Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
@janne318 Ďakujem za všetko, snáď to trochu ustúpi a kvapky si samozrejme beriem...ale aj tak mám obavy....lebo raz už som zažila let počas akútnej choroby a vtedy som sa po pristátí nevedela dať dokopy, stále sa mi točila hlava a mala som taký tlak v nej. A máš pravdu, tieto informácie ako nám ich tu podávaš, som na nete vôbec nenašla, takže že to super, že sme našli niekoho, kto nám to vie tak pekne, a laicky vysvetliť, aby to aj obyčajný neodborník na lietadlá pochopil 😎
Ahojte 🙂 som veľmi rada že som narazila na túto diskusiu a tiež sa chcem veľmi poďakovať
@janne318 za jej výborné odborné (ale pochopiteľné) vysvetlenia a odpovede na všetky otázky. Ja sa veľmi bojím lietať - buď je to spôsobené mojím prvým letom kedy sme mali silné turbulencie a padali sme s lietadlom alebo preto že sa bojím že nie som pevne na zemi a nemôžem z lietadla vystúpiť... ale teda chcem povedať, že som sa odhodlala a kúpila letenky do Miami a o necelý mesiac letíme 🙂 ja som hlavne potrebovala počuť fakty čo, ako a prečo funguje a to mi dodáva pocit väčšej istoty v lietadle (je to podobné ako s mojím strachom ísť na jachtu, ale keď som pochopila fyziku jachty, tak som bola v pohode) 🙂
@nikazuz ďakujem Ti veľmi pekne, naozaj veľmi si vážim Tvoju podporu a uznanie. 😘🙂 Veľa vecí aj ohľadom turbulencií som sa už snažila v tejto diskusii vysvetliť, vrátane aj spomínaných prepadov lietadla (posledné moje odpovede pre @lolada ), no ak by si predsalen mala ešte nejaké otázky, alebo chcela čokoľvek prekonzultovať, kľudne sa pýtaj - s radosťou a ochotne zodpoviem. ☺️ Vždy sa pokúšam vžiť do zmýšľania bežných ľudí a snažím sa vysvetliť problematiku tak, aby jej porozumeli všetci.
Ono je škoda, že častokrát sa piloti neunúvajú upozorniť pasažierov na možný rozsah a silu turbulencií a obmedzia sa len k rozsvieteniu signalizácie bezpečnostných pásov, čo pochopiteľne vedie k tomu, že cestujúci sa zľaknú a majú potom z lietania strach. Isteže, piloti to zo svojho subjektívneho uhla pohľadu nepovažujú za nič mimoriadne a už vôbec nie nebezpečné, no zrejme sa len málo z nich dokáže zžiť s vnímaním ľudí, ktorých majú na palube a neuvedomia si, že pre cestujúcich nie sú turbulencie rutina ale stresujúci zážitok. A priznám sa otvorene a úprimne - kým som ja nenarazila na túto diskusiu tu na MK, tiež mi to nedocvaklo. Posledné roky už ale aj v práci poctivo a zodpovedne informujem ľudí cez intercom o poveternostných podmienkach pozdĺž celého koridoru. 🙂☺️😉
@janne318 mám ešte jednu otázočku...keď lietadlo pristáva alebo klesá na nižšiu letovú hladinu, pretože má napr. nejaký problém, ako je to riešené, aby sa nezrazilo s lietadlom na nižšej letovej hladine? A kiež by aj ostatní piloti informovali viac svojich cestujúcich o lete ako prebieha, určite by to veľmi pomohlo.....
