Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
@janne318
@evka_s ja som bola na takom skusobnom lete 2x 😃 a bola to parada! 😀 Prvy krat len 15 minut a ked ten pilot videl ze jak sa tomu tesim, tak uz sme mali skoncit pristali sme a on ma este nechal samu vzlietnut a take par minutove male kolecko sme spravili, ale pristat ma uz nenechal. A druhy krat som bola s tym istym pilotom a pamatal si ma a vedel ze sa vobec nebojim ale praveze tesim, tak si zo mna aj srandu spravil, ze ako budem reagovat. Uplne naklonil to lietadlo nabok ze ked som sa pozrela z bocneho okienka tak kolmo pod sebou som videla zem. 🙈 a este spravil ze preletel uplne nizucko nad takou nejakou vyrobnou halou, ze som myslela, ze chce asi pristat na streche tej haly. 😂🙈 A potom ze "nooo tak trochu to dvihneme vyssie, mame tu aj nejake predpisy" 😂🙈😄 ale super to bolo. Naucila som sa citat pristroje, aj ako a kedy sa obohacuje zmes paliva, aj ze cessna 150 zere normalny natural 95 benzin a aj ze ked sa prelieta ponad elekticke vedenie, tak sa neleti ponad kable ale ponad stlp vzdy. 😀 Super zazitok, urcite odporucam. 👍 Akurat ma prekvapilo, ked som bola prvy krat a jak sa to lietadlo odlepilo od zeme, tak to jak keby som mojho dalmatinca odopla z voditka. 😂😂 uplne ozilo to lietadlo a kazdy poryv vetra som citila. Ale to bol len moment takeho pre mna prekvapenia a potom uz som si na to zvykla a bola to parada! 😃👍
@fokuska ano, aj nejaky diel leteckych katastrof je venovany tomu pripadu s optickymi iluziami.
@szillvinka milý inštruktor. 😀 A zjavne so zmyslom pre humor. 😂😂😅😁

@janne318 mozem sa este opytat jak sme sa tu bavili o tych vselijakych videach a dokumentoch. Ty pozeravas letecke katastrofy? Aky mas nazor na ten dokument? Naozaj je to autenticke? Dakujem za odpoved. 🌹
@szillvinka zopár tých dielov som si zo zvedavosti pozrela. Pozrela som si tie, ku ktorým som aj čítala oficiálnu správu leteckého úradu z vyšetrovania (ak by Ťa zaujímali - tie oficiálne správy sú uverejnené na stránkach príslušných leteckých úradov. Akurát že všetky sú v angličtine, obsahujú hromadu odbornej leteckej terminológie a skratiek, a majú niekoľko desiatok strán - tak neviem, ako veľmi Ťa zaujmú a do akej miery im budeš rozumieť). Dokument Letecké katastrofy je spracovaný pre bežného diváka, skôr takou formou, aby upútal pozornosť širokého spektra ľudí. Netvrdím, že nie je autentický - v podstate áno, snaží sa viac-menej vychádzať zo skutočných udalostí, aj keď objektívne sa to nie vždy produkčnému tímu podarilo. Toľko k obsahu dokumentu. Čo do úrovne ilustračných záberov - tak k tomu sa radšej nebudem vyjadrovať (napr. že okolnosti nehody B787 - a ilustračné zábery z kokpitu A330, alebo reč o stave a úniku paliva - a zábery na ukazovatele stavu a teploty oleja. Alebo miesto diania letisko v New Yorku - a záber na vežu London Heathrow, a pod.) - ale tak ok, beriem to tak, že je to sfilmované pre bežných divákov. Aj keď mi to príde v tomto smere trochu podcenené, pretože aj ilustračné zábery do istej miery svedčia o celkovej kvalite spracovania dokumentu. No každopádne - zámer sa vydaril. Dokument má vysokú sledovanosť - a zrejme o to aj filmárom išlo.
