icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

michluc
18. dec 2014

@anetmarek daj si kinedril , mne super pomaha 🙂

livia76
18. dec 2014

K tým zaľahnutým ušiam...odporúčam kúpiť si štuple do uší.... predávajú sa aj pre deti i dospelých my máme pluggies kids od alpine / cca 15 eur/ letíme niekoľko krát ročne a veru super pomoc moja 8 ročná dcéra si ich nevie vynachváliť, a ja tiež. Pár desiatok letov sme absolvovali bez nich, uši boleli.... od minulého roka pri pristávaní v našich ušiach nesmú chýbať 😵 a fakt parádička 😵

yanni
18. dec 2014

@anetmarek nic take sa nedeje. Ziadna triaska, ziadne bolesti usi, vracanie, odpadavanie. Z coho? Lietanie je tak normalne ako cestovanie autom, busom, vlakom, lodou. Akurat s tou vynimkou, ze je ovela bezpecnejsie. Ber to ako normalny den. Doma sa pekne najedz, pred letom este nieco popi (nemyslim alkohol, prave z neho ti moze byt zle, kedze ten vzdu v kabine je trosku iny). Koli zalahnutym usiam, staci prehltat. Ono sa to vzlietnuti vsetko zase da do normalu.
Ja lietam vela, tak viem o com hovorim. Kratsie aj dlhe lety. Netreba nic vycitovat, ber to jednoducho ako fakt, letis a basta. Turbulencii sa neboj. Tych mam tiez za sebou neurekom, piloti upozornia a maju to pod kontrolou. Zbytocne nepanikar uz pred svojim prvym letom, lebo sa toho uz nikdy nezbavis. Ja som naposledy letela teraz v sobou spät z dovolenky, 4,5 hodiny. Mali sme aj turbulencie, kusok pred cielom, museli sme dokonca urobit este jeden oblet, lebo sa nedalo pristat. A v pohode. A to som tehotna takmer v 10tt, na dovolenke ma chytili nevolnosti, v lietadle mi bolo na dve slova ale inak vsetko v pohode. keby aj nieco, nebola by si ani prva ani posledna, co by sa povracala alebo sa rozplakala. Inak ak mozem poradit, ak sa bude dat, vyber si miesto pri ulicke. Lepsie zbehnes na WC alebo dopredu k letuskam, ak by si nieco potrebovala. Okno je sice pekne ale neprakticke ak musis prechadzat cez dve osoby. A prosit aby vstali atd. Hlavne na dlhsie lety totoal blbe. A zial economy class su take. My lietame s muzom vela, on este viac sam sluzobne, ked sa da tak aj sukromne lety bussines class, tam su tie sedadla lepsie riesene. Ked economy, tak si doplatime radsej a vyberieme miesto sami. Lebo ked ides cez check in priamo na letisku, tak ti daju to, co je volne.

lenicko
18. dec 2014

Dva- tri štamperlíky na letisku a bude mať dobrú náladu. Ja som mala vždy strach, teraz už na to nemám čas, keď letíme s malým, riešim len jeho.

daqa4216
18. dec 2014

Moj svagor tiez odmietal lietat. Vyriesili sme to jednoducho. Postavili sme ho pred hotovu vec - kupena spolocna dovolenka -4 osoby, samozrejme letecky . Ked sa to dozvedel hned sa vyparil ukludnit, pofajcit predychat. Ked sa vratil uz sme to nerozoberali. Potom na letisku v bare sme si dali nieco na posilnenie pred startom... A odvtedy lieta viackrat rocne a rad, treba to len prekonat

klarkman
18. mar 2015

Ahojte 🙂 toto leto ideme na bahamy a je to dlhy let 😎 prosím pradte mi co mam robit lebo sa bojim ze nas zostrelia islamisty :D strasne to prežívam, alebo takto. PORADTE/ALEBO PORADTE CO SI MAM KUPIT :D 😀 😀 😀 😀 dakujem 😉

eva.ballester
20. máj 2016

Mne sa na lietani nepaci, ze sme tak strasne vysoko a ze sme vsetci natrepani ako v takej konzerve a letime v hroznej vyske... A nebavi ma, ze kazdy raz ked letim, tak sa prakticky zmierujem s tym, ze asi zomriem a ked nahodou to prezijem, som hrozne stastna :D Nemam velmi rada lietanie, aj ked sa pozriem na lietadlo vo vzduchu, tak mam hrcu v hrdle. Zo zaciatku som sa lietat nebala a potom som sa postupne zacala, fakt neviem preco...

