icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

dada1617
11. apr 2018

Dnes písali ze znova spadlo lietadlo...letela som dva krat ale tiez mam respekt a strach a ked pocuvam o tych nehodách tiez sa mi veru do lietadla nechce...aj ked ako malicka som snivala byt letuskou asi kvoli adrenalinu...

fokuska
11. apr 2018

@dada1617 Ked sa pozries napriklad na flight radar a uvidis kolko lietadiel je kazdu sekundu vo vzduchu a kolko spadne, tak je to mega bezpecne. Dopravne nehody sa stavaju kazdy den, len v jednom meste sa ich stane za den niekolko desiatok a jazdit sa neboji nikto...

dada1617
11. apr 2018

@fokuska ja mam respekt aj pred autami takže niesom fanusik ani ani 😉

prasiatko30
11. apr 2018

Tiez mam respekt ale nie je ina moznost a je to fakt pohodlnejsie i ked ja mam v poslednej dobe viac strachu v aute a v autobuse ako v lietadle

sissi2183
11. apr 2018

@dada1617 letela som velakrat a viackrat interkontinentalne lety dlhsie ako 10hodin a aj tak mam strach. Vzdy mam prehlad o aktualnom rebricku najlepsich leteckych spolocnosti a radsej si za letenku priplatim a mam aspon lepsi pocit, ze letecka spolocnost viac dba o bezpecnost :D Aj ked samozrejme viem, ze spadnut moze aj take lietadlo.
Pre mna su asi najhorsie turbulencie, ked su silnejsie a nikdy neviem, co bude nasledovat a pocit, ze nemozem zastavit a len tak vystupit. Myslim si, ze ten strach je aj preto, ze clovek aj ked lieta castejsie, vacsinou nie kazdy tyzden. V takom pripade by to bola mozno rutina ako pri jazdeni autom.

adzka
11. sep 2018

@jenny318 ahoj velmi mi pomohli tvoje rady a skusenosti uz som o nieco kludnejsia 🙂 i ked vela ludi pisalo ze ma strach z vysky, ja mam zas strach ze zomriem 🙈 proste strach ze sa nieco stane a zacneme padat a ja este nechcem zomriet 😀 kebyze mam 100% zaruku ze ano tento let bude v pohode nespadnes tak si to maximalne uzivam lebo ma lietadla a ten vyhlad a prelet cez oblaky strasne fascinuje 😍 ale ked uz sme hore tak uz je dobre uz casom na to prestanem mysliet a uz taka panika nie je iba jemna 😄 ale este vacsi strach mam z pristavania 🙈 teraz sme pristavalu v bulharsku a prislo mi ze strasne velky rychlost ma na drahe a akoby brzdil na maximum a to lietadlo slo stale rychlo vtedy mi aj slzy vysli musim priznat aj deti kricali v lietadle no panika 🙈😄 a to som zazila este horsie pristatie do Atlanty tam sme zacali skakat zo strany na stranu este sa nam aj pilot ospravedlnoval po tom ako mu letuska povedala ze Mike to bolo dost tvrde pristatie 😀 ale teraz mam este vacsi strach z pristatia ze proste zle pristane zacne skackat zo strany na stranu a chyti kridlo a dostaneme smyk alebo neviem nieco ze v tej rychlosti sa stane 🙈🙈

221girl
11. sep 2018

@adzka presne to mám ako ty 😂 ... Ja pri vzlete revem 😂😂 (nepamaha ani lexaurin) pri pristani som strasne nervozna, klepu sa mi ruky..ale zaroven sa tesim ze uz to vsetko konci, tak tie slzy potlacim. Ja som taka na hlavu padnuta ze neviem citat knihu, pocuvat hudbu ani pozerat film. Jedine cim sa dokazem zabavat je antistresova omalovanka, a to teda dlho nedávam 🤣 letela som dokopy 4krat (vzdy tam a spät) a pri poslednom som prisla nato, co odburalo moj stres a vzlet bol bez slz. Mali sme meskanie, cakali sme na letisku, v autobuse bez kysliku vyse pol hodinu aj v lietadle. bola som strasne, strasne ale ze strasne hladna. Az sa mi vracat chcelo 🙄 Pri cene 8€ trojuholnik pizze na letisku som ostala radsej hladna nadalej. V lietadle nam mali podavat teple jedlo, tak strasne som ho uz chcela a potrebovala, ze som sa uz nevedela dockat kedy odletime. Takze mozno recept pre mna do buducna 😂😂 nechat prejavit naplno zakladne instinkty. Je to vtipne, ale zabralo 😂

