Je potrebný súhlas otca pre vstup do Albánska?
Ahojte, plánujeme dovolenku v Albansku, keďže mám syna zvereného do starostlivosti, pred každou cestou do krajiny pozerám odporúčania ministerstva zahraničných vecí o podmienkach vstupu.
Na stránke som našla, že je potrebné od otca dieťaťa buď overený súhlas alebo rozsudok o zverení preložený do angličtiny
Máte s tým skúsenosti? Keď sme cestovali na Cyprus bolo v odporúčaní taktiež súhlas otca avšak nikde to od nás nepotrebovali.
Otec mal predtým problém o súhlas spolu s notárskym overenim, preto by som sa tomuto rada vyhla.
Ďakujem za odpovede
@momika007 toto som ani nevedela, to je šialene, že svoje vlastné dieťa musíš mať “povolené” od otca, keď ho máš zverené do starostlivosti. Hrúza
@momika007 toto som ani nevedela, to je šialene, že svoje vlastné dieťa musíš mať “povolené” od otca, keď ho máš zverené do starostlivosti. Hrúza
Boli prípady že to chceli po prílete na slovensko, hlavne ženy policajtky.
@anonym_095f71 musíš sa riadiť zákonmi danej krajiny, to čo platí na slovensku že môžeš s dieťaťom krátkodobo vycestovať bez súhlasu druhého rodiča v iných krajinách nemusí platiť, napríklad Taliansko je na to prísne, tam je povinnosť mať písomný súhlas
Je vysoká pravdepodobnosť, že to od teba chcieť nebudú. Ale stačí jeden policajt, ktorý to bude chcieť a riskujes, že budeš musieť dokazovať, že si dieťa neuniesla. Je tvoje rozhodnutie, či to chcela riskovať a či ti ten risk za to, že to môžu dieťa na chvíľu odobrať, stojí. Ja bez toho nejdem ani do krajiny, kde je to len odporúčané.
@klara351 tomu rozumiem avšak otec dieťaťa sa so synom nestretáva, naposledy mal veľký problém vôbec niečo podpísať nieto overiť
A zasa dávať overiť rozsudok za 30€ strana a nebude to treba preto som chcela reálne skúsenosti 🙂 ale áno je pravda nikdy nevieme akú službu na letisku zastihneme 🙂
@momika007 Máš aj možnosť ísť s tým na súd, aby ti povolenie dal. Ak to teda časovo stíhaš.
@anonym_095f71 Samozrejme, že potrebuješ, rovnako ho potrebuje aj otec. Najčastejší únos dieťaťa je druhým rodičom. Tebe by nevadilo, keby sa otec dieťaťa zbalil s dieťaťom a odišiel ktovie kam a na ako dlho bez tvojho vedomia?
Ja ked som isla sama s dcerou, tak nepytali nic. Nosim so sebou iba rodny list keby nahodou pytali, kedze ma ine priezvisko. Zatial pytali len rodny list, ale aj to na Slovensku.
@momika007 odo mna pytaju v kosiciach pravodelne Kedze cestujem s detmi sama s msju priezvisko po otcovi a ano su to zeny ako pise vyssie.a vzdy len pri ceste naspat..Ale stacil im zatial ulazar len rodny list ze som matka. Povolenie mam tiez od notara overene no to som este nevytahovala..
Nikdy som nemala povolenie a raz tuším rodný list. Ale nikto nikdy nechcel. V pohode sme takto pochodili dovolenky do osemnástky. Keď už máš strach, zober rodný list, viac ti určite netreba.
@momika007 Máš aj možnosť ísť s tým na súd, aby ti povolenie dal. Ak to teda časovo stíhaš.
@anonym_095f71 Samozrejme, že potrebuješ, rovnako ho potrebuje aj otec. Najčastejší únos dieťaťa je druhým rodičom. Tebe by nevadilo, keby sa otec dieťaťa zbalil s dieťaťom a odišiel ktovie kam a na ako dlho bez tvojho vedomia?
@klara351 tak keď máš harmonický vzťah, tak ti to ani nenapadne
@anonym_095f71 A ako ma vediet policajt druheho statu, ze mate harmonicky vztah? Ty si vazne tak naivna? Ci ty vies ci nejaky Abdul, Laszlo, Jarolím, cii Edward tyra zenu len preto, ze vystupuju na verejnosti a v spolocnosti slusne?
V albansku su dost prisni, ludia bez deti idu cez turnikety kde si oscanuju cestovny dokpad a my co sme mali deti k colnikovi. Nas sa pytal odkial sme prisli, ako dlho budeme. Kedze som vydata a boli sme cela rodina my sme nic ine nepotrebovali
Bola som minulý rok v A. Pýtala som sa v cestovke ci potrebujem súhlas otca- že nie. No po prečítaní príspevkov na MK som pre pokoj duše papier súhlas u notára vybavila. Nebol však potrebný, leteli sme z Ke, v hlavnej sezóne.