bg2014
20. máj 2016

kup si liter vodky,pred odletom vypi

jema_suri
20. máj 2016

..daj mu diazepam 😀 ..

jenny318
20. jún 2016

Čaute všetci, ktorí máte strach z lietania. Nie je to nič zvláštne, veľa ľudí má obavy sadnúť do lietadla. A keďže ja sedím v lietadle úplne vpredu vpravo, budem rada, ak týmto príspevkom aspoň trochu pomôžem zopár človiečikom ten strach odbúrať 😀 Vynasnažím sa podať to jednoducho a laicky. 😉
Väčšina ľudí sa bojí lietania, pretože sú vo vzduchu a pretože majú pocit, že vzduch je nič. Ale nie je to tak! Vzduch má tiež svoje vlastnosti - hustotu, hmotnosť, teplotu, chemické zloženie, rozťažnosť, atď. Jediný rozdiel (napríklad oproti vode) je v tom, že ho nevidíme. 😝 Vzduch je v prvom rade to, čo drží lietadlo hore, a to tak, že v podstate tlačí zo spodu na krídla, čím lietadlo nadnáša (vytvára tzv. vztlak). No a isté je, že vzduch sa nepokazí nikdy. 😀
To, že sa ľudia boja lietať, majú podľa mňa do veľkej miery na svedomí aj nervy drásajúce akčné filmy s letecko-katastrofickou tématikou, v ktorých pilotov znenazdajky prekvapia obrovské turbulencie, ktoré ich strhávajú k zemi, a oni po zvyšok deja zápasia s lietadlom, aby s vypätím všetkých síl dokázali pristáť (to už lietadlo podľa možnosti horí a ide vybuchnúť 😠 ). Všetko sú to ale vymyslené trháky, určené akurát tak pre pobavenie diváka. Tak v prvom rade - turbulencie sú iba prúdenia vzduchu a určite nestrhávajú lietadlá k zemi! 😀 Síce sú pre pasažierov nepríjemné, no v skutočnosti nie sú nijako nebezpečné. Za ďaľšie - ani náhodou sa nemôže stať, že pilotov prekvapí počasie. Majú o ňom totiž celú cestu dokonalý prehľad. 🙂 Tak, ako profivodič vidí vozovku pred sebou a prispôsobuje jej stavu jazdu, tak isto aj pilot "vidí" vzduch pred sebou a prispôsobuje mu let. Prečo vo filmoch piloti akože zápasia s riadením - to som nepochopila. 😖 Tiež som nevidela film, kde by šofér zápasil s volantom...! 😀 😝 Ďalší fakt je, že lietadlo len tak nehorí, už dupľom nie z dôvodu zlého počasia, a už vôbec nie, že by vybuchlo! Nemá tam totiž čo vybuchnúť. Kerozín, ktorý lietadlo tankuje, nie je výbušný. Jediný kvázi "výbuch" môže spôsobiť explozívna dekompresia, ak by sa napríklad náhle roztrhol plášť lietadlá. Čo sa ale tiež len tak ľahko nestane, pretože je konštruovaný tak, aby sa dekompresii zabránilo. Taaakže... katastrofické filmy prosím brať fakt s veľkou rezervou! 😎 😀 😝
Ďalšia skupina ľudí sa bojí lietať, pretože majú nepríjemný pocit z toho, že nemajú ten stroj pod kontrolou. Tak to je síce fakt, avšak mohlo by ich ukľudniť, že ho majú pod kontrolou najmenej dvaja profesionálni piloti, pričom obaja sú rovnako odborne zdatní pristáť s lietadlom aj samostatne. A okrem toho - lietadlo dokáže nielen letieť, ale aj pristáť na autopilota. 😉 🙂 Čo sa spôsobilosti pilotov týka - len málo kto si vie predstaviť, čím všetkým si prechádzajú. Niekoľko veľa kvalifikácií, permanentné preskúšania, testy, prísne zdravotné prehliadky, atď. A buďte si istí, že v tejto brandži si pečiatku nikto len tak nevybaví. 😝
Nuž a čo sa obáv z technickej poruchy týka, bolo by fajn vedieť, že všetky systémy v lietadle sú niekoľkonásobne zabezpečené - čiže ak sa nejaký pokazí, jeho funkciu prevezme iný, nezávisle fungujúci. Keď napríklad u dvojmotorového lietadlá vysadí jeden motor, cestujúci si to ani len nevšimnú. Bez problémov letí ďalej a v pohode pristane. Dokonca, ani keby vysadili oba motory, lietadlo by sa nezrútilo strmhlav dole, ale ďalej by letelo ako vetroň. Aj bez motorov sa dá pristáť.
Takže ľudkovia... naozaj sa nemusíte báť lietať. Fyzika nepustí... 😀 😉 😝