@janne318 tiez mam pocit ze je to tak dramaticky spracovane aby to cloveka chytilo. Ja mam napozerane vsetky casti 😂 ale neviem posudit ci je to tak natocens ako sa to stalo v skutocnosti. Dakujem za tip na tie oficialne spravy. Pohladam si ich, len neviem co z nich budem mat lebo anglicky rozumiem len tak normalne hovorovo.
No tak my letime uz tuto stredu 11-teho budapest-mnichov, mnichov-miami. Teraz neviem ci sa mam viac bat lietania alebo virusu 😳
@nikazuz báť sa nemusíš ani jedného. K epidémii treba samozrejme pristupovať zodpovedne a byť obozretný - dodržiavať najmä hygienu rúk ich častým umývaním, eventuálne bezprostredne pred jedlom použiť antibakteriálny gél, na letisku a v lietadle (kde je veľmi veľa ľudí z rôznych kútov sveta) je tiež dobré chrániť sa respiračným rúškom. Ak dodržíš týchto pár jednoduchých zásad a ak máš normálnu imunitu - niet dôvod na obavy. No a z lietania nemusíš mať obavy už vôbec!! Turbulencií je v tomto ročnom období najmenej a ak aj sú, nebývajú silné. Letov teraz veľa nie je, pretože dovolenková sezóna ešte nezačala, takže naozaj môžeš byť úplne pokojná. 🙂 Prajem príjemný, pohodový let. 🍀✈️👍
@janne318 ahojcek, zase ja -otrava.🙋😂😛 prosim ta mozem sa spytat, nevies nahodou ako to bude teraz s odletmi z BE a nazad? Ci sa dostanem domov na sviatky alebo ci rovno mozem zabudnut? 😭
@szillvinka ahoj Silvi. Naši zatiaľ lietajú Viedeň normálne, nejaké tripy boli síce zrušené, ale Viedeň sa lieta. Neviem, ako je na tom Ryanair - či majú teraz aj nejaké priame spoje do Bratislavy - to by bolo fajn zistiť si priamo cez spoločnosť. S určitosťou viem, že zo Zaventem lieta normálne do Viedne Brussels Airlines aj Austrian. Z Charleroi neviem. Ja osobne som momentálne doma na Slovensku (tiež v dôsledku interných opatrení v súvislosti s epidémiou), takže fakt mám len nejaký ten základný obraz o dianí. Máš už booknutú letenku? Ak áno, daj vedieť na kedy, odkiaľ a aká spoločnosť - skúsim zistiť niečo konkrétnejšie.
@janne318 dakujem poklad! 😍 Nemam kupenu letenku je mi jedno uplne ci Charleroi alebo Zaventem alebo bars aj Antwerp len nech hlavne sa dostanem domov. 😭😷🙏Ja vzdy letenky kupujem den-dva pred odletom, lebo tak sa mi to najlepsie osvedcilo cenovo a aj preto lebo neviem si dopredu vybavit dovcu trebars ze pol roka vopred. Ale teraz som normalne nestastna z tohto. Akoze v BE to nikto zatial moc neriesi, skoly su otvorene, ale s nasimi ked som volala tak ze na SK je to prisnejsie brane. 😣
@janne318 ty si doma v karantene teraz? 😰
@szillvinka takže... aktuálne médiami prebehla správa, že na Slovensku sa majú uzatvoriť všetky tri medzinárodné letiská (overené to priamo nemám, vychádzam len z mediálnych info). Čiže ak sa chystáš domov na Slovensko niekedy teraz, v najbližších dňoch/týždňoch, vyzerá to jedine na Viedeň, prípadne Budapešť. 🙄
Čo sa mňa týka - ďakujem za opýtanie 😘 - no karanténou by som zrovna nenazvala. Skôr pracovné voľno. Karanténa ako taká sa na Slovensku na pilotov nevzťahuje. Presnejšie - nevzťahuje sa na pilotov dopravných lietadiel, ktorí neopustia palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy, pri tranzitoch alebo spiatočných letoch. I keď - úprimne povedané - nejak v tejto výnimke nenachádzam logiku. Nie že by som sa sťažovala, to nieee..! 😂😅 Len ide o to, že predletová príprava sa nerobí v lietadle, ale v priestoroch letiska na to určených, a piloti sa tam predsa nedokážu teleportovať! Tiež musia častokrát na veľa letiskách prejsť príletovou a odletovou halou, ako všetci ostatní. Ja osobne som zdravá, bez príznakov, bez problémov - len vravím, no... nejak mi tu pri tejto výnimke chýba účel, ktorý úrady karanténou všeobecne sledujú. 🤷
