icon

Vianoce bez snehu. Kde nájdeme zasnežené miesta na Slovensku?

11. dec 2025

Kde sú tie časy, keď sneh býval aj v nižších polohách už od začiatku novembra a každý rok Vianoce biele 🎄❄🎅☃️
Zimu v meste nemám rada,ale zasnežené Vianoce sú rozprávkové 💫🎄❄
Je vôbec niekde sneh na Slovensku okrem Donovaly,Tatry, Orava, Liptov či už tam nie?

Strana
z2
anonym_b173b1
11. dec 2025

na Orave nič

martinmmartin
12. dec 2025

Od zaciatku novembra v nizsich polohach nebyval sneh nikdy. Biele vianoce boli aj v minulosti mytus(okrem horskych oblasti)

martinmmartin
12. dec 2025

SHMÚ určil pravdepodobnosť výskytu snehovej pokrývky počas Vianoc na vybraných slovenských miestach v rokoch 1961 až 2007. Dôležitým faktorom je geografická poloha.

Pravdepodobnosť sneženia v Bratislave bola len 38 percent, v Košiciach 49 percent. Naopak, na Štrbskom plese bola šanca vianočného snehu 96-percentná.

Tu su komplet data
https://dennikn.sk/2192674/vysvetlujeme-su-biel...

sisaka
12. dec 2025
@martinmmartin

Od zaciatku novembra v nizsich polohach nebyval sneh nikdy. Biele vianoce boli aj v minulosti mytus(okrem horskych oblasti)

@martinmmartin pochadzam z Turca, v detstve 70,80. roky bol sneh v zime a teda aj na Vianoce niečo úplne normálne. Nadmorská výška len 400 m n.m, čiže nepíšem o žiadnych vysokopoloženych miestach ani o Orave. Lyžovali, sánkovali sme sa každú zimu za dedinou na kopci, korčuľovali na zamrznutom potoku a takisto chodili lyžovať do Jasenskej doliny, kde sa v tom čase nezasnežovalo a aj napriek tomu bol vždy sneh. Dnešné deti nemajú šancu sa na rovnakom kopci za dedinou sánkovať, viac menej je tam nanajvýš nejaký poprašok alebo blato väčšiu časť zimy.
Časy, keď sme v miestnej škole mávali súťaže na bežkách, či keď rodičia chodili po okolitých poliach na bežkách sú dávno preč.
Aj pranostika hovorí, že svätý Martin na bielom koni popreháňal všetky hony, takže začiatkom novembra už býval v minulosti sneh.
Biele Vianoce nie je žiaden viktoriansky mýtus, také byvali Vianoce minimálne v Turci. Zahrnúť do štatistiky koniec 20. storočia a 21. storočie, kde už bolo oteplenie na Slovensku značné, nedáva žiadnu logiku, jasné, že to ovplyvní štatistiku. Myslím si, že ešte žije dosť ľudí, čo si pamätajú, že Vianoce byvali zväčša biele.
K južnému Slovensku sa samozrejme nevyjadrujem.

anna_au
12. dec 2025

no tento rok to opat vyzera tak, ze sneh nebude ani na Vianoce, kedze su vonku teploty ake su

anonym_ef3b1a
12. dec 2025
@sisaka

@martinmmartin pochadzam z Turca, v detstve 70,80. roky bol sneh v zime a teda aj na Vianoce niečo úplne normálne. Nadmorská výška len 400 m n.m, čiže nepíšem o žiadnych vysokopoloženych miestach ani o Orave. Lyžovali, sánkovali sme sa každú zimu za dedinou na kopci, korčuľovali na zamrznutom potoku a takisto chodili lyžovať do Jasenskej doliny, kde sa v tom čase nezasnežovalo a aj napriek tomu bol vždy sneh. Dnešné deti nemajú šancu sa na rovnakom kopci za dedinou sánkovať, viac menej je tam nanajvýš nejaký poprašok alebo blato väčšiu časť zimy.
Časy, keď sme v miestnej škole mávali súťaže na bežkách, či keď rodičia chodili po okolitých poliach na bežkách sú dávno preč.
Aj pranostika hovorí, že svätý Martin na bielom koni popreháňal všetky hony, takže začiatkom novembra už býval v minulosti sneh.
Biele Vianoce nie je žiaden viktoriansky mýtus, také byvali Vianoce minimálne v Turci. Zahrnúť do štatistiky koniec 20. storočia a 21. storočie, kde už bolo oteplenie na Slovensku značné, nedáva žiadnu logiku, jasné, že to ovplyvní štatistiku. Myslím si, že ešte žije dosť ľudí, čo si pamätajú, že Vianoce byvali zväčša biele.

