Ako dosiahnuť vymazanie alebo odškodnenie za fotografie?
Potrebujem poradiť, lebo som z toho naozaj poriadne rozhorčená. Pred približne 4 rokmi sme boli s vtedy dospievajúcou dcérou na dovolenke v zahraničí, práve v prvom roku po rekonštrukcii hotela. Až teraz, po štyroch rokoch, nás známa upozornila, že na stránkach cestovky a hotela sú fotografie, na ktorých sme JA a moja dcéra. A nie jedna !!!! Na troch fotografiách sme obe a na jednej je dokonca iba moja dcéra..Fotografie používajú na prezentáciu hotela a jeho propagáciu. My sme si pritom vôbec nepamätali, že by nás niekto zámerne fotil... Vtedy tam samozrejme každý fotil všetko možné, človek nad tým ani nepremýšľal. Lenže teraz po štyroch rokoch zistím, že naše fotografie niekto používa na komerčné účely bez toho, aby sme o tom vôbec vedeli, alebo s tým súhlasili. A popravd obe sme veľmi pekné a atraktívne, na tých fotkách vyzeráme fakt výborne, takže sme tam očividne boli hviezdy sezóny. Ale práve preto ma to ešte viac hnevá... To, že sme na fotografiách vyšli dobre, predsa neznamená, že si ich môže hotel, alebo cestovka roky používať na reklamu! A keď na jednej fotografii figuruje iba moja dcéra, ktorá bola v tom čase ešte neplnoletá. Vôbec neviem, ako toto riešiť. Chcem ich kontaktovať a požadovať, aby fotografie okamžite odstránili, ale zároveň si hovorím, či by sme nemali žiadať aj finančnú náhradu za to, že ich už štyri roky používajú na propagáciu.. Čo by ste robili na mojom mieste? Napísali by ste im najprv slušnú, ale dôraznú výzvu na okamžité vymazanie fotografií a vysvetlenie, na základe čoho ich používajú, alebo by ste išli rovno cez právnika a žiadali aj peniaze? Máte niekto skúsenosť so zahraničnou cestovkou, alebo hotelom v podobnej situácii? Lebo ja toto rozhodne nechcem len tak nechať.
pytaj si eura, zidu sa ti
ano, ale ako a koľko asi?
na fotografiách ktoré tam majú je pekne iba more, jedlo a my dve..
@anonym_autor takže ti ide o peniaze nie o stiahnutie foto. To si mala hneď povedať ze toto je vo veci. Kontaktuj cestovku a žiadaj teda prachy. Uvidíš čo a ako. Ale nečakaj "desattisice". A len tak mimochodom, ilustračné fotografie 2 vysmiatych podľa teba krások by aspoň mňa osobne ku kúpe dovolenky v tom hoteli nepresvedčili. Ale môžeš si fandiť, ze prave vďaka vám dvom tam ľudia išli 😉
Ja si myslim ,ze mozes vysudit aj 10 tisice eur
@fazulka41 to vážne? to znie parádne. A na to treba ale asi právnika nie?
V prvom rade, si si istá, že si pri objednaní dovolenky nezaškrtla, že súhlasíš so spracovaním osobných údajov na marketingové účely a že, keby si (väčšinou to ľudia nerobia) zásady ochrany osobných údajov rozklikla nebolo tam nič o tom, že fotografie a audiovizuálne záznamy môžu byť použité na webovej stránke a na propagáciu? Ak ide o väčšiu cestovku/sieť hotelov, väčšinou majú tieto veci dobre ošetrené a ľudia často dobre nečítajú čo podpisujú. Kontaktuj ich určite a uvidíš v prvom rade podľa ich odpovede ako ďalej. Všetko si to najskôr poscreenshotuj, nahraj obrazovku.
@fazulka41 to vážne? to znie parádne. A na to treba ale asi právnika nie?
@anonym_autor pravnika za ktoreho zacvakas a nemusi sa ti to vobec vratit
zaleži v ktorej krajine to je
tak isto zaleži od vnutornych pravidiel hotela
my sme napriklad boli na hotelovej ,,party,, a fotografie z nej boli použité na propagaciu nič sme nepodpisovali ale vstupom sme suhlasili s pravidlami
čo sa týka že je dcéra neplnoletá je to dosť háklivé na tvojom mieste by som napísala priamo hotelu nech stiahnu fotky
ak chceš ist na sud je to na dlhé lakte a stojí to kopu penazi (eu sud alebo aj medzinarodny podla krajiny) hlavne dokazovanie a pod
ak je to veľká hotel sieť tak nemáš šancu tí právnici a všetky zakony
naťahovanie sudu
@anonym_autor ano, pravnika a nie hocijakeho, par tisic to bude stat aj teba, ale ked vyhras, tak cestovka by to mala zacvakat
@zuzana76 a čo s tým akože má cestovka ?tá len Zverejňuje od hotelového manažmentu materiály
V prvom rade, si si istá, že si pri objednaní dovolenky nezaškrtla, že súhlasíš so spracovaním osobných údajov na marketingové účely a že, keby si (väčšinou to ľudia nerobia) zásady ochrany osobných údajov rozklikla nebolo tam nič o tom, že fotografie a audiovizuálne záznamy môžu byť použité na webovej stránke a na propagáciu? Ak ide o väčšiu cestovku/sieť hotelov, väčšinou majú tieto veci dobre ošetrené a ľudia často dobre nečítajú čo podpisujú. Kontaktuj ich určite a uvidíš v prvom rade podľa ich odpovede ako ďalej. Všetko si to najskôr poscreenshotuj, nahraj obrazovku.
@anonym_685755 alebo poslala fotky do nejakej.sutaze. inak.viem ze kedysi co mal jeden hotel foto z rodosu, ti ľudia na foto boli animátori priamo z toho hotela nafoteni
Ak budes pytat odskodnenie, asi by si mala byt schopna vycislit aka skoda ti vlastne vznikla.
Boli ste na verejnom priestranstve a tam ťa môže fotiť kto chce.
@januska12323 Ahaaa, a to od kedy? 😏 Pokiaľ viem, tak ťa na verejnom priestranstve môže niekto odfotiť a zverejniť len v Amerike. Na Slovensku je nelegálne fotiť a zverejňovať ľudí bez ich súhlasu aj na verejosti alebo kdekolvek...záleží, kde boli. Nenapísala krajinu, ale vo väčšine EÚ destinácií je to ilegálne.
Ja si myslim ,ze mozes vysudit aj 10 tisice eur
@fazulka41
Ty si nevieš vyhľadať ani kedy ti prídu sociálne dávky, ale asi budeš mať právnické vzdelanie zdá sa
😁👍🤣
Ja chcem vidieť tú stránku hotela. Hoď sem link. Strašne som zvedavá na tie ultraatraktívne baby.
Boli ste na verejnom priestranstve a tam ťa môže fotiť kto chce.
@januska12323 no nemôže absolútne
Áno, fotiť cudzích ľudí na verejnom priestranstve je vo všeobecnosti legálne, ale existujú prísne pravidlá pre to, čo s fotkami potom môžete urobiť.
Samotné fotenie (Vyhotovenie snímky)
Na verejnosti: Na verejných miestach (ulica, park) nemajú ľudia zaručené právo na súkromie, takže samotné stlačenie spúšte a Odfotenie človeka nie je trestné ani zakázané, pokiaľ ich neobťažujete alebo nesledujete spôsobom, ktorý prekračuje medze zákona (napr. stalking).

Dat na sud a vymahat odskodne