221girl
11. sep 2018

Neviem vykonavat ziadnu cinnost pretoze pocuvam, ci nahodou lietadlo nevydava trochu iny zvuk a podobne psychaciny 🙈

adzka
11. sep 2018

@221girl haha ja som dva roky dozadu prvy krat letela do Chicaga a za to leto som nalietala 11x takze bala som sa ale bolo to v pohode ako som to uz vyskusala a hlavne ked sme z Helsiniek leteli do Chicaga tak to som prespala a zatial som nemala ani nejake turbulencie 🙂 potom ked som sa vratila tak som zobrala muza do egypta a bola som prvy clovek co ho nahovoril na lietadlo lebo on sa strasne bal ale dal to 🙂 ale vies si predstavit ako sa musel bat ked ho chytil faraon v egypte a cele 4 hodiny v lietadle ani len na wc nesiel ani sa len nepohol 😂 za to dom to dobehol 🙈😂😂😂 odvtedy povedal ze uz nikdy nepojde ze sa bal a cely rok ma strasil a len same katastrofy spominal az som dostala aj ja z toho strach a teraz to tak dopadlo a co som ostala prekvapena on sa teraz prestal bat a on ukludnoval mna 🙈😂 a tiez sa nam stalo ze akosi stichlo lietadlo a on uz sa mi zacal smiat lebo videl ako som sa prebrala a spozornela a hovorim si ze to asi vyplo motor tak som pocuvala a cakala kedy vypne aj druhy ale dlho sa uz nic nezmenilo tak si hovorim ze sak aj keby odisiel motor viem ze s jednym vie lietadlo pristat tak som sa znova usadila do polohy “idem zdriemnut” a na to sa ma muz opytal “aj ty si pocula akoby vyplo motor??” A ja na neho ze nehovor mi o toooom presne som na to myslela dve minuty dozadu tak sa o tom nebavme a nerob mi zle !! 🙈😂😂 sranda ako som aj tu citala ze ludia vela lietali a nebali sa a az casom to na nich prislo 🙂

adzka
11. sep 2018

@221girl my teraz chceme ist aj na vianoce do egypta lebo v tom bulharsku sa spalil muz takze celu dovolenku bol na hotely 🙈😏tak si to chceme vynahradit ze si nekupime nic na vianoce iba tu dovolenku 🙂 preto som teraz tu a snazim sa ten stres odburat lebo ja sa aj strasne bojim v zime letiet 🤷‍♀️ Som uz viac krat odmietla vylet v zime ze to ked bude snezit to budu strasne turbulencie a dostaneme sa do burky to bude hadzat ale teraz som sa vdaka @jenny318 ukludnila ze aj ked budu turbulencie viem ze sa nemam coho bat ale dost ma znepokojilo ako pisali o tom ze v zime a ked su aj zle pdomienky tak niekedy musi to lietadlo proste prudko pristat vdaka bezpecnosti tak teraz mam znova obavy ci ma nevystre ak budeme v decembri takto pristavat na letisku ked sa toho pristavania bojim 🙈😂 ale za to zvlietnutie si uzivam to je pecka ako nabere rychlost to mam ako taky kolotoc 😂

