Ako sa naučiť plávať na dovolenke pri mori?
Ahojte idem prvýkrát k moru a neviem plávať. Nikdy som ani nevedela. Vo vode vyššej ako pas neviem dýchať a dusím sa. Nechcem celý čas len ležať na lehatku keď už mám možnosť byť pri mori. Jasne ze sa pôjdem ovlazit možno trochu sadnúť do vody ale rada by som zažila ten pocit nechať sa unášať vodou 😍. Idem s dvoma dcérami tie majú zvládnuté základy z plaveckého kurzu ale tiež samostatné nebudú. Neviem ako ich naučiť keď ja sama neviem vôbec netuším žiadne techniky. Poraďte čomu sa vyhnúť a ako si to uľahčiť ako sa to svojpomocne nejak naučiť ako začať ako sa osmelit, ďakujem
Ja ti neporadím žiadny grif, som zástanca plaveckého kurzu s trénerom 1:1., Na nezaplatenie 👍 Deti radšej nič neuč, keď sama nevieš...
Ja som plavec lem kde dotiahnem dno s kusok poplav ozaj kusok sj to s hlavou nad vodou nespravne. Preto som deti dala na kurz sby to vedeli spravne. Inak v mori sa lahsie uci lezat na vode lebo nadnasa. Minule leto ma ucila 6rocna lezat na mori na chrbte. Mna 47 rocnu a naucila ma to..len v bazene mi to uz neslo...
Ahoj, deti daj na krátky kurz plávania inštruktorov/keď, lebo učiť niečo, čo sama nevieš je trúfalé. Hlavne neprenášaj svoje obavy a fóbie na deti. Toto ich dokonale brzdí.
Ked chodili mije deti na plavanie, tak mali v kurze aj dvoch vysokoskolakov, ktori sa ucili plavat..normalne sa za jeden kurz naucili plavat..preco si nesla aj ty na kurz spolu s detmi?
Pokial sama nevies plavat, ako chces ucit vlastne deti? Neplavec nemoze ucit plavat, ked to sam nevie. To uz nie je ani trufalost. Ja som velmi slaby plavec, ako uplavam, ale nie je to nic svetoborne a nikdy by som nikoho plavat neucila, lebo to neviem. Na to su plavecke kurzy, kde su skoleni instruktori, ktori vedia naucit.
Rozhodne deti nic neuc. Ved ich ani nemas co naucit 🙂
Neuvadzas vek deti, ale s tyzdnovym plaveckym kurzom vedia prd a nie plavat, takze im treba plavecke pomocky. Ziadne nafukovacie blbosti, ale cherek rukavniky.
A buduci skolsky rok zapis deti na plavecky kurz, nech chodia min (!) rok. Su aj kurzy pre dospelych, ten zvaz pre seba 🙂 Nemusis vediet plavat spravnou technikou motylika, ale naucia ta aspon zakladne techniky bezpecneho pobytu vo vode.
Uzite si dovolenku 🙂
Pre deti cherek rukaviky a od septembra na kurz a tebe teraz instruktora a nejaky intenzivny kurz, nech to stihnes do leta.
Neviem ale v mori som vidim vacsinu ludi len sa chodit omocit a sadnut si a kracaju chvilu do mora, cupnes/sadnes a nechas nech ta voda unasa - ak nie si moc dobry plavec, respektivne neplavec tak v mori toho moc nenaplavas. Hlavne davaj bacha aby prud neodniesol deti.
Plavecky kurz. V mori a sama sa plavat nenaucis hlavne ked mas psycho blok a mas este na starosti deti. Zaplat si kurz 1:1. Podla mna je to dost odvaha chciet ucit plavat, ked sama nevies. A hlavne ziadna nafukovacka … nevies plavat nevies kam ta vlny mozu odniest, nerovnomerne dno hlavny problem tvoja neistota (my chodime s doskami k moru a teda ked chytis “zlu” vlnu ides dole) a moze byt sice voda po pas ale vlna ta zhodi pod vodu. Takze skor len to omocenie a chodte len tam kde je plavcik.
