icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

jenny318
28. dec 2018

@iwesska k včerajšej téme - let nad oceánom - pripájam príkladmo pre lepšiu ilustráciu mapu s koridorom pre oblasť NAA (North Atlantic Area). Ako vidno, cez Atlantik sa lieta tak, aby v prípade núdze bolo kde pristáť (a samozrejme to platí pre všetky oceánske plochy, nielen pre Atlantik). 🙂 Takže do lietadla môžeš nastupovať úplne pokojná, nech už sa vyberieš letecky kamkoľvek. 😉

fokuska
28. dec 2018

@jenny318 Je aj nejake "pravidlo" kolko max. hodin letu je "nahradne" letisko vzdialene?
Ze napr je ten koridor tak, ze vzdy do 2 hodin letu sa da nudzovo pristat? Neviem ako to sformulovat, dufam, ze chapes co myslim 🙂

jenny318
28. dec 2018

@fokuska áno, podľa nariadenia ETOPS platí, že dvojmotorové lietadlo sa smie vzdialiť od náhradného letiska maximálne na vzdialenosť 60 minút letu. Spomínaných 60 minút sa vypočítava pri rýchlosti lietadla s jedným nepracujúcim motorom a v bezvetrí. Pri viac ako dvojmotorových jetoch je táto časová hranica posunutá na 120 minút letu. Na viac ako 120 minút sa môže lietadlo s viac ako dvoma motormi vzdialiť len na základe osobitného typového schválenia. V praxi to ale napriek tomu funguje tak, že i keď má lietadlo osobitné typové schválenie na dlhšiu prípustnú vzdialenosť k náhradnému letisku, aj tak nejde nikdy na doraz. Pokiaľ viem, jediné koridory, ktoré to umožňujú, sú vytýčené pre trasu USA - Hawai a USA - Ázia (obojsmerne) a vedú cez Tichý oceán, no vzhľadom na vysoké prevádzkové náklady, ktoré let týmito koridormi vyžaduje, sa aj tak lieta z USA do Ázie cez Európu.

fokuska
28. dec 2018

@jenny318 👍👍👍👍 vdaka za vysvetlenie 🙂

jenny318
28. dec 2018

@fokuska za málo, 🙂 s radosťou. 😉🙂

platinumblond
6. jan 2019

@jenny318, tvoje vysvetlenia neskutocne pomahaju, si uzasna! Ja som nikdy nemala problem s lietanim, aj sama som letela, ziadny strach ani pri turbulenciach ani ked sme museli pristat na inom letisku ani neviem kvoli comu...naozaj nikdy nic...aj teraz som nedavno letela, uplna pohodicka. Az na to ze som mala malu autonehodu, o 2 tyzdne letim kratky 2 hodinovy let a mam neskutocne uzkosti uz len ked na to pomyslim. Z toho, ze ked ja si zmyslim nemozem vystupit, ze je vela ludi v tak malom priestore...proste cista klaustrofobia. Nebojim sa ze sa zruti lietadlo a umrem 😁 ale ze mi zostane zle a nemozem vystupit. Musim to vydrzat. Tak isto mi byva zle v mhd ked je vela ludi...pracujem s tym a je to ovela lepsie, a teda nie je mi zle uz skoro vobec, naozaj malokrat, ale toto lietadlo ma desi...predsa z mhd vystupit mozem...a tiez nedokazem ist do podzemneho parkoviska...neviem ci je to cista klaustrofobia alebo s niecim pokombinovana, kazdopadne posttraumaticka porucha urcite. Ako s takymto niecim prezijem let? Mam neurol doma, dala som si predpisat. Vyskusala som ho raz, aby som vedela alo ucinkuje ale nic mi nerobil. Predtym asi 2 roky mozno aj rok dozadu som ho parkrat mala, posobim v pohode a teraz nic. Nie je tu niekto s podobnym problemom ako ja? Ako ste to zvladli?

minuskad
6. jan 2019

@platinumblond je to pravdepodobne panicka porucha s uzkostou. toto by som riesila so psychiatrom, aj ked neurol uz mas, dobre je mat aj terapeuta, aby ti pomohol zvladnut ten stres a paniku.

