Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
@janne318 ahoj akurát som si spomenula na teba keď som nasadala do lietadla Ammán-krakow s dierou pod krídlom po 5 hodinách meškania lietadla.. Tvrdili mi, ze je to normalne a nemám sa báť 😲polot mal ešte otvorené okienko... no tomu pánovi sa to hovorí, keď tam nesedí. Pilot ešte 30 minút kruzil nad letiskom dookola a pristaval na dva krát. Prvy krát sme boli par cm na zemou a zrazu lietadlo zahucalo a letel naspäť hore. Sme mysleli, ze to sú naše posledné minúty. Schmatla som od strachu za nohu aj chlapa vedľa mňa sediaceho. 🤣 Stará polka nadávala letiskam na čele lietadlo že ma za zaplatený kufor a priority a nemá si ho kam dat, lebo sú plné úložné priestory. Jacala na personál a ten potom v hneve ľudí doslova sacal na sedadlá. Urobila rozruch a zničila let všetkým. Ak to číta nahodiu nech si otrieska hlavu o stenu a nikdy nelieta! Ja som vždy sunexpress a Ryanair lietala s dvoma deťmi a kuframi medzi nohami a neriešila som ale toto teda naštvalo aj mňa.
@lenqua_12325 asi si si nevšimla názov - táto téma sa volá - panicky strach z lietania, tvoj príbeh o diere pod krídlom s nalezitou fotodokumentáciou prinesie panikárom zaiste veľkú úľavu 🙄
@lenqua_12325 tak... roztrhnutý plášť lietadla pod výškovkou rozhodne nie je normálny. 😕 Pristáť sa s tým samozrejme dá, aj letieť (ďalej sa trhať nebude, keďže je konštruovaný tak, aby sa veľkým trhlinám zabránilo), dekompresia nehrozí, pretože je to jednak mimo pretlakovej časti kabíny a jednak je to len vrchné oplášťovanie, ale určite by som to nenazvala ničím "normálnym". 🙄
@lenqua_12325 a aby som doplnila - čo sa toho krúženia a pristátia týka, samotná trhlina v plášti by to nespôsobila. Skôr by som predpokladala, že problém bol vo vysokej pristávacej hmotnosti lietadla v spojení s nie úplne funkčným výškovým kormidlom alebo jednotkou APU. Tá trhlina bola totiž spôsobená smerom zvnútra von - čiže buď povolilo niečo na pomocnej jednotke APU (čo je ale menej pravdepodobné a oproti výškovke aj menej relevantné pri pristátí), alebo bol problém s vytrimovaním výškovky - čiže s ovládaním tej malej časti na nábežnej hrane, ktorú som označila. V pohode sa dá pristáť aj bez nej, akurát keď je lietadlo na hranici svojej maximálnej pristávacej hmotnosti, tak vtedy je to v menšej pohode. 🙄
@sisaka sa ti nepáči tak nečíta, roluj ďalej a nerozculuj ľudí. Keby si mala letieť v deravom lietadle ktoré nevie pristat mala by si takú paniku že by si vyskočila cez zavreté okienko.
@janne318 ďakujem ti za odpoveď. 🙂 neviem ako môžu s takým lietadlom ale vypravit niekoľko letov denne
@lenqua_12325 ja rozculujem ľudí? Ty dávaš do témy o panickom strachu o lietaní diery v lietadle nie ja, ja panický strach z lietania nemám, ale viem sa vžiť do druhých, určite by som ich sem neprišla ešte viac stresovať .
Presne ako píšeš, keby som mala paniku, tak vyskocim aj cez zavreté okno, keby som tu dieru videla. Preto som ta upozornila, že tvoj príspevok je nevhodný, lebo si v téme, kde takýto panikári sú, takze im si určite svojim prispevkom nepomohla, práve naopak
@sisaka daj si magnézium a dýchaj zhlboka 🙂
@sisaka nato sa rieši diera v lietadle, lebo niekto iný môže chytiť veľkú paniku ak to uvidí na lietadle ktoré ho ma niekam odviezť, je tu skvelá žienka ktora také veci vysvetli aby sme nemali dôvod sa báť.
