icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

dada1617
29. okt 2018

Dnes sa stalo nestastie kde spadlo lietadlo 😔... @jenny318 na akom lietas ty?

minuskad
29. okt 2018

@viki_13 prepac, ale existuje aj Y. Tazko sa po tebe číta

viki_13
30. okt 2018

A čomu si konkretne nie rozumela pišem inim jazikom alobo čo si Tim chcela povedat?

jenny318
30. okt 2018

@dada1617 áno... 😔 Stávajú sa občas žiaľ aj nehody. Našťastie ich je len mizivé percento v porovnaní s tým veľkým množstvom letov, ktoré denne preletí po oblohe. V pondelok sa krátko po vzlete zrútil Boeing 737 MAX - sú to relatívne nové stroje, táto verzia B737 sa začala vyrábať len nedávno (2016-2017). Má ich vo flotile aj český Travel Service / Smartwings. Neprináleží mi hodnotiť ani špekulovať o tom, čo sa mohlo stať. Ja osobne mám typovú kvalifikáciu na Airbus A320. Sú to dobré lietadlá, často preferované aj leteckými spoločnosťami (z tých známejších spoločností ich majú napr. WizzAir, Austrian Airlines, Lufthansa, atď.).

fokuska
30. okt 2018

@viki_13 Vyzera to, akoby si pisala inym jazykom, lebo od slovenskeho pravopisu to ma daleko. Nie len co sa tyka "i" a "y", ale aj inych slov a celkovo viet - ako prud myslienok bez ciarok, bodiek.
Znie to az akoby si bola cudzinka. Ale to nie je podstata tejto temy, len to strasne bije do oci.

jenny318
30. okt 2018

@minuskad
@fokuska
Ak si dobre spomínam, viki_13 sa zapojila do tejto diskusie predtým, ako mala letieť z Anglicka na Slovensko, na dovolenku so svojou tetou. Vychádzajúc z uvedeného to chápem tak, že Viki nežije na Slovensku, čo zrejme vysvetľuje ten pravopis.

fokuska
30. okt 2018

@jenny318 Ano, pisem ze to znie akoby bola cudzinka ;)
Aj ked myslim, ze v profile mala uvedene Kosice, ale ved to je jedno.

viki_13
30. okt 2018

@jenny318 dakujem pekne ano ja nie žijem na Slovensku uz od malička fokuska ale je zvláště ze Ludia má tu rozuměju ale ti nie asi nie aie vždy příjemná no ale no já ties nie som věř my 🤦🏼‍♀️🙅🏼‍♂️👎🏻👎🏻

fokuska
30. okt 2018

@viki_13 Ja som rozumela, biju tie chyby sice do oci, ale myslim, ze kazdy pochopi obsah 🙂

viki_13
Odpoveď bola odstránená
fokuska
30. okt 2018

@viki_13 To komu patrilo?? 😮😮

jenny318
30. okt 2018

@fokuska
@viki_13
Dievčatá nehádajte sa prosím. Naozaj o nič nejde.
@viki_13 je chválihodné, že vieš tak dobre po slovensky, na to, že od detstva žiješ v zahraničí. 👍🙂 A @fokuska to určite nemyslela v zlom. Ja osobne som to pochopila práveže v pozitívnom zmysle slova - skonštatovala, že aj napriek chybám každý predsa pochopí, čo píšeš. 🙂
Každopádne by som ale bola rada, keby sme sa vrátili späť k téme.

fokuska
30. okt 2018

@jenny318 Absolutne nic zle som nenapisala, hadam to kazdy chape tak ako ty 😉

viki_13
30. okt 2018

Jenny318 ano mate pravdu dnes sa vrátila moja kamarádka z Slovenska a lietadlo bolo v ohrožení museli přistát som sa strašně bála ze co to bude ale nakonec bolo to v poriadku ket som sa vracala z Slovenska lietadlo přistávalo hodinu strašně turbulencie bolí srdce my busilo a som sa modlila abi sme v poriadku přistáli možem vdacit jenny318 za to ona mi dodala sílu NATO abi som si sadla do lietadla od 4 rokoch som nie bola na Slovensku a to už mám 20 Řokov dakujem pekne ze ste mi z Tim pomohla velmi si ti vazim ❤️❤️

jenny318
30. okt 2018

@viki_13 Ďakujem veľmi pekne! 🙂😘 Som rada, ak som mohla aspoň trochu pomôcť. 🙂 Áno, turbulencie sú nepríjemné, ale naozaj sa ich nemusíš báť. Keď budeš nabudúce letieť, len si predstav, že lietadlo v turbulencii je len niečo podobné, ako auto na hrboľatej ceste. 😉

jenny318
30. okt 2018

@viki_13 Akým letom letela dnes tvoja kamarátka zo Slovenska? Odkiaľ - kam?