fokuska
6. jan 2019

@platinumblond Keby si si zabookovala miesto co najviac vpredu a neobzerala sa, aby si nevidela, ze za tebou je este plno ludi?
Cisto taky "trik" na psychiku, ze sedim vpredu a za mnou "nie je nic", tu pre mna lietadlo konci.

tenerifka
6. jan 2019

@jenny318 ale nie vzdy je to uplne tak, ze letisko je na dolet 1 hodinu, prip.2 hodiny,pozeram teraz na flightradar a let Johanesburg-Sao Paulo, South African airways, A330-343, let trva 9 a pol hodiny, t.j. ponad juzny Atlantik prelet min.7 hodin, a nic tam naokolo nie je. Ak by nastal niekde v batozinovom priestore poziar, je tam nejake automaticke spustenie hasenia, alebo teda co sa robi v tychto pripadoch?

jenny318
6. jan 2019

@platinumblond ďakujem veľmi pekne, 😘 veľmi ma teší, ak som mohla byť aspoň trochu užitočná a aspoň čiastočne Ťa upokojiť. 🙂
Ak smiem vedieť, odkiaľ - kam letíš a s akou spoločnosťou? Pýtam sa kvôli tomu, aby som si omrkla, akým typom lietadla poletíte - podľa toho Ti snáď budem vedieť poradiť vhodné sedadlo. Podľa všetkého to bude Airbus A320 alebo Boeing B737, no v závislosti od konkrétnej série daného typu (a tiež v závislosti od aeroliniek) sa sedenie predsalen navzájom trochu líši. 🙂

minuskad
6. jan 2019

@jenny318 mna zaujima jedna vec, ako to, ze mas tolko casu na pisanie ? som si myslela, ze piloti su maximalne zaneprazdneni, a v lietadle nesmie byt pripojeny na internet :D

jenny318
6. jan 2019

@tenerifka Neboj, je. 😉 Aha! 🙂

jenny318
6. jan 2019

@minuskad najnáročnejšia je letná sezóna. Teraz si užívam voľno - až do druhej polovice januára. 😀🙋 Samozrejme, že z kokpitu nevypisujem príspevky do koníka! 😂😅 Ale tak snáď si aj oddych zaslúžime, nie? 😉

tenerifka
6. jan 2019

@jenny318 na mapach je severny Atlantik, ten je ok, ale z Juhoafr.republiky do Brazilie mas niekde v strede len o nieco vyssie nove letisko na St. Helene, a aj to je dost daleko, a inak sama voda

jenny318
6. jan 2019

@tenerifka úplným juhom sa nelieta (resp. len veľmi zriedkavo). Hlavné koridory cez Južný Atlantik sú dva, a tie vedú v dosahu St. Helena, Tristan, Ascension a Brazílske súostrovie.

lenqua_12325
6. jan 2019

@jenny318 Ahoj Jenny, budeme letieť v máji Turkish airlines s manželom a dvoma deťmi do Istanbulu. Vieš nám poradiť najbezpečnejšie miesta? Práve pozerám Najväčšie letecké katastrofy a ludia v prednej časti lietadla mrtvi, najlepšie to bolo v chvostovej časti no to bolo nejaké lietadlo myslím British Airwais alebo tak nejak nejak, neviem presne prepáč 🙂
Asi by bolo lepšie keby synček v tom čase 8 mesačný bol na kolenách manžela v prípade problému by mal viac sil ho udržať, no idem k veci v prípade problému, ked sa majú cestujúci predkloniť v prípadoch nehod, no ak máš na kolenách bábatko, nedá sa to, ako ho môžem chrániť vlastným telom ked ja sám držiaci sa cen neho neviem predkloniť. (hádam píšem zrozumiteľne :D )

lenqua_12325
6. jan 2019

@jenny318 staršia dcérka 4 ročná bude v strede medzi nami aj ked radšej by bola pri okne, je to ok ? budeme rezervovať konkrétne sedadlá 🙂