@lenqua_12325
@sisaka len kľud dievčatá... Istým spôsobom je to pozitívny dôkaz toho, že letieť a pristáť sa dá aj s poškodeným lietadlom. Osobne ale byť na mieste kapitána - pokiaľ by toto poškodenie malo lietadlo už v čase pred odletom, určite by som s tým odmietla letieť, aj keby ma to malo stáť flek. Radšej budem riskovať vyhadzov z práce, než ešte väčšie poškodenie lietadla alebo potencionálne ešte väčšie riziko bezpečnosti. No a pokiaľ by sa mi to stalo počas letu, nevidím dôvod na to, prečo zavádzať cestujúcich. Práveže v tomto prípade by som určite informovala cestujúcich pravdivo, pretože v ohrození životov rozhodne neboli, akurát že s poruchou trimovania výškového kormidla sa horšie podrovnáva, hlavne keď je lietadlo ťažké na chvoste (takže zrejme preto aj ten manéver "go around"). Radšej nech cestujúci objektívne vedia, o čo ide, než robiť z ľudí blbcov, že "je to normálne". Ale tak to je len môj subjektívny postoj. Kolega z Rianairu ho očividne so mnou nezdieľa.
@lenqua_12325 ďakujem 😉🙂😘
@janne318 ono to lietadlo prišlo, ľudia vystúpili, vyhodili jedny kufre, nahodili nase a hneď sme nastúpili. Čiže nejaké upratovanie alebo neviem co alebo kontrola lietadla nebolo vidieť no.. Neviem ako to funguje bežne. To bola možno len kriziva situácia keďže tolko hodín meškalo 🤷♀️
@sisaka 🤦♀️
@sisaka stat sa to môže aj inej spoločnosti nie iba Ryanair. Predstav si, ja mam muža doktora vyhľadávaného ľuďmi z celého Slovenska, ale lietame len nizkonakladivkami ale to neznamena, že nemam na drahšie letenky. Skratka mi to vyhovuje na destinácie kde chodím. Za ušetrené peniaze kúpim radšej niečo zmysluplnejsie ako využitie sedadla o 5 cm širšieho a jednej bagety "zdarma" cez lepšiu spoločnost.
@janne318 myslíš, že tu vadu už opravili ci tak " v pohode" lietajú smelo ďalej? Keby som mala lepšiu anglictinu tak im napíšem mail aj s fotkou.
@lenqua_12325 Ja len k tomu, ze ste kruzili a urobili go around - nemuselo to mat ziadny suvis s tou dierou a nemuselo znamenat, ze sa s lietadlom neda pristat.
Mohli ste kruzit, lebo pristavali ine lietadla, mozno take, ktore malo problem a teda sa narusil bezny plan a poradie. Tiez pri pristavani mohlo nieco byt na drahe, zazmatkovat ine lietadlo a krizovat drahu a pod. a prisiel prikaz z veze prerusit pristatie. Alebo bol iny dovod a pilot rozhodol, ze to prerusi ;)
Nemuselo to znamenat ziadne nebezpecenstvo.
@lenqua_12325 tak ono pokiaľ tam tá trhlina bola už v čase, keď ste nastupovali, celkom pravdepodobne tam bola aj v čase posledného landingu. Pokiaľ letela s týmto lietadlom tá istá posádka, mali to už takpovediac "nacvičené", keďže za rovnakých (resp. podobných) podmienok už pristávali. Pokiaľ sa posádky striedali, vedela o tom aj nová posádka, pretože tá predchádzajúca im to lietadlo odovzdávala. Tiež je dosť možné, že počas tých meškajúcich 5 hodín sa mechanici snažili problém vyriešiť. Tým nemyslím trhlinu, ale to, čo ju spôsobilo, keďže trhlina bola takmer určite len sekundárny problém, spôsobený primárnym - tým mohol byť napr. uvoľnený aretovací klin, ktorý keď vypadne, zväčša dôjde súčasne aj k narušeniu hydraulickej trubky). Hydraulika sa za 5 hodín spraviť dá (dokonca nielenže dá, ale opraviť sa musí, pretože únik hydraulického oleja by znefunkčnil jeden celý hydraulický okruh, ktorý zabezpečuje ovládateľnosť aj ďalších aerodynamický prvkov). Nahradiť však samotný chýbajúci klin nie je také jednoduché, pretože takéto náhradné diely nemajú bežne v servisných hangároch po ruke, len tak "pre strýčka príhodu". Čiže spravilo sa nevyhnutné, s tým, že a full oprava, vrátane tej trhliny, sa prevedie v domovskom servise. No je to fakt len scenár v rovine mojej profesnej logickej úvahy. Určite sa s tým lietadlom ale takto bežne nelieta - skrátka sa jednalo o momentálnu situáciu, ktorú sa operatívne snažili zvládnuť jak piloti, tak aj mechanici (rešpektujúc pritom pokyny nadriadených).