@lolada keď je lietadlo v núdzi, oznámia to piloti príslušnému stredisku AFIS (riadenie letovej prevádzky), na ktorého frekvencii sa nachádzajú, a zároveň na svojom transpondéri (odpovedači) nastavia SQUAWK kód 7700. Podľa SQUAWK kódu sú lietadla sledované a sledovateľné jednak vežou, a jednak aj pilotmi iných lietadiel navzájom (len pre zaujímavosť - ak si niekdy pozeráte na nete lety live napríklad cez flightradar24.com, sledujete ich práve cez tento kód). No a keď je lietadlo v problémoch, existujú 3 SQUAWK kódy, ktoré sa zadávajú: 7500 - únos, 7600 - strata spojenia (porucha rádia), 7700 - stav núdze. Lietadlu v núdzi musia všetky ostatné lietadlá uvoľniť cestu, a taktiež ak núdzovo pristáva na ktoromkoľvek letisku, vypratať všetky dráhy. Takže preto sa s ostatnými lietadlami nezrazí - pretože všetky ostatné mu uhnú. 😉
@janne318 ďakujem ti veľmi pekne, zajtra je ten deň D, ale stále kašlem a mám plný nos....neviem ako sa rozhodnúť...letieť, či neletieť...na nete je tiež kopec článkov, ako nedoporučujú letieť s chorobou.....a ešte k tomu mám ATB.....lenže deti sa tak tešia na dovolenku a asi by boli sklamané, keby išli samé, či nemohli letieť vôbec.....je ťažké sa rozhodnúť, myslela som si, že mi už bude po týždni liečenia lepšie, ale stále dosť kašlem...
@lolada tak v tomto ozaj ťažko radiť... Ak máš nasadené ATB, infekčná by si už myslím byť nemala - čiže ďalších spolucestujúcich nenakazíš. No a subjektívne to znáša každý inak - niekomu len zaľahne v ušiach, inému zas vyústi až do migrény. No osobne si myslím, že pokiaľ nemáš zápal dutín alebo zápal ucha, mala by si to zvládnuť. Nuž uvidíš, ako sa budeš cítiť zajtra. Ak by ste leteli, držím palce, aby si to bez problémov zvládla - zdravotne i psychicky. 🙂🍀✈️
tak sa hlásim, nakoniec som neodletela, ale manžel s deťmi leteli....pred odletom mi písal, vraj kašle celé lietadlo a ja som chcela byť ohľaduplná a necestovať taká chorá.....prišla som až na letisko, ale celú noc a cestu do Schwechatu som odŕhala, tak som to na letisku vzdala....a teraz som sama a smútim....
@janne318 dokonca ani vraj turbulencie nemali...a ja som teraz na seba pekne naštvaná.....neviem čo je horšie...byť tu takto sama a rozmýšľať, ako by to mohlo byť, keby som si sadla do lietadla aj takáto chorá alebo byť tam a sedieť na izbe a liečiť sa .....no snáď aspoň oni budú spokojní...v lete by sme mali letieť znova, tak ešte budem mať príležitosť stresovať, ale hádam tentoraz bez choroby....
Ja letim s detmi zase zajtra, tych turbulencii sa uz nejako nebojim ale vzdy ked vzlietame sa mi toci hlava hlavne ked ako keby vypol motory, uz ked prestane stupat uz je to ok. A dufamto ze mi, detI budu sediet na zadku 😂
Fr2314 mame cislo letu,
@janne318 ahojcek, velmi krasne dakujem aj ja, za vsetky Tvoje prispevky, na ktore som natrafila. Pises uzasne ukludnujuco, pochopitelne aj pre laika a hlavne z tvojich riadkov naozaj ide taly stoicky pokoj, ze sa v kutiku duse osmelujem znova nastupit do lietadla. 🙂) aspon v predstavach..
Ale moj strach z lietania je zial asi uz panicky. Lietala som pomerne casto, turbulencie, kruzenia nad letiskami, tvrde pristatia mi nijaky strach nesposobovali. A zrazu nastal zlom, ked som videla ako sa pari z jednej turbiny. Nik nam nic nevysvetlil po pristati, ale palubny personal sedel (pomerne kratku cestu) priputany od cca 30tich minut od vzletu. Neviem co sa dialo, ale odvtedy som letela este cca 4x, vzdy so zachvatmi uzkosti. Nedali sa kontrolovat, ledva som ich zvladala eliminovat, nechcela som aby si ma niekto vsimol. Tak som sa len triasla, a slzy mi tiekli prudom, no ani som nemukla. Nepomohol ani rum v bare pred odletom (neopila som sa), ani ukludnujuce lieky.
