Kde sa ubytovať na dovolenke na Orave?
Nikdy sme neboli na Orave a tento rok by som to chcela zmeniť. Moja predstava je ísť vlakom (nechceme šoférovať a riesit parkovanie) chceme kvalitne služby (ciste luxusne ubytovanie a dobrá strava). Veľmi nenáročná turistika, pozriet hrad neviem co ešte by sa dalo? Viete poradiť kde v ktorej oblasti sa ubytovať aby sme sa tam dostali verejnou dopravou? Ubytovanie kde ste boli spokojní alebo viete o ňom. Pripadne program.
@zeldia bývam na Orave, no asi sme moc pohodlný chodiť niekam bez auta, presne autobusy aj vlaky existujú, samozrejme nedá sa prejsť všetko no myslím, že by to problém nebol, ubytovanie napr Hotel Arman Nižná, blízko autobusová aj vlaková stanica, dá sa ísť jeden den do Zuberca (Muzeum Oravskej dediny, prechádzka v Rohacoch) ďalší deň na Oravský Hrad, ďalší deň na Oravskú Priehradu .. samozrejme že sa veľa necestujte no pokiaľ Vám to nerobí problém určite sa to dá zvládnuť aj bez auta 😊
V ubytovaní majú aj wellnes aj bazén aj bowling, prípadne je tam Pizzeria aj Európa Burger v obci.
@zeldia chápem, ale to je potom škoda zaplatiť hotel ubytko a byť viazaní na bus.Tak to potom nejakú lokalitu Liptovský Ján máš tam prirodnu kadu, jaskyňu vedľa v dedine oveckoland a budete si robiť vychádzky po Janskej doline a okolí odvezies sa busom do Jasnej ...na Orave sa mi všetko pekne zdalo ďalej, že treba použiť auto
@zeldia ja som si pôvodne myslela, že ste mladá rodinka s deťmi. Preto som dávala tipy aké som dávala (tatralandia a podobne😃)
Tak bez debát sa ubytujte v Oravskom Podzámku. V Palatíne. Máte blízko na hrad, cez cestu je zastávka na bus, ktorý vás zavezie do NO, kde je hneď pri ceste priehrada, kúsok popri nej super Ranč u Edyho, Slanický ostrov. Z Podzámku ide pohodlne aj vlak.
Prípadne ako som písala... DK penzion Koliba, buď priamo koliba alebo domčeky v areáli. Z DK máte všade relatívne blízko. Aaaalebo penzion Helia na okraji mesta s vlastnym wellnesom.
Po prečítaní komentárov vás úplne chápem. Už by som aj ja potrebovala rovnaky reset pobyt. Nech sa konečne o mňa niekto postará, navarí, poprace, kým som ja niekde vo welness alebo na prechádzke
anooo toto som chcela. Dakujem za ochotu písať a všetky nápady a tipy. On nerád šoféruje a je to pre neho stres tak naco taká dovolenka. Jeden den cesta. To zaparkuje ok stres opadne rano vstávať zas šoféruje potom šoféruje späť medzitým stres z parkovania. Ďalší den zas kdesi sa trepeme znova stres cesta parkovanie cesta naspäť a potom zas do autá a domov tak toto naozaj nie. Nemusi to zas byt neaky super luxusný hotel nech nám dajú niečo najest, tecie tepla voda a je tam cisto 🙂
Ešte mi napadlo aj popozerame po ľuďoch ako sa majú čo hovoria vo vlaku v autobuse je to iné ako byt v aute. Aj cele plánovanie musím si pozriet spoje je pre mňa reset - plánujem cestu, potrebujem sa sústrediť a mysliet na nieco iné ako na moje starosti.
@zeldia Keď sme nemali deti, chodili sme takto na výlety vlakom a busmi. Na Orave sme bývali na priváte v Podzámku, ale stravovali sme sa v reštikách + kúpili sme si potraviny na raňajky. Boli sme na hrade a potom 2 dni túry po okolí, úplne nejaké dlhé okruhy, viem že jeden deň aj nejak cez Kubínsku hoľu sme šli, ale presnú trasu už nepamätám. Veľmi frekventovaná nebola, lebo miestami sme šli po riadnej divočine. V Podzámku je aj múzeum kočiarov, sokoliari a boli sme aj na pltiach.
