icon

Pridajte tipy na výlet vo Viedni pre milovníčky histórie

tehulka2023
20. jún 2026

Ahoj s kamoškou sa chystáme na výlet do Viedne poprosili by sme tipy kade máme ísť ….rady sa trajdame historickými uličkami s pamiatkami, ale rady si aj posedime na dobrom jedle a kave 🩷vyhľadala som si ze je fajn skrátený okruh Ringstrasse čo by nám aj celkom vyhovovalo máme radi históriu + hľadáme tipy na dobrú reštauráciu skôr modernejšia ale nepohrdneme aj klasickou kuchyňou podmienkou je však skvele jedlo dobré hodnotenia a najlepšie vaše dobré skúsenosti kamoška je vegánka čiže podmienkou je bezmasita Alternatíva jedla a takisto hľadáme tip aj na skvelú kaviareň nakoľko sme milovníčky kávy fajn by boli možno aj kaviarne napr s peknym výhľadom na Viedeň, ale nie je to podmienka, tiež skôr niečo moderne, fancy, nie klasické elegantne podniky 🙊🪻🩷

anonym_0c87fd
20. jún 2026

@tehulka2023 Odporúčam štvrť Favoriten. Nakúpis tam veľa veci z tzv. modest fashion (hidzaby, abaje, atď) v miestnych butikoch. A samozrejme je tam veľa reštaurácií v ktorých môžeš ochutnať autenticku halál kuchyňu.

anonym_4d77e2
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@tehulka2023 Odporúčam štvrť Favoriten. Nakúpis tam veľa veci z tzv. modest fashion (hidzaby, abaje, atď) v miestnych butikoch. A samozrejme je tam veľa reštaurácií v ktorých môžeš ochutnať autenticku halál kuchyňu.

@anonym_0c87fd 😂 Tak ale toto je adrenalinova turistika. Na to sa autorka nepytala. Ale pobavilo.

natalka13
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd 😂

anonym_284fed
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd ty si dobra srandistka😃 Autorka sa nepyta na stvrt, ktorej sa ma vyhnut...

natalka13
20. jún 2026

Dobra kava a rakusko to nejde dokopy.
Idete na 1 den? To prejdite mesto a Schonbrunn Hofburg a den je za vami.
Vo Viedni chodime na rezen, doma ich nerobim, jeme ich v 90% iba tam.

Naschmarkt - tam sa vege naje fajn ak macrada rozne grilovanu zeleninu famafel humus...

anonym_ee88b3
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd
Progresivna vizia Viedne moslimi su nova kulturna pamiatka,

vroni
20. jún 2026

Hm... Idete verejnou dopravou či autom? Ringstraße okruh je skôr na objazd nez na odchodenie... Ak verejnou dopravou, treba ísť zo stanice U1 na Stephansplatz, vystúpite priamo v historickom centre, tam sa po uličkách môžete trajdat do aleluja (je ich tam fakt veľa), priamo na Stephansplatzi je kaviareň Do&Co, kde sedíte vysoko a máte výhľad na Viedeň. Reštauráciu neporadim, nemám v okolí žiadneho vegana, takže netuším. Viedeň kávovou kultúrou zije, takže tvrdiť, že dobrá káva a Rakúsko nejdú dokopy môže len tela, čo chce byť dôležité. Ak sa chcete vyhnúť klasickým turistickým uličkami, choďte zo Stephansplatzu po Rotenturmstrasse a odbočíte doprava, dostanete sa do malej časti zachovaných stredovekých uličiek.

tehulka2023
autor
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd možno niekedy inokedy, keď budeme mať viacej času 🙊😅🫠

mirage
20. jún 2026
@anonym_0c87fd

@anonym_0c87fd ty si ta moslimka, co tu bola? Meno si nepamatam

tehulka2023
autor
20. jún 2026
@vroni

Hm... Idete verejnou dopravou či autom? Ringstraße okruh je skôr na objazd nez na odchodenie... Ak verejnou dopravou, treba ísť zo stanice U1 na Stephansplatz, vystúpite priamo v historickom centre, tam sa po uličkách môžete trajdat do aleluja (je ich tam fakt veľa), priamo na Stephansplatzi je kaviareň Do&Co, kde sedíte vysoko a máte výhľad na Viedeň. Reštauráciu neporadim, nemám v okolí žiadneho vegana, takže netuším. Viedeň kávovou kultúrou zije, takže tvrdiť, že dobrá káva a Rakúsko nejdú dokopy môže len tela, čo chce byť dôležité. Ak sa chcete vyhnúť klasickým turistickým uličkami, choďte zo Stephansplatzu po Rotenturmstrasse a odbočíte doprava, dostanete sa do malej časti zachovaných stredovekých uličiek.

