icon

Vianoce bez snehu. Kde nájdeme zasnežené miesta na Slovensku?

11. dec 2025

Kde sú tie časy, keď sneh býval aj v nižších polohách už od začiatku novembra a každý rok Vianoce biele 🎄❄🎅☃️
Zimu v meste nemám rada,ale zasnežené Vianoce sú rozprávkové 💫🎄❄
Je vôbec niekde sneh na Slovensku okrem Donovaly,Tatry, Orava, Liptov či už tam nie?

Strana
z2
autor
12. dec 2025
@nevenka

@sisaka aj v okoli Lucenca si to pamatam, som rocnik 83 a veru byvala zima biela, korcule na potoku a na kopci za domom lyze a bezky, omrzali mi nohy aj v snehuliach, co bol taky mraz, bezne byvalo aj minus 20, na juhu! My sme teda neboli uplne v tej nizine, ale troska vyssie smerom na Detvu, od LC a DT cca 20 km. Ale ziadna horska obec, taka pahorkatina.

@nevenka Presne tak.Som s tých končím a zimy bývaj
li poriadne a veru aj na Dušičky prvý sneh býval.

autor
12. dec 2025
@lasona

@anonym_autor ano donovaly, liptov, Korytnica snehu nieto

@lasona Pred pár týždňami ešte bolo krásne všetko zasnežené tym smerom.

oblecenie99
12. dec 2025

Juhovýchod, a neviem sa presne rozpamatat, či to bolo ozaj tak, že sme sneh mali, alebo len spomienkový optimizmus.. ale zdá sa mi, že sneh v zime bol, každý rok. Na Vianoce možno nie vždy, ale tak v zime celkovo, všeobecne, bol. Chodili sme sa sánkovať a na korčule. Ja som u našich zamrznuté jazero nevidela pomaly roky..

simsalabim
13. dec 2025
@anonym_autor

@simsalabim Áno aj u nás na juhu Stredného Slovenska Som len o trochu mladšia a boli naozaj poriadne zimy,mrazy ,poľadovice a dokonca si pamätám aj uhoľné prázdniny.

@anonym_autor aj ja, uholne prazdniny boli, ked som bola na ZS a pamatam aj kalamitu z roku 1985, to som bola SS. To bola strasna zima, -17 tusim u nas v BA a koooopec snehu.

autor
13. dec 2025
@oblecenie99

Juhovýchod, a neviem sa presne rozpamatat, či to bolo ozaj tak, že sme sneh mali, alebo len spomienkový optimizmus.. ale zdá sa mi, že sneh v zime bol, každý rok. Na Vianoce možno nie vždy, ale tak v zime celkovo, všeobecne, bol. Chodili sme sa sánkovať a na korčule. Ja som u našich zamrznuté jazero nevidela pomaly roky..

@simsalabim Áno presne pamätám si aj ja..to boli zimy ešte vtedy treskúce.Pamätám sa veľmi dobre ako sme fúrikom vynášali z dvora, pretože už boli obrovské kopy a keď by sa,začal topiť tak by nám zatopilo dvor. A nie raz nám v zime zamrzla voda,či problém z ústredným kúrením.
@oblecenie99 Toto všetko bolo aj na Vianoce, ale to bolo ešte v časom môjho detstva, sem tam v čase mladosti. Ale 40 rokov dozadu bývali zimy treskúce aj kopec snehu. Teraz pomaly nevieme čo je sneh.

procrastique
13. dec 2025

Ja som z oravskej dediny, decko 90tych rokov a často sneh nebol na vianoce. Niektoré roky som " po spievaní" chodila iba v mikine.

luccija
13. dec 2025

@anonym_autor práve dnes som na to myslela ráno som prepinala TV a bola živá panoráma Chopok minus 3 a malo snehu.Sneh, ak je tak väčšinou od polovice januára.Vraj pár dní pred Vianocami by sa malo prudko ochladiť.Skoda my sme z juhu a sneh aspoň na pár dní bol naposledy pred 7 r😜

zuzanaam
13. dec 2025
@sisaka

@martinmmartin pochadzam z Turca, v detstve 70,80. roky bol sneh v zime a teda aj na Vianoce niečo úplne normálne. Nadmorská výška len 400 m n.m, čiže nepíšem o žiadnych vysokopoloženych miestach ani o Orave. Lyžovali, sánkovali sme sa každú zimu za dedinou na kopci, korčuľovali na zamrznutom potoku a takisto chodili lyžovať do Jasenskej doliny, kde sa v tom čase nezasnežovalo a aj napriek tomu bol vždy sneh. Dnešné deti nemajú šancu sa na rovnakom kopci za dedinou sánkovať, viac menej je tam nanajvýš nejaký poprašok alebo blato väčšiu časť zimy.
Časy, keď sme v miestnej škole mávali súťaže na bežkách, či keď rodičia chodili po okolitých poliach na bežkách sú dávno preč.
Aj pranostika hovorí, že svätý Martin na bielom koni popreháňal všetky hony, takže začiatkom novembra už býval v minulosti sneh.
Biele Vianoce nie je žiaden viktoriansky mýtus, také byvali Vianoce minimálne v Turci. Zahrnúť do štatistiky koniec 20. storočia a 21. storočie, kde už bolo oteplenie na Slovensku značné, nedáva žiadnu logiku, jasné, že to ovplyvní štatistiku. Myslím si, že ešte žije dosť ľudí, čo si pamätajú, že Vianoce byvali zväčša biele.
K južnému Slovensku sa samozrejme nevyjadrujem.