Preto by som sa chcela poradit, ci poznas niekoho kto avsolvoval kurz proti strachu z lietania, docitala som sa, ze taky sa organizuje v prahe, suma je pomerne vysoka, okolo 400e... uz sa mi ziada ist niekde dalej, a nielen autom.. dakujem za Tvoj nazor :*
@little_honeybee ahoj. 🙂 Ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoje milé slová - vážim si ich, a rovnako aj Tvoju dôveru. Získaného strachu z lietania sa môžeš zbaviť jedine tak, že lietaniu porozumieš. Presne na rovnakom princípe je založený aj ten kurz v Prahe - podstatou je vysvetliť ľuďom, prečo je ich strach zbytočný. Vidím, že si z Trnavy - ja keď chodievam domov na Slovensko, bývam kúsok od BA. Tak ak by si mala záujem, čas a chuť - ja Ťa toho strachu z lietania rada zbavím zadara. 😉😄
Ahojte, tak môj zdravotný stav sa trochu polepšil, deti zistili, že zajtra mi ide Ryanair lietadlo z BA, vraj mám prísť, ak mi je lepšie....no už zase úraduje hlava a strach z lietania a ešte k tomu by som letela úplne sama bez rodinky, ktorá ma tam čaká......hrozne váham.....hrozne ma to láka, no mám obrovský strach, i keď si stále opakujem všetko, čo si nám tu @janne318 popísala.....
@lolada ak Ti je lepšie a máš túto možnosť - neváhaj a choď! 👍😀 Ano.., presne ako píšeš - ten strach je len v hlave. Denne lieta státisíce lietadiel a všetky v poriadku dorazia do cieľa. Skús si len tak pre zaujímavosť pozrieť napríklad stránku flightradar24.com - uvidíš na nej, koľko lietadiel je v danej chvíli vo vzduchu. Vyzerá to tam ako v mravenisku - a to podotýkam, že tam nie sú viditeľné všetky lietadlá (jednak preto, že to appka nestíha, a jednak preto, že nezobrazuje sa väčšina chartrov, vládne špeciály, lietadlá záchranných zložiek, vojenské lietadlá, súkromné lietadlá len niektoré, cargo-jety tiež len niektoré) - čiže pre objektívny obraz, koľko lietadiel sa v danej chvíli nachádza vo vzduchu, si k tomu mravenisku prihoď ešte cca 1/3 jetov naviac. A všetky bezpečne prepravia svojich pasažierov či svoj náklad tam, kam majú. 😉😀 Ak sa obávaš turbulencií, v tomto počasí je ich výskyt najmenší (naopak najväčší výskyt je v lete), takže môj názor je taký, že nemáš nad čím váhať. A ak by ste predsalen nejakými turbulenciami prelietali - naozaj sa nemusíš obávať - sú to len prirodzené prúdenia vzduchu. Tak to proste "matička príroda" zariadila a lietadlá sú konštruované tak, aby ich bez problémov zvládli (aj piloti pravda sú tak "konštruovaní" 😂). Nútiť ani presviedčať Ťa samozrejme nemôžem a ani nechcem - no osobne si myslím, že keď už teraz vieš čo-to o lietaní a o tom, ako sa lietadlo správa vo vzduchu a prečo, budeš let znášať oveľa lepšie. 😉🙂
@lolada Nebudes lutovat ak pojdes. Olutujes jedine to, co neurobis. Ja som tak premeskala zopar skvelych ciest a zazitkov, lebo som sa zbytocne bala. U mna neslo o let, ale o plavbu lodou a potom o krajinu, ktora sa mi nezdala dostatocne bezpecna (ale bolo to len v mojej hlave) a teraz lutujem, ze ja som nesla a ostatni ano :-/
@little_honeybee ja ešte doplním k tomu, čo si písala - že stres u Teba vyvolal zážitok, keď si videla, ako sa z jednej turbíny parí. Neviem presne, ako to myslíš že "parí" - ono totiž parí sa z každej, pretože výfukové plyny prúdového dopravného lietadla majú na výstupe cca 2200°C - a keďže vonku je v tej výške -56°C, pri vyššej vlhkosti vzduchu za sebou zanechávajú takú tú bielu kondenzačnú stopu, ktorú je za lietadlom vidieť aj zo zeme. Ak si to myslela tak, že sa motor prehrieval, resp. sa z neho dymilo, celkom pravdepodobne ho piloti vypli a Vy ste doleteli do cieľa s jedným motorom. Síce ste leteli o niečo nižšie, o niečo pomalšie a v inej aerodynamickej konfigurácii (bo keby ste s len jedným funkčným motorom ostali v rovnakej, ako s dvoma, točili by ste sa dokolečka. 😂 Pre lepšiu predstavu - skús jazdiť s autom, ktoré má zabrzdenú pravú stranu kolies, pričom tie na ľavej strane sa točia normálne 😅) - no dorazili ste bez akejkoľvek ujmy. Letecké motory toho zvládnu viac, než by si ľudia mysleli. Všetky sú certifikované, musia spĺňať veľmi prísne kritériá a v procese schvaľovania prechádzajú náročnými testami.