Deti majú 7 a 11. Staršiu plávanie veľmi nebavilo tak pokračovať v kurze nechcela aj kvôli tomu aj kvôli studenej vode. Ale k moru sa teší. Menšia vie úplný základ. Nikde som s nimi plávať nechodila ale nechcem seba ani ich obmedzovať a neísť kvôli tomu k moru. Ja som nešla na kurz kvôli tomu lebo mám jemnú fobiu a hlavu do vody rozhodne nedám. Ani vlasy neumyvam vo vani keď sa kúpem musím osobitne prehnuta cez vaňu.
Plavecky kurz. V mori a sama sa plavat nenaucis hlavne ked mas psycho blok a mas este na starosti deti. Zaplat si kurz 1:1. Podla mna je to dost odvaha chciet ucit plavat, ked sama nevies. A hlavne ziadna nafukovacka … nevies plavat nevies kam ta vlny mozu odniest, nerovnomerne dno hlavny problem tvoja neistota (my chodime s doskami k moru a teda ked chytis “zlu” vlnu ides dole) a moze byt sice voda po pas ale vlna ta zhodi pod vodu. Takze skor len to omocenie a chodte len tam kde je plavcik.
@olimuc keď teda odmyslim Nafukovačky na kraji mora by sa nič nemalo stať že? Ísť max tam ide dosiahneme na zem
@olimuc už je aj tak neskoro na kurz ideme o mesiac
Deťom vestu, rukavniky, nafukovačku.Pri mori sa neuci plávať stačí, že ti pôjde vlna do tváre soľ do očí, nosa a budeš mať čo robiť vyliezť z mora, keď ťa stiahne vlna.Treba ísť za vlny tam je more kludnejsie, ale ako neplavcovi neodporúčam.Tak sa budeš chodiť iba ovlazovat a obmyvat vlnami
More nie je stojata voda v bazene, to si treba uvedomit. Su tam vlny, mozu tam byt morske prudy a netreba precenovat svoje sily. Hlavne nejst na nafukovacku, ktoru mozu vlny alebo aj mensi vietor odniest dalej od brehu. Aj ked si povies, ze ved tam pojdes, kde dociahnes nohami na dno. To je velka chyba. K moru ist mozes, ale do vody opatrne. Aj ked si myslis, ze sa Ti nemoze nic stat. Moze, tam staci minuta, pride vacsia vlna a uz si pod vodou aj vo vode po plecia.
Ked ich nechces obmedzovat, tak im zabezpec vyuku plavania s trenerom alebo instruktorom, ktori ich to nauci. Aby nemuseli cely zivot stat len na brehu alebo ist do mora iba po kolena.
Mne trvalo niekoľko rokov sa to naučiť, jednoducho som sa nedokázala vo vode uvoľniť, hneď som panikarila kvôli veľmi zlej skúsenosti z mladosti. Minulý rok som sa to prekvapivo za asi 3 dni naučila a sama. Ale teda mne osobne pomohla taká tá nafukovacia plávajúca tyčka (neviem ako sa to vola, mám to z decathlonu, má to asi meter a pláva to), tú som vždy mala pod lopatkami a pazuchami, resp. pod prsiami a pazuchami, podľa toho, či som bola na bruchu alebo chrbte. A tiež mi pomohli okuliare - u mňa vždy začala panika a ,,topenie" keď som dostala vodu do očí a nič som nevidela. Pre mňa osobne ale bolo najťažšie uvoľniť sa, naučiť sa splývať a práve to som sa naučila najskôr s tou nafukovacou vecou. A inak X krát som sa to učila v bazéne a pomáhal mi pri tom aj manžel a nakoniec som sa to naučila v mori bez neho ale muselo byť pokojne.
A ta moja nafukovacia vec bola fakt iba tyčka, ktorá mi hlavne dávala psychickú istotu, že keby niečo môžem sa jej chytiť a ostať hore a mohla som skúsiť začať splývať, udržala ma aj v hlbokej vode ale zasa nespoliehala som sa na to nikdy, vždy som šla len po pás a vždy bol poblíž manžel, ktorý dával pozor. Ale čo pomohlo mne nemusí tebe, každému pomôže niečo iné. Ja som žiaľ nemala možnosť chodiť na kurz, inak by som to možno skúsila, hlavne kvôli tomu môjmu bloku.
Je mi ľúto, ale nateraz na “pocit nechať sa unášať vodou” zabudni. More je zradné a ak vôbec nevieš plávať, radšej nič neriskuj v tomto smere.