Potom sme boli znova aj s deťmi na Orave, ale už autom. Zas sme bývali v Podzámku, ale vďaka autu toho stihli oveľa viac a nie len turistiku - Zuberec skanzen, hojdačka v lese (nad kolibou Josu), Oravská Lesná železnica, plavba po priehrade a Slanický ostrov umenia, Námestovo, Rio de Klin a prešli sme na stranu Kysúc - Vychylovka skanzen a úvraťová železnica, Orloj v Starej Bystrici. Ďalej sme mali na zozname a už nestihli Oravice, Františkova Huta, úplne hore pod Babou horou Hviezdoslavova hájovňa.
Tak to uz skombinuj aj s busom a chod na sever oravy- Namestovo( nemame vlaky🙈). Ale hned asi 300m od stanice autobusu mas priehradu a niekolko hotelov, restik, kaviarni su na nabrezi takze ak mas odvahu na kupanie ( v lete asi 21 stupnov)mozes rovno z kaviarne🤣. Odtial naskocis na cyklochodnik ( aj peso) a distanes sa na ranc u Edyho, Studnicka. Blizko je Rio de klin( busom + lahka prechadzka). Vies ist aj na Slanicky ostrov lodou alebo sa ubytovat v casti Slanicka osada- niektore hotely maju aj wellnes. A na hrad si urobis vylet busom(1h.) Odporucam nimo vikendu aby ste sa dostali, popripade pod hradom ponukaju splavovanie rieky na pltiach- aj vas odvezu do Hornej Lehoty kde zacina. Alebo vylet na Hviezdoslavovu hajovnu turistika lahka turistika ak chces nieco narocnejsie tak Babia hora, Pilsko. Samozrejme s autom je to pohodlnejsie ale da sa aj busom- aj ked to chce planovanie atd...
Na orave bez auta? 🤔 neviem, odkual si, ale na oravu jazdi maly motoracik parkrat za den, nehovoriac o tom, ze nestoji na muestach, ktore su turisticky zaujimave. A tie su od seba daleko, takze bez auta sa nezaobides. Parkovanie je zvacsa vsade zadara, takze problem to nie je.
Okrem hradu je super zuberec - turistika i skanzen. Na orave su ale aj muesta, kde vies stravit chvilu a ist zasa dalej - napr. Dreveny kostol v lestinach, v blizkom vtsnom kubine je krasne zrekonstruovany kastiel, nedaleko je chaluparska dedina srncie, ksm sa chystam na prechadzku s detmi. V malatinej je 2 km za dedinou rozpravkovy zrub - tiez nenarocna turistika.
Najviac ubytka najdes v zuberci, d.kubine, v okoli priehrady
Pripadne si pozicajte biky, tak zazijete oravu najlepšie
@zeldia ahoj, tiež žijem na Orave, okres Námestovo, my tu síce nemáme vlak, ale okres Dolný Kubín a Tvrdošín majú. Dá sa dostať aj bez auta, len si to musíš dobre naplanovat. Co by ste chceli ísť pozrieť a k tomu pohľadas ubytko. @zuzinka888 ti dala výborne tipy, ktoré sa dajú zájsť aj peši alebo na bicykloch.
Hlavne sa neboj, keď sa chce, dá sa to.
@zeldia keď tu budete, kľudne mi napíš ak budete potrebovať s niečim pomôcť. Ja som z DK a brat mi býva priamo v Podzámku

@zeldia
No, ja veľmi silno pochybujem, že ľudia, ktorí ťa posielajú na Oravu, sa zavreli do jedného hotela a chodili tam okolo. Určite mali auto a pobehali tam toho čo najviac, preto vedia, že je Orava krásna a odporúčajú ti ju. Busy ti idú 3 za deň, nebude ti stáť rovno pred “atrakciou”, musíš chodiť, potom zase stihnúť bus naspäť. Nestihneš alebo hocičo, voláš taxík. Toto je, podľa mňa, oveľa väčší stres, ako tam íš autom … ale šak každému podľa chuti, no.