icon

Cestovanie a blúdenie v neznámom mieste

prispievatel
2. feb 2021

Neviem ako to nazvať presne ale keď ste v takej situácii že cestujete na miesto ktoré nepoznáte (nikdy ste tam neboli) a len aplikácia vie kam idete resp. kam máte ísť ale vy nie. Dám príklad: Nikdy som nebol v Liptovskom Hrádku. Ten za kým idem mi len dá súradnice, samozrejme s modernou technikou nezablúdite lebo smartfón vám ukáže mapu že taká ulica/adresa jestvuje, a aplikácia CP vás tam dostane, stačí zadať že kam cestujete a ona vám skombinuje všetky spoje, prestupy atď. Ale stane sa taká vec že v Liptovskom Mikuláši zosadnete z rýchlyka, telefón vás navedie k autobusu a idete kúpiť lístok na neurčité miesto. Šofér potrebuje názov zastávky, ale vy ani neviete kam idete, ani neviete kolko zastávok tam je len viete že máte ísť do Hrádku. Druhý prípad je že v aplikácii si pozriete zastávky ono vám napíše nejaký zoznam napr. že kukučinová, rázcestie, pod skalou atď. Vy si vypýtate lístok na rázcestie ale neviete ani ako to miesto vyzerá. Tak čo spravíte? Počítate si zastávky? Opýtate sa ľudí že kde je to rázcestie alebo ako?

Napríklad raz som kupoval cez bazár mobil, a bolo to v neďalekej dedine avšak v pre mňa neznámej, nikdy som v nej nebol. Poštovať som to nechcel lebo načo keď obojsmerný lístok je lacnejší ako dobierka, a nebudem čakať 3-4 dni na balík keď to viem otočiť za jedno poobedie a spravím si aj výlet zároveň. Tak som sa odviezol vlakom po železnici to poznám a po kúpe mobilu som zadal do appky CP že názov dediny smer domov. Dalo mi to že o 10 minút mi ide autobus z Budovatelskej a ďalšia zastávka Rázcestie. Ale neboli tam žiadne tabule, ani názvy ulíc. Tak teraz by ste čo robili? Zapol som jednu navigáciu tá poznala len Budovatelskú ulicu čo bola ďaleko odomňa a Rázcestie nenašlo, dal som druhú navigačnú appku, tá nepoznala ani jedno z toho. Na ulici nebol práve nikto tak som sa vydal rovno za nosom a išli cyklisti, tých som sa spýtal a tá zastávka bola hneď za rohom, ale na takom mieste kde by na nenapadlo zabočiť. Takže tak to je keď ste v totál cudzej dedine.

Strana
z2
thewitch
2. feb 2021

Ja sa opýtať nebojím, kľudne sa opýtam buď šoférova či by na mňa zakričal keď tam budeme alebo počúvam kto sa kde pýta a keď ide na rovnaké miesto vystúpim s ním. Treba sa pýtať keď takto apka nepomôže v danej chvíli veď to nie je na hanbu 🙂 koľko krát som sa pri spýtani zoznámila aj s dosť milými ľuďmi 🙂

zuzanka.zuzu
2. feb 2021

jeeej toto som riešila ako teenagerka 🙂 samozrejme bez aplikácií, vtedy bol mobil akurát tak na telefonovanie 😀 aj som počítala zástavky, aj som sa pýtala ľudí okolo, aj som si to predtým vygooglila ako vyzerá (resp zástavku pred ňou), aj som poprosila šoféra, aby ma na ňu upozornil (ak to bol napr. diaľkový spoj)

petamich
2. feb 2021

@prispievatel bud sa spolieham na infotabulu, ked je v buse/vlaku, vacsinou ale poprosim spolucestujuceho alebo sofera 🙂

prispievatel
autor
2. feb 2021

Ešte som doplnil aj zážitok č.2 🙂 Lebo aj doba smartfónov neni istota. Veľakrát sú aj tie navi appky nedokonalé a nepoznajú každý kút. Aj to robil len človek. Ani internet nieje všemohúci.

