Ako naplánovať dovolenku pre rodinu s rozpočtom?
Som nešťastná. Môj chlap.je total pako. Ja už neviem čo.s ním. Riešime dovolenku a on ze viac ako 2800e on nedá. To je náš 5, deti 15, 15, 3 roky. Áno,chodili sme do chorvátska ale to som týždeň pred tým pripravovala stravu. Chcela som ísť niekde do rezortu, kde bude strava, bazény pre deti. Pozerám najlacnejšie destinácie, cca 4000tis. A to sa mu zdá veľa. Už sme sa kvôli tmu aj pohádali. Nikde nechodíme cez rok. Mam normálne chuť sa zbaliť a odist sama s deťmi. Akurát by som zobrala iba najstarších. Lebo najmenšie je dieta náročné. A to mi srdce puka, že vlastne akoby som jeho dala bokom...s tým by problém nemal, ale zase aby som zobrala všetky deti. A pánko si bude doma vylihovat sám. Sme priemerná rodina, obidvaja pracujeme, name dve autá, žiadnu hypotéku. Čiže si nemyslím, žeby nás taka dovolenka zruinovala
@chodec15 nehnevaj sa na mňa, ale ak chlap súhlasil, že jeho 5 clenna rodina vyrazí na dovolenku, tak si mal minimálne predom zistiť, čo vlastne odkýval. A nie ako veľký haur súhlasiť a potom plakať, koľko to stojí. A keď už videl, že je mimo, tak si mal so ženou sadnúť a porozprávať sa o možnostiach. Kompromis by určite našli. Ale prísť a povedať, že “viac” nedá… tvl🙄🙈Môj muž si kúpil predražené športové auto, schválila som mu jo, pretože vieme počítať, rozpočtu neublížilo😉 Ich dovolenka za 4 tisícky by podľa zakladateľky ich rozpočet tiež nenaštrbila.
autorka ja by som skor povedala, ze ste nestastne vybrali to chorvatsko, ked neboli naokolo ani tie ihriska ani more, kedze pises, ze rano by si chcela s najmladsim vybehnut na ihrisko ci k moru... ale ano podla toho co popisujes hotel sa ti pacit bude, lebo jedlo bude pripravene, ale pozor lebo bazeny zvyknu v niektorych hoteloch zatvarat ak tam nie je pritomy plavcik, na kanaroch nam zatvarali este aj detske ihrisko a bol to 5* hotel 🤯😥 a tiez dajte pozor na to aby hotel nebol daleko od mora ...tym len chcem povedat, ze na zle ubytovanie sa da narazit aj v hoteli a situacia sa moze opakovat a budes rano o siestej s malym prechadzat sa po okoli a cakat na ranajky ci otvorenie bazena a more daleko, drzim palce pri vyberani, ale podla mna mas jasno, co od toho miesta potrebujes uz len hladat a spravit kompromis s manzelom
@oliverceky ako ktorá cestovka niekde je aj zadarmo, alebo malý príplatok, ale ich je veľa tam to už bude viac izieb, alebo rodinna
@siska25 pozerala som. Ale to je tam kde tam. Co sa týka fianncii
No ak chceš ísť s ck, neotálaj už dlho.
Ať jedno- že dobré sa vypredáva ( ja som odlet z Ba už nezohnala, pôjdeme cez nemeckú ck a odlet Viedeň a to je na koniec mája a kupovala som pred vyše 2 týždňami), ať druhé- že ceny pôjdu hore.
Fm - najväčšie zľavy už skončili.
A ať tretie- že vás je " veľa".
@chodec15 tie dovolenky na vlastnú päsť majú niečo do seba s väčšími deťmi. Tiež neznášam rezorty. My sme boli dva týždne po Európe, lebo som odmietla ležať pri mori. Keď si to človek dobre naplánujte, tie presuny sa dajú zvládnuť v pohode. Pozreli sme Rumunsko - Drakulov hrad, Transfagarasan - tam boli medvede okolo cesty a vedľa reštík topka, Bulharsko more, Istanbul pamiatky, Grécko zase more, strava iba v reštikách, náš pubertiak rád dobre papká, takže my sme si to užili a vôbec nás to nezrujnovalo. Tie ceny neboli v reštikách nikde drahšie ako u nás, takže nie je o čom.
