Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?
cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania
Dievčence..? Čím to je, že máte panický strach z lietania a z leteckej nehody, ale paradoxne nemáte strach sadnúť si do auta a nebojíte sa autonehody? Napriek tomu, že denne dochádza k tisíckam dopravných nehôd a stovky ľudí na cestách zomiera? Nebojíte sa cestovať autom či autobusom, pretože je to bežný spôsob transportu, na ktorý sú všetci zvyknutí? Alebo sa cítite v aute bezpečnejšie, pretože je "kolesami pevne na zemi"? Tak sa nad tým teda objektívne zamyslime...
Máte obavy z lietania, pretože lietadlom cestujete len zriedka, prípadne ste neleteli ešte vôbec. Čo sa nedá povedať o členoch posádky, ktorí majú zväčša viac nalietaných hodín, než najazdených kilometrov. Do lietadla nastupujú pomaly "po slepiačky" a pohľad na
prístroje je pre nich rovnako bežný a jasný, ako pre iných ľudí pohľad na palubovku auta. Majú ten stroj absolútne pod kontrolou a presne vedia, čo sa bude na oblohe , ako majú postupovať a ako kedy reagovať. Len s tým rozdielom, že do auta môže sadnúť ktokoľvek, kto má vodičák (prípadne do nich z času na čas sadajú aj tí, ktorí ho nemajú) - čiže hocaký psychopat, narkoman, neurotický pako, človek s infarktom... skrátka hocikto. A vy vôbec nemáte tušenie, kto vám ide na ceste oproti, ani kto je na križovatke za vami. do dopravného lietadla môže sadnúť len profesionálny pilot, ba nie jeden, ale minimálne dvaja! Než sa dostanú do kokpitu dopravného lietadla, trvá to roky (nie mesiac, ako je tomu pri vodičákoch!) - roky driny, učenia, kvantum skúšok, kvalifikácií, množstvo nalietaných hodín a top zdravotný stav.
V B
V porovnaní s cestnou dopravou, kde 90℅ vodičov kašle na predpisy - prekračujú rýchlosť, nerešpektujú značky, jazdia arogantne a bezohľadne, si piloti také niečo nemôžu dovoliť. Bez debaty sa riadia pokynmi dispečera a letovým plánom. Piloti si nepovedia: "sorry, ja sa ponáhľam, ty mi tu s tým tvojim lietadlom nezavadzaj". Všetci lietajú v letových koridoroch, ktorých trajektória je presne vymedzená a ktoré sú rozdelené tak, aby nemohlo dôjsť k zrážke lietadiel. Nehľadajú cestu za jazdy, ani neblúdia - majú dané tzv. waypointy, ktoré sledujú. Nepredbiehajú sa, netrúbia na seba, nevytláčajú sa z cesty, ani nevbehnú
inému na križovatke pod nos. A to preto, pretože bezvýhradne dodržiavajú predpisy.
A
A to, že auto je bezpečnejšie, pretože má kolesá a nie krídla, alebo preto, že jazdí po zemi a nie vo vzduchu, je len falošný dojem. Opak je pravdou - kombinácia cesta-kolesá je oveľa nebezpečnejšie, ako kombinácia vzduch-krídla. Na ceste existuje oveľa viac rizík vzniku kolízie, ako vo vzduchu. Lietadlo vo vzduchu šmyk nedostane. Ani sa nestane, že neubrzdí na červenú. Nevbehnú mu do cesty chodci ani zver, nevyletí zo zákruty v prehnanej rýchlosti, nenarazí do stromu, neprekvapí ho na ceste prekážka či iné lietadlo odstavené na obláčiku, a ani nezíde zo serpentín do priekopy.
Tak mi teraz ľudkovia vysvetlite, ako je možné, že najnebezpečnejšia cestná doprava je pre vás v pohode, a z tej najbezpečnejšej leteckej máte strach?
pekne si to tu rozpisala len tu ide asi o to ze ked ta ma navsivit zubata tak v aute je po tebe hned a v lietadle este musi cakat nejake tie minuty kym dopadnes a ten pocit ze s tym nemozes nic urobit a padas a padas a padas, to je to coho sa ludia boja
to je vsetko pravda co si napisala a myslim ze to kazdy chape a kazdy to vie ale priste ten strach a panika sa neda opisat,,, to pride samo)) ja som sa vyhybala lietaniu ako sa len dalo a teraz ma to neminie, vsetko ovladam v hlave to mam jasno ale proste ked si predstavim ze tam sedim tak uz teraz mam strach))
Ja som len v roku 2016 letela 22-krat (tie predchadzajuce roky by som tie lety uz nespocitala), a stale sa bojim, hlavne pri turbulenciach, je mi sumafuk, ze sa nic nemoze stat, je mi neprijemne a musim to riesit poharom-dvomi vina, potom sa uvolnim a je to uz ok
jenny318 ahoj, no ale ja sa nebojím toho, že lietadlo spadne 😀 ja sa bojím strašne výšok a toho zlého pocitu pri stupaní a klesaní...to je to čoho sa bojím! A nepozerať sa z okna...no... keď môj mozog vie, že na zemi nie je, tak je ťažké zbaviť sa strachu 😀 Ja neviem ani šplhať, lebo sa vyšplhám do 3m a koniec, vyššie ma nikto nedostane...
myslím, že nie je od veci ísť ku psychológovi si o tom pohovoriť.