ataz
21. sep 2016

@jenny318 prečo potom padajú niektoré lietadlá, keď sa im vlastne takmer nič nemôže stať...technika? ľudský faktor? Ja mám panický strach z lietania a to som nikdy neletela...Nepovedala by som, že sa konkrétne bojím výšok. Jednoducho závrat a hneď za nim nasleduje panika 😀 A to teraz bývame na 5 posch. Na okne bez problémov, na balkóne opäť závrat a zároveň s ním s uvedomím, že som vysoko ( keď sa zabudnem 😀 )
Mám to od malička a môžem si nahovárať čokkolvek, ešte mi nič nepomohlo. O ruskom kole a tých šialených kolotočoch ani nevravím. Vzlet a pristávanie lietadla si predstavujem ako niečo horšie než na ruskom kole - keď ideš hore a dole...na to som sa nechala prehovoriť 3x v mojom živote...že..veď to prekonáš, musíš s tým bojovať! nepomohlo 😀 😀 Takže, kedže ma let čaká a ešte k tomu v zime...kde je v lietadle najlepšie sedieť. kde sú napr. najmenej cítiť turbulencie a pod. je to ako v aute? V predu ok a vzadu mi je zle...hm?

jenny318
22. sep 2016

@ataz Áno, z času na čas sa nejaké to letecké nešťastie udeje. No keď zoberieme do úvahy, že denne lieta po oblohe státisíce lietadiel, tých "nešťastných letov" je naozaj minimum. S počtom cestných dopravných nehôd sa to nedá ani porovnať. Osobne som však toho názoru, že pokiaľ by sa pravidlá cestnej premávky dodržiavali tak striktne, ako sa dodržiavajú letecké predpisy, a pokiaľ by na vodičov boli kladené čo i len polovičné nároky z tých, ktoré sú kladené na pilotov, vysielací čas dopravného servisu by sa skrátil na desatinu a my by sme sa nemuseli toľko strachovať o svojich blízkych. 😨
Ataz, rovnaké pocity, ako Ty, má veeeeľmi veľa ľudí. Ale sú aj takí, ktorí sa spočiatku báli a napokon si lietanie zamilovali. 😉 Ak máš závrate z výšok, určite by som Ti radila sadnúť si do uličky, nie k oknu. S tou výškou si ale veľké starosti robiť nemusíš, pretože tá je vizuálne vnímateľná len do momentu, kým nepreletíte ponad oblačnosť - akonáhle budete nad oblakmi, usmeje sa na Vás slniečko a Ty budeš mať pocit, že sa tých oblakov môžeš dotknúť, ako nízko sú pod Vami. 🙂 Je fajn, že poletíš v zime, pretože výskyt turbulencií je v zime oveľa nižší, než v lete. No ak by sa Vám náhodou predsa len nejaký ten vzdušný prúd zamotal do cesty, vôbec sa nemusíš obávať, pretože turbulencie nie sú nijako nebezpečné. Sú len pre pasažierov trochu nepríjemné. 😝 A keďže lietadlo sa v takýchto podmienkach správa ako kolíska alebo loďka, najviac ich pocítia ľudia vzadu a vpredu. Čiže pre Teba je ideálne vybrať si miesto podľa možností niekde v strede. A najlepšie v smere letu.
Čo sa týka preťaženia pri vzlete, nie je to ani zďaleka také zlé, ako ruské kolo! 😀 Keď si to tak vezmeš, väčšie preťaženie, ako dopravné lietadlo, má napríklad rýchlovýťah alebo metro. Nepríjemné môže byť možno akurát zaľahnutie v ušiach (to má na svedomí zmena tlaku vzduchu pri vzlete), ale to stačí len prehltnúť slinu, a je preč. 😉 Pomôže cukrík alebo žuvačka. 😉
Podrobnejšie som sa tejto téme venovala v mojom blogu "Nemajte strach z lietania" - ak budeš mať čas a chuť, prebehni si ho, myslím, že v ňom nájdeš aj dosť veľa odpovedí na Tvoje otázky. 🙂
Aaale... ja verím, že to dáš úplne v pohode! 😉 🙂 Budem držať palčeky. 😉
Prajem pekný, pohodový a šťastný let. 🙂