Ale skúšať určite môžeš, aj s deťmi. V plytkej vode, resp. v takej, kde sa vieš plnohodnotne postaviť. Neplávaj ďalej od brehu a späť, ale pekne popri brehu… More vám môže pomôcť, nadnáša. Ja som sa síce naučila plávať ako dieťa, ale pomohla mi nafukovačka, či koleso. Najskôr som sa naučila, čo robiť s nohami, kým prednú časť tela som držala nad hladinou pomocou nafukovačky. Potom som skúšala použiť aj ruky - nafukovačku som tlačila pred sebou. Vzdialenosť toho, koľko som ju odtlačila pred seba, som prispôsobovala tomu, aby som zvládla k nej doplávať. Pri deťoch som nafukovačku nahradila sebou. Držala som ich, neskôr som ich nechala plávať za mnou, kým ja som pred nimi cúvala. Ruky som k ním mala natiahnuté na vzdialenosť, aby som ich okamžite vedela chytiť, keby to potrebovali a oni mali istotu, že sa kedykoľvek vedia chytiť… Dnes už nemá ani jedna problém ísť plávať aj do mora do hlbokej vody bez pomôcok (samozrejme, vzhľadom na vek a skúsenosti nikdy nejdú samé a vždy berieme aspoň koleso, keby im došli sily, aby sa vedeli chytiť).
Zbehni na najblizsiu plavaren, a tam sa spytaj na kurzy placania s trenerom. Pre deti kurz s detmi, pre teba individualne.
Budu to najlrpsie investovane peniaze nielen pre bezpecnoat, ale aj pre zabavu.
Zaklady sa naucite pomerne rychlo, ak nemas nejaky velky strach co budes musiet prekonavat.
Stihnes to aj pred dovolenkou 🙂
Urcite nechod ca po krk alebo po bradu …neviem kam idete a ake tam je More …. Max pod prsia aby si sa vedela otocit (ani detom by som nedovolila viac ako kusok nad pas. Keby neviem plavat) … a hlavne tie nafukovacie veci su zradne. (Koleso, nafukovacka a pod) … ak budete chodit na dovolenky castejsie kurz plavania si sprav
Ja som mala 2 kurzy plavania a ani jeden ma nic nenaucil, plavat som sa naucila sama po cca 4 dovolenkach pri mori. Chcelo to ale odhodlanie, vela casu, nebat sa namocit sa a hlavne dokazat sa uvolnit. Techniky som si pozerala na youtube a cele dovolenky som skusala a skusala... velmi mi pomohla plavacia doska. Potom to uz slo samo az som sa odvazila ist bez dosky a skusala som s rukami.
Teraz plavam, som na seba hrda, aj ked nikdy nejdem do vody hlbsej ako po krk, aby som mohla citit dno pod nohami ked som neista. A omnoho lahsie sa mi plava v mori ako v bazene, aj ked su tam vlny, ta slana voda nadnasa omnoho viac.
Takze nemozne to nie je. Chce to iba vela casu a odhodlanie...
Neviem plávať, deti nevedia plávať ale idem na dovolenku k moru... Rozum. Ale snáď idete apsoň niekde kde je kľudná voda a bude sa dať "čľapkať" lebo pokiaľ idete niekde kde sú skutočne vlny tak tak tej vode moc nedáte. Na niektorých dovolenkách potrápi more aj plavca nie to neplavca.
Kúpte si veľkú nafukovačku a budete plávať len s ňou. Inak to nebude ani bezpečné ani užité.
Hlavne bacha na deti, ono sa to nezdá ale podmorské prúdy na niektorých miestach sú fakt zradné.

Naučit sa lezat na vode je základ. Začat na chrbte. Potom sa naučit ponorit hlavu do vody. Začat len tvarou. Postupne sa osmelovat. Idealne by bolo zaplatit si kurz plavania pre dospelých.
Čo sa týka deti, kolko maju rokov? Nechodíte s nimi nikam plavat? Mojim stačil kurz v školke, škole a časté plavanie. Najprv s kolesom, potom s rukavmi a potom samé. Vo vode, kde dociahli na dno, skusali sami.
Inak ja som sa ako dieta neplavcov naučila plavat sama. Odrazila som sa od steny bazénu v Štúrove.
Úplne najhorsie je podla mna dat si dieta na vystrete ruky a zospodu ho podopierat, aby tak akoze plavalo. To je nanic. Plavat sa ucia deti pod vodou.