Verim, ze ked niekto zistuje taketo dolezite veci na MK a nie priamo na stranke, tak potom bude reklamovat u dotycneho na MK, ak sa "nieco stane"... lebo ved niet na osobne skusenosti... ja som minule prebehol na cervenu a nic sa mi nestalo, takze smelo do toho...
https://www.mzv.sk/web/tirana/cestovanie/podmie...
Ak maloleté dieťa cestuje s jedným z rodičov, je potrebný súhlas druhého rodiča.
Ak dieťa cestuje v sprievode poverenej osoby, je potrebný súhlas oboch rodičov. Podpisy rodičov musia byť notársky overené a súhlas rodičov musí byť v albánskom alebo anglickom jazyku.
Ak bolo dieťa rozhodnutím súdu zverené do opatery len jednému z rodičov alebo zákonnému zástupcovi, môže cestovať do Albánska bez súhlasu druhého rodiča. Na preverenie tejto skutočnosti je potrebné mať rozhodnutie súdu s anglickým prekladom.
@momika007 prax je taka ako pisu baby vyssie, ze to asi potrebovat nebudes... a hoc je dieta v tvojej starostlivosti, je lepsie mat dokument, v ktorom otec suhlasi
@anonym_095f71 tak to by ti vedela kazda, ktore dieta ostalo zavlecene v cudzine povedat, ze ju to vo sne nenapadlo
@momika007 pri rozvode mi pravnicka povedala ze nie. Ak to nie je pocas tych dni co dieta ma mat otec.
Aj Titanic sa potopil len raz....
@anonym_095f71 A ako ma vediet policajt druheho statu, ze mate harmonicky vztah? Ty si vazne tak naivna? Ci ty vies ci nejaky Abdul, Laszlo, Jarolím, cii Edward tyra zenu len preto, ze vystupuju na verejnosti a v spolocnosti slusne?
@hellwant paneboze absolutne zbytocny komentar. Len som napisala, ze mi to ani nenapadlo.
Verim, ze ked niekto zistuje taketo dolezite veci na MK a nie priamo na stranke, tak potom bude reklamovat u dotycneho na MK, ak sa "nieco stane"... lebo ved niet na osobne skusenosti... ja som minule prebehol na cervenu a nic sa mi nestalo, takze smelo do toho...
https://www.mzv.sk/web/tirana/cestovanie/podmie...
Ak maloleté dieťa cestuje s jedným z rodičov, je potrebný súhlas druhého rodiča.
Ak dieťa cestuje v sprievode poverenej osoby, je potrebný súhlas oboch rodičov. Podpisy rodičov musia byť notársky overené a súhlas rodičov musí byť v albánskom alebo anglickom jazyku.
Ak bolo dieťa rozhodnutím súdu zverené do opatery len jednému z rodičov alebo zákonnému zástupcovi, môže cestovať do Albánska bez súhlasu druhého rodiča. Na preverenie tejto skutočnosti je potrebné mať rozhodnutie súdu s anglickým prekladom.
@anonym_701d06 všetkému rozumiem
Avšak dávať za preloženie plus overenie minimálne 150€ nato aby som mala dokument hodený v šuflíku, viem tie peniaze aj inde minúť.. preto som sa pýtala na reálne skúsenosti napríklad ak tam niekto chodí pravidelne pripadne bol po sebe viac krát a ani raz to tam nepýtali…
@anonym_701d06 všetkému rozumiem
Avšak dávať za preloženie plus overenie minimálne 150€ nato aby som mala dokument hodený v šuflíku, viem tie peniaze aj inde minúť.. preto som sa pýtala na reálne skúsenosti napríklad ak tam niekto chodí pravidelne pripadne bol po sebe viac krát a ani raz to tam nepýtali…
@momika007 to že Anča z modrého koňa napíše že nepýtali ale neznamená že po 1. hovorí pravdu a po 2. že nenatrafíš na letisku na niekoho proaktívneho a budeš mat zbytočne problémy.
Tá istá situácia ako keď sa tu ženské pýtajú či potrebujú deti pas alebo OP, veď idú len do Čiech na nákup 🤷

Je vysoká pravdepodobnosť, že to od teba chcieť nebudú. Ale stačí jeden policajt, ktorý to bude chcieť a riskujes, že budeš musieť dokazovať, že si dieťa neuniesla. Je tvoje rozhodnutie, či to chcela riskovať a či ti ten risk za to, že to môžu dieťa na chvíľu odobrať, stojí. Ja bez toho nejdem ani do krajiny, kde je to len odporúčané.