lenqua_12325
6. jan 2019

@lenqua_12325 ešte v lete ideme do Antalye, tam sme leteli SunExpress, to bolo nič moc. Sedadlá sme mali prvý raz v druhom rade. Hrozné v takom malom mieste udržať baby sedieť :D aj tie úplne prvé sú v rámci bezpečnosti ok? v prípade "nárazu" je tam viac miesta, takže zranenie by mohlo byť menšie...nechcem nikoho strašiť len myslím na všetky prípady 🙂 Vďaka

platinumblond
7. jan 2019

@minuskad liecila som sa na panicku poruchu ale som uz par rokov uplne v pohode. Teda bola som az do tej nehody, ono sa to proste vratilo a lieky uz odmietam nakolko vysadzanie bolo pre mna katastrofalne. Zatial si dokazem so situaciami poradit, vela so sebou pracujem co som sa popri tejto chorobe naucila lebo cele je to o tom a to je liecenie, lieky su len barlicka na to aby clovek pochopil ako na to...az na pripady, kedy to je silnejsie ako sam clovek, co bol aj moj pripad. Nechcem si nasadit lieky len kvoli letu ked som ostatne situacie zvladla na co som strasne hrda.

platinumblond
7. jan 2019

@jenny318 letim z Bratislavy do Stansedu ryanairom, typujem ze to bude Boeing B737. @fokuska aj mna to napadlo, tiez ma napadol unikovy vychod, tam mam viac miesta ale to asi nie je az take super ako byt vpredu.

Musim to zvladnut, myslite ze ma ten neurol tak otupi ze mi to bude jedno? Strasne sa bojim ze tam spustim hysteriu cistu 😔

moni73
7. jan 2019

@platinumblond neboj... Mam ten isty problem ako ty. Uzkost+panicka porucha. Na jesen som letela do Manchestru, neurol som si dala na obidve cesty a v poho (pritom mam tiez pocit, ze mi vôbec nezabera). Teraz v marci letim dubaj a planujem to riesit tak isto s tym, ze ked by mi bolo "cudne", dam si este jeden - maximalna davka je tam obrovska, takze to ma ukludnuje😉

platinumblond
7. jan 2019

@moni73 strasne si ma ukludnila 😘 dakujem! Toto naozaj pochopi uplne do detailu iba clovek, ktory to zazil. Je to strasne obmedzujuce ten absurdny strach. A vobec to na teba ani neprichadzalo ked si nastupovala do lietadla? Myslim zachvat, hysteria, panika, cokolvek. Kolko pred odletom si si dala neurol?

