sebe ani tanier neodloží, ale na mobile je nonstop. A o čom je to? Nie o výchove? Len o tom. Ja tvoje deti nekomentujem a ani som nekomentovala. Takže mrzí ma, ak si zo svojho života frustrovaná, ale ak vnímaš niečo v tejto diskusii ako slepice, tak jediný, kto tu zatiaľ vykrikuje, si ty.

@melanta ja nie som frustrovana, ja sa z vas uplne rehocem .... ako podla 2-3 viet robite zavery o vychove, ktore trva uz 14-15 rokov?
Ak si to nemyslela mne, ale adresovala si to mne, tak prepac, lebo u nas to tak nie je.

Ale vidis, slepice dalsie, co tu rypu, pritom tu pisali viacere to iste, len mozno inak zabalene - ved aj samotna autorka ma ten problem, ale "matka roka" som ja 😅 Poviem po skole detom, aby mi vyrobili korunka, vyhrala soooom

Ale dakujem autorka teme, aspon si precitam aj ja tu druhu stranu a skusenosti s tym intrakom

gab
Včera o 07:57

Z rozpravania znamych:
1.pripad : chalan doma lenivy, jedlá mu nechutili, poriadok sa mu robit nechcelo, po 4 mesicacoch na internate, zje vsetko, robi poriadok, pomaha doma bez reptania, nic nezbuda, nic nestraca.
2. pripad: v celku slusny chalan, bohuzial taka mäksia povaha, co obdivuje silnejsie povahy a vodcovske typy, zacal pit a fajcit, do skoly sa mu moc nechcelo.
3. pripad: po 3 mesiacoch odchod z internatu, kocka to nedavala s ostatnymi spolubyvajucimi na izbe - kvôli neporiadku, niektore nemali poriadne hygienicke navyky a zistila, ze ma rada pohodlie doma vecer, hlavne zaspavanie sama a v klude.

Je to jej rozhodnutie, bud ju to posilni, alebo este viac zlomi, v kazdom smere ti nebude nikdy vycitat, ze si ju tam nedala a kvôli tebe nemohla ist.

cacianka
Včera o 07:57

Viem že som stará kofola, aké teraz sa trápiť ako chudatenko zvládne internát. Hmmm, veď je ešte rok pred ním a holt treba zapracovať a aspoň trochu dohnať zameškané vo výchove.
Nastaviť lepšie pravidlá fungovania, práce v domácnosti a všetko okolo, aj za cenu obmedzenia mobilu, Pc, internetu. Dá sa to, nehladat výhovorky ako to nejde ale cesty ako to ide.
Ak dieťa chce ísť na nejakú vysnívanú školu, ktorá sa nedá zvládnuť denným cestovaním, tak niečo preto musí urobiť. A aj keby zostalo v SŠ za rohom.
Tisíce detí prežili v kľude na internátoch stovky km od rodičov, a to podotýkam neboli také možnosti modernej doby. Pohodlie ubytovania, stravovanie, cestovanie, mobily a počítače. Dokonca ani telefóny pevnej linky neboli bežne k dosahu.
Takže šance a možnosti sú, ale to si musí nastaviť rodina, pravidlá, výchovu, režim. Často je to aj o povahe, nielen výchovou, ale to každý musí vedieť, ako a čo majú doma.

322sima123
Včera o 07:58

@anonym_autor ja nie, bala by som sa, to co sa v internatoch teraz deje je humus, kazdy s kazdym atd... hlavne dievca by som nepustila

Strana
z5