@maca1984 koľko bývajú zľavy, ak sa dovolenka bookuje v novembri? Alebo tak skorej? Čisto zo zvedavosti
Ja si nemyslim ze su nejake mega zlavy, skor je lepsi vyber a viac volnych family rooms. Ja som si kukala teraz ceny leteniek a buduci rok pockam na koniec januara. Ja to kupujem zvlast.
20%, 30%,40%.. záloha len 50 €, dieťa do xy veku zadarmo.
To musíš sledovať.
A závisí to aj od krajiny kam chceš ísť.
Viem ti ale teraz už porovnať napr. že to , čo sme my kúpili pred vyše 2 týž.je teraz o 160 € drahšie 🤷♀️ a to tiež mať a nemať je rozdiel.
Ale zas ja som taká, že vyberám dlho a keď vyberiem, neuhnem, lebo na tom trvám pre niečo.
Ja mám sakrametsky okliesnené požiadavky 😄 a beriem, kým sa dá, lebo potom zaplačem.
@mirkam3 každý má iné preferencie my sme boli v IT večer pred reštauráciou rada, že mi bolo do plaču čakať vonku, kým otvoria nech sa môžem najst.V HT detto ľudia stoja a čakajú, kým niekto doje.Ale áno všetko to je o peniazoch, keď chce človek ušetriť ide na apartmán griluje, občas sa ide najesť.Ja varím x rokov skoro denne, takže hľadám hotel kde to mám bez starosti a nemusím chodiť do obchodu atď...keď človek zráta apt a to, čo preje vonku zistí, že mohol byť v hotel
Tak ja som pozerala napr. Zaton Resort, ideme tam aj my, a na tyzden mi polpenzia vo Vasom zlozeni vypocitalo do tych 2800 eur.
@luccija samozrejme, ze ta strava “vonku”, je drahá, a ak ma byt kvalitná a pre 5 ľudí, tak o to viac. Detto strava v apartmáne nevyjde na 5 korún (ale to ani doma). Tiež varím často a aj rada. Aj manžel, a obaja niekedy počas ciest zahlásime, že tu a tu chcem byt v apartmáne aby sme si spravili nieco sami na grile (+ k tomu vinko, spotify dovolenkový playlist, mokré vlasy po sprche, bez podprdy, idealne so svalovicou po výlete, proste pohodaaaa 😍...). A o peniazoch to u nás fakt nie je. Núkala som to autorke ako kompromis. Jej muž chce dovolenkovať lacnejšie ako ona, tak apartmán je určite lepšou alternatívou ako ist bez muža - niektoré dni by mali take domáckejsie, iné sa potom budú môcť viac rozsupnut... je to samozrejme o voľbe. Ja by som napr nikdy neplatila za all inclusive v rezorte, za obedy/večere z bufetov, v ktorých sa hrabu desiatky ľudí, pre mna je toto gastro peklo bez ohľadu na počet hviezdičiek (a povedzme si pravdu, nie každý sa potom v tom rezorte stravuje ala carte, a autorke to s ich budgetom tiež veľmi nevyjde). Aj keď chápem, že mnohí sa cely rok prave na toto tešia, sú radi, že nemusia nic hľadať, vymýšľať, a je to v poriadku…
@luccija Skutočne to nie je len peniazoch. Tá strava v hoteloch sa nikdy nevyrovná pohodovej večeri v reštaurácii podľa vlastného výberu, kde mi jedlo, ktoré si sama vyberiem z menu, prinesú pekne naservírované. K tomu si dám kvalitné víno, miešaný drink a každý deň si vyberiem reštauráciu podľa chute. Chodili sme i do komplexov All inclusive, aj teraz chodíme, ale zaplatíme si len ubytovanie, využívame kompletné služby hotela- bazén, večerný program,...Ale jedlo riešime vo vlastnej réžii a na dovolenke zásadne nevaríme.
A keď ma niekto bude presviedčať, že sa konečná suma vyrovná sume cez CK, musím sa len zasmiať. To napíše len človek, ktorý nemá skúsenosti s cestovaním bez Ck.