@sisaka ja som napriklad viac z juhu (cca 300m.n.m) dalo by sa povedat, a za mojich detskych cias si pamatam sneh kazdy rok a bolo ho veru dost, mam 40.

anonym_9934b3
12. dec 2025
@martinmmartin

@martinmmartin Biele Vianoce boli aj počas posledných 25 rokov, v roku 2005 bol sneh už v nobembri - okolie TT, v roku 2008 boli v TT, NR haldy snehu na Vianoce, určite bol aj v iných rokoch, ale to si už nepamätám presne rok

anonym_596ac4
12. dec 2025

Tak sneh zaciatkom novembra urcite malokedy byval.

kratucka
12. dec 2025

Zaciatkom novembra sneh asi nikdy nebol ale december uz zvykol byt zasnezeny a nie taketo teploty, ake su teraz. Verim, ze aspon na Vianoce sa to trosku zmeni

vroni
12. dec 2025

Biele Vianoce sú na juhu síce existovali, ale vždy to bol zriedkavý fenomén. Spomienkový optimizmus je tiež zradný, dieťa si Vianoce spojí so zimou, že bol ten sneh až v januári, to si proste neuvedomí. Pranostiky ako Katarína na ľade, Vianoce na blate tiež nepochádzajú z konca 20. storočia, takže tie biele Vianoce evidentne neboli bežne ani vtedy.

simsalabim
12. dec 2025

Ja som z BA,roc 1970 a sneh si pamatam kazdorocne, i ked nie vzdy na Vianoce, vtedy sa casto akurat oteplilo. Ale Martin na bielom koni prichadzal casto a kazdu zimu sme sa sankovali. A spominam si na poladovice - take, ze povrch chodnikov bol ako zrkadlo a abdolutne sa bedalo po nich chodit.

marianarem
12. dec 2025

@anonym_autor Ja som vyrastala v okrese Trnava a sneh nebol sice na Vianoce vzdy, ale byvala normalna zima. Toto sive, sychrave, hmliste pocasie v teplotami okolo 5 stupnov, co byva teraz v BA, tak to byval kedysi skor november, teraz je to nova podoba zimy.

nevenka
12. dec 2025
@sisaka

@sisaka aj v okoli Lucenca si to pamatam, som rocnik 83 a veru byvala zima biela, korcule na potoku a na kopci za domom lyze a bezky, omrzali mi nohy aj v snehuliach, co bol taky mraz, bezne byvalo aj minus 20, na juhu! My sme teda neboli uplne v tej nizine, ale troska vyssie smerom na Detvu, od LC a DT cca 20 km. Ale ziadna horska obec, taka pahorkatina.

nevenka
12. dec 2025
@anonym_ef3b1a

@sisaka ja som napriklad viac z juhu (cca 300m.n.m) dalo by sa povedat, a za mojich detskych cias si pamatam sneh kazdy rok a bolo ho veru dost, mam 40.

@anonym_ef3b1a aj ja tak

nevenka
12. dec 2025

Este ked som chodila na VS do NR, tak parkrat aj tam nasnezilo a mrzlo, ked som chodila na skusky, sice to bol januar, ale v Nitre bol sneh! A mraz! Ale to uz bola rarita, to boli roky 2001/2.

madeincssr
12. dec 2025

V poslednom case sa zimy nielen zmiernuju (az na nepravidelne extremne vynimky), ale hlavne posuvaju na neskor. Trvalejsi sneh/mraz casto pride az po Troch kraloch (ked deti uz musia do skoly) a potom aj v maji sa niekedy este neda uplne vypnut kurenie (celkom odstavit kotol). A vsakovaka haved (ako klieste) sa posuva na sever a pomaly sa vyskytuje takmer celorocne.

natalka13
12. dec 2025
@kratucka

Zaciatkom novembra sneh asi nikdy nebol ale december uz zvykol byt zasnezeny a nie taketo teploty, ake su teraz. Verim, ze aspon na Vianoce sa to trosku zmeni

@kratucka V Bratislave nebol bezne sneh v novembri, ale na horach ano.
A bude len teplejsie a teplejsie.

