icon

Ako prekonať strach z prvej cesty lietadlom?

terezia98
7. apr 2025

Ahojte tento rok konkrétne za mesiac mna čaká moja prvá dovolenka v zahraničí a mame ísť lietadlom do Turecka let bude trvať 3 hodiny a mám tetaniu ale priznám sa že som sa ju naučila ovládať a záchvaty už vôbec nemám fakt minimálne možno 1 záchvat za rok ani to nie ..no môj najväčší strach je výška a vždy som sa bala lietadiel ten pocit že som vysoko že nemôžem vystúpiť kedy by som chcela že lietadlo môže spadnut aj turbulencie a tlak predsa len je to pre mna niečo nové a určite niesom jediná na svete ktorá má z tohoto strach :/ prosím mi to zvládnuť co najlepšie ? Bojím sa že spanikarim ešte doma a neprídem ani na letisko :D je tu niekdo kdo sa smrteľne toho bál a co vám pomohlo ?

enmery
Autor odpoveď zmazal
zuzubb007
7. apr 2025

Viem o čom vravis, ten stres je strašny, daj si predpísať u obvodnej neurol a budeš v pohode ako tak 😉

marca12
7. apr 2025

@terezia98 Aj ja som sa bala a prekonala som sa. Minuly rok som si povedala,ze chcem vidiet svet.uz sa mi nechce chodit na dovolenky dlhe hodiny autom. Dolezite je nastavenie mysle. Ja mam paniku z uzatvorenych priestorov. Ked som nastupila do lietadla,nebolo mi vsetko jedno. Ale mala som zavrete oci skoro cely cas a myslela som na to ako lezim na plazi. Pusti si oblubenu hudbu,kecaj s muzom alebo s kym ides. Musis zamestnat mysel,aby si nemala cas mysliet na ine. Alebo si stiahni film do mobilu a sleduj. A ak mas moznost,zajednaj si miesta pri nudzovom vychode. Tie su sirsie a mas tam lepsi pocit.

terezia98
autor
7. apr 2025

@marca12 ja to hlavne robím kvôli môjmu partnerovi moc potom nejako Netúžim cestovat po svete ale teraz pár rokov do mna s tymto už veľmi tlači a nechcem aby si somnou skazil život a nikde nebol …takze to robím aj kvôli nemu ..ale ten strach je obrovský až mám pocit že mi praskne srdce od strachu …lieky na ukľudnenie teda moc nechcem lebo sa po nich necítim dobre ale asi budem musieť nieco si nechať predpísať

buberova
7. apr 2025

Keď v lietadle sedíš, nevieš že 9 km pod tebou nič nie je.. je to ako v autobuse. Niečo kdesi v pozadí hučí, vidíš sedačky, okienka, uličku.. je to ako v autobuse 🙂 to si opakuj.

terezia98
autor
7. apr 2025

@buberova nerobí mi problém vlak to som prekonala ani autobus ani auto dokonca nemám problém ísť na motorke na východne Slovensko to som absolvovala minuly rok ..dokazala som prekonať nejaké strachy ktorých som sa najviac bala a teraz sa na to teším alebo elektricky,metro všetko..ale lietadlo je môj najväčší strach je to doslova väčšie ako ja ta panika a príznam sa že to prežívať veľmi zle..ani rozptýlenie mi nepomôže ani film ani hudba proste nič..pokial mna môj priatel vôbec dostane na letisko a do lietadla bude rad :D až tak sa bojím

jana65l
Autor odpoveď zmazal
bolarazjedna
7. apr 2025

Más este mesiac pred sebou, nechceš sa porozprávať so psychológom? Možno dá lepšie rady ako my, ako to zvládnuť. A prinajhoršom si dáš predpísať neurol, ale teda ani to nie vždy pomôže, tak lepšie mať triky na zvládnutie od psychologa. Sú aj online dostupní, stíhaš to.

juliacenc
7. apr 2025

@terezia98 ahoj najprv ti musim ppvedat ze lietanie lietadlom je super. Je to super. Ale musim ti aj povedat ze aj ja mam tetaniu a raz sa mi bezdovodne stalo ze ma prepadol tetanicky atak pri vzlietnuti a zhorsoval sa cely let a preslo to asi hodinu po pristani. Ale s letom to nemalo nic spolocne. Zrejme tlak a nejak sa to dalo do kopy. Preto ti chcem odporucit aby si si urcite dala magnezko aj kinedril pred letom. Ale co sa tyka lietania nemas sa coho bat naozaj je to super. Drxim palce

tana85
7. apr 2025

Nemam tetaniu, ale strach mam, pricom vsetky logicke argumenty chapem, nikdy mi nenapadne, ze hej leti nado mnou lietadlo, co ak na mna spadne. Ale ked sedim v nom, tak trpim, ale zvladam. Za mesiac tiez letim, a radsej na to ani nemyslim. Lieky si nedavam, dokonca ani alkohol, proste dychove cvicenie a zamestnat niecim mysel- kniha, podcast, krizovky. Ak ale je to 1x a uz trraz sa z toho klepes, tak si pohovor s dr, nieco slabsie na upokojenie nervov nech mas v zalohe.