@vroni ideme peši, takže ring neodporúčame? Ďakujem za tipy 🪻

tehulka2023
autor
20. jún 2026

Ideme s kamoskou pešo, radi by sme videli tie najznámejšie pamiatky v centre, apson niečo, max tak na dve 2-3 hodky chôdze aj s prestávkami na foto 🙊 chceme ísť pozrieť aj Schonbrunn, takže aj tam sa zdrzime, plus brunch a nejaký neskorý obed- káva.mame na to celý deň v podstate

natalka13
20. jún 2026
@vroni

@vroni niesom tela, som clovek, viem ze Vieden ma slavne kaviarne, aj cestovky robia vylety kaviarenska Vieden aj som ju pred rokmi absolvovala.
Ale v Rakusku ozaj malokde dostanem dobru kavu.
Posledny viedensky pokus december 25 Aida - turisticka pasca.

vroni
20. jún 2026
@natalka13

@vroni niesom tela, som clovek, viem ze Vieden ma slavne kaviarne, aj cestovky robia vylety kaviarenska Vieden aj som ju pred rokmi absolvovala.
Ale v Rakusku ozaj malokde dostanem dobru kavu.
Posledny viedensky pokus december 25 Aida - turisticka pasca.

@natalka13, Aida je čistá turistická pasca. Nemecká k tomu 🤣 Rovnako hnusne pomyje dostaneš v Starbucks a podobných "kaviarňach". Ale vo väčšine nesietovych kaviarni dostaneš vybornu kavu, servírovanu ufrflanym čašníkom (to patrí k tradícii, celkom vážne)

ivik4
20. jún 2026

Ahoj
My sme vo Viedni casto a na zakusok a kavu Ti odporucam Cafe central. Akurat ze neviem kedy chcete ist, my sme mali rezervacku 3 tyzdne , inak je pred vchorom šóra ako na rozky

sulavikova
20. jún 2026

@tehulka2023 Viedeň 1900 – môj návrh trasy pre vás

1. 🌿 Začnite pri Karlovom námestí

Karlskirche – síce baroko, nie secesia, ale nádherný kontrast a jedno z najfotogenickejších miest vo Viedni.

O pár krokov ďalej:

2. 🟡 Viedenská secesia – symbol celej epochy

Secession Building

Toto by som nevynechala. Biely pavilón so zlatou kupolou z vavrínových listov je manifestom viedenskej moderny. Nad vstupom je legendárny nápis:

„Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit.“
(Každému času jeho umenie, umeniu jeho slobodu.)

Vo vnútri sa nachádza aj Klimtov Beethovenov vlys – jedno z najdôležitejších diel viedenskej secesie.

3. 🚇 Otto Wagner a elegantná mestská architektúra

Prejdite sa po ulici Wienzeile k:

Majolikahaus

A hneď vedľa je ďalší Wagnerov dom s nádherným ornamentálnym dekorom. Toto je tá jemná, sofistikovaná secesia – nie okázalosť, ale detail.

Ak máte čas, zašli by ste aj k:

Stadtbahn pavilions at Karlsplatz

Malé zeleno-zlaté stavby, ktoré sú čistým klenotom secesnej architektúry.

☕ Káva v duchu Viedne 1900

☕ Café Museum

Toto je podľa mňa oveľa viac váš štýl než len náhodná moderná kaviareň.

Navrhol ho Otto Wagner a chodievali sem osobnosti viedenskej moderny. Je jednoduchší než pompézne kaviarne typu Central, ale práve preto pôsobí veľmi autenticky.

☕ Café Sperl

Staré biliardové stoly, drevo, zamat, noviny, pokojná atmosféra. Keď si predstavíte Viedeň okolo roku 1900, ste veľmi blízko.

🎨 Ak vás láka Klimt

Belvedere Museum

Nie iba kvôli Bozku. Celé obdobie Viedne 1900 tu dostáva kontext – Klimt, Schiele a ďalší umelci. Aj záhrady a výhľady stoja za to.

🍽️ Jedlo s dušou Viedne (a vegánska kamarátka nebude trpieť)

🌿 Tian Restaurant

Tu sa mi stále vracia jeden dôvod: Viedeň mala vždy silnú kultúru salónov, estetiky a premysleného stolovania. Tian nie je tradičná krčma, ale má ten viedenský zmysel pre kultivovaný zážitok.

🍷 Labstelle

Veľmi pekne prepája starý dom v centre s modernou rakúskou gastronómiou.

Keby som mala pre vás vytvoriť tému výletu, nevolala by sa „Top pamiatky Viedne“, ale:

„Viedeň 1900 – deň s Klimtom, Ottom Wagnerom a vôňou kávy“

Ráno v Café Museum → Secesia → Wagnerove domy → Karlskirche → uličky starého mesta → palácové dvory → večera v Tian alebo Labstelle.

A pridala by som ešte jednu myšlienku: vy podľa spôsobu, ako sa pýtate, asi nehľadáte „čo treba odfotiť“, ale genius loci. Viedeň sa najviac ukáže práve v tom zvláštnom spojení: cisárska veľkoleposť a zároveň nervózna, intelektuálna, trochu melancholická secesná modernita. To je jej úplne jedinečné čaro

vroni
20. jún 2026
@sulavikova

@tehulka2023 Viedeň 1900 – môj návrh trasy pre vás

1. 🌿 Začnite pri Karlovom námestí

Karlskirche – síce baroko, nie secesia, ale nádherný kontrast a jedno z najfotogenickejších miest vo Viedni.

