icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

janne318
20. feb 2020

@little_honeybee Hmm... podľa Tvojho opisu - nevyzerala tá para/dym náhodou asi nejako takto? (foto požičané z netu)

janne318
20. feb 2020

@lenka2613 ahoj Leni, ako ste zvládli let? A čo deťúrence - tie to ako zvládali? 🙂

lenka2613
25. feb 2020

@janne318 ahoj prepac zeaz teraz, ale ked sme na svk tak sme stale busy. Nastastie pekne sedeli, cely let aj priputany, v sobotu letime naspat, co uz pozeram tak u nas v uk ma zase fukat okolo 90km/h v narazoch tak uvidime ake to bide pristavanie, lebo ak to bide zo strany na stranu hadzat ako v tych videach tak neviem ci este niekedy sadnem do lietadla 😢

janne318
25. feb 2020

@lenka2613 ahoj Leni, ďakujem, že si sa ozvala. Som rada, že let ste zvládli. 🙂 Čo sa týka Tvojej otázky - alebo skôr obáv z vetra: no áno, pravda je, že vietor dokáže pekne znepríjemniť landing nielen pasažierom, ale aj pilotom. Každé lietadlo má predpísané limity, do akých s ním možno pristáť. Takisto aj letiská majú limity, po prekročení ktorých sa už zatvárajú. Všeobecne pokiaľ fúka vietor nad 45kts (t.j. niečo okolo 83 km/h), zatvárajú sa letiská paradoxne nie preto, že by na nich lietadlá neboli schopné pristáť (predný vietor 45kts zvládajú aj A320, aj B737 bez problémov), ale preto, že za nebezpečné sa považuje otvorenie dverí v takomto veternom počasí (čiže lietadlo síce pristane, no rizikové je otvorenie dverí a vystupovanie pasažierov). Lietadlá tohto typu zvládajú aj bočný vietor do tých 45kts (aj keď nie až tak v pohode ako predný - ale sadnúť sa s nimi dá), pokiaľ však nie je takýto bočný vietor sprevádzaný strihmi vetra. Obmedzenia pri bočnom vetre pod 45kts sú nastavené akurát na letiskách s užšou pristávacou dráhou. No a najnižšie limity má zadný vietor - tu sú hraničným už hodnoty okolo 25kts. Zas ale na väčšine letísk je možné pristávať na dráhe v oboch smeroch, čiže logicky pokiaľ fúka z jednej strany zadný vietor, z tej opačnej to bude predný - a ten je teoreticky bezlimitný. Takže lietadlo nebude pristávať po vetre, ale proti vetru. 🙂 Nuž uvidíš, ako sa počasie ukáže - v najhoršom prípade Vás prebookujú na iný let, alebo ak by sa zhoršilo momentálne, pristanete na inom letisku. 🙂😉

lolada
26. feb 2020

@janne318 ahoj, hlásim sa až po dovolenke 🙂 Let tam aj späť som zvládla úplne v pohode a to hlavne vďaka tvojím vysvetleniam,....cestou tam boli turbulencie iba pri klesaní cez oblaky, inak ani jedna a sedel vedľa mňa pár, ktorí leteli prvýkrát a ja som bola od teba taká nadupaná vedomosťami, že som im všetko vysvetľovala a celú cestu sme sa rozprávali, že som ani nevedela ako mi ten let ubehol.....cestou späť som už letela Wizzairom a fajn bolo, že nás pilot hneď ešte na letisku upozornil, že vzhľadom na meteorologické podmienky budú aj turbulencie, pršalo, ale nebolo ich tak veľa a vždy keď to zakolísalo, tak som si vravela, že je to iba cesta po ktorej letí lietadlo a musí ju kopírovať......jediné čo ma trochu vydesilo bolo, že sme začali príliš rýchlo klesať.....za pár minút sme boli z 11 km na 4 km.....to som ten pokles cítila, pri lete tam som klesanie skoro ani nepostrehla...bolo to také rovnomerné.....no ale zvládla som to a už to celé vnímam úplne inak, myslím, že sa už tak veľmi nebojím, i keď tento spôsob prepravy nebude môj najobľúbenejší 🙂 ešte raz veľká vďaka @janne318......veľmi si mi pomohla.......👏

