icon

Ako cestovanie v detstve ovplyvňuje život dospelých?

16. mar 2025

Ako vnimate, ze ste v detstve vela cestovali s rodicmi na dovolenky? Vnimate to spätne ako prinos?

luliu
16. mar 2025

Jasne, že áno, každá cesta, nové zážitky, poznatky, majú zmysel a obohatia ako dospelého tak i dieta

lucia13022023
16. mar 2025

Vnímam to veľmi pozitívne, určite mi to dalo veľa a nevzalo nič. Cestujeme aj teraz so synom, 5-6x do roka.

pribinak
16. mar 2025

Ano. Nechápem ako to niekto nemôže chápať ako prínos

Vidíš nove miesta, často ai vyskúšaš konverzáciu v cudzím jazyku, ochutnať inú gastronómiu, vidíš more, hory, hrady, … nove zážitky, noví ľudia

To všetko obohacuje

kiki68
16. mar 2025

Od cca 4 rokov si pamatam kazdu dovcu, bolo to super.

sandrasstini
16. mar 2025

My sme tiez casto cestovali, ja si urcite nepamatam vsetky dovolenky ani zazitky, mam len utrzky a tie co mam su velmi pekne

evakadlec
16. mar 2025

jasne, velmi rada na to spominam

viestta
16. mar 2025

Ano, precestovali sme v detsve cele Ceskoslovensko, ci uz s rodicmi alebo starymi rodicmi. Aj do cudziny sme sli. Vnimam to pozitivne, rozhodne nas to obohatilo po vsetkych strankach, mam na to pekne spomienky. Som im za to vdacne. Pretoze vsetko mi mozu ukradnut, len zazitky, pocity, spomienky mi moze ukradnut len ten Nemec co mi raz bude skryvat veci.

summer138
16. mar 2025

Áno, a veľký oproti mojmu mužovi čo 1x videl more v 28rokoch.

pribinak
16. mar 2025

@summer138 to nemusí byt len more….zas nebuďme zbytočne dramatické

Ale napr u nás hrady zámky Tatry, Pieniny, Poloniny, rôzne jaskyne, tiesňavy

Nie každý má na more. Ale viem zbaliť decka do ruksaku a ísť vlakom na výlet, kde niečo pochodime, niekde sa odkúpené, niečo uvidíme

viestta
16. mar 2025

@pribinak presne ako pises. Dnes mnohe deti boli v Grecku, Egypte, neviem kde a na Slovensku akurat tak niekde v aquaparku. (tym netvrdim, ze netreba cestovat do cudziny, aj ked cudzina je potom len tyzden v rezorte a ani na fakultativny vylet nejdu)
Kedysi davno som bola v tabore za veducu. Polovica deciek mala neskutocny zazitok, ked sme ich vlakom odviezli do Harmaneckej jaskyne. Zivotny zazitok aj cesta vlakom aj jaskyna. Nikdy take nezazili.

ivik4
16. mar 2025

Nikam som s rodicmi necestovala ale nase dieta s nami cestuje a ano je to prinos pre dieta. Preco nie?

nika23t
16. mar 2025

My sme s našimi rodičmi ako deti veľa necestovali,s mužom teraz s deťmi volíme iné cestu. Chodíme, koľko sa dá a kam sa dá. Najstaršia má takmer 15 a aj napriek tomu,že už vyhľadáva inú spoločnosť ako rodičov, tak na každý výlet či dovolenku sa teší. Chodievame veľa po Slovensku, keď sa dá, aj za hranice. A už teraz viem, že ich to obohacuje a teší.

pribinak
16. mar 2025

@viestta presne! More je super, ale dá dá veľa Vidieť aj na Slovensku
My chodíme veľa na tury a cykoovylety a vždy je to fajn

Prešli sme kus cesty SNP a Via Slovakia a odporúčam každému
Je to paráda ❤️

pribinak
16. mar 2025

@nika23t kvôli tomu aby syn nepindal tak chodíme buď partia alebo ide synov spolužiak a neter

nika23t
16. mar 2025

@pribinak našej našťastie zatial stačia sestry a my, kým sme niekde mimo, zatiaľ nemala požiadavky na kamošky. Ale cestou domov pravidelne už v aute dohaduje stretko s partiou hneď v deň príchodu 😁

viestta
16. mar 2025

@pribinak toho mojho teraz prevlaca babka hore dole. Minule im v pondelok oznamili riaditelske volno, tak mama uz vecer mala zabookovane ubytko v Trencine, kupene listky. Tak si prebrali vlastivedu na zivo. Cez jarne prazdniny ho odviezla do Zvolena, vybavili aj BB a mlady sa nevie dockat kedy ich budu na vlastivede preberat. Uz naplanoval vylet do Filakova, lebo o nom sa ucili a ked robil projekt o Bratislave, tak mu nestacil papier aby tam uviedol vsetko có tam videl.

