icon

Pridajte tipy na výlet vo Viedni pre milovníčky histórie

tehulka2023
20. jún 2026

Ahoj s kamoškou sa chystáme na výlet do Viedne poprosili by sme tipy kade máme ísť ….rady sa trajdame historickými uličkami s pamiatkami, ale rady si aj posedime na dobrom jedle a kave 🩷vyhľadala som si ze je fajn skrátený okruh Ringstrasse čo by nám aj celkom vyhovovalo máme radi históriu + hľadáme tipy na dobrú reštauráciu skôr modernejšia ale nepohrdneme aj klasickou kuchyňou podmienkou je však skvele jedlo dobré hodnotenia a najlepšie vaše dobré skúsenosti kamoška je vegánka čiže podmienkou je bezmasita Alternatíva jedla a takisto hľadáme tip aj na skvelú kaviareň nakoľko sme milovníčky kávy fajn by boli možno aj kaviarne napr s peknym výhľadom na Viedeň, ale nie je to podmienka, tiež skôr niečo moderne, fancy, nie klasické elegantne podniky 🙊🪻🩷

anonym_0c87fd
•
20. jún 2026

@tehulka2023 Odporúčam štvrť Favoriten. Nakúpis tam veľa veci z tzv. modest fashion (hidzaby, abaje, atď) v miestnych butikoch. A samozrejme je tam veľa reštaurácií v ktorých môžeš ochutnať autenticku halál kuchyňu.

anonym_4d77e2
•
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@tehulka2023 Odporúčam štvrť Favoriten. Nakúpis tam veľa veci z tzv. modest fashion (hidzaby, abaje, atď) v miestnych butikoch. A samozrejme je tam veľa reštaurácií v ktorých môžeš ochutnať autenticku halál kuchyňu.

@anonym_0c87fd 😂 Tak ale toto je adrenalinova turistika. Na to sa autorka nepytala. Ale pobavilo.

natalka13
•
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd 😂

anonym_284fed
•
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd ty si dobra srandistka😃 Autorka sa nepyta na stvrt, ktorej sa ma vyhnut...

natalka13
•
20. jún 2026

Dobra kava a rakusko to nejde dokopy.
Idete na 1 den? To prejdite mesto a Schonbrunn Hofburg a den je za vami.
Vo Viedni chodime na rezen, doma ich nerobim, jeme ich v 90% iba tam.

Naschmarkt - tam sa vege naje fajn ak macrada rozne grilovanu zeleninu famafel humus...

anonym_ee88b3
•
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd
Progresivna vizia Viedne moslimi su nova kulturna pamiatka,

vroni
•
20. jún 2026

Hm... Idete verejnou dopravou či autom? Ringstraße okruh je skôr na objazd nez na odchodenie... Ak verejnou dopravou, treba ísť zo stanice U1 na Stephansplatz, vystúpite priamo v historickom centre, tam sa po uličkách môžete trajdat do aleluja (je ich tam fakt veľa), priamo na Stephansplatzi je kaviareň Do&Co, kde sedíte vysoko a máte výhľad na Viedeň. Reštauráciu neporadim, nemám v okolí žiadneho vegana, takže netuším. Viedeň kávovou kultúrou zije, takže tvrdiť, že dobrá káva a Rakúsko nejdú dokopy môže len tela, čo chce byť dôležité. Ak sa chcete vyhnúť klasickým turistickým uličkami, choďte zo Stephansplatzu po Rotenturmstrasse a odbočíte doprava, dostanete sa do malej časti zachovaných stredovekých uličiek.