viki_13
30. okt 2018

Z slovenska do anglicka z Wizz air London luton

jenny318
30. okt 2018

@viki_13 Hm... pozrela som si históriu toho letu, a nič nenasvedčuje tomu, že by bol v ohrození. Nevyslali žiaden z núdzových kódov, pristáli načas (dokonca o niečo skôr) na letisku príletu.

viki_13
6. nov 2018

Jenny318 môžem sa niećo spitat ?

jenny318
6. nov 2018

@viki_13 Jasné, kľudne sa pýtaj 🙂

iwesska
27. dec 2018

@jenny318 Len ja nechapem,preco ked je tolko studovanych pilotov s nemoznostou sa pomylit,tak pride k niecomu takemu ako sa stalo Demitrovi. Tak vysokoceneni hraci a tak lahkovazni pristup ich preprave,ci ako to nazvat? Ja sa tiez bojim jazdit aj na ceste. Lenze v aute ked pride ku kolizii,zvycajne si to odnesu max.2 posadky auta,aj to sa moze postastit vyjst bez ujmy. Ked sa vsak pokazi nieco v lietadle (nepozeram katastroficke filmy,ale videla som rekonstruciu krok po kroku fatalnych leteckych nehod,kde sa az v xy-kroku prislo na to,ze napr.za vybuch,alebo nemoznost ovladania mohla napr
nejaka suciastka,ktoru dorycny neskontroloval ako mal).Cize ludske zlyhania sa stavaju aj tu. O to horsie,ze ak uz sa stane vacsinou zomrie naraz aj 200 ludi a su v podstate bez sance,lebo gravitacny zakon nepusti. V aute to stale mozes niekam stocit,ubrzdit a pod.aj ked nie vzdy sa to da. To je to preco sa napr.my s muzom mame respekt pred lietanim. Aj ked uznavam,ze technicky si to pekne popisala a vysvetlila.

jenny318
27. dec 2018

@iwesska Ahoj iwesska. Nikto netvrdí, že piloti sú neomylní - tiež sú to len ľudia. No smutné je, že väčšina fatálnych leteckých nehôd sa pripisuje na vrub pilotom, ktorí sa už žiaľ nemôžu brániť - presne tak, ako to bolo v prípade nehody lietadla, na palube ktorého bol i Demitra. Skutočnú pravdu sa verejnosť nedozvie, pretože ako sa vraví, "vyšší berie" (a to platí nielen pre túto nehodu, ale aj pre mnohé ďalšie). Bližšie sa k tomu vyjadrovať nebudem - jednak mi to neprináleží, a jednak tým aj tak nič nedosiahnem.
Čo sa technických problémov lietadiel týka - samozrejme bezporuchový dopravný prostriedok neexistuje žiaden. No na rozdiel od iných, je pri konštrukcii lietadiel braný do úvahy práve ten fakt, že lietadlo neodstavíš len tak na obláčiku a nedvihneš ho heverom, aby si ho opravil. Preto sú lietadlá konštruované tak, aby v prípade zlyhania jedného prvku nahradil jeho funkciu iný. Pokiaľ sa lietadlo nerozpadne vo vzduchu, vždy je možnosť s ním pristáť. Toto je asi téma skôr na osobnú diskusiu - nielen pre jej obsiahlosť, ale aj pre iné okolnosti, ktoré sú, a vždy aj ostanú, pre verejnosť tabu. A teraz som zvedavá, ako dlho vydrží tento môj príspevok v diskusii, kým ho niekto nevymaže...

fokuska
27. dec 2018

@jenny318 Neboj, prispevok mozes zmazat len ty, alebo admin.
Celu diskusiu zakladatel a admin - myslim, ze zakladatelka diskusie uz aktivna nie je a admin nema dovod mazat 🙂

iwesska
27. dec 2018

@jenny318 Preco by ti mal niekto prispevok mazat? Nic nevhodne na nom nevidim. Je fajn sa dozvediet nieco z odborneho pohladu druhej strany,nielen zo zazitkov cestujucich. Chapem ale,ze su veci,ktore sa verejnost nikdy nedozvie.
Btw.ako je to s lietanim v burke? Ked pride taka fajnova letna,blesky slahaju krizom krazom. Nemoze sa stat,ze blesk poskodi lietadlo?