Ale väčšia sranda je v situáci keď váš smartfón v tom má jasno kam idete ale vy nie! :-P

A inak niesom na tom až tak zle keď si pod témou prečítate tú časť kde sú "podobné témy"
tak vidíte že sa ľudia pýtajú na podobné veci. Aké by som ja z vládol lebo ak niekto hľadá spoj z vlakovej stanice do nenocnice to stačí pozerať z okna busu a keď pojdete okolo velkej ošarpanej komunistickej budovy, tak to bude stopéro nemocnica! Fakulta je na tom veľni podobne.

dskjhfdlkdjhl
2. feb 2021

No, musim sa smiat, lebo ja si este pamatam casy, ked ziadne mobily, navigacie a podobne vymozenosti neboli a teda ludia sa museli spoliehat napr. na papierove mapy, pripadne sa vedeli bez problemov spytat.

oli18
2. feb 2021

Čo by si robil v cudzej krajine, bez znalosti jazyka, keď ti robí problém doma nejaká dedina?

prispievatel
autor
2. feb 2021

A vo vacsich mestach casto ani ten koho sa pytate neni domaci a takisto nevie. Ti moji cyklisti kludne mohli byt turisti z ineho okresu na dialkovej túre...

Oli18: Nastastie do inych statov nechodim. Drviva vacsina mojich ciest je za predmetmi z bazaru od inzerujucich, a kedysi davno to bolo zoznamovanie sa. Ja som vynasiel novy termin "randevylet" teraz by sa to mohlo volat "bazarvylet" ci "inzervylet" ine dovody vycestovat z mesta som velmi nemal.

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
2. feb 2021

@prispievatel ale prosim Ta, fakt sed radsej doma na velkom sedacom svale, lebo toto co pises, to uz nie je na smiech, ale na plac.

prispievatel
autor
2. feb 2021

Stalo sa. Uplne bez signalu nezvykne byt ale staci ze odide 4G a internet sa nepripojis. Aj ked oficialne cez 2G by mal tiez fungovat ale to skor smartfon vypise error ako kym sa to nacita. To bol internet pre tie tlacidlove nokie ked prehliadace v mobile len zacinali. A veci cez inzerat su o tolko lacnejsie ze este sa stale oplati za nimi vycestovat a stale to vyjde lacnejsie ako z obchodu a nehovoriac o veciach ktore sa uz v obchode zohnat nedaju len cez bazariky... Niektore veci je lepsie vidiet, odskusat na mieste, a ja to beriem ako vylet lebo inokedy nemam velmi dovod cestovat.

leuchtturm
2. feb 2021

na svoje cyklotury ziadnu navigaciu nepouzivam, lebo 1) nevlastnim smartphone 2) nie som ochotna kupovat si navigaciu za tri stovky a za 3) je to pre mna vyzva orientovat sa v cudzom prostredi a najst tu spravnu cestu. Ci uz na vizual alebo sa pytam ludi. Este vacsou vyzvou pre mna su krajiny, kde sa neviem nijak dohovorit. Pouzivat zakladne slova, ruky, nohy...

dskjhfdlkdjhl
2. feb 2021

@prispievatel no, bolo by vhodne viac sa spoliehat na to, co mas v hlave, ako na mobil, potom by ta nemuselo trapit, ci je alebo nie je signal. Lebo stratit sa v susednej dedine, to uz musi byt vyssi divci🙊

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
2. feb 2021

@viestta tiez len cumim a nie celkom chapem. Co by niektori robili, keby tie mobily neboli???

eva112014
2. feb 2021

@prispievatel Je to uhol pohľadu. Ty píšeš, že si sa stratil v susednej dedine. Nestratil si sa! Veď si sa opýtal cyklistov. Tak nerieš! Cestuj častejšie a nebudeš toľko rozmýšľať. Máš strach z neznámeho, ale na to ti pomôže iba opakované cestovanie do neznáma. Nikto múdry z neba nespadol, ale odvážní ľuďia z neba zato padajú. Vieš ako? Idú a hotovo. 🤷