@sisaka takéto poruchy sa môžu pritrafiť. Môžu sa vyskytnúť na akomkoľvek lietadle, nielen na lietadle Ryanairu. Ono je skôr už potom vecou tej-ktorej leteckej spoločnosti, ako sa s daným problémom organizačne vysporiada (či si zabezpečí náhradný jet, či let zruší, alebo s poletí s tým lietadlom späť). Vravím... ja osobne by som s takýmto poškodením odmietla letieť. No pokiaľ si na to kapitán tohto konkrétneho lietadla trúfol - ok - zrejme si bol vedomý rozsahu poškodenia a vedel, čo môže od takejto technickej závady očakávať. Každopádne - žiaden pilot nie je samovrah, aby išiel do takého veľkého rizika, ktorého následky by mohli byť fatálne. Ako som už písala vyššie, pokiaľ bol problém v trimovaní výškovky, nejedná sa o poruchu, kvôli ktorej by sa lietadlo zrútilo. Len sa s tým horšie pristáva. Ja by som s tým neletela prioritne najmä kvôli tomu, aby nedošlo k rozsiahlejším škodám na jete, a tiež by som sa obávala zadného vetru pri landingu. Nechcem Vás tu nejak extra unavovať odbornými výkladmi, len ide o to, že výškovka slúži pri vzlete a pristátí zároveň ako prítlačné krídlo - no a keď nedokážem pri pristátí odtrhnúť trimom prúd vzduchu, mám ťažký chvost a ešte aj zadný vietor, pri podrovnaní sa riadne zapotím - pretože v horizontálnej osi lietadla mi bude chvost ťahať nižšie, než hlavný podvozok.
@janne318 ty si neskutočná super žena 😍 myslím, ze sme dostali dostatočne vysvetlenie. Neviem ako kto, ale ja už sa teda lietat nebojím. Ani s dierou v lietadle 😂😂😂😂
@lenqua_12325 jeeejda! 😂😁 Ďakujeeeem Ti z celého ❤️! 😘😄
Ahoj janne318, prečítala som si všetky tvoje príspevky a sú super ako to všetko vysvetľuješ. Ja mám letieť o 4 dni a mám z toho tiež hrôzu. Letela som už 4x, ale stále mám z toho hrôzu. Báť som sa začala po jednom lete, keď sme nám signalizácia po celý čas letu ostala kvôli turbulenciám zapnutá. Odvtedy sa vo mne niečo zlomilo , ale do lietadla som opäť sadla, ale veľmi som sa bála. Mala som pocit, že sa udusím. Teraz sa snažím prečítať, čo najviac informácií, aby som si do lietadla opäť sadla. Bojím sa hlavne turbulencií, silného vetra, ale aj že nebudem mať čo dýchať v lietadle. Za posledný mesiac sa toho vo svete udialo, že sa bojím vcelku dosť. Veľmi mi pomohli tvoje vysvetlenia z pravej ruky ako pilotky.
@lolada daj si jeden neurol, nebudes sa báť a zároveň nebudeš otapena a prípade potreby vieš reagovať 🙂
@lolada ahoj, 🙂 v prvom rade veľmi pekne ďakujem za Tvoje uznanie a milé slová. 😘☺️ Vždy ma veľmi poteší, ak dokážem byť v tejto sfére aspoň trošku nápomocná.