jenny318
11. sep 2018

@adzka Ahoj adzka, veľmi ma teší, že som Ti aspoň trochu takto "virtuálne" pomohla. Úplne najlepšie by ale bolo, keby si strach vypustila úplne a každý let si užívala. 😉 No áno..., strach zo smrti má asi každý človek s normálne fungujúcim pudom sebazáchovy, avšak naozaj ho nemusíš mať v lietadle. Ver mi, že zomrieť nechce nikto - ani piloti nie! 😅 Ja osobne mám určite oveľa väčšie obavy v aute, než v lietadle - najmä keď si porovnám, koľko rizík číha na cestách a aká chaotická a nedisciplinovaná je cestná doprava, akí arogantní dokážu byť niektorí šoféri, aký krátky reakčný čas vyžaduje správne zvládnutie kolíznej situácie, a ako málo stačí k tragédii na ceste. Práve tieto faktory, ktoré som tu teraz vymenovala, sú v leteckej doprave úplne opačné - disciplína na čele s dispečerom letovej prevádzky, žiadne arogantné predbiehania či prejazdy na červenú! Vzhľadom na usporiadanie letových koridorov a protizrážkový systém povinne nainštalovaný vo všetkých dopravných lietadlách (tzv. TCAS alebo ACAS) je - na rozdiel od áut - taká čelovka na oblohe takmer úplne vylúčená. A v prípade, ak sa aj vyskytnú nejaké neočakávané technické poruchy vo vzduchu, spravidla sú bez väčších problémov riešiteľné. Inak.., len pre info - ak to mám objektívne odhadnúť, zhruba 70% - 80% núdzových pristátí zapríčiňujú cestujúci, nie technický stav strojov (najčastejšie žiaľ tí, ktorí sa pod vplyvom alkoholu nevedia vpratať do kože)!
Čo sa pristátia týka - povedzme si úprimne - niektoré sú hladké, niektoré zas až tak nie. 😝 Najmarkantnejšie ovplyvňuje "kvalitu" pristátia stav dráhy a poveternostné podmienky (najmä vietor). Bočný vietor alebo strihy vetra dokážu s lietadlom slušne zamávať - vtedy platia isté špecifiká, ako s lietadlom pristáť bezpečne, i keď nekonfortne. Spomínané "tackanie" zo strany na stranu bolo s najväčšou pravdepodobnosťou dôsledkom práve takéhoto strihu vetra, a pilotom neostávalo iné, než sa s ním takpovediac "pobiť", keď chceli ostať vo svojej trajektórii na dráhe. Taktiež je na prvom mieste bezpečnosť v prípade kontaminantu na dráhe (vrstva vody, snehu, a pod.) - lietadlo je v takýchto situáciách nevyhnutné posadiť dosť tvrdo, aby hlavný podvozok (ktorý sa dotýka zeme ako prvý) kontaminant prerazil a lietadlo sa nedostalo do šmyku.
Veľa faktov z oblasti letectva som už v tejto diskusii vysvetlila, nechcem sa preto opakovať, no ak Ťa ešte niečo konkrétne zaujíma, pokojne sa pýtaj.
A ak nepomáhajú strach prekonať fakty, je tu ešte jedna úsmevná štatistika, ktorú som kedysi niekde zachytila - nejaký iniciatívny štatistik (nepamätám si meno) si dal tú námahu a vypočítal, že človek by musel denno-denne po dobu 10.000 rokov cestovať lietadlom, aby sa mu podarilo vychytiť ten okamih byť účastníkom leteckého nešťastia so smrteľnými následkami. 😅 Tak dlho by som ale vážne žiť nechcela! 😂😝

jenny318
11. sep 2018

@adzka Jaaaj..! Ale som sa pobavila! 😅😅😅 Tak nabudúce, keď prestanete počuť motor, zamachruj a povedz mužovi: "Čo sa bojíš?! Klesanie v nečinnom lete - to je úplne normálne!" 😁 Teraz vážne... Nie je ničím nezvyčajným, aby lietadlá sklesávali do nižšej letovej hladiny spôsobom, ktorý piloti nazývajú "nečinný let" - motor, resp. motory, sa hodia akoby do neutrálu - čiže stále fungujú, napájajú všetky dôležité systémy, akurát netlakujú turbínu. Čiže idú, ale s nulovou silou. Je to niečo veľmi podobné, ako keď v aute pred križovatkou vyhodíš rýchlosť a ideš na voľnobeh. 🙂😉 Takže kľud... pohoda. Je to naozaj normálne a lieta sa tak často. 🙂

