Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
@adzka jeee! Ono je to také milé! 😁😊 Teraz ma napadla jedna úsmevná príhoda, keď som jednému chalanovi - študentovi sľúbila doučovanie - teóriu z techniky lietania. Tak sme si dali stretko v podniku, vonku na terase. Dokvitli sme obaja s knihami pod pazuchami, on ešte aj s laptopom. Vedľa pri stole sediaca partia chalanov si nás tak jedným okom premerala, a každý si kecal o svojom (my na úvod samozrejme formality typu "ako sa máš? ako sa ti darí?"). A keď sme začali s tým doučkom, pri vedľajšom stole zrazu ticho, a všetci tí mladíci kukali na mňa jak vyoraní! 😅😅😅 No a keďže to nejakú tú minútu trvalo, tak som sa ich spýtala, či sa chcú pridať? A jeden že "Nie, len som ešte nevidel ženu, ktorá by chlapa učila technickým veciam! A ešte k tomu o lietadlách! Tak to už vooobec!" 😅😅😅 Som sa pobavila vtedy... 😂😝
@jenny318 Ked este mozes povedat - aky je zivot pilotky? Si Slovenka ale spominala si tusim ze lietas pre belgicke earolinky. Zijete s rodinou v Belgicku? Aky mas pracovny "rozvrh" - mas nejake stale pravidelne linky, alebo je to rozne? A lieta sa na otocku, alebo niekde prespavas a potom letis uplne inu linku? Robis kazdy den, alebo su nejake "povinne" pauzy?
Citala som vselijake pribehy o letuskach, ktore letia z Frankfurtu do Dubaja, prespia, z Dubaja do Londyna hore dole, nikdy nevedia kedy ich zavolaju a v ktoro meste sa vlastne rano zobudia 😃 To takto funguje naozaj? A aj u pilotov? 😃
@fokuska Život pilota je určite časovo náročný. Určite to majú jednoduchšie tí slobodní, bez záväzkov a bez detí. Cez letnú sezónu rodinu takmer nevidím. 😔 Tento rok som sa za celé leto, t.j. od polovice júna doteraz, dostala domov na Slovensko dvakrát - raz na 4 dni, a raz na týždeň. Rozpis letov máme síce plánovaný na týždeň vopred, ale zvykne sa to dosť často meniť, najmä podľa aktuálneho stavu a situácie. Spravidla máme aj pravidelné, stabilné tripy (konkrétne naša posádka Brusel - Nice a späť, a Brusel - Londýn Heathrow a späť). Pracovná doba pilotov je nepravidelná, podľa predpisov platí, že môžeme robiť maximálne 16 hodín vkuse, z toho max. 13 hodín letu (preto na dlhšie transatlantické lety chodia vždy dve posádky, ktoré sa počas letu vystriedajú). Okrem toho máme 2000 hodín ročne pohotovosť na telefóne (čiže keď mi zavolajú, do hodiny musím byť na letisku) a 900 hodín ročne pohotovosť priamo na letisku - riešia sa tak prípady, keď niektorý z pilotov náhle vypadne a treba ho zastúpiť. Takže keď napríklad v rámci pohotovosti vychytám Moskvu alebo Tel Aviv, nestihnem sa už vrátiť na moju pravidelnú linku a celý rozpis sa mi zmení. Mimo sezóny sa dostanem domov častejšie - niekedy raz za týždeň, niekedy raz za dva týždne, aspoň na pár dní. Tým som myslím zodpovedala aj Tvoju otázku, či žijem s rodinou v Belgicku - žiaľ, nie. 😥 Rodinu mám na Slovensku. V Bruseli mám akurát prenajatý jednoizbák, odkiaľ to mám sedem minút pešo na letisko. No aj tak sa často stáva, že ostanem niekde inde na hoteli. A áno, mávam aj také stavy, že sa zobudím a v prvom momente neviem kde som, ani koľko je hodín, resp. ani to, aká je časť dňa práve. Žiaľ nemám veľa možností to zmeniť. Na Slovensku nemám šancu na uplatnenie - normálnych leteckých spoločností je tam len veľmi málo, navyše väčšina z nich má vo flotile lietadlá typu Boeing B-737, pričom ja mám typovú kvalifikáciu na Airbus A320.