jenny318
27. dec 2018

@iwesska
@fokuska tak trošku som rýpla do problematiky, v ktorej víťazí lobing a "vyšší záujem" - preto tá pochybnosť o životnosti môjho príspevku. 😛

@iwesska v búrke v pravom slova zmysle sa nikdy nelieta (takisto ani v oblačnosti). Jadro búrky sa buď obletí, nadletí alebo podletí, čiže lietadlo môže preletieť maximálne jej okrajom - v prípade zrážkovej búrky pod základňou oblačnosti ho akurát tak trochu opláchne, a v prípade stretu vzdušných prúdov pohojdá (pojem známy ako turbulencie). Bleskov sa báť netreba - lietadlo je vybavené odvádzačmi statickej energie, takže blesk týmito odvádzačmi prebehne a pokračuje ďalej k zemi. Škoda, že tu na MK nie je možné pridávať videá... jedno také krásne divadlo prírody mám live natočené v mobile - blesky známe ako "Eliášov oheň", zachytené ešte aj z nočného letu - úplná paráda! 🙂⚡👌

iwesska
27. dec 2018

@jenny318 Na youtube si nedavala? To by som si pozrela 🙂 Este by ma inak zaujimala taka vec,ze napr. ked niektoremu z pasazierov pride vazne zle - napr.infarkt,alebo arytmia,porazka a pod. a ste niekde nad oceanom. Ako sa to riesi? Na palube je nejaky zdravotnik?

jenny318
27. dec 2018

@iwesska V takých prípadoch vždy nasleduje núdzové pristátie. Letové koridory sú vedené tak, aby bolo vždy kde pristáť. Čiže aj transatlantické lety si to nešinú len tak šrégom cez oceán, ale trajktóriou popri pobreží, eventuálne ponad alebo v blízkosti oceánskych ostrovov, na ktorých sa dá v prípade núdze pristáť. A samozrejme letušky vedia tiež dosť pomôcť. Navyše, v 99,9% prípadov sa vždy vyskytne na palube nejaký lekár alebo zdravoťák, ktorý dokáže pomôcť kým s lietadlom nesadneme.

jenny318
27. dec 2018

@iwesska videjko som nedávala na youtube, nemám tam ani svoj kanál. Možno sa s tým niekdy z dlhej chvíle "pohrám" a skúsim to tam nejako zavesiť. 😉

iwesska
27. dec 2018

@jenny318 Super. Preto sa pytam,ze sama mam arytmiu a uz len ta predstava,ze si nemozem sama otvorit dvere a odist sa prejst mi nahana des😁 Ako fakt som rada za tie infosky,ktore si sem dala,normalne mam chut sa po tom vsetkom preletiet😁
Inak vcera som pozerala Sam doma-Strateny v New Yorku a ma tam zarazila taka vec,ze Kevinovi dala letuska letenky a hovori "najdi si miesto". Ved to ako v skolskom autobuse😁 Chapem,ze je to film,vela veci je tam nerealnych ale fakt to funguje realne tak,ze existuju letenky bez miestenky?

jenny318
27. dec 2018

@iwesska jeej..! Ďakujem! 😀 Naozaj ma úprimne teší, ak som aspoň trochu zmiernila Tvoj stres. 🙂 U väčšiny ľudí platí, že získaním informácií a vedomostí sa ich obavy zmiernia alebo dokonca i úplne odbúrajú, pretože väčšinou je ich strach úplne neopodstatnený a pramení z neznalosti. 🙂😉 Samozrejme to chápem - téma letectva zaujíma len mizivé percento ľudí a osveta je v tomto smere na bode mrazu, len ma potom veľmi mrzí, keď na palube sledujem tie vydesené tváre pred štartom, alebo ľudí, ktorí už nastupujú do lietadla dobre "pod parou", lebo si myslia, že alkohol im pomôže strach prekonať. 😞
Čo sa miesta v lietadle týka, spravidla si ho cestujúci vyberajú alebo im je pridelené pri check-ine. Ale ak nie je lietadlo plné, aj tak sa potom popresádzajú krížom-krážom. Bez "miesteniek" je to obvyklé skôr pri regionálnych letoch prevádzkovaných na menších lietadlách (kde je trebárs 20 miest na sedenie), alebo tiež napríklad ak si nejaká firma prenajme celý jet na prepravu svojich zamestnancov, a pod.