jenny318
11. sep 2018

@adzka Nemusíš sa báť, v zime sú práveže turbulencie menšie a slabšie, ako v lete. V lete sú najčastejšie a najsilnejšie - spôsobuje ich stret horúceho a studeného vzduchu v atmosfére. V zime ten horúci vzduch nehrozí, takže ani taký častý výskyt turbulencií. 😉 Ak sa v zime rušia lety a zatvárajú letiská, je to buď z dôvodu veľmi nízkej viditeľnosti (kvôli nízkej alebo prízemnej oblačnosti, alebo hustého sneženia), alebo potom že letiská nestíhajú odhrabávať runway a odmrazovať lietadlá. 🐧🛩❄⛄
Z pristávania tiež nemusíš mať obavy. Ak to bude "positive landing" (už som ho tu párkrát spomenula) - to máš skoro ako horskú dráhu na slovenských kolotočoch. 😜 No a ak by stav dráhy nedovoľoval lietadlám pristáť, vystúpite si na inom letisku, než ste pôvodne predpokladali. 🙃

jenny318
11. sep 2018

Baby..., keď tu tak na to pozerám, ešte pol roka podebatíme, a tuším môžte ísť rovno na štátnice do Žiliny..! 😅😅😅 Teda... ak by ste mali pocit, že to technicky preháňam, kľudne ma zbrzdite! Podstatné je, aby ste všetkému rozumeli a pochopili, čo píšem - totiž podľa mňa je to najjednoduchší a najzaručenejší spôsob, ako sa zbaviť strachu z lietania. 🙂

mery34
12. sep 2018

Ohľadom porovnania s autom. Ja som zistila, že môj stres čiastočne spôsobuje fakt, že to nemám pod kontrolou. Išla som v autobuse cez horské serpentíny a tiež podobný stres ako v lietadle pri divnej situácii. To isté aj šofér v aute, ktorý jazdí prirýchlo na diaľnici. Môj strach spôsobuje aj fakt, že nemôžem tú situáciu ovplyvniť, len veriť pilotovi / šoférovi.

moonlight1210
12. sep 2018

@jenny318 super, teraz som pochopila, preco niekedy je pristatie jemne a hladke a inokedy nami tvrdo “práskne” o drahu. Vacsinou je to za zleho pocasia. Najhorsie to bolo raz v taliansku, kde som si myslela, ze sa mu utrhol ten hlavny podvozok a dalej nas bude tahat za sebou po bruchu. Ocividne je to vsak dimenzovane zniest riadne tvrde dosadnutia.

fokuska
12. sep 2018

@jenny318 Ja sa viac obavam samotneho startu a letu, pristatie si uzivam, lebo to uz sa blizime k zemi, uz viem, ze "bude dobre" :D
Niekde som citala, ze najviac nehod sa stane prave pri starte, ze je to najviac rizikove :D a vraj preto vypinaju svetla pri starte aby si oci zvykli na tmu von a v pripade evakuacie bol mensi chaos :D neviem co je na tom pravda.

Naposledy v lete zo Sardinie sme este len pri rozbehu na drahe citili, ze nsme akoby kluckovali zo strany na stranu - este som to nezazila a bol to dost divny pocit. Neviem ci bol vtedy nejaky bocny vietor, von na runwayi sa mi nezdalo, ale ktovie. Ked sme potom stupali,t ak nas zrazu tak triaslo, hore-dole, zboku na bok, ja som sa vtedy tak zlakla (nebojim sa, ze padame, len je to neprijemne, necitit nic pevne pod nohami, nemoct sa chytit, lebo trasie sa spolu vsetko :D ) - bal sa aj manzel, ale otocila som sa na letusky (este stale boli priputane) a tie sa rehotali :D Cely zvysok letu som sa bala, ze sa to zopakuje, nevedela som spat, citat, nic :-/

baaambulkaa
12. sep 2018

@fokuska toto presne mam aj ja, pri vzlietavani a pocas letu som taka nervozna, nesvoja, ked uz je cca 20 minut pred pristanim az potom si začnem let uzivat lebo viem ze ideme k zemi :D a pristavanie mam najradšej hoci je rizikove :D