Ďalej si predstav, čo by mohol na Slovensku zažiť taký turista bez znalosti jazyka. 😄

prispievatel
autor
2. feb 2021

Pôvodne bola reč o tom že sú situácie keď vám "stroj" udá že máte ísť v dedine XY na XY miesto ale vy neviete kde reálne je. Veď si prečítajte prvé 3-4 odpovede tie sa ešte držali meritu veci. Niekedy ani nejde o žiadanie rady, alebo sťažovabie sa, ale iba o porozprávanie sa s ostatnými o situáciách. Čo sa tiež dá len vďaka smartphonom. Turistika spojená s nákupom vecí cez inzerát, alebo zoznamkou, môže byť nový trend ako je napr. Geocaching. Čo ludí baví na tom že hľadajú haraburdy v parku? Možno to je zámienka aby vycestovali, spoznali nové miesta a zabavili sa. Preto ja som na zoznamke nikdy nepozeral na vzdialenosť lebo bolo zážitok vycestovať, spoznať nové miesta a tak s randením spojiť výlet. Pre bazároviny samozrejme nevycestujem ďalej ako 50km ale pokial sa kupuje herná konzola, mobil, či dačo čo si vyžaduje odskúšanie na mieste, vidím to ako možnosť urobiť si výlet.

niekto2hy
2. feb 2021

Je google map,satelitna - tak ze sa da presne pozriet,ako to vyzera.

prispievatel
autor
2. feb 2021

A street view ešte lepší!
Satelitná mapa má zastaralé údaje a je z hora ale ten street view tam je to ako keby si ty stála na tej ulici a pozeráš sa cez mobil okolo seba.

kristiii
2. feb 2021

@prispievatel ach, spomínam na život v Londýne, keď som o mobile ešte ani nesnívala, aj na predminulý rok, keď som výletovala po Taliansku s utopeným mobilom.. ako môžeš toto riešiť, šak otvorím pusu a pýtam sa. Inak najspoľahlivejšie mapy sú tie papierové za mňa, na tie sa nejaké Google maps nechytá

prispievatel
autor
2. feb 2021

Je tá knihová verzia mapy. Automapa zvykne byť taká, tam listuješ ako v knihe a každá stránka je časť územia. V aute sme to mávali, to je dobrá vec.

viestta
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
3. feb 2021

@prispievatel Poradim ti ako si spravit tieto vylety este zaujimavelsie.
Kup si turisticke mapy okolia... tie su male a daju sa dat do vrecka, maju vela orientacnych prvkov a skvelu mierku kedy dokazes velmi pohodlne sledovat teren ako sa v nom pohybujes a ked v tom ziskas prax, uz nebudes mat pocit ze ides na nezname miesto, ktore nepoznas, lebo sa jednoducho pozries do mapy, a na tej mape uvidis dedinu v udoli medzi dvoma kopcami, co ma les na jednej strane a luku na druhej strane a na tej luke je kaplnka.
Mapa sa da takto sledovat aj ked ides v autobuse ale v autobuse je najlepsie sa opytat sofera.

andreatytler
3. feb 2021

Ja som s mamou a bratom raz pred 20 rokmi cestovala vlakom z Kosic do Vrutok v noci. Vlak bol takmer prazdny. Bolo to prvy krat v zivote na tejto trase a nemali sme ani sajnu ako vyzera vlakova stanica vo Vrutkoch. Podla casu sme odhadovali ze by sme uz mohli byt vo Vrutkach. Vlak zastal, ale my sme boli na konci vlaku a stanica vpredu len male svetla a ziadny napis nebolo vidiet. Tak som vystupila a zakricala do tmy... "Hej, su toto Vrutky?" a z tmy sa ozvalo: "Ano toto su Vrutky", tak sme hned zacali rychlo vystupovat aj s batozinou, a ked sme uz boli dolu, tak sa z tmy zase ozvalo: "Nie toto nie su Vrutky". A tak sme hned zacali vsetko nakladat naspat. 🙂
Vrutky bola nasledujuca stanica a v tej sme uz videli aj napis svietit na budove. Boli sme taky radi ze sme vystupili z vlaku na tej strane kde sme videli napis... akurat ze nastupiste bolo na druhej strane a my sme skakali z vlaku asi do 1 metrovej hlbky na tie kamene nasypane na kolajach 🙂.... toto ako na ilustraciu, ze opytat na cestu sa da ja do tmy.