@janne318 tak ja som ten let do miami dala 💪 sice prestup v mnichove bol narocny, lebo fukal silny vietor tak pilot mal co robit ale zvladol to super. No a kedze je situacia s koronou taka aka je, tak uz dnes letime nazad airbusom A330-300. Ale hlavne vdaka tejto diskusii uz budem nastupovat do lietadla s mensou nervozitou 😉
@szillvinka ahoj Silvi, ak nevyhnutne nemusíš, radšej ani na Slovensko nechoď. Dostať sa sem síce dostaneš, ale po príchode by si musela byť v 14-dňovej karanténe spolu so všetkými z Tvojej domácnosti. Sviatky-nesviatky - verím, že určite budeš mať ešte možnosť vynahradiť si to inokedy. Rozhodnutie je samozrejme na Tebe, toto cháp prosím len ako moje odporúčanie. 🍀🙂
@janne318 ani nejdem. 😫 mas pravdu. Radsej inokedy. Dakujem. 🌹💋
@szillvinka tak... a Brussels Airlines ruší od 21.3. do 20.4. všetky lety. Tiež Schwechat postupne obmedzuje, a od štvrtka dáva stopku takmer všetkým príletom aj odletom. Dobre si sa rozhodla - ešte by si mala napokon problém dostať sa späť.
No ženy...! Ja mám mesiac voľno! 😃😁💃 Taký dlhý veget som tuším mala naposledy pred 15 rokmi - na materskej! 😂😅
@janne318 ahojcek 🙋 prosim ta, mozem sa spytat, 🙏 to si tu ty pred casom ponukala zenam na darovanie nejaku specialnu textiliu na ruska? Nevsimla som si nick, iba ze v tom prispevku bolo uvedene ze origos to sluzi na filtraciu vzduchu v lietadlach tak len ma napadlo ze ci nahodou si to neponukala ty? Uz to neviem nikde na stene najst. Ja v takom bavlnenom latkovom neviem dychat a toto mala byt nejaka speci priedusna latka.
Ak som otravovala a nebola si to ty tak prosim prepac 🙏🌹len som chcela vediet jak sa ta latka vola a ci sa da normalne niekde aj kupit 🌹 dakujem.
@szillvinka ahoj Szillvi. Áno, bola som to ja. 🙂 Ja som tú textíliu zohnala na letisku a nejaké 2m mi z nej vtedy ostali, tak som ju ponúkla dievčatám tu na MK (dostala som ju zadara, takže som zvyšok posunula ďalej). Z plochy som ten príspevok už vymazala, pretože textília bola samozrejme do minúty rozobratá. Je to filtračná nanotextília G4, hrúbka 0,5mm - či sa dá niekde zakúpiť priamo tento druh v tejto hrúbke - to neviem. Podľa toho, čo som pozerala na nete, našla som len oveľa hrubšie. Pozerala som ich práve v súvislosti s jedným aktuálnym príspevkom, ku ktorému tu práve na ploche prebieha diskusia. A sľúbila som dievčatám, že sa na ňu opýtam kamaráta zo servisného hangáru, či by mi z nej vedel ešte odstrihnúť. Ak by áno - ako ďaleko to máš Ty na Zaventem? Vedela by si si pre ňu skočiť? Bolo by asi dosť neefektívne, aby mi to posielal on z Belgicka na Slovensko a ja Tebe zas naspäť zo Slovenska do Belgicka. Ak by bol ochotný helfnúť a Ty by si si ju vedela ísť vziať priamo na letisko, poprosila by som ho, aby odstrihol aj Tebe nejaký ten meter a do IP by som Ti poslala na toho chalana kontakt, aby ste sa už prípadne spojili priamo Vy dvaja.