@221girl 14 rokov... Rodinu, hlavne dcérku, milujem samozrejme viac! No osud je už raz taký... Keď som skončila školu, zamestnala som sa v Sky Europe - to som bola každý večer normálne doma, chodila som do roboty a z roboty ako každý bežný človek. Lenže Sky Europe zakrátko skrachoval, a mne sa naskytla možnosť lietať pre Brussels. To mala dcérka v tom čase necelé 2 roky. 😔 V podstate odvtedy som "vonku". Nuž rodinu treba aj živiť, nielen ľúbiť. Nesmierne mi chýbajú... 😥
@jenny318 moj prvý ex je pilot a môj najstarší syn /bohužiaľ/ pokračuje v jeho šľapajach. Neviem či to majú v génoch, alebo je to náhoda. Snažila som sa mu to vyhovoriť, ale je dospelý, tak má právo rozhodovať o svojom živote sám. Neviem, možno si namňa pamätáš, keď sa synátor hlásil na školu, písala som ti IP. Bohužiaľ hovorím preto, lebo bývalého povolanie spôsobilo rozpad nášho manželstva. Prosila som preto o rady teba, lebo s ním sa vôbec nebavím a nestretávam. Poznám aký je životný štýl pilotov. Stačí si pozrieť film Let s Denzelom Washingtonom a viac to ani nepotrebuje komentár.
@majkasvarova Ahoj Majka. Áno, pamätám si našu korešpondenciu a som rada, že to Tvojmu synovi napokon vyšlo a že ho na školu prijali. Chápem Tvoje negatívne pocity, no ak môžem vysloviť svoj názor na "životný štýl pilotov" - ako to nazývaš - povedala by som, že je rovnako rôzny a rôznorodý, ako je to aj u akýchkoľvek iných ľudí. Nehnevaj sa, ale bližšie sa k tomu vyjadrovať nebudem. Koniec-koncov, debata o životnom štýle nie je ani predmetom tejto diskusie - tá je v prvom rade venovaná problematike strachu z lietania, a ja rada a ochotne pomôžem ľuďom tento strach aspoň trochu prekonať.
Ak môžem otázočku, ja mam sama problém so sebou ale budeme letieť ja s mužom, 3 a pol ročná a 4 mesačne miminko. Dá sa to zvládnuť? Leteli ste tak niektorá? Ja stále počúvam aká som hrozna a nezodpovedna matka ale však lietajú ak novorodenci a nejako to zvládajú. Dcérku staršie v 2 a pol vôbec neboleli uši, smiala sa a tešila, Kukala z okna, ja slzy ako krokodíl, uši mi išlo roztrhať. Nejaká rada? Letíme október alebo november Viedeň-Antalya.. SunExpressom...tie co lietate s deťmi, je lepšie priplatiť si tie prvé sedačky kde je viac miesta a až sme všetci spolu? Ja keby som mala sedieť sama tak asi stiahnem letisku k sebe 😀
@majkasvarova Prepáč Majka, ale Tvoju odpoveď som nahlásila ako nevhodnú. Jednak sem nepatrí, a jednak sú to len Tvoje subjektívne tvrdenia, ktorými nemôžeš an bloc obviňovať a očierňovať všetkých pilotov. Iste všetci (vrátane mňa) radi uvítajú Tvoje príspevky, pokiaľ budú súvisieť s témou a pokiaľ sa zdržíš urážlivých komentárov. Ďakujem za porozumenie.
@lenqua_12325 Určite sa to zvládnuť dá! Deti všeobecne znášajú let lepšie, ako dospelí. Miminká väčšinou celý let prespia, väčšie sa dajú zabaviť napr. tabletom, knižkami alebo detskými časopismi, kreslenim, obľúbenou hračkou (len tá hračka nesmie byť atrapa zbrane samozrejme). Pri vzlete a pristátí je kvôli zaľahnutiu v uškách vhodné dať bábätku fľašku s vodou alebo aspoň cumlík, aby prehĺtalo, staršiemu taktiež žuvací cukrík alebo niečo podobné. Problém môže nastať pri nádche či alergii - zahlienenie zvykne spôsobiť bolesti uší a hlavičky. Vtedy je lepšie neletieť, no ak iná možnosť nie je, podať deťom pred vzletom a pristátím aspoň nosové kvapky (môžeš ich mať v príručnej batožine, akurát v závislosti od letiska niektoré akceptujú len originál zavreté balenie). A vôbec nie si nezodpovedná mamina! Bežne mávame na palube týždňové novorodeniatka a zvládajú to v pohode! 😊
@jenny318 oh, veľká vďaka 🙂 hneď sa cítim lepšie, že deti nebudem tyrat letom hhh. .