Podľa toho čo píšeš, osobne si myslím, že strach z lietania je u Teba vyvolaný "negatívnym" zážitkom silnejších turbulencií, ktoré si nečakala, nebola si na také niečo psychicky pripravená a vlastne Ťa prekvapili. Slovo "negatívnym" som zámerne dala do úvodzoviek, pretože turbulencie sú negatívne vnímané len subjektívne (zo strany pasažierov). Objektívne však lietadlo neohrozia, nie sú nebezpečné. Najčastejším dôvodom je stret teplých a studených vzdušných frontov - a ako isto všetci dobre vieme, teplý vzduch stúpa hore, a studený zas naopak, klesá dole. Nuž a lietadlo spolu s ním (keďže sa logicky v tom vzduchu nachádza). Skús si to predstaviť tak, že vzduch je pre lietadlo to isté, ako cesta pre auto. Keď auto prechádza po ceste, ktorá vedie do kopca, pochopiteľne musí stúpať po nej do kopca tiež. No a keď ide po ceste vedúcej z kopca, spúšťa sa tým kopcom a ide dole tiež. Lietadlo má namiesto cesty pod krídlami vzduch - ak ho podvanie teplý prúd vzduchu, vynesie ho hore. Ak studený, tak zas naopak klesne dole. Isteže je to veľký poctivý rozdiel, pretože auto stúpa a klesá po ceste plynule - kopíruje cestu. Lietadlu sa však pod krídlami zmení teplý vzduch za studený (a naopak) zaraz, čo spôsobuje prepady aj niekoľko desiatok metrov, a ľudia môžu mať nepríjemný (avšak mylný!!) pocit, akoby lietadlo padalo. Nieee...! Ono nepadá, ono vlastne tiež len kopíruje vzduch!
No a potom môžu byť turbulencie spôsobené tiež napríklad búrkou, cez ktorú sa ale priamo nikdy nelieta, obletí sa len jej okrajom. S lietadlom to vtedy trochu zatrasie, pretože prelieta cez odstredivý alebo dostredivý vzdušný vír, no vysoká rýchlosť a silná stabilita vztlaku lietadla ho ľahko prekoná. Pre lepšiu predstavivosť - to akoby holub letel okolo izbového ventilátora. 😅😄 Síce trochu viac zamáva krídlami, trochu ho ten prúd vzduchu vyosí z jeho letovej trate, ale rozhodne ho ani neoplieska o zem, a ani ho neodfúkne. 😂
Ono je tých príčin tuebulencií pravdaže viac, ale nebezpečné nie sú v zásade žiadne (výnimkou je microburst, avšak ten je za prvé včas detekovaný doplerovým radarom, takže lietadlo sa mu vyhne, a za druhé jeho výskyt je mizivý).
No a čo sa Tvojho pocitu z udusenia týka, ten je podľa môjho názoru len vecou psychiky. Koncentrácia vzduchu vrátane kyslíka je v lietadle takmer rovnaká, ako na zemi, vzduch je nonstop klimatizovaný, takže dýchať je čo určite. 😛 Skôr je to asi u Teba vyvolané pocitom úzkosti a strachu. Tak najbližšie keď poletíš a postretnú Vás turbulencie, skús si spomenúť na to, čo som tu popísala - verím, že teraz, keď už budeš vedieť čo sú turbulencie a ako sa v nich lietadlo správa, budeš ich znášať oveľa lepšie. 🙂😉 Každopádne budem rada, keď sa potom ozveš a dáš nám info, ako si to zvládla. ☺️
Držím palce a prajem príjemný, pohodový let. 🍀🙂 A naozaj - mysli na to, že sa niet čoho báť! 😀
@janne318 jveľmi pekne ti ďakujem za to vysvetlenie, budem na to myslieť. Ja som si totiž pozrela zopár videí ako sa lietadlu nepodalilo pristáť, lebo fúkal silný vietor, však tento mesiac o to nie je núdza, a toto keď si predstavím, že by to robilo s lietadlom niekde vo výške 10 km, mám strach, že to piloti nezvládnu a nejako nás proste pokrúti a my spadneme. Ja všeobecne ťažko znášam hojdavé pocity, nemám rada ani státie na križovatkách, keď sa auto kolíše na zvlnenom asfalte, preto sa hlavne bojím turbulencií. Ešte som sa chcela opýtať k tomu, čo si písala, že keby odišli obidva motory, tak lietadlo je schopné pristáť. Nestratilo by potom rýchlosť pod ktorú nesmie lietdalo pri pristávaní ísť? A ako sa vlastne dostáva vzduch do lietadla, niekde som čítala, že je nasávaný turbínami? Si skvelá, že nám to tu takto vysvetľuješ....úžasná žienka....veľmi pekne ďakujem....