221girl
12. sep 2018

@jenny318 fuu tak ten volnobeh tak to velmi pekne dakujem ze si nam to vysvetlila lebo ja keby pocujem "vypnutie motorov" tak by som odpafla podla mna zo stresu 😂 teraz si vzdy pomyslim na teba

lenqua_12325
12. sep 2018

No, môj prvý let bol si Turecka s 2,5 rovnou dcérkou a mužom.. ona kykala z okna a tešila sa,,ja som kričala a plakala akoby ma išli zabiť. Vzlet a pristátie skrátka neznesiem, telo nejde ovládať a robí si čo chce, ale už sa s tým zmierujem,lebo na čaká veľa letov... či zomriem pri autonehode alebo v autobuse, vlaku. Pri lietadle tivyo už môže byť jedno, keď začne padať, nespravis nic. Rozlúčka sa mužom, deťmi a si "tam" ...aká je pravdepodobnost, že práve s Tebou to lietadlo padne? 🙂 Začínam sa na nasledujúci let tešiť.

221girl
12. sep 2018

Mna ešte na lietadle desí fakt, že keď napr. havaruje auto je to nečakaná sekunda, pričom problém v lietadle človek bude vnímať dlhšie, nech to už skončí akokoľvek

jenny318
12. sep 2018

@baaambulkaa
@fokuska Vzlet a pristátie sa považujú za zajrizikovejšie etapy letu, kvôli časovo, priestorovo a rýchlostne obmedzeným možnostiam riešenia prípadného problému - jednoducho lietadlo je príliš nízko na to, aby sa v jeho vzletovej alebo pristávacej rýchlosti dali robiť nejaké extra manévre. Pri vzlete sa vždy dôsledne sleduje momentálna rýchlosť lietadla v etapách označovaných ako V1, Vr a V2 (tieto momenty hlási pilotom i palubný počítač). Do dosiahnutia rýchlosti V1 je možné štart kedykoľvek prerušiť a lietadlo zastaviť. Po dosiahnutí V1 už nie je možné štart prerušiť a lietadlo musí pokračovať vo vzlete bez ohľadu na problém (neubrzdilo by totiž do konca dráhy) - čiže po dosiahnutí V1 lietadlo pokračuje vo vzlete, aj keby napríklad motor horel, pretože v tej rýchlosti nie je možné bezpečne zastaviť - takže ide hore, spraví okruh a vráti sa na zem. Rýchlosť Vr je rýchlosť, pri ktorej dvíhame čumák lietadla, a rýchlosť V2 je rýchlosť, pri ktorej sa odlepuje od zeme aj hlavný podvozok a lietalo vzlieta. Konfigurácia spomínaných rýchlostí sa počíta ešte pred vzletom v rámci predletovej prípravy (v čase, keď Vy popíjate kávičku vo free zóne 😜) a závisí od hmotnosti lietadla, počasia, atmosférického tlaku vzduchu, teploty vzduchu, stavu a gradientu dráhy, atď. Takto vypočítanými údajmi vzletovej konfigurácie (okrem iných samozrejme) sa potom naplní palubný počítač, ktorý, ako som už spomínala, hlási pilotom rýchlosti v danom okamihu. Každopádne - fázy letu akými sú vzlet a pristátie nedávajú pilotom priestor na chyby, preto sa považujú za akože najkritickejšie. Neznamená to teda, že by pri vzlete alebo pristátí existovali nejaké riziká naviac alebo že by tieto fázy boli pre lietadlo technicky náročnejšie, to nie... Sú náročnejšie akurát pre pilotov - z už spomínaných dôvodov.