Áno, o peniazoch je to v tom zmysle, že za rovnakú sumu má niekto jednu dovolenku cez ck a niekto bez či si doprave dve dovolenky, v tej istej destinácií, v tom istom hoteli, na tej istej pláži.
To je to isté, ako fakultatívne výlety kúpené cez ck, cez delegáta, priamo v hoteli, alebo mimo hotela. Niekto dá za ten istý výlet 80 eur a niekto 40.
Chápem, keď niekto nevie, čo od dobroty s peniazmi. Ale to nie je prípad autorky a myslím, že takých ľudí je skutočne málo.
Ja nikomu neberiem možnosť a komfort cestovať s CK. Len nech netvrdím, že bez čo cestujú ľudia, ktorí potrebujú ušetriť a potom chudáci vlastne ani nemajú poriadnu dovolenku a strávia pol dňa v kuchyni, alebo sa kŕmia zaváaným mäsom z domu.
Takže my sme.nakoniec uzavreli kompromis. Tento rok k moru nepôjdeme ale pôjdeme budúci. Budem pozerať niečo už skorej. Ale, som sa rozhodla, že so starsimi deťmi pôjdeme do Londýna. Na dajaký predĺžený víkend. Spokojná som.
Do Londyna? Tak ten je mega drahy. Tam isto zvrtnes aj 2K na predlzeny vikend.
A mne to ako kompromis nepride. Takze nakoneic dovca ziadna.
@uglybetty1234 mne to tiez ako kompromis nepride 🙂
Nesuhlasis s 2.800€, tak nejdeme nikam. 😂😂
Toto nie je za mna ziadny kompromis. Okrem toho, zajazdy su cim dalej tym drahsie, aj keby si si to vybavovala sama a buduci rok za 2800 EUR budes musiet asi robit velmi vela kompromisov. Bud dosetrite aspon na tych 4000 EUR alebo si vyberte nieco ine. Londyn je neskutocne drahe mesto, to Ti mozno tych 2800 EUR bude stacit tak na predlzeny vikend tam, dopravu, ubytovanie, atrakcie a stravu.
Anonym - diskusia spred par dni
https://www.modrykonik.sk/forum/dovolenka-v-zahranici/ako-usetrit-na-letenkach-a-ubytovani/
No ved ale ja nepíšem, že nikde nepôjdeme. Len nepôjdeme k moru. Určite pôjdeme stanovať na par dni, chata.
@muchotrafka298 ved ale tento rok tých 2800 nedám, a budem.mat na ďalší 5000. A letenky som už bookla, 300e tam.aj späť. Úbytko 600. Ja viem, že ma londyn nevyjde lacno, ale či by sme šli k moru alebo nie, určite by sme takýto trip dali.
Ked tvoj muz nie je ochotny dat teraz 2800 EUR, tak si nemyslim, ze by bol ochotny dalsi rok dat 5000 EUR. Londyn je drahy, vzdy bol a aj bude. Ale tak ty sama vies, na co mate a na co nemate. Len mi to pride trochu zvlastne, ze pises, ze mate na taketo vylety, ale na dovolenku manzel neda. Tieto city tripy su ovela drahsie v konecnom dosledku, ako klasicka all inclusive dovolenka.
@muchotrafka298 môj muž je "zakon". On si proste postavil svoje. Ani nie, kvôli peniazom ale proste z mne nepochopitelneho princípu. Ten londyn budem.platit sama, čiže on ani nebude vedieť koľko to stojí. Akože, keby sa ma spýtal, tak mu poviem ale.je mu to jedno. A áno, budúci rok dáme. On nemá veľmi predstavu o žiadnych cenách
"moj muz je zakon"... Tak uz vieme, preco nikam nejdete. A nie, ze "kompromis"
@veronikaszabova 😀 to ani náhodou. Kebyže chcem, tak idem.Ale mne sa nechce deliť rodinu. Ten zákon tam je v úvodzovkách. Sme predsa dospelí. A každý má nárok na svoj názor a postoj. Myslím seba a muža. A co by bol.podla teba v našom prípade kompromis? No,skus že.mi napísať.

A aké dovolenky si pozerala?Je to síce jún a žiadny luxus ale do ceny sa zmestite