janne318
26. feb 2020

@lolada jeeej! Supeeer! 😃 Som veeeľmi rada, že si to tak parádne zvládla! No myslím, že na to, ako veľmi si sa bála, urobila si obrovský pokrok! - čo ma naozaj nesmierne teší! 👍😃😘 Ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoje uznanie, podporu a všetky milé slová. 😘💕 A aj keď letecká doprava nebude zrovna Tvoja obľúbená forma transportu - už to je dosť, že to budeš takto bravúrne zvládať! 👍💪😄🍀💕

janne318
26. feb 2020

@lolada a ešte k tomu klesaniu doplním len praktickú info - piloti sklesávajú podľa pokynov/súhlasu riadiacej veže - a tá dáva pokyny podľa aktuálnej "vzdušnej dopravnej špičky". 😁😂 Tiež samozrejme počasie hrá nejakú tú rolu, no v prípade stúpania alebo klesania najmä hustota prevádzky v daných koridoroch. 🙂😉

lolada
27. feb 2020

@janne318 myslela som si, len to bolo dosť nepríjemné, aj ten tlak sa mi horšie vyrovnával, keď sme tak rýchlo išli dolu, ale hlavne som mala pocit, že ideme hrozne rýchlo, keď je lietadlo v jednej výške alebo klesá plynule, tú rýchlosť si človek vôbec neuvedomuje....no tu to bolo také nepríjemné, akoby sme padali....ale myslela som na všetko, čo si nám písala...a snažila som sa byť pokojná...

lenka2613
27. feb 2020

@janne318 jaj keby nam radsej let zrusili, ale pocitam ze ryanair poleti. Tak snad to nebude velmi kyvat a pristane na 1.krat
Fr2315 mame cislo letu v sobotu. Urcite sa ozvem ze ci vobec este do lietadla sadnem

janne318
27. feb 2020

@lenka2613 Leni zajtra Ti pozriem METAR/TAF, momentálne je zverejnený len do polnoci z piatka na sobotu. Zajtra najneskôr okolo obeda by už mal byť vyhodený aj ten sobotný. Budem to sledovať - ak ho vyhodia do tej cca 11:00, dám Ti hneď info. Ak neskôr, dostanem sa k nemu až tak popoludní / podvečer, pretože od 11:00 zarezávam a končím cca po 17:00 (no ak Vám prebookujú let, o tej 17:00 to už budete vedieť aj Vy).

janne318
27. feb 2020

@lenka2613 jaj, prepáč... ja blbec.. 🙏, ja už tu píšem, akoby som sa bavila s kolegovcami. 🙈😂 METAR je skratka pre Meteorological Terminal Air Report (čiže polopate povedané, správa o aktuálnom počasí na letisku) a TAF je predpoveď počasia (Terminal Aerodrome Forecast). Prepáááč! 🙈😅

lenka2613
28. feb 2020

@janne318 dakujem si poklad. Je lepsie ked viem ze bude vetrisko a budem na to nejako pripravena psychicky. Ja som aj sky guru uz mala ale velmi sa mi na short haul neosvedcil.

janne318
28. feb 2020

@lenka2613 ja sa teda nechcem dotknúť autorov tej appky, ale úprimne a narovinu povedané - bezplatná verzia tejto aplikácie nemôže poskytovať reálne info o počasí, a tá platená ho dokáže poskytnúť v lietadle akurát v reálnom čase na reálnom mieste (čo ale predpokladá buď pripojenie na wifi, ktoré nie všetci leteckí dopravcovia poskytujú, alebo zapnuté mobilné dáta, ktoré sú jednak v lietadle účtované sadzobníkom zóny 3 - čiže tie najdrahšie, navyše pri niektorých typoch mobilov nezlučiteľné s letovým režimom telefónu). Totiž tá appka funguje na tak, že po zadaní čísla letu vychádza z údajov posledného minulého letu, a pokiaľ tieto nie sú k dispozícii online, tak jednoducho vyhodnotí počasie na priamočiarej trase medzi bodom A a bodom B. Pokiaľ vychádza z posledného letu, vyhodnocuje, aké počasie bude v koridore a v letovej hladine, ktorými lietadlo s rovnakým číslom letu letelo naposledy. Čo ale samozrejme neznamená, že rovnakým koridorom a v rovnakej výške poletí aj teraz (skôr by to bola náhoda, keby áno). To, kadiaľ lietadlo poletí a v akej výške, totiž vedia len piloti keď si vypracujú letový plán (čo je tak asi hodinu pred odletom) a veža, ktorá im ten plán schváli. Následne sa posúva letový plán všetkým strediskám AFIS pozdĺž koridoru. Tieto informácie jednak nie sú verejne dostupné, a jednak sa veľakrát počas cesty operatívne menia. Appka ich k dispozícii nemá. No a vyhodnotiť počasie na trase z bodu A do bodu B v priamej línii a v priemernej letovej hladine - tak to myslím ani nepotrebuje ďalší komentár ohľadne významu takýchto info. A v rámci platenej verzie - mať info o tom, aké je počasie v tej chvíli - to má aký význam? Šak keď ten človek v tom lietadle sedí, tak to cíti aj bez appky, že prelieta turbulenciami! 😂😅 Pardon za túto otvorenú kritiku, no to je proste fakt. Zavádzať ľudí reklamou o tom, ako aplikácia používa "zložité matematické výpočty" - čiže skĺbi posledné známe údaje o počasí s údajmi posledného letu, ktorý je dávno na zemi...? No neviem teda... To je asi rovnako hodnoverné info, ako spoliehať sa na to, že operácia môjho žlčníka dopadne rovnako, ako operácia u pacienta zašitého pred hodinou. 🙄