jenny318
8. jan 2019

@lenqua_12325 Ahoj Lenka, pevne a s istotou verím, že Váš let prebehne v poriadku, a že nebudete musieť riešiť bezpečnostnú polohu pri núdzovom pristátí. ALE, ak by predsalen, k Tvojej otázke úprimná a otvorená odpoveď: najbezpečnejšie miesta v lietadle sú naozaj tie vzadu vo chvoste. Totiž nech sa deje čokoľvek, piloti sa vždy a za každých okolností snažia udržať stroj v jeho horizontálnej letovej polohe s mierne zdvihnutým nosom - čiže v polohe, v ktorej sa dá s lietadlom pristáť (to sa týka aj pristátia na vode). Ak sa im to podarí, lietadlo tak dopadne na brucho, a vtedy sa zvykne chvost od ostatnej časti trupu odtrhnúť. Tým, že je podstatne ľahší ako zvyšok trupu (a teda kinetická energia po dopade ho neženie vpred s takou silou ako predok), a tým, že sa v ňom fakticky nemá čo vznietiť, majú pri týchto druhoch nehôd ľudia sediaci vzadu podstatne väčšie šance na prežitie, než tí sediaci v strede alebo vpredu. Je to však naozaj len čisto teoretická rovina, pretože vždy závisí od druhu nehody a spôsobu dopadu lietadla na zem, kto a či vôbec niekto má šancu prežiť. Pokiaľ sa lietadlo rozpadne ešte vo vzduchu, alebo pokiaľ sa zrúti k zemi v rotácii, je úplne jedno, kde sedíte - vtedy sú šance na prežitie nulové. Pri sadaní na vodu platí to isté - že chvost je najbezpečnejší. Postupy pri pristátí na vode sú iné, než pri pristátí na pevnine a faktom je, že vodná plocha je to najkrajnejšie riešenie, k akému piloti pristupujú (vždy zisťujú najskôr možnosti pristátia na akejkoľvek spevnenej rovnej ploche). Ak má lietadlo v prípade pristávania na vode príliš vysokú rýchlosť, sadá sa v miernom bočnom náklone - t.j. tak, koncová hrana krídla rozčerila vodnú hladinu, tým lietadlo zbrzdila a zároveň tým zabezpečila "nahrnutie" prúdu vody pod brucho, pretože dopad trupu na prúdiacu vodu je podstatne mäkší, než dopad na statickú vodu (dopad na statickú vodu = dopad ako na betón). Hranica odhadu ponoru konca krídla je však v tomto prípade veľmi tenká a odhadnúť ju presne je takmer nemožné. Aj pri tej najväčšej snahe tak nasleduje situácia, že lietadlo skončí predkom zapikovaným pod vodou a s utrhnutým krídlom. Tí sediaci vo chvoste teda zas len majú najvyššie šance na prežitie. No a pokiaľ lietadlo pristáva na vodu v menšej rychlosti a teda v horizontálnej polohe (vždy so zasunutým podvozkom), nárazom motorov o vodnú hladinu dôjde k tomu, že kinetická energia "pretočí" predok lietadla dolu - čiže pod vodu, a chvost ostane hore a následne dopadne na vodnú hladinu - takže opäť platí, že tí vzadu to majú vyhraté.
Čo sa bezpečnostnej polohy s dieťaťom na kolenách týka, v prvom rade treba podotknúť, že tých polôh je niekoľko. V zásade však pri každej platí - ostať v predklone a fixovať hlavu (resp. väzy), a dieťa chrániť vlastným telom. Pripájam obrázky, ako je to v prípade sediaceho dieťaťa a ako v prípade bábätka na kolenách.
Naozaj som však presvedčená, že aj tento môj príspevok, a aj safety card obrázky, využijete len v rovine teoretickej. 😉🙂

jenny318
8. jan 2019

@lenqua_12325 pre prípad úniku je najideálnejšie sedenie v uličke - dieťa by tak išlo pred Vami a Vy rodičia za ním (nech ho ostatní neušlapú).

jenny318
8. jan 2019

@platinumblond áno, bude to B737. No keďže v týchto jetoch nemá Ryanair biznis triedu, v Tvojom prípade by asi naozaj bolo ideálne vybrať si miesto čo najviac vpredu, aby si až tak nevnímala ostatných ľudí. Pravdou je, že výber takéhoto miesta má zmysel pri zmiernení pocitov úzkosti. Čo sa týka najbezpečnejších miest v lietadle pre prípad nehody, tie sú práveže vzadu (venujem sa tomu bližšie v odpovedi pre @lenqua_12325). Vychádzajme ale z toho, že zrejme je viac pravdepodobná úzkosť, než letecká nehoda - takže v Tvojom prípade by bol zrejme tou správnou voľbou výber sedadla vpredu. 😉🙂

fokuska
8. jan 2019

@jenny318 Pristavala si uz aj ty niekde mimo standardnej pristavacej drahy? V nejakej nudzovej situacii?

jenny318
8. jan 2019

@fokuska s malým lietadlom je to súčasť výcviku každého jedného pilota. Proste ti inštruktor hocikde nad kukuricou bez varovania vypne motor - a ideš! 😅😛 No a v rámci preskúšania každoročne na profi-simulátore A320. Totiž skúšať to s ozajstným jetom by bol trochu drahý špás (tak asi 60-80 miliónov Eur). 😂👍😅

fokuska
8. jan 2019

@jenny318 😃 Vdaka za odpoved. To mi bolo jasne, ze nejaky vycik ano, ale ze asi nie realne s plnym velkym lietadlom 😃 Preto som myslela, ci si to nezazila v reale s cestujucimi. Tak ti zelam, nech to ani nikdy nemusis riesit 🙂

jenny318
8. jan 2019

@fokuska ...ale teraz vážne... - v núdzovej situácii, v ktorej by som musela skutočne pristávať s lietadlom plným ľudí mimo runway, som sa ešte neocitla. 🙂

jenny318
8. jan 2019

@jenny318 ďakujem! 😘