@lolada jejda, ďakujem Ti krásne ešte raz, si veľmi milá. ☺️ A tiež ďakujem za prejavenú dôveru. 😘 Takže k Tvojim otázkam - najprv k tomu vetru. Je síce pravda, že vietor dokáže s lietadlom pri vzlete a pristátí pekne "zamávať". Vo vysokých nadmorských výškach už ale nie. Totiž vietor v tej podobe, v akej ho poznáme, fúka len takpovediac "tesne nad zemou". Vo výškach letových hladín dopravných lietadiel vietor ako taký už nefúka. Do týchto výšok siaha akurát jetstream, ktorý vytvára napr. cyklóna - ako tomu bolo i posledne (možno si postrehla info, že zopár lietadiel dorazilo do cieľa oveľa skôr, pretože postretli v smere letu práve takýto jetstream, ktorý im pomáhal, čiže ich skutočná rýchlosť bola oveľa vyššia, než rýchlosť indikovaná). Jetstream ale prúdi v úzkych frontoch - čiže pokiaľ lietadlu jeho smer vyhovuje, piloti sa ňom s radosťou "odvezú", a pokiaľ nie, ľahko sa mu vyhnú (skrátka ho nadletia alebo podletia). No a ostatné vzdušné prúdy (spôsobujúce práve spomínané turbulencie) sú v tých výškach úplne iné, ako klasický "pozemský" vietor. Je tomu tak kvôli úplne iným atmosferickým podmienkam (nízky tlak vzduchu, nízka teplota vzduchu, iné chemické zloženie vzduchu, žiadna oblačnosť (keďže lietadlá lietajú nad základňou oblačnosti), a hlavne absebcia zeme). Tým chcem vlastne povedať, že Tvoje obavy z toho, že by lietadlo letiace vo výške 10 km nad zemou zastihol taký vietor, ako fúkal tu na zemi posledne, sú úplne zbytočné - nezastihne. I keď pravdou je, že najmä pri pristátí dokáže vietor občas pilotov pekne potrápiť. No pri naozaj veľmi zhoršených a rizikových podmienkach landingu sa spravidla už potom obmedzia alebo úplne stopnú lety na daných letiskách.
Pýtala si sa ešte na pristátie bez motorov. Áno, správne si postrehla, že na to, aby dokázalo lietadlo bezpečne pristáť, musí mať dostatočne vysokú pristávaciu rýchlosť. Bežná cestovná rýchlosť lietadla s oboma funkčnými motormi dosahuje niečo okolo 900km/h. Pristávacia rýchlosť je niečo cez 230km/h. Keď lietadlu vysadia motory, nestratí rýchlosť okamžite. Je to niečo podobné, ako keď v rozbehnutom aute zaradíš neutrál - auto nezastane, ale ide ďalej, a rýchlosť stráca len postupne. No a lietadlo sa správa rovnako. Keď mu vysadia motory v rýchlosti 900km/h, nejaký ten čas ešte potrvá, kým mu tá rýchlosť klesne až na tých 230km/h - no a za ten čas priamo úmerne klesá a piloti s ním musia pristáť skôr, než sa rýchlosť zníži pod hranicu minimálnej pristávacej rýchlosti. Samotné pristátie pri vysadení oboch motorov až taký problém nie je - najväčším problémom je zväčša nájsť plochu vhodnú na pristátie, najmä pokiaľ sa lietadlo nachádza v husto obývanej oblasti alebo v oblasti rozsiahleho pohoria či pralesov. No naozaj sa také niečo stáva len veľmi zriedka, že lietadlu vysadia oba (resp. všetky) motory.
A vzduch do lietadla je naozaj nasávaný turbínami a okysličovaný, keďže ten vonku je vo výške 10 km nad zemou fakticky takmer bez kyslíka.
Ešte raz teda prajem pekný let. A hlavu hore! 👍 Neboj, Ty to určite zvládneš! 😉☺️🍀
janne318 ešte raz ti chcem veľmi poďakovať za všetky tvoje vysvetlenia......teraz mám pocit, že sa naozaj bojím oveľa menej, no uvidíme ako to bude, keď už budem sedieť v lietadle a počuť tie všetky zvuky 🙂 teraz keď už mám akú takú odvahu.....bojím sa či vôbec poletím, som strašne prechladnutá a do odletu sú už len 3 dni.....ďakujem pekne a určite sa ozvem, ako som to zvládla, budem myslieť na všetko, čo si nám tu popísala....prajem tiež veľa pokojných letov...✈

@janne318 áno mam, len je to veľmi nepríjemné. Dakedy sa pridá aj bolesť uši. Jedna baba tu pisala, že im pomáhaju štuple co uši, mne práve vravel dakto, že by sa to dávať nemalo, aby sa vyrovnal tlak.