lula313
3. feb 2021

@prispievatel ja chodím autom a vzdy si pozriem doma cestu a navigáciu v aute/mobile zapinam len vtedy, keď sa netrafim. Minule sa mi stala taká vtipna situácia, nejak som blbo zatocila, chvíľu som sa točila, bludiska a vravím si, že zaparkujem, zapnem navigáciu v aute, lebo už vôbec neviem, kde som a tá mi niečo vravela v nemcine, ze som niekde medzi a blikalo mi to tam až som pochopila, že som presne na požadovanej adrese😀

diewcatqoo
3. feb 2021

Tak toto je mila tema.. pripomina mi to studentske casy, ked este neboli mobily a ked sa clovek este habil kohokolvek cokolvek opytat.
Za mnou tak raz siel frajer a nevedel, na ktorej zastavke vystupit. Nakoniec vystupil nejakym zazrakom o dve dediny dalej a potom, truba, slapal pesi k nam. Kym dosiel pesky k nasmu domu, bolo uz neskoro a nasi povedali, ze takto neskoro ma uz von nepustia 🙈
Inak, nerozumiem, ako moze niekto v dnesnej dobe toto riesit. Asi tiez este nie si dospely, ci? Lebo inak si to naozaj neviem vysvetlit.
Ak idem niekde, kde to nepoznam a idem napr v tvojom pripade bazarvylet, poziem si predsa vopred, kedy idu spoje, kde treba prestupit, ako idu zastavky. To ak by nahodou bola taka prdel, ze tam nie je signal. Inak nemam problem sa opytat na cestu, pripadne ak idem busom, sadnut si blizko sofera a poprosit ho, aby mi pripomenul, kedy mam vystupit, vo vlaku poprosit sprievodcu, ci mi nepripomenie atd. Nikdy ku mne nikto nebol odmerany, vzdy mi kazdy pomohol. Ak idem autom, mam stiahnutych niekolko navigacnych appiek a nemam problem.

solange7
3. feb 2021

Ja som cakala temu o nejakej super turistike v azii, ze potrebujes zohnat spolahlivy telefon kvoli navigacii. A ty si sa prisiel stazovat na bludenie v Liptovskom Hradku. 😅 Pobavilo.

masinka
3. feb 2021

No ako vravi klasik, "lina huba, hotove nestesti" .... ked sa niekam chystam, kuknem doma googlemaps nech mam predstavu ako vyzera zastavka/adresa co hladam a ked neviem, spytam sa prvej osoby na ktoru natrafim. Internet v mojej starej tlacitkovej Nokii ani nemam. Inac mam dojem, ze tato covid pandemia je nic oproti tomu, keby zrazu zanikol internet.... este len vtedy by nastal koniec sveta....

prispievatel
autor
3. feb 2021

Už vela vecí prešlo na interner takže keby prestal fungovať veľa vecí padlo. Už sú tak prepojené úrady, nemocnice, kasy v obchodoch, je rovnako strategický ako elektrika samotná. Či ázia či susedná dediba, veľakrát nemá dôvod ísť tam tak nejde. Obvykle poznáme nestá a obce ktorými prechádza hlavná cesta. Často inzerujú ľudia zo všelijakých Lovinobaní a Cinobaní či podobne. Ale to je aspoň hlavný ťah na Lučenec. Napríklad aj o existencii obci Gemerská Hôrka som sa dozvedel vďaka zoznamke. A raz predávali playstation v takej dedine že odbočiť z diaľnice na bežnú hlavnú cestu a ešte aj z tej cesty na vedľajšiu a totálne schované že ani tranzit cez to nechodí...

diewcatqoo
3. feb 2021

@prispievatel tak po tomto prispevku si myslim, ze si troll... 🙄

prispievatel
autor
3. feb 2021

No ženy, teraz neondite a troška vážne. V prvom rade vy ako ženy by ste mali chápať aké to je mesiace sa nedostať ku kaderníčke keďže salóny sú zavreté s tým lockdownom. A ešte dlho budú keďže ukončenie lockdownu je v nedohľadne. Muži to majú o toľko ľahšie že stačil by strojček a príbuzný či kamarát čo ostrihá. Tým sa dostávame k veci: Potreboval by som zrealizovať bazárvýlet pre strojček do obce kde som nikdy nebol. Avšak v akom stave sú tie Matovičovské zákazy? Je to iný okres. A naposledy boli povolené len cesty do práce a potravín. Ako je to teraz?

Diewcatko: Čo je na tom trollovské? Obe časti príspevku sú pravda. Stali sa. Ešte aj hmla bola keď som šiel po ten playstation. Jediný ilustračný príspevok boli tie Liptovské mestá. Príbeh sa stal ale už dávnejšie a nepamätám si už ulice tie sú vymyslené ale stalo sa to tak ako je nápísané.

Strana
z2