O pár krokov ďalej:

2. 🟡 Viedenská secesia – symbol celej epochy

Secession Building

Toto by som nevynechala. Biely pavilón so zlatou kupolou z vavrínových listov je manifestom viedenskej moderny. Nad vstupom je legendárny nápis:

„Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit.“
(Každému času jeho umenie, umeniu jeho slobodu.)

Vo vnútri sa nachádza aj Klimtov Beethovenov vlys – jedno z najdôležitejších diel viedenskej secesie.

3. 🚇 Otto Wagner a elegantná mestská architektúra

Prejdite sa po ulici Wienzeile k:

Majolikahaus

A hneď vedľa je ďalší Wagnerov dom s nádherným ornamentálnym dekorom. Toto je tá jemná, sofistikovaná secesia – nie okázalosť, ale detail.

Ak máte čas, zašli by ste aj k:

Stadtbahn pavilions at Karlsplatz

Malé zeleno-zlaté stavby, ktoré sú čistým klenotom secesnej architektúry.

☕ Káva v duchu Viedne 1900

☕ Café Museum

Toto je podľa mňa oveľa viac váš štýl než len náhodná moderná kaviareň.

Navrhol ho Otto Wagner a chodievali sem osobnosti viedenskej moderny. Je jednoduchší než pompézne kaviarne typu Central, ale práve preto pôsobí veľmi autenticky.

☕ Café Sperl

Staré biliardové stoly, drevo, zamat, noviny, pokojná atmosféra. Keď si predstavíte Viedeň okolo roku 1900, ste veľmi blízko.

🎨 Ak vás láka Klimt

Belvedere Museum

Nie iba kvôli Bozku. Celé obdobie Viedne 1900 tu dostáva kontext – Klimt, Schiele a ďalší umelci. Aj záhrady a výhľady stoja za to.

🍽️ Jedlo s dušou Viedne (a vegánska kamarátka nebude trpieť)

🌿 Tian Restaurant

Tu sa mi stále vracia jeden dôvod: Viedeň mala vždy silnú kultúru salónov, estetiky a premysleného stolovania. Tian nie je tradičná krčma, ale má ten viedenský zmysel pre kultivovaný zážitok.

🍷 Labstelle

Veľmi pekne prepája starý dom v centre s modernou rakúskou gastronómiou.

Keby som mala pre vás vytvoriť tému výletu, nevolala by sa „Top pamiatky Viedne“, ale:

„Viedeň 1900 – deň s Klimtom, Ottom Wagnerom a vôňou kávy“

Ráno v Café Museum → Secesia → Wagnerove domy → Karlskirche → uličky starého mesta → palácové dvory → večera v Tian alebo Labstelle.

A pridala by som ešte jednu myšlienku: vy podľa spôsobu, ako sa pýtate, asi nehľadáte „čo treba odfotiť“, ale genius loci. Viedeň sa najviac ukáže práve v tom zvláštnom spojení: cisárska veľkoleposť a zároveň nervózna, intelektuálna, trochu melancholická secesná modernita. To je jej úplne jedinečné čaro

@sulavikova, toto je poklus krížom hore dolu po Viedni. To nemajú šancu za pár hodín stihnúť. A ak ich priamo secesia nezaujíma (ja som jej v živote na chuť neprišla), tak Viedeň ako takú veľmi neuvidia.

sulavikova
20. jún 2026

Potom majú smolu

sulavikova
20. jún 2026
@vroni

@sulavikova, toto je poklus krížom hore dolu po Viedni. To nemajú šancu za pár hodín stihnúť. A ak ich priamo secesia nezaujíma (ja som jej v živote na chuť neprišla), tak Viedeň ako takú veľmi neuvidia.

@vroni a prečo odpovedáte mne? Váš názor ma vôbec nezaujíma, reagujte pls. iba autorke.

mirage
20. jún 2026
@sulavikova

@vroni a prečo odpovedáte mne? Váš názor ma vôbec nezaujíma, reagujte pls. iba autorke.

@sulavikova čo si dotknutá, normálne ti napísala..

sulavikova
20. jún 2026
@mirage

@sulavikova čo si dotknutá, normálne ti napísala..

Troll again?prečo odpovedáte mne?

vroni
20. jún 2026
@sulavikova

@sulavikova,🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ krámy? Proste hovorím, že je to hodne náročný program. Je mi solídne u prdele, či ta moj názor zaujíma, aby som použila tvoj slovník.

mirage
20. jún 2026
@sulavikova

Troll again?prečo odpovedáte mne?

@sulavikova aký troll? Ved reagujem na tvoju reakciu. A tykaj mi.

sulavikova
20. jún 2026
@vroni

@sulavikova,🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ krámy? Proste hovorím, že je to hodne náročný program. Je mi solídne u prdele, či ta moj názor zaujíma, aby som použila tvoj slovník.

@vroni máte?! Ďakujeme za info.

vroni
20. jún 2026
@mirage

@sulavikova aký troll? Ved reagujem na tvoju reakciu. A tykaj mi.

@mirage, kasli na to vidis, že je mimo.