tana85
16. mar 2025

s rodicmi zial minimalne, este ako male dieta nejaky vylet, ale uz od veku, ze by som si pamatala (8-9), tak max.tyzden pri mori a v zime lyzovacka predlzeny vikend. chybalo mi to, takze s vlastnymi detmi chodim kde sa da, aj turistika v okoli, aj AT, CZ, HU, nemusi to byt daleko, ale objavujeme nove miesta, zazitky, spolocny cas iny ako len ten stereotyp doma. verim, ze im to prospieva a aj nam ako rodine. ja som potom pocas VS a este pred detmi aspon Europu pocestovala, ale verim, ze este vela uvidim lebo milujem nove zazitky

pribinak
16. mar 2025

@viestta toto robí moja mama, je ucitelka, teda bola, ale to je doživotná diagnoza

Niekde sa ide, tak všade nasleduje pol hodinový výklad o nejakom hrade, skale, priepasti, nejakej významnej osobnosti 🤣🤣🤣 ľudia len cumia a môj oco hovorí: pani zozrala všetku múdrosť sveta 👏👏👏

viestta
16. mar 2025

@pribinak toto sa nam stalo pred dvoma rokmi v Narodnom technickom muzeu v Prahe v expozicii hutnicstva. Mlady sa babky nieco pytal a ona zacala vyklad o vyrobe suroveho zeleza, ocele, o valcovani... Kym sme dosli na koniec expozicie tak za nami sla skupinka navstevnikov, ktori pocuvali odborny vyklad. V Ostrave vo Vitkoviciach sice neskakala lektorovi do vykladu ale na konci sa ho spytala Vy nie ste hutnik, vsak? Ten v soku, ze preco? Ona mu zahlasi: Niektore detaily nie su tak ako hovorite ale laikovi je to jedno a odbornik vie svoje. Nastastie to mlady vzal sportovo. Syn uz vyhlasil co nevie wikipedia to vie babka.

simsalabim
16. mar 2025

Urcite je to super. Ja som cestovala od narodenia asi do 15r kvoli otcovej praci. Bola to super skusenost a zazitky. Cast roka sme boli v zahranici, ked som zacala skolu, tak uz len asi 3 mesiace. Ale vela sme chodili prec na vikendy, cez prazdniny.

ivangeline
16. mar 2025

Necestovala som veľa. Mne to ani veľa nedalo. :D

pribinak
16. mar 2025

@viestta 👏👏👏 toto je moja mama 🤣🤣🤣 a ja som za ro vďačná ❤️

zltalienka
16. mar 2025

@viestta vo Filakove nech neobidu hrad...stoji za to.
My sme v detstve necestovali s rodicmi, neboli na to moznosti. Ale nase deti berieme v ramci Slovenska kde sa da.

viestta
16. mar 2025

@zltalienka vsak kvoli hradu sa tam zberaju

kavenkaa
16. mar 2025

Moji rodičia s nami necestovali, neboli na to povahy a ani peňazí nebolo nazvyš. Začala som teda sama v dospelosti, s kamarátmi, manželom.. teraz brávame na výlety / dovolenky aj mojich rodičov a sami uznali, že škoda, že sa do toho nepustili skör.
Nemusí ísť o luxusné dovolenky, niekedy stačí aj vedľajší okres alebo okolité štáty, aby človek spoznával nové veci. A deti sú špongie, v tom veku to má pre nich veľký prínos. 🙂

martinmmartin
16. mar 2025

Ja pridam iny pohlad. Ked sedime doma tak name svoje problemy, starosti , hadky, proste zivot.
Pocas cestovania dieta zaziva nevydany stav ked obaja rodicia tahaju ako team za jeden koniec a pracuje sa na jednom spolocnom projekte....

michaela329
16. mar 2025

Samozrejme, že je to prínos. A to sme chodili len po SVK a CZ. No tie zážitky, skúsenosti mimo domov boli super. Navyše na vlastivede som bola hviezda 😄

slavomira236
16. mar 2025

Zili sme len s mamou a necestovali sme nikade nebolo velmi zaco . Len do Prahy som chodila na prazdniny zila tam jej sestra kazdy rok. Slovensko sme obehali zo skolou vylety plus vtedy bola skola v prirode 3tyzdne. Pocas tych 3tyzdnov sme stihli vela vyletov. S detmi idem max vlakom na vylet z vychodu ako kosice spis tatry take jednodnovky. Potom hrady co mame blizko nasho mesta..