ataz
22. sep 2016

@jenny318 ďakujeeeeeeeeeeem 😉

jenny318
23. sep 2016

@ataz Budem rada, keď sa po návrate ozveš a napíšeš mi, ako si to zvládla. ;) Ale naozaj sa nemusíš obávať, uvidíš, bude to ok. 😉 Vieš, ako sa vraví...? Že kedy má pilot najväčší strach? V aute cestou do práce. 😝 😎 😀

charaka
1. jan 2017

Ja mam tiez panicky strach z lietania... Vlastne teda z toho, ze lietadlo spadne. Mam dve deti a blizku rodinu len s moznostou letu... uz teraz mam v ociach hrozu pri pomysleni na let... Deti maju zivot pred sebou a pri myslienke, ze by sa im mohlo nieco stat a este vlastnou vinou...a co potom moji rodicia a rodina... Ved to by sa nedalo prezit take utrpenie...
Ja viem, ze toto je uz diagnoza pre psychiatra, ale neviem si pomoct ☹
A to som muzovi slubila, ze v r. 2018 poletime... no neviem, neviem...
Poradte, ako z toho von ☹

ataz
2. jan 2017

@charaka ahoj, mna to čaká o 18dní...presne...ak to prežijem v zdraví,
určite dám vedieť. Už mám motýle v brušku ☹ ale bojujem! Viem, že čím to bude bližšie, tým to bude so mnou horšie, ale ak prestanem bojovať, tak viem, že to vzdám...ach...strach veľký!!! Navyše som epileptička, tak to nie je jednoduché, aby som si to tým stresom nezhoršila. Pevne verím, že je viac porúch, takých ako ja 😀 Do 20teho sa určite ešte ozvem 😀

lenka_21
2. jan 2017

Mam ten isty problem ale lietam relativne vela...skusala som kadeco, ale nepomohlo. Pred letom beriem lieky na ukludnenie a druhe na crevne problemy... To je zatial jedina vec co zabrala. Alkohol vacsinou nemozem...bud idem biznis a niekedy to za den otocim, takze musim soferovat. Ak na dovcu tak mam zas deti a tie musim sledovat. Lieky beriem cca 30 min.pred odletom...

slimstar
2. jan 2017

Mne v tom lietadle, tiež nebolo dobre. Ale skôr zo zdravotného hľadiska, na mňa dosť pôsobil tlak, až sa mi oči pretáčali. Neviem prečo, iným sa nič nedialo 🙂 Snažila som sa spať a myslieť na začiatok krásnej dovolenky. Kinedril sme dali asi hodku pred odletom, inak to bol zážitok.