fokuska
12. sep 2018

@jenny318 Ty si skvela 🙂 paci sa mi ako logicky, z hladiska fyziky a podobne vsetko vysvetlujes.
Este otazka: V aute mi na niektorych cestach (prudke zakruty) byva zle ak som spolujazdec. Ak soferujem, tak to vnimam uplne inak a zle mi nie je. Ako je to pre pilotov? Aksu tubulencie, tak je to pre pilota rovnako "neprijemne" alebo to vnima inak ako cestujuci? Mozno aj tym, ze je uz zvyknuty - ako je to u teba?

jenny318
12. sep 2018

@fokuska Ďakujeeem veeeľmi pekne! 😊😘 A ďakujem aj, že ma takto milo podporuješ (všimla som si aj v iných diskusiách 🙂), si zlatá! No čo sa turbulencií týka, jasné, že sme zvyknutí a navyše keďže vieme, že sa tým vlastne nič nedeje, pravdupovediac to ani veľmi neriešime (pokiaľ ide o bežné turbulencie samozrejme). Vlastne - až keď som tu začala čítať tieto Vaše príspevky, docvaklo mi, že pre pasažierov môže byť akýkoľvek iný než bežný pohyb lietadla stresujúci, a že aj kvôli o niečo silnejšiemu prúdeniu vzduchu môžu byť hneď v strehu. Vzduch nikdy nie je nečinný, neustále prúdi - raz slabšie, inokedy silnejšie, stúpa, klesá, víri sa,... proste neustále "žije". Všetky dopravné lietadlá sú vybavené stabilizačnými systémami, ktoré ho udržujú v pozdĺžnej i bočnej stabilite. Preto pri dobrých poveternostných podmienkach cestujúci vplyvy prúdenia vzduchu vôbec necítia a nevnímajú. Pokiaľ by lietadlá tieto systémy nemali, citeľný by bol každý, i minimálny poryv vetra (malé športové lietadlá tieto systémy nemajú, preto sa zdá, že sú vratké). Stabilizačné systémy v podstate fungujú tak, že v momente, ako prúd vzduchu vychýli lietadlo z niektorej z osí, automaticky ho vytrimujú späť do roviny - no a keďže tieto systémy reagujú okamžite, zdá sa, že lietadlo letí úplne rovno a hladko. Samozrejme stabilizačné systémy reagujú aj pri silnejšom prúdení vzduchu, aj pri turbulenciách, akurát že keď sú už silnejšie, pochopiteľne dochádza aj k prudším výkyvom z osí. V praxi sa to rieši dvoma spôsobmi - tým častejším a pre pilotov pohodlnejším je nechať to na autopilota. Faktom však je, že v tomto prípade sú pre cestujúcich turbulencie citeľnejšie, pretože - ako som uviedla - stabilizačné systémy riešia už vzniknutú situáciu, nedokážu ju predvídať a vyhnúť sa jej. Druhým spôsobom je vypnúť autopilot a "vziať to do rúk" - čiže keď vidím, že mám napríklad dostredivý prúd vzduchu na 070° SV o rýchlosti 55 uzlov, viem, že o chvíľu ho budem mať na pravom krídle zdola a následne nad pravou výškovkou, odkiaľ sa odrazí a názorom do smerovky mi vychýli chvost vľavo. Viem to predvídať, a teda manuálnym riadením eliminovať vplyv turbulencií na minimum. Povedzme si ale úprimne... pokiaľ to nie je nevyhnutné, málokedy prejdú piloti "ostrieľaní turbuleciami" na manuál len preto, aby sa pasažieri cítili pohodlnejšie. Za čo sa teda týmto zároveň všetkým aj ospravedlňujem, no zároveň Vás môžem naozaj ubezpečiť, že stále je to pod kontrolou a samozrejme v rovine absolútnej bezpečnosti. 😉🙂

fokuska
12. sep 2018

@jenny318 Ja aby som si veci zapamatala, naucila sa, alebo pochopila, vnimala ich ako normalne a normalne reagovala, tak potrebujem vediet ako funguju. Potrebujem chapat ten princip, co je za tym.
To sa tyka napr. aj vysetreni u lekara a pod. - ak viem, co sa bude diat a preco, tak som pokojnejsia a spolupracujem 😃 Cize aj v lietadle - ked chapem o sa deje a preco sa to deje, co su bezne veci, ktore nic neznamenaju a pod., tak som pokojna a nestresujem.
A ty to prave tak krasne vysvetlujes 🙂 Mna lietadla a celkovo letiska fascinuju - ako uzasne vsetko funguje, ako je vsetko zladene a spravne nacasovane a to ako sa niekolko ton vznesie do vzduchu a len cisto na zaklade prirody a fyzikalnych zakonov 🙂