@szillvinka takto vyzerá tá textília v detaile. Je ľahučká, priedušná a zároveň filtruje tuším 98% baktérií, takže určite je na ochranné rúška vhodnejšia, ako bavlna. Vravím.., skúsim - opýtam sa - dám echo do IP. 🙂
@janne318 boze to vazne?🙏dakujem dakujem dakujem dakujem !! 🙏💋❤🍀🍀🍀 Jasne skocim si pre nu 😀 mam to nejakych 100 km na Zaventem len prosim ta ma naviguj kde tam konkretne, lebo sak ved mna asi nepustia do servisneho hangaru. 😂
@szillvinka Szilvi tak je to dohodnuté. Kontakt aj inštrukcie máš v IP. 😉
@janne318 boze ty si neskutocna zena ❤🌹💋🍀 fakt hrozne moc dakujem 🙏🌹 Velke srdce mas. ❤ aj rozum tvoj 😍😆 to jak si mozes pamatat este aj oznacenie a hrubku tej textilie a este aj chemicke zlozenie kyslikovych masiek a urcite milion cisiel, vzorcov, skratiek odbornych a to vsetko?🙏😂😆🙈❤🌹🍀 umrem z teba! 😂👼
@szillvinka jeeejda! 😄😘 Ďakujem Ti Silvi za toľko komplimentov! 😘😘 Úprimne - presné označenie a hrúbku tej textílie som tiež nepoznala, kým mi z nej chalan nestrihal prvú várku (dozvedela som sa to od neho). 😋😂😅 No a skratky musíme vedieť, to je jasné. Čo sa výpočtov týka, tak na väčšinu máme appky - takže žiadna genialita, ale výpočtová technika. 😂😁 No a pokiaľ ide o chemické látky, tak tie tiež musíme poznať, aké sa v lietadle nachádzajú (nielen masky, ale aj všetky kvapaliny, mazivá, oleje, náplne a pod.). Totiž ide o to, že okrem Vašich batožín prevážame dole v podpalubí aj komerčné cargo - a to môže byť čokoľvek. Môžu to byť látky, ktoré samé o sebe nie sú nebezpečné, avšak pri kontakte s inou chemickou látkou môžu vyvolať nebezpečnú reakciu (napríklad čistiace prostriedky, alebo rôzne suroviny/materiály používané v chemickom či farmaceutickom priemysle a pod.). Takže ak máme niečo také transportovať, musíme vedieť, do ktorej časti lietadla tovar umiestniť a ako takýto náklad zabezpečiť, aby v prípade eventuálnej nehody alebo incidentu nedošlo ku kontaktu obsahu takéhoto carga s inou chemickou látkou a následne k neželanej reakcii. Nebezpečný náklad sa samozrejme spolu s ľuďmi neprepravuje, ten lieta sólo v špeciálnych jetoch. Len vravím - ono aj ten bezpečný náklad sa môže pri istých podmienkach zmeniť na nebezpečný - a to nesmieme dopustiť. 🙂😉
@szillvinka niečo na pobavenie - v súvislosti s tými skratkami: 😂😂😂
https://www.youtube.com/watch?v=0FhZOicFnoM

@fokuska
@lenka2613 jeeeemine..! Dievčatá moje, ďakujem Vám veľmi, veľmi krásne! ❤️❤️❤️😘