tehulka2023
autor
•
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd možno niekedy inokedy, keď budeme mať viacej času 🙊😅🫠

mirage
•
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd ty si ta moslimka, co tu bola? Meno si nepamatam

tehulka2023
autor
•
20. jún 2026
@vroni

Hm... Idete verejnou dopravou či autom? Ringstraße okruh je skôr na objazd nez na odchodenie... Ak verejnou dopravou, treba ísť zo stanice U1 na Stephansplatz, vystúpite priamo v historickom centre, tam sa po uličkách môžete trajdat do aleluja (je ich tam fakt veľa), priamo na Stephansplatzi je kaviareň Do&Co, kde sedíte vysoko a máte výhľad na Viedeň. Reštauráciu neporadim, nemám v okolí žiadneho vegana, takže netuším. Viedeň kávovou kultúrou zije, takže tvrdiť, že dobrá káva a Rakúsko nejdú dokopy môže len tela, čo chce byť dôležité. Ak sa chcete vyhnúť klasickým turistickým uličkami, choďte zo Stephansplatzu po Rotenturmstrasse a odbočíte doprava, dostanete sa do malej časti zachovaných stredovekých uličiek.

@vroni ideme peši, takže ring neodporúčame? Ďakujem za tipy 🪻

tehulka2023
autor
•
20. jún 2026

Ideme s kamoskou pešo, radi by sme videli tie najznámejšie pamiatky v centre, apson niečo, max tak na dve 2-3 hodky chôdze aj s prestávkami na foto 🙊 chceme ísť pozrieť aj Schonbrunn, takže aj tam sa zdrzime, plus brunch a nejaký neskorý obed- káva.mame na to celý deň v podstate

natalka13
•
20. jún 2026
@vroni

@vroni niesom tela, som clovek, viem ze Vieden ma slavne kaviarne, aj cestovky robia vylety kaviarenska Vieden aj som ju pred rokmi absolvovala.
Ale v Rakusku ozaj malokde dostanem dobru kavu.
Posledny viedensky pokus december 25 Aida - turisticka pasca.

vroni
•
20. jún 2026
@natalka13

@vroni niesom tela, som clovek, viem ze Vieden ma slavne kaviarne, aj cestovky robia vylety kaviarenska Vieden aj som ju pred rokmi absolvovala.
Ale v Rakusku ozaj malokde dostanem dobru kavu.
Posledny viedensky pokus december 25 Aida - turisticka pasca.

@natalka13, Aida je čistá turistická pasca. Nemecká k tomu 🤣 Rovnako hnusne pomyje dostaneš v Starbucks a podobných "kaviarňach". Ale vo väčšine nesietovych kaviarni dostaneš vybornu kavu, servírovanu ufrflanym čašníkom (to patrí k tradícii, celkom vážne)

ivik4
•
20. jún 2026

Ahoj
My sme vo Viedni casto a na zakusok a kavu Ti odporucam Cafe central. Akurat ze neviem kedy chcete ist, my sme mali rezervacku 3 tyzdne , inak je pred vchorom šóra ako na rozky

sulavikova
•
20. jún 2026

@tehulka2023 Viedeň 1900 – môj návrh trasy pre vás

1. 🌿 Začnite pri Karlovom námestí

Karlskirche – síce baroko, nie secesia, ale nádherný kontrast a jedno z najfotogenickejších miest vo Viedni.

O pár krokov ďalej:

2. 🟡 Viedenská secesia – symbol celej epochy

Secession Building

Toto by som nevynechala. Biely pavilón so zlatou kupolou z vavrínových listov je manifestom viedenskej moderny. Nad vstupom je legendárny nápis:

„Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit.“
(Každému času jeho umenie, umeniu jeho slobodu.)

Vo vnútri sa nachádza aj Klimtov Beethovenov vlys – jedno z najdôležitejších diel viedenskej secesie.

⸻

3. 🚇 Otto Wagner a elegantná mestská architektúra

Prejdite sa po ulici Wienzeile k:

Majolikahaus

A hneď vedľa je ďalší Wagnerov dom s nádherným ornamentálnym dekorom. Toto je tá jemná, sofistikovaná secesia – nie okázalosť, ale detail.