luccija
7. apr 2025

@juliacenc už podvedome si sa bála jasné, že to bolo z toho😉
@terezia98 ja som voľakedy lietala často a potom dlho nie a odvtedy mám strach.Nie, že spadneme, ale ten pocit, že niet úniku🤪takže bez lieku na ukludnenie nepôjdem.Celkom určite si ho daj predpísať a aspon deň pred odletom si ho davaj

juliacenc
7. apr 2025

@luccija nebala som sa. Neletela som prvykrat prave ze som sa ako vzdy tesila

zobaka
7. apr 2025

ja som sa vekom naucila, ze najlepsie su najjednoduchsie riesenia, nejdes robit letusku, takze na jeden let si daj predpisat Xanax a mas pokoj, nehovor dopredu, ze ti je zle z liekov, lebo z nich nie je zle, daju ta do pohody, nekombinuj s alkoholom, let vydrzis

aivlis18
7. apr 2025

Mne pred rokmi pomohol captain stacy 🙂 aj kamaratom co neradi lietali (bali sa), vsetko vysvetli….
https://www.fearofflyinghelp.com/lessons-intro....

buberova
8. apr 2025

A prečo si už teraz hovoríš že ti nepomôže rozptýlenie ani film ani hudba? Prečo dopredu takéto nastavenie mysle?

maddie1711
8. apr 2025

Moj muž je klaustrofobik, ma strach z výšok. Do lietadla ho dostanem vždy len s nejakým dlhším odstupom času a na zbavenie stresu mu pomohli synove detské hry na tabletke 😂. Možno blbosť ale tak sa do toho ponoril že na to dokázal nemyslieť. Ale ten stres pred odletom neoklamal.

kamatopo
8. apr 2025

Ja lietam už cca 20 rokov a vždy keď vidím ten kolos tak vnútorné stresujem. Potom pozriem na ostatných a keď vidím tie roziarene tváričky deti ako sa tešia a smejú sa tak sa, dáko mysľou prestavím sadnem a idem. Ako tu už niekto písal je to ako v autobuse. A keď predsa len príde dáka turbulencia tak si opakujem, že tie letušky by hádam neboli také kľudne, keby sa niečo deje🤣. Alkoholom to moc neriešim. Pri tých výškach mne osobne moc nerobí dobre no skus toho lekára, určite ti niečo predpise😉. O týždeň letíme do Egypta a už teraz sa teším na poznavačky. Myseľ je najdôležitejšia to čo je pod tebou to vyčleň. A Turecko je tak nádherné, že sa máš naozaj na čo tešiť.

oliverceky
8. apr 2025

@terezia98 kam do Turecka?
Napr Antalya trvá 2 h 20 min cca

majorek
8. apr 2025

@terezia98 skusis jeden krat a inym uz nebudes chciet cestovat😀 pohodlne,rychlo a urcite bezpecnejsie ako autom,a ako tu uz niekto spomenul je to ako vo vlaku alebo autobuse,mozes si dat sedadlo pri ulicke takze min.2 ludia budu od teba k oknu a ani neuvidis ze si niekde hore

nelka93
8. apr 2025

@oliverceky ak nikdy neletela, tak nevie, že tie časy letov sú nadhodnotene. Reálne vsadenuvadzaju že to trvá 3 hodiny a pritom su to cca 2 a pol hodiny.
Autorka nestresuj sa dopredu. Stiahni si obľúbenú hudbu alebo film a za ten let ho akurát dopozeras. Mimochodom letecká doprava je najbezpecnejsia. 🙂

terezia98
autor
8. apr 2025

@oliverceky áno antalya

terezia98
autor
8. apr 2025

@nelka93 môže byt najbezpecnejsia len pre človeka z tetaniou a ešte k tomu pre človeka co sa boji vysok je to niečo nereálne :D no keď toto zvládnem tak budem dobrá bohužiaľ keď som moc vystresovaná a ide na mma záchvat je mi zle nedokážem sa uvoľniť a nad ničím iným rozmýšľať film a hudba nepripadá v úvahu ani lieky si dávať nechcem musím to zvládnuť bez toho

luccija
8. apr 2025

@terezia98 prečo tak odmietas liek?kamarátka raz letela s nami a zdreveneli jej nohy na schodíkoch začala plakať, stresovať a odvtedy mám strach už aj ja.A to som letela aj Egypt, Tunis, Turecko.Letuska jej dala sáčok nech dýcha a bolo dobre.Turecko je krásne zvládneš to!keď máš byť v strese 3 dni predtým ten liek si daj predpísať a potom uvidíš máš ho ako zalohu

zobaka
8. apr 2025

strasna blbost odmietnut jednorazovo si dat liek, ale vsak ked radsej trpis..

weronika646
3. júl 2025
@terezia98

@nelka93 môže byt najbezpecnejsia len pre človeka z tetaniou a ešte k tomu pre človeka co sa boji vysok je to niečo nereálne :D no keď toto zvládnem tak budem dobrá bohužiaľ keď som moc vystresovaná a ide na mma záchvat je mi zle nedokážem sa uvoľniť a nad ničím iným rozmýšľať film a hudba nepripadá v úvahu ani lieky si dávať nechcem musím to zvládnuť bez toho

@terezia98 ahoj,ako si zvladla let?Mna to caka 5.8 a bojim sa

lenrol001
29. júl 2025

@terezia98 prosím, nápiš ako si to všetko zvládla..ja mám presne tie isté pocity a preto nechodím nikde ale by som to chcela zmeniť...