janne318
28. feb 2020

@lenka2613 a ešte na doplnenie: umelý horizont, výškomer a meteoradar sú v lietadle tými najdôležitejšími prístrojmi celej avioniky. Pričom dokázať "čítať" meteoradar a správne vyhodnotiť poveternostné podmienky dá nie raz zabrať aj bystrému oku pilota, ktorý naň v danej chvíli čumí - napríklad v niektorých situáciách sa jadro búrky vykreslí rovnako, ako medzera v búrke, a pokiaľ nie je z údajov celkom jasné, o čo ide, je potrebné, aby piloti naklonili radar buď smerom dolu, alebo do strany odkiaľ búrka ide, aby videli, či sa tá medzera uzatvára, alebo či je niečo za ňou, alebo sa otvára, alebo mení tvar a pod. Odkiaľ a ako by to akože dokázala appka čítať a dešifrovať - tak to skutočne netuším. Tá vychádza z aktuálnych satelitných informácií danej meteostanice, ktoré ale nie sú ani zďaleka tak podrobné a úplné, aby mohli poskytnúť informácie o reálnom stave.

lenka2613
28. feb 2020

@janne318 takze som vyhodila prachy zakazdym, nejak som to tusila, ale ze az takto ludi klamu a zarabaju to som.netusila. dakujem, si fakt uzasna 😍

janne318
28. feb 2020

@lenka2613 jaaaj, no... zarába sa asi bohužiaľ dnes už na všetkom. Ja Ti viem napríklad tiež len pozrieť METAR/TAF len na letisku príletu podľa času, kedy máte plánovaný landing. No určite by som si nedovolila hodnotiť, aké bude pozdĺž Vášho koridoru, pretože netuším, ktorými waypointmi poletíte a v akej výške. To v tejto chvíli netušia ešte ani Vaši piloti. Čiže musela by som byť jasnovidka, aby som Ti dokázala dať tento druh informácií.

janne318
28. feb 2020

@lenka2613 Leni pozerám Ti to počko - momentálne sú údaje zverejnené na 29.2. len do 12:00 obeda (Vy sadáte o niečo neskôr), ale zatiaľ to vyzerá dobre. Vietor má byť o niečo silnejší len do 9:00 hod (okolo 30kts, v nárazoch 40kts), potom by sa to malo práveže zmierňovať. Medzi 9:00 a 12:00 vietor na 260° (čiže západný) už len o rýchlosti 16kts, v nárazoch 26kts - čo je úplná pohodička, a pokiaľ to tak ostane, budete sadať na RWY 22, aby ste pristávali proti vetru (vlastne je to jedna a tá istá dráha, akurát z jednej strany je označená ako dráha č. 4 a z druhej strany ako dráha č. 22). Musím už cválať do robotky, najbližších pár hodín budem mať starosť o vlastné počasie, 😂😁 takže aktuálnejšie info Ti budem vedieť mrknúť až tak podvečer. Ale vravím - zatiaľ to vyzerá ok. 😉☺️

janne318
28. feb 2020

@lenka2613 len pre tú srandu - keby sa niekto nudil a malchuť dešifrovať krátke správy o počasí, tak "v našej reči" vyzerajú asi takto: 😂😜

lenka2613
28. feb 2020

@janne318 dakujem si fakt super. Ja chapem ze sa neda presne povedat, to pocasie sa moze zmenit aj behom par minut, ale tak rada budem vediet ze ako to vyzera 😍😘

janne318
28. feb 2020

@lenka2613 Ahoj Lenka. Prepáč, až teraz sa ozývam, nejak som sa trochu zamotala v kolektíve. 🙃😁 Tak o niečo sa nám tá predpoveď zhoršuje - vietor pridá na sile na 23kts, v nárazoch 36kts. Zatiaľ žiadna tragédia - stále v pohode, no budem to sledovať (aktualizácie sa objavujú zhruba každú hodinu).