Ak máte čas, zašli by ste aj k:

Stadtbahn pavilions at Karlsplatz

Malé zeleno-zlaté stavby, ktoré sú čistým klenotom secesnej architektúry.

⸻

☕ Káva v duchu Viedne 1900

☕ Café Museum

Toto je podľa mňa oveľa viac váš štýl než len náhodná moderná kaviareň.

Navrhol ho Otto Wagner a chodievali sem osobnosti viedenskej moderny. Je jednoduchší než pompézne kaviarne typu Central, ale práve preto pôsobí veľmi autenticky.

☕ Café Sperl

Staré biliardové stoly, drevo, zamat, noviny, pokojná atmosféra. Keď si predstavíte Viedeň okolo roku 1900, ste veľmi blízko.

⸻

🎨 Ak vás láka Klimt

Belvedere Museum

Nie iba kvôli Bozku. Celé obdobie Viedne 1900 tu dostáva kontext – Klimt, Schiele a ďalší umelci. Aj záhrady a výhľady stoja za to.

⸻

🍽️ Jedlo s dušou Viedne (a vegánska kamarátka nebude trpieť)

🌿 Tian Restaurant

Tu sa mi stále vracia jeden dôvod: Viedeň mala vždy silnú kultúru salónov, estetiky a premysleného stolovania. Tian nie je tradičná krčma, ale má ten viedenský zmysel pre kultivovaný zážitok.

🍷 Labstelle

Veľmi pekne prepája starý dom v centre s modernou rakúskou gastronómiou.

⸻

Keby som mala pre vás vytvoriť tému výletu, nevolala by sa „Top pamiatky Viedne“, ale:

„Viedeň 1900 – deň s Klimtom, Ottom Wagnerom a vôňou kávy“

Ráno v Café Museum → Secesia → Wagnerove domy → Karlskirche → uličky starého mesta → palácové dvory → večera v Tian alebo Labstelle.

A pridala by som ešte jednu myšlienku: vy podľa spôsobu, ako sa pýtate, asi nehľadáte „čo treba odfotiť“, ale genius loci. Viedeň sa najviac ukáže práve v tom zvláštnom spojení: cisárska veľkoleposť a zároveň nervózna, intelektuálna, trochu melancholická secesná modernita. To je jej úplne jedinečné čaro

vroni
•
20. jún 2026
@sulavikova

@tehulka2023 Viedeň 1900 – môj návrh trasy pre vás

1. 🌿 Začnite pri Karlovom námestí

Karlskirche – síce baroko, nie secesia, ale nádherný kontrast a jedno z najfotogenickejších miest vo Viedni.

O pár krokov ďalej:

2. 🟡 Viedenská secesia – symbol celej epochy

Secession Building

Toto by som nevynechala. Biely pavilón so zlatou kupolou z vavrínových listov je manifestom viedenskej moderny. Nad vstupom je legendárny nápis:

„Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit.“
(Každému času jeho umenie, umeniu jeho slobodu.)

Vo vnútri sa nachádza aj Klimtov Beethovenov vlys – jedno z najdôležitejších diel viedenskej secesie.

⸻

3. 🚇 Otto Wagner a elegantná mestská architektúra

Prejdite sa po ulici Wienzeile k:

Majolikahaus

A hneď vedľa je ďalší Wagnerov dom s nádherným ornamentálnym dekorom. Toto je tá jemná, sofistikovaná secesia – nie okázalosť, ale detail.

Ak máte čas, zašli by ste aj k:

Stadtbahn pavilions at Karlsplatz

Malé zeleno-zlaté stavby, ktoré sú čistým klenotom secesnej architektúry.

⸻

☕ Káva v duchu Viedne 1900

☕ Café Museum

Toto je podľa mňa oveľa viac váš štýl než len náhodná moderná kaviareň.

Navrhol ho Otto Wagner a chodievali sem osobnosti viedenskej moderny. Je jednoduchší než pompézne kaviarne typu Central, ale práve preto pôsobí veľmi autenticky.