Synček je silný alergik ak dcérka a tá má ešte aj astmu, takže liekov budeme brať viac. No ked bude papier od lekára, verím že nebude problém 🙂
@majkasvarova ano ano to bol slovak u nas v toronte HAMBA jak pes heheheheheheheh dilinko opity bol ziadne drogy ;)
@lenqua_12325 my sme leteli s nasim trojmesacnym na mauricius, s prestupom v saudskej arabii, uplna pohoda, cele to prespal. Toto bol nas prvy let, odvtedy lietame pravidelne, a cim je starsi tym je to narocnejsie - z hladiska toho ze ho treba viac zabavat, ale v zasade stale tu cestu prespi. Takze za mna urcite nic strasne, ale tiez som z kazdej strany pocuvala, co za katastrofu idem spravit, kiezby sa tak kazdy staral radsej sam o seba 🙂
@ngl1988 ani nevies ako mi odľahlo, však klíma je aj v OC a bacile su všade 😀 to by sme museli žiť v bubline aby som ich ochránila. Horšie to zvláda moje telo. No pýtam sa preto lebo mám 2 možnosti, ísť do Turecka SunExpressom alebo so Amnanu to je +1h ( to sa mi zdal problém) Ryanair...obe su nízkonákladové, preto som sa bála s bábätkom a aby nás netozhadzali, lebo kvôli môjmu strach by muselo núdzovo pristáť 😀 😀 😀 si asi radšej doplatíme za každé sedadlo až si môžeme vybrať kde chcem sedieť. Až sme všetci 3 spolu.
@monika15 Prečo by si mala chcieť dobrovoľne zomrieť?! Je to samozrejme nezmysel! Denne sa letecky prepravia milióny ľudí, letecká doprava je skutočne tou najbezpečnejšou. 🙂 Čo sa turbulencií týka, vôbec nie sú pre lietadlo nebezpečné. Zjednodušene povedané - tie vznikajú vtedy, keď sa v atmosfére stretne vzduch s rozličnými vlastnosťami (teda napríklad teplý vzduch so studeným). Lietadlá spravidla zasahujú turbulencie aj vtedy, keď samé o sebe prelietajú rôznymi pásmami, čiže keď z teplého pásma vzduchu vletia do pásma studeného a naopak, prípadne keď vletia do oblaku plného vody, ktorý je oproti okolitému vzduchu chladnejší. Piloti však vidia, do čoho idú, a veľmi silné turbulencie obliekajú aj napriek tomu, že lietadlo by ich zvládlo (nemuseli by to však psychicky zvládnuť pasažieri, takže silné turbulencie sa radšej obletia, nadletia alebo podletia). S čím sa tiež stretávame na oblohe sú tzv. jetstreamy - sú to rýchlo prúdiace pásma vzduchu kolujúce okolo celej zeme a s radosťou ich využíme. V podstate sa na nich akoby "vezieme", podobne ako surfista na vlne. Totiž keď chytíme jetstream v smere letu, pomáha nám ísť rýchlejšie oproti skutočne indikovanej rýchlosti, navyše s nižšou spotrebou paliva. 😊 Turbulencií sa naozaj nemusíš báť. Treba sa akurát pripútať, keď piloti rozsvietia svetelnú signalizáciu bezpečnostných pásov. Totiž ak sa aj z času na čas počas turbulencií nejaký ten úraz na palube stane, je to pre nedisciplinovanosť cestujúcich a preto, že nerešpektujú pokyn na zapnutie pásov.
@jenny318 Aha! Takže tu keď človek povie pravdu tak je odpoveď odstránená!!!!!!! Prečo nepovies vsetkyn že tie vaše 16-tky sú len na papieri a v skutočnosti ťahate sj 36 hodín bez prestávky?!?! To asi s kávou a redbulom?!?! A že lietate s palivom na doraz?!?! To nesúvisí s touto témou?!?!?!?! Zila som s pilotom 16 rokov! Tak viem o čom hovorím! Ale Toto nie je modry koník ale modra maštaľ!!!
@majkasvarova 😥😥😥

@adzka Ďakujem veľmi pekne! 😘 Nuž čím viac pokojných a spokojných pasažierov na palube - tým lepšie pre nás. 🙂 Takže s radosťou Vám povysvetľujem všetko, čo Vás zaujíma, a verím, že mnohým z Vás to naozaj pomôže zbaviť sa strachu a neistoty v lietadle. Je lepšie mať za chrbtom 180 spokojných ľudí, než riešiť problémy s tými, ktorí si "dodávajú guráž" alkoholom a potom robia počas letu cirkus. 😠