lenka2613
28. feb 2020

@janne318 hej videla som ze uz zase burku aj pomenovali. Si fakt super ze mi takto pomahas. Keby nam tak radsej let zrusili.

janne318
28. feb 2020

@lenka2613 zatiaľ nové info nevyhodili, stále platí rovnaký stav, ako som Ti tu písala posledne. Pozriem opäť ráno (pre dnešok mám toho plné kecky, idem sa zahangárovať do perín 😆😴😅). Dobrú noc. 🙂🌛

lenka2613
28. feb 2020

@janne318 dakujem velmi pekne. Poslala by som ti aspon cokoladu najradsej. Idem aj ja pospat trocha. Dobru noc 😘😍

janne318
29. feb 2020

@lenka2613 jejda! 😀😘 Za málo Lenka, pre mňa je to naozaj maličkosť! 🙂
Takže od 12:00 do 18:00 by sa mal stav opäť skľudniť, vietor na 230° už len 12kts. 😀 Dohľadnoť parádna - 6000m. 😀 Síce prehánky s možnosťou krúp alebo dažďa so snehom - ale pri tom vetre 12kts je to v pohode. Len ak by boli krúpy, alebo dážď so snehom, treba rátať s o niečo drsnejším pristátím (positive landing - už som to tu kedysi spomínala), pretože pri kontaminante na dráhe je v záujme bezpečnosti potrebné, aby lietadlo dosadlo tvrdšie a hlavným podvozkom "prerazilo" tú vrstvu krúp/kašovitého snehu na dráhe - aby sa nedostalo do šmyku. 🙂 Je to dočasná predpoveď, no snáď nič dramatické nenastane. Zrejme už nebudem mať možnosť do Vášho odletu pozrieť aktualizáciu, lebo aj ja idem do robotky, no ak by náhodou áno, určite Ti hneď dávam info. 😉🙂

lenka2613
29. feb 2020

@janne318 super dakujem. Urcite sa ozvem ze co a ako. Tak aj tebe prijemny let lebo to pocasie je vsade asi take vselijake.

lenka2613
29. feb 2020

@janne318 dakujem, snad to bude ok. Prajem tebe prijemny den a let nakolko asi to pocasie je na nic vsade. Urcite sa ozvem ze co a ako 😘

janne318
29. feb 2020

@lenka2613 Ďakujem veľmi pekne. 😘💕

janne318
29. feb 2020

@lenka2613 ahoj Leni, neviem, či sa ešte dostaneš sem na MK, už si isto na letisku. My si už sedkáme v jete a keďže si tu tak nečinne čakáme na echo z veže, kedy sa láskavo budeme môcť pohnúť z miesta a zo zeme, pozerám Ti počasie - stále bez zmien, vietor stále v pohode 12kts. Vaše lietadlo akurát sadá na BTS-ku, takže buď úplne kľudná - podmienky na pristátí by mali byť naozaj dobré. 😉😀 Držím palčeky, zvladni to, aj s deťúrencami, a ozvi sa potom, keď pristanete. Šťastný let prajem! 😘

lenka2613
29. feb 2020

@janne318 ahoj tak sme to zvladli. Let v pohode. To pristavanie uz ked sme boli kusok nad zemou to dost hadzalo zo strany na stranu, aj pristal tvrdsie ale bola som na to pripravena. Decka to zvladli super aj ked mala 5 minut pred pristanim zaspala (ako inak). Velmi nam tu pomahas, fakt by ti mali dat nejake ocenenie

janne318
29. feb 2020

@lenka2613 Leni veľmi sa teším, že si let zvládla - a tuším zvládaš čím ďalej, tým lepšie. 😀👍 To je super! 😀😘
P. S.: ďakujem Ti za uznanie - pre mňa sú ocenením práve takí ľudkovia, ako Ty. 😘 Ktorí majú snahu dozvedieť sa, pochopiť - a tým sa aj pomaly zbaviť svojho strachu. Takže to ja ďakujem! 😘😍