☕ Café Sperl

Staré biliardové stoly, drevo, zamat, noviny, pokojná atmosféra. Keď si predstavíte Viedeň okolo roku 1900, ste veľmi blízko.

⸻

🎨 Ak vás láka Klimt

Belvedere Museum

Nie iba kvôli Bozku. Celé obdobie Viedne 1900 tu dostáva kontext – Klimt, Schiele a ďalší umelci. Aj záhrady a výhľady stoja za to.

⸻

🍽️ Jedlo s dušou Viedne (a vegánska kamarátka nebude trpieť)

🌿 Tian Restaurant

Tu sa mi stále vracia jeden dôvod: Viedeň mala vždy silnú kultúru salónov, estetiky a premysleného stolovania. Tian nie je tradičná krčma, ale má ten viedenský zmysel pre kultivovaný zážitok.

🍷 Labstelle

Veľmi pekne prepája starý dom v centre s modernou rakúskou gastronómiou.

⸻

Keby som mala pre vás vytvoriť tému výletu, nevolala by sa „Top pamiatky Viedne“, ale:

„Viedeň 1900 – deň s Klimtom, Ottom Wagnerom a vôňou kávy“

Ráno v Café Museum → Secesia → Wagnerove domy → Karlskirche → uličky starého mesta → palácové dvory → večera v Tian alebo Labstelle.

A pridala by som ešte jednu myšlienku: vy podľa spôsobu, ako sa pýtate, asi nehľadáte „čo treba odfotiť“, ale genius loci. Viedeň sa najviac ukáže práve v tom zvláštnom spojení: cisárska veľkoleposť a zároveň nervózna, intelektuálna, trochu melancholická secesná modernita. To je jej úplne jedinečné čaro

@sulavikova, toto je poklus krížom hore dolu po Viedni. To nemajú šancu za pár hodín stihnúť. A ak ich priamo secesia nezaujíma (ja som jej v živote na chuť neprišla), tak Viedeň ako takú veľmi neuvidia.

sulavikova
•
20. jún 2026

Potom majú smolu

sulavikova
•
20. jún 2026
@vroni

@sulavikova, toto je poklus krížom hore dolu po Viedni. To nemajú šancu za pár hodín stihnúť. A ak ich priamo secesia nezaujíma (ja som jej v živote na chuť neprišla), tak Viedeň ako takú veľmi neuvidia.

@vroni a prečo odpovedáte mne? Váš názor ma vôbec nezaujíma, reagujte pls. iba autorke.

mirage
•
20. jún 2026
@sulavikova

@vroni a prečo odpovedáte mne? Váš názor ma vôbec nezaujíma, reagujte pls. iba autorke.

@sulavikova čo si dotknutá, normálne ti napísala..

sulavikova
•
20. jún 2026
@mirage

@sulavikova čo si dotknutá, normálne ti napísala..

Troll again?prečo odpovedáte mne?

vroni
•
20. jún 2026
@sulavikova

@sulavikova,🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ krámy? Proste hovorím, že je to hodne náročný program. Je mi solídne u prdele, či ta moj názor zaujíma, aby som použila tvoj slovník.

mirage
•
20. jún 2026
@sulavikova

Troll again?prečo odpovedáte mne?

@sulavikova aký troll? Ved reagujem na tvoju reakciu. A tykaj mi.

sulavikova
•
20. jún 2026
@vroni

@sulavikova,🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ krámy? Proste hovorím, že je to hodne náročný program. Je mi solídne u prdele, či ta moj názor zaujíma, aby som použila tvoj slovník.

@vroni máte?! Ďakujeme za info.

vroni
•
20. jún 2026
@mirage

@sulavikova aký troll? Ved reagujem na tvoju reakciu. A tykaj mi.

@mirage, kasli na to vidis, že je mimo.