Len taká jedna zaujímavosť - vedeli ste napríklad, že motory prúdových dopravných lietadiel musia byť certifikované (okrem iného) aj na zrážku s vtákom? - pričom ak lietadlo letí rýchlosťou 200kts pri vzlete, v stúpaní v uhle do 40°, a zrazí sa s väčším vtákom ako je napr. divá hus či dravec, sila dopadu vtáka na lietadlo v momente stretu je zhruba 6 ton! Ak sa s takým vtákom zrazí v rýchlosti 250kts, je to viac ako 10 ton, a ak v rýchlosti 280kts, tak niečo okolo 15 ton! No a ak takéhoto operenca chytí lietadlo do motora, motor musí byť schopný najmenej 14 minút vyvinúť ťah min. 50% a nesmie sa vznietiť. Takže tie letecké motory sú skutočne bezpečné, a ak sa aj z času na čas vyskytne nejaký ten problém, zväčša je operatívne riešiteľný do takej miery, aby zvládal bežať aspoň na čiastočný výkon. No a ak je potrebné ho vypnúť úplne - nič sa nedeje, máme predsa ešte minimálne jeden. 😉🙂
Tak dievčatá povzbudili ste ma a ja som si tú letenku rezervovala a idem za rodinkou, ktorá ma tam čaká...budem myslieť @janne318 na všetko, čo si nám popísala a snáď budem mať len pekný zážitok z tohto letu, čo ma samá. Nikdy by som si nepomyslela, že urobím niečo takéto šialené a ísť nikam sama, keď som bola vydesená dosť aj s mojou rodinku. Nebudem mať komu lámať ruku, ale hádam ten let bude naozaj pekný ako opisovali deti. Čaká ma 3 h 45 min letu a dúfam, taak dúfam, že sú lietadlá Ryanair v najlepšej kondícii a nie ako tá posledná foto, čo sa tu objavila. Držte mi palčeky, ozvem sa ako som to zvládla.
@janne318 dakujem za odpoved 🙂 ak mozem napisem este sukromnu spravu 🙂
Hehe nemyslela som samozrejme kondenzacnu stopu. Sedela som nad kridlom, sedo biela para ci dym vychadzal akoby z turbiny "spredu", pozrela som na druhe kridlo cez ulicku a tam nic. Preto som sa vulakala. Bolo to uz davno, presnejsie so to zial ci chvalabohu nepamatam🤷🏼♀️😂
@little_honeybee jasné, môžeš, kľudne napíš. 🙂

@lolada za málo, rado sa stalo. 😉🙂 Naozaj ma vždy úprimne poteší, ak môžem niekomu pomôcť - a to vlastne len tým, že vysvetlím zopár základných faktov, o ktorých bežne ľudia nevedia - a žiaľ, keby aj chceli, nemajú sa ich odkiaľ dozvedieť. Veľa informácií, ktoré som tu v tejto diskusii popísala, sú úzko profesne špecifické a nedajú sa v laickej forme nájsť ani na nete.
Ešte k tomu Tvojmu zdravotnému stavu - ak si prechladnutá a máš opuchnutú sliznicu, tým pádom aj zúženú Eustachovou trubicu, môžu byť pre teba vzlet a pristátie veľmi nepríjemné, priam až bolestivé. Je to preto, že opuchnutâ Eustachova trubica nestíha vyrovnávať tlak vo vnútornom uchu. Ak Ti môžem poradiť, začni už dnes užívať nosové kvapky (ale také, ktoré okrem toho, že rozpúšťajú hlien, pomáhajú aj zmierňovať opuch sliznice). A vezmi si ich aj so sebou aj do lietadla (pokojne ich môžeš mať v príručnej batožine) a nakvapkaj pred vzletom aj pred pristátím. Dosť to pomôže.