@sisaka presne také isté Vianoce bývali aj oveľa nižšie, 200 m.n.m., Trenčiansky kraj a presne, ako študentka ZŠ, SŠ som trávila celé prázdniny na bežkách. Za posledných 10 rokov som na nich stála až raz.

lasona
13. dec 2025
@anonym_autor

@lasona Pred pár týždňami ešte bolo krásne všetko zasnežené tym smerom.

@anonym_autor bolo pár dní. Teraz je všetko roztopené, vonku plusove teploty 7, 8 stupňov

autor
13. dec 2025
@lasona

@anonym_autor bolo pár dní. Teraz je všetko roztopené, vonku plusove teploty 7, 8 stupňov

@lasona Takže teraz je všade oteplenie. Zasa Vianoce bez snehu.U nás teda určite.

kovo21
13. dec 2025

Za kazdym zimnym stadionom 😁

autor
13. dec 2025
@kovo21

Za kazdym zimnym stadionom 😁

@kovo21 😂😂😂

vroni
13. dec 2025
@anonym_autor

@vroni Ja si pamätám, že každé vianoce smena,štedrý večer chodili všetci do kostola pešo cca 2km sneh vŕzgal pod nohami a poriadne za nechty zachádzako.My deti si nato pamätáme a vždy to spomína aj moja mama, že cez Vianoce sne da chodili všetci sankovať,lebo mali rodičia voľno.

@anonym_autor, je to možné, kdesi na Orave, Kysuciach či v Tatrách, áno. V Bratislave bol sneh na Vianoce zázrak. Áno občas boli. Ale častejšie neboli. Ale pamätám si aj na uhoľné prázdniny (teda raz, že boli) a aj na kalamitu, že sa nedalo vyjsť z domu prestala fungovať doprava a autom sa tiež nedalo prejsť úplne bez problémov, ale to boli výnimočné roky a nie bežný stav.

autor
13. dec 2025
@vroni

@anonym_autor, je to možné, kdesi na Orave, Kysuciach či v Tatrách, áno. V Bratislave bol sneh na Vianoce zázrak. Áno občas boli. Ale častejšie neboli. Ale pamätám si aj na uhoľné prázdniny (teda raz, že boli) a aj na kalamitu, že sa nedalo vyjsť z domu prestala fungovať doprava a autom sa tiež nedalo prejsť úplne bez problémov, ale to boli výnimočné roky a nie bežný stav.

@vroni No veru presne ako píšeš. Tu je už bieda sneh napadne občas, ale to mie je ako bývalo. Ak keď popravde mne to nevadí, hlavne kvôli cestám. Ale Vianoce sú zasnežené nádherné.

sisaka
14. dec 2025

U nás už vládne vianočná atmosféra

vlado19822
14. dec 2025
@martinmmartin

Od zaciatku novembra v nizsich polohach nebyval sneh nikdy. Biele vianoce boli aj v minulosti mytus(okrem horskych oblasti)

@martinmmartin Vianoce bývali biele do roku cca 2002

anonym_7bff9d
14. dec 2025
@martinmmartin

Od zaciatku novembra v nizsich polohach nebyval sneh nikdy. Biele vianoce boli aj v minulosti mytus(okrem horskych oblasti)

@martinmmartin netrep, cele Vianoce som sa ako dieťa sankovala pred cinziakom v Trnave 😅

lilke
14. dec 2025
@7miriam77

@sisaka som tiež z Turca a musím so všetkým len súhlasiť 👍. Moje detstvo a zimné obdobia boli vždy plne sankovačiek a vždy sa za panelákom robil ľad na korčuľovanie.....teraz za snehom dochadzame do vyšších polôh

@7miriam77 ja som na strednom SK, 300mnm, zažívala bielu zimu, sane pri dome hádam každé popoludnie po škole... Dokonca aj naše decká, teraz okolo 18, si zažili bielu zimu pri dome na Turci, 400nm, temer pravidelne, keď sme chodili k manzelovym rodičom. Až posledných čosi cez 10 rokov aj odtiaľ už za snehom cestujeme.

vroni
14. dec 2025
@anonym_7bff9d

@martinmmartin netrep, cele Vianoce som sa ako dieťa sankovala pred cinziakom v Trnave 😅

@anonym_7bff9d, trepeš ty a riadne. Si pozri údaje z meteorologického ústavu. Bežne bolo okolo vianoc teplo, dokonca rekord je 20,4 stupňa (Bratislava)...

maranco
14. dec 2025

Vo vydarenom desaťročí 1961-1970 sme na Slovensku mali veľmi časti sneh počas Vianoc. V roku 1961 klesali teploty na západe aj pod -20 °C
Naopak, sedemdesiate roky minulého storočia zasneženým Vianociam absolútne nepriali.

Doslova extrémne vianočné oteplenie sme zažili v roku 2009. Na Vianoce sa potom oteplilo až na +14 °C. Podobné vianočné oteplenie sa potom zopakovalo aj v roku 2010. Ukážkové vianočné oteplenie priniesol aj rok 1995, kde práve Štedrý deň bol na niektorých miestach najteplejším dňom celého mesiaca. Jednoducho mrazivé a zasnežené Vianoce sú už skôr luxus.

Na Slovensku milo prekvapilo obdobie rokov 1996-2003, kedy sme zažili na väčšine územia až 5 krát nie len zasnežené, ale súčasne aj mrazivé Vianoce. Tu doslova zaperlil rok 2001, ktorý nám pripravil rozprávkovo zimné vianočné sviatky. Na Štedrý deň sme mali nie len sneh, ale aj poriadnu zimu s teplotami ráno a večer aj v nížinách až okolo -21 °C.

Od roku 2004 však ako keby uťalo a na Vianoce prevažuje skôr teplo, mokro a samozrejme bez snehu.
https://meteoinfo.sk/clanok/52566-biele-vianoce...

Strana
z2