Je ubytovateľ povinný mi vystaviť faktúru?
Pekny večer, idem si k vam po radu, lebo ja si neviem rady🙂 prvé 2 septembrové noci sme boli ubytovaní cez booking v jednom apartmáne. Pani, ktorá ponúka ubytovanie, som sa ešte pred pobytom pýtala, či mi po pobyte vystaví faktúru, aby som ju vedela doložiť do práce a uplatniť si rekreačný poukaz, odpísala mi ihneď, že samozrejme. Po pobyte som sa jej musela ešte 6x pripomenúť a poprosiť ju, či by mi ju poslala, stále zabudla, mala veľa inej práce tak že dnes nepošle, potom zasa zabudla, až nakoniec po 2 týždnoch mi ju zaslala. Poslala ju ale bez pečiatky a podpisu, bez čoho to v práci nevedia spracovať. Včera ráno som pani napísala znova, vysvetlila som jej situáciu a poprosila som ju či by mi vedela poslať kompletnú faktúru. Žiadna odpoveď tak som sa jej dnes slušne pripomenula či by mi to vedela kedykoľvek v priebehu dňa zaslať a prišla mi odpoveď že nie, že je má covid a veľmi nevládze. Samozrejme jej prajem skoré uzdravenie, ale už mi to príde z jej strany také naťahovaie a predpokladám, že aj keď sa pripomeniem o týždeň tak bude mať veľa práce, zabudne, neozve sa atď. Je to otrava aj mňa a verím že aj pre ňu, preto nerozumiem, kde je problém. Preto som sa chcela opýtať, či je vôbec povinná mi faktúru za ubytovanie poslať a ak áno, či je stanovená nejaká lehota, dokedy tak musí urobiť. Ďakujem za všetky rady a skúsenosti 😊 pekný večer
@zuzanaete to ano, prave som to skontrolovala na finstate tak to sedi s dic co uviedla na fakture
Asi ti to nepomôže ale mala som podobnú skúsenosť a je to strašne otravné 😑
Podľa zákona o účtovníctve faktúra nemusí obsahovať pečiatku ani podpis, napriek tomu je platným dokladom
Pečiatka a podpis nie sú povinná súčasť faktúry
Presne ako píšu dievčatá vyššie, pečiatka a podpis nie sú povinné. Zrovna včera som sledovala školenie s daňovým poradcom, kde padla otázka presne na toto,že zamestnávateľ chce faktúru s podpisom a pečiatkou a on odpovedal, ze faktúra musí spĺňať nalezitosti podľa par.10 zákona o účtovníctve a teda pečiatka a podpis tam nemusia byť, ale že vie,že zamestnávatelia na tom baziruju.
DIC nie je podstatne, podstatne je ICO a v registri uvedene poskytovanie ubytovacich sluzieb. Nesmie byt prenajom ubytovania. Ak ICO nema, zamestnavatel ti rekreacny prispevok nebude moct poskytnut.
A inak pani ti faktúru poslala čiže v podstate splnené ma uplne vsetko. Mňa tiež dosť otravujú tieto požiadavky s pečiatkami, zmenami adries a pod... vôbec sa neponáhľam to riešiť. Peciatkovym posielam šablónu s odkazom na daný paragraf, opravovacov ignorujem kým sa veľmi nenudím..
Peciatka nie je povinna, podpis to nejakym hieroglyfom a dovi.
Dnes som to takto odprezentovala v praci a pani na personalnom mi povedala ze peciatka a podpis je zo zakona povinna a ze snad pani do konca roka fakturu posle.. ach jaj
tak si si mala vypytat, ze podla AKEHO zakona. Ja som uctovnik, a o takom neviem.
DOKONCA podnikatel ani nema povinnost uz mat vyrobenu peciatku, roky. Preto ti napisala @ladyblcha, ze to vytlac, nacmaraj tam nejaky podpis a odovzdaj.
Pani na personálnom sa asi dostatočné priebežne nevzdeláva vo svojom odbore
Nech si prečíta § 10 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov
Viaceré sme ti tu dali link so zákonom, ktorý o tom hovorí.
Ešte raz pečiatka ani podpis nie sú povinnou súčasťou faktúry
Prave som pozerala moju fakturu, tiez tam nieje peciatka ani podpis, v praci nemali problem
@mondolina
@nikus93 mali by to brat rovnako, ale neberu. Rovnkao ako si kopa mzdarov urobit "povinne" hocico. PRe istotu. Povinne so fotia doklady, dokumenty, zakladaju, papieruju.. pritom to nie je povinne ;) dokonca niektore veci su aj zakazane. Proste vsetko pre istotu, nad ramec treba bat. Lebo niekto by to naaahodou chcel vyhodit, a vtedy sa casto nevie kazdy obhajit.... (ani ten mzdar)

A ma vobec pani pridelene DIC?