Aj tie turbulencie si stale predstavujem ako ked ides v aute a zrazu vymol, diera, auto nadskoci. Len rozdiel je v tom pocite, ze auto sedi pevne na zemi a ten skok je par sekund a lietadlo sa trasie niekedy aj niekolko minut.

Cize uz si len nastavit mysle na to, ze su uplne neskodne, nic sa nedeje, iba je to neprijemne 😃

mery34
12. sep 2018

@jenny318 Veľmi pekne píšeš. Radosť čítať a dúfam, že aj letieť pre nás vystresovaných. 😉

jenny318
12. sep 2018

@mery34 jeeej! Ďakujeeem! 😃😘😘😘 Snažím sa hlavne zrozumiteľne - len neviem, či mi to aj vždy výjde.

adzka
12. sep 2018

@mery34 presne tieto pocity mam aj ja 🙂 ked sme sli aj busom na dovolenku tak som mala v podstate cely nic strach lebo som sa bala ci vodic nezaspal ked to tak nami hadzalo po tych kvalitnych cestach 😂 uplne si to vystihla 👌 a tak isto aj nadavam ked niekto ide v aute rychlo do zatacky lebo od kedy ma smyklo tak neverim ziadnemu auto v zakrute hlavne ked je prudka a je mokro 😃 ale potom tí machri ked sedeli vedla sofera tak uznali ze je ine ked sa clovek drzi o volant ako ked to tebou vedla sofera hadze 🤷🏼‍♀️😀

adzka
12. sep 2018

@fokuska teraz si presne citovala mojho muza 😂 “ja sa pristavania nebojim lebo to uz sa blizime k zemi, uz viem, ze "bude dobre" 😄😄 a ja mu vzdy poviem na to ze hej ale vies ake to ma nasledky ked ta smykne v aute v 90ke a ake by to malo ked ta smykne (alebo nieco ine) pri 200 km/h 😂 (teraz dufam ze ma nevysmeju neviem aka je rychlost na drahe ale podla citenia isto velka 😂) ale po tych spravach vyssie uz viem ze nejaka nehoda je fakt minimalna resp ziadna 🙂

adzka
12. sep 2018

Inak mne ked som mala par dni pred letom stres ze co al sa nieco stane a tak, tak som si povedala ze nejdem sa stresovat idem si uzit dovolenku a ak sa mi ma nieco stat tak sa mi to proste stane aj nech budem bars kde 🤷🏼‍♀️🙂 a hned ma stres presiel a prestala som mysliet na blbosti 🙂

Inak @jenny318 celkom sa teraz zamyslam nad tym ze kym som pisala diplomovu a bakalarsku pracu za pomoci jedneho fajn cloveka z leteckej katedry (mozno aj poznas Karol Götz 🙂) tak ma nikdy nenapadlo sa ho na taketo veci popytat a pritom som mala taku moznost ked si to teraz predstavim 🙈 ale na druhej strane neviem ci by ma tie jeho vyklady tak upokojili ako to tu vykladas ty lebo aj ked sa niekedy stracam v tych odbornych veciach tak nakoniec to tak ukoncis ze to posobi na moju dusu tak upokojujuco 😂😂 a mozno je to aj tym ze si zena a asi mam v teba vacsiu doveru (prepac Karol🙄😂) ale len tak dalej 🙂👌 mas moj obdiv ze ta to tu s nami este stale bavi dookola nas upokojovat a vysvetlovat 😄🙏 ale naozaj sa uz nebojim a zacinam sa na zimu velmi tesit ☺️ a pisem si aj to co mam povedat muzovi ked stichne motor ☝️😂