lasona
12. dec 2025

@anonym_autor ano donovaly, liptov, Korytnica snehu nieto

maranco
12. dec 2025

Koncom decembra pred rokom sme boli v Tatrách na Hrebienku, chceli sme sa sánkovať, cesta bola z časti suchá a z časti bol len ľad. Ľadové sochy v Tatranskom ľadovom dóme museli byť klimatizované aby sa nerozpustili.
Už je príroda poškodená, nefunguje ako predtým.

saska112
12. dec 2025

Je teplo treba sa s tým zmieriť. Keď na Slovensku predsa na vyšších miestach ostane zbytok roztopeného snehu, príde tam medzi sviatkami celé Slovensko.

amdornik
12. dec 2025

@anonym_autor asi na Gerlachovskom štíte?

7miriam77
12. dec 2025
@sisaka

@sisaka som tiež z Turca a musím so všetkým len súhlasiť 👍. Moje detstvo a zimné obdobia boli vždy plne sankovačiek a vždy sa za panelákom robil ľad na korčuľovanie.....teraz za snehom dochadzame do vyšších polôh

autor
12. dec 2025
@martinmmartin

@martinmmartin A veruže kedysi ,keď sme boli detí bývali aj na juhu Stredného Slovenska. Na dušičky býval prvý sneh.
Dokonca aj moje staršie dieťa zažilo biele Vianoce keď bolo malé často.

autor
12. dec 2025
@sisaka

@sisaka Áno aj u nás na juhu Stredného Slovenska býval v 80-90 rokov snehu dosť. Dokonca prvý zvykol napadnúť už na Dušičky. Ešte aj 20 -25 rokov dozadu biolo ho dosť. Aj keď netvrdím, že každú zimu.A rovnako aj tuhé zimy .

autor
12. dec 2025
@anna_au

no tento rok to opat vyzera tak, ze sneh nebude ani na Vianoce, kedze su vonku teploty ake su

@anna_au Tp veru nie..Možno trochu január, február, ale u nás slabota.

autor
12. dec 2025
@anonym_ef3b1a

@anonym_ef3b1a Aj za našich veru.

autor
12. dec 2025
@anonym_596ac4

Tak sneh zaciatkom novembra urcite malokedy byval.

@anonym_596ac4 Veru cca 40r.okov dozadu býval. Aj keď len prvý čo sa rýchlo topil,ale býval.

autor
12. dec 2025
@vroni

Biele Vianoce sú na juhu síce existovali, ale vždy to bol zriedkavý fenomén. Spomienkový optimizmus je tiež zradný, dieťa si Vianoce spojí so zimou, že bol ten sneh až v januári, to si proste neuvedomí. Pranostiky ako Katarína na ľade, Vianoce na blate tiež nepochádzajú z konca 20. storočia, takže tie biele Vianoce evidentne neboli bežne ani vtedy.

@vroni Ja si pamätám, že každé vianoce smena,štedrý večer chodili všetci do kostola pešo cca 2km sneh vŕzgal pod nohami a poriadne za nechty zachádzako.My deti si nato pamätáme a vždy to spomína aj moja mama, že cez Vianoce sne da chodili všetci sankovať,lebo mali rodičia voľno.

autor
12. dec 2025
@simsalabim

Ja som z BA,roc 1970 a sneh si pamatam kazdorocne, i ked nie vzdy na Vianoce, vtedy sa casto akurat oteplilo. Ale Martin na bielom koni prichadzal casto a kazdu zimu sme sa sankovali. A spominam si na poladovice - take, ze povrch chodnikov bol ako zrkadlo a abdolutne sa bedalo po nich chodit.

@simsalabim Áno aj u nás na juhu Stredného Slovenska Som len o trochu mladšia a boli naozaj poriadne zimy,mrazy ,poľadovice a dokonca si pamätám aj uhoľné prázdniny.

autor
12. dec 2025
@maranco

Koncom decembra pred rokom sme boli v Tatrách na Hrebienku, chceli sme sa sánkovať, cesta bola z časti suchá a z časti bol len ľad. Ľadové sochy v Tatranskom ľadovom dóme museli byť klimatizované aby sa nerozpustili.
Už je príroda poškodená, nefunguje ako predtým.

@maranco Veru áno. Uz ani vo vyšších polohách sa človek nemôže spoliehať, že je sneh.

Strana
z2