Čo vybaviť, ak berieme na dovolenku cudzie dieťa?
ProsimVas surne o radu.Cestujeme na dovolenku do Talianska.Berieme i dcerinu kamarátku,ktorá má teraz 16st rokov.Treba pre ňu pisomny súhlas rodicov o Tom,že môže s nami vycestovať?
Ja som potrebovala na brata keď mal 16, ved nebol plnoletý.... Nam bolo povedané, že je treba.
Si krajiny ktoré vyžadujú splnomocnenie rodičov (niekedy oboch). Aj u neplnoletej osoby. Informuj sa na min. Zahraničných vecí. https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info...
V Taliansku by to nemal byť problém ale možno pre istotu by nebolo zlé keby ste to mali pri sebe 🙂
@senilu pre istotu by som si vypýtala od rodičov splnomocnenie. Má občiansky, ale nie je plnoletá. Načo sa potom kdesi na úradoch naťahovať 🤷
@senilu na tom linku co som prave poslala sa o Taliansku pise toto
Taliansko
Maloletí občania členských štátov EÚ pri ceste do Talianska sú povinní mať pri sebe platný cestovný doklad alebo iný platný identifikačný doklad. Ak do Talianska necestujú v sprievode rodičov, alebo cestujú len s jedným rodičom, musia mať aj úradný dokument (úradne potvrdený) svojej domovskej krajiny, podpísaný rodičmi alebo opatrovníkmi, alebo druhým (necestujúcim) rodičom, v ktorom sa uvádza, že tento/títo dáva/jú súhlas spolucestujúcim na sprevádzanie svojho dieťaťa počas cesty a pobytu v Taliansku.
Žijem v IT, moj syn má len sedem rokov, teraz išiel s mojou mamou lietadlom do SR a vybavila som mu všetko potrebné. Inak by ho nepustili. V Taliansku sa splnomocnenie pre talianske deti vybavuje na polícii. Náhoda je blbec. Raz sme boli kontrolovaní keď sme cestovali autom. Pre SR občanov sa vyplní splnomocnenie v slovensko anglickom jazyku a u notára sa overia podpisy rodičov.
@alenah31
@hadecka39
@zabka1987
@meluela
@zafir01
@alenah31
@kristina2412
@eko22
@kristina2412
@montemotherone
@lubina
@xili99
@lululilien
@hettinka Tak nám bolo doručené tlačivo aj v slovenčine,aj angličtine.Nie je to nutné,ale dostali sme odporúčanie,aby sme to mali pre prípad nehody,ošetrenia a podobne.Podpísané stačí jedným rodičom,nemusí byť notársky overené.Ale platí to pre nás na ceste do Talianska.V iných krajinách si treba zase overovať.Iny kraj,iný mrav ☺️