azbestova
3. jan 2017

Aj mna caka prvy let a hned rovno na miami🙈Doteraz som sa lietaniu vyhybala, mam panicky strach z vysok a uzatvorenych priestorov a pri predstave kombinacie tychto dvoch mi uz teraz nieje dobre)) stale citam fora a rady co robit,,,mam strach ze ma v lietadle chyti taka panika ze budem chciet vystupit za jazdy😂 Rozmyslam ze si dam nejaky lexaurin alebo lieky na spanie,,, letime az 27.2 ale uz teraz mam pochybnosti ci nastupim do toho lietadla🙈

ataz
3. jan 2017

@azbestova aaaaachh..to sú presne moje pocity ☹ škoda, že neletíš skôr ako ja 😀 vlastne, ono by to aj tak bolo jedno, na to nepomôžu rady, slová, podpora...nič...musíme sa nejak zaťať...ja len na 2-3hod. ale ty...to už je iná dialka :-/ na 1x...
tak si držme palce!

azbestova
3. jan 2017

@ataz ja sa ztinam ale to len chvilka apotom zas ten strach)) radsej na to nemyslim a stale si vravim ze bud rada ze ides, kolki by menili))) ale neviem nooo😂😂😂 ked si predstavim aku paniku som chytila uz len na tom tunelovom tobogane , este ze tam nemali kameru lebo keby videli ako sa dili skrabem v panike hore spat😂😂😂 tak dufam ze toto ma v lietadle necaka🙈

ataz
4. jan 2017

@azbestova som rada, že nie som sama taký psychopat :-/ ja mám obavy, že sa zatvoria dvere a taký amok ma chytí, že ich budu musieť otvoriť...bojím sa, že ten strach nedokážem ovládať a budem fakt za psychopata 😀 Určite dám vedieť---

yollanda
4. jan 2017

@ataz moj svagor raz meskal. Ked konecne doletel na letisko hovoril, ze jednanpani chytila v lietadle taku paniku, ze ju museli este pred startom vyniest z lietadla. Doslova vyniest.
Kedysi som sa nebala, ale naposledy ked sme leteli na irakom a iranom........ skoro som sa posrala

azbestova
4. jan 2017

@yollanda no aby to nebol aj moj pripad😂

@ataz potom daj vediet ze ako)) drzim palce✊🏻

ataz
4. jan 2017

@yollanda jáááj, tak dúfam, že mne sa to až takto nestane 😀 fúha...
prečo nad Iranom a Irakom? Bol tam nejaký problém?

yollanda
4. jan 2017

@ataz ano! 3 tyzdne predtym tam zostrelili lietadlo. Isli sme na maledivy

ataz
4. jan 2017

@yollanda ☹ tak to musel byť riadny adrenalín...hlavne, že ste doleteli v poriadku

221girl
4. jan 2017

aj ja mám z lietadla nenormálnu. Paniku. Nikdy som neletela a za 11 dni ma to čaká. Mám také obdobia..tri dni mi je to jedno a potom sa rozrevem, a revem hodinu, dve...bojim sa ze umrem, mam paniku z toho ze tam budem sediet a to lietadlo bude 5minut padat a ja s tym nic nebudem moct spravit. Potom sa tri dni ukludnujem tým kolko lietadiel lieta, ze je to OK... Idem Ryanerom, uvidim ako to zvladnem ale plaču sa asi neubránim. Jedine šťastie je, že nejdem s rodinou ale v podstate s cudzími ľuďmi a budem sa musieť trochu kontrolovať.

yollanda
5. jan 2017

@221girl raz sme zmeskali let. Potom sme isli este na 2. dovolenku. Za mesiac som urobila 13 letov. Clovek si zvykne

sash37
5. jan 2017

Ja som zila 5 rokov v uk cize letov som si uzila az az...mam fobiu z vysky takze pred.prvym.letom.som sa.klepala a plakala...casom.som.si zvykla...poviem ti co pomaha mne- noc pred.letom.nespim aby som bola.totalne rozbita a potom let.prespim.ani neviem.ako...plus do.toho si tam vzdy dam.frtana nejakej vodky s.colou na uvolnenie...pred letom.sa modlim.a verim Bohu a tiez mam.aj sluchatka a.pocuvam hudbu...to su take moje finty co.mi pomahaju...