@ mkova jeden čas som o tom uvažovala 🙂 ja s tým bojujem celý život. napr. na ruské koleso som sa dala nahovoriť 3x ( za 20r. ) v rámci "boja proti mojej fóbie z výšok". A neprešlo to, bolo mi akurát príšerne zle a ten pocit ked to šlo dole...žalúdok som mala až v hlave 😀 Teraz už 12r bývame na 5posch. ( celý život na 1. ) tak aké mám závraty na balkóne, ani nepíšem. ALE!!! Kedže je to moja jediná fóbia ( žralokov nerátam 😀 ) tak to cez psychológa neriešim. Možno poletím 1. a posledný x v živote. Uvidíme
Baby, ja mam fobiu z vysok nenormalnu. Balkon len s tazkostami, po moste uz peso absolutne neskusam ist,.... V lietadle vysku necitim, vobec si ju neuvedomujem.
Ked som letela prvykrat sama, do varsavy boli v "mojom" lietadle herci snd (ja som tam prestupovala). Cely cas som videla tiitulky v novinach "Zrutilo sa lietadlo s poprednymi slovenskymi hercami"😀. Uz v lietadle dalej som nepoznala nikoho a bolo to ok.
Lietam a bojim sa stale, stale... najviac stupania. Let vcelku ok, pri pristavani uz dufam, ze aj keby sa nieco stalo, tak nejak doklzeme...
PS masochisticky pozeram letecke katastrofy, kazdy diel viackrat a v kutiku duse verim, ze v pripade krajnej nudze pristanem aj sama...😆
No áno, pokiaľ má človek v sebe zakorenený strach z výšok, ťažko mu ho niekto vyhovorí. V podstate je to prirodzené - keďže sme bytosti bez krídel, žijúce a pohybujúce sa po zemi, strach z výšok je súčasťou nášho pudu sebazáchovy. Mimochodom - strach z výšok majú aj niektoré zvieratá, pre ktoré taktiež nie je prirodzený pohyb vo vzduchu. V takom prípade je zrejme najväčší zaberák "prežiť" stúpanie a klesanie. Čo sa samotného horizontálneho letu týka - väčšina dopravných lietadiel lieta nad oblačnosťou, takže pri pohľade z okna vidia cestujúci len súvislú vrstvu oblakov a tie pôsobia vizuálnym dojmom, akoby boli tesne pod vami - čize výšku nevnímate. Pomocou môže byť tiež výber nočného letu, pokiaľ je to možné - to už neuvidíte vôbec nič, ani tie oblaky, iba tmu. :-P
Pocit strachu z výšok vám, žiaľ, asi nevyhovorím... No nech vás teší a povzbudí aspoň fakt, že nad oblakmi vždy svieti slniečko. 🙂
iba lietaním sa ho zbavíš, lietať, lietať, vraj je to ako droga, ked si zvykneš, musíš
@jenny318
Nuž neviem to vysvetliť, asi že tie letecké katastrofy sú hrôzostrašnejšie. V aute jazdíme každý deň a keď sa niečo stane, proste zastaneš a vystúpiš, čo sa v lietadle nedá 🙂

@eva.ballester Keď sa niečo stane v lietadle, tiež zastaneš a vystúpiš. 😝 Presnejšie povedané - pristaneš na najbližšom náhradnom letisku, prípadne sa vrátiš späť na to odletové. 🙂
@jenny318 Ono je tazko to racionalne zdovodnit, to je na tom to blbe. Vzdy si opakujem v hlave logicke argumenty, ale na mna to nefunguje. U mna pomaha modlitba 😊
ja keď som letela prvýkrát, ako 15 ročná, absolútne som necítila strach...potom som párkrát letela dokonca sama a tiež žiadny strach....ale potom sa to nejak zmenilo, nechápem prečo a posledné dovolenky boli pre mňa des, každé zatrasenie, každý divný zvuk a ja som mala zrazu tep 300...tak veľmi by som chcela ísť do USA, muž ma nahovára, ale ja fakt neviem, ako by som to dala :D
Mozem ist ja namiesto neho? Lietanie, to je nieco pre mna, cim dlhsi let a vacsie lietadlo tym vacsi zazitok. 🙂
@baaambulkaa no ja som nikdy neletela lebo som oddolavala a mam strsnu paniku z toho a o mesiac je moj prvy let a to rovno do USA.... ako ja toto prezijem neviem 🙈
Tak ja to už mám za sebou, 2 lety 🙂 pri prvom sme čakali v lietadle 40 minút kým sme vzlietli kvôli snehu, to čakanie ma zabíjalo, už som nevedela čo so sebou. Ale vcelku v pohode, pri každom hegnutí a ozname tep stúpol do závratných výšok ale výhľad bol krásny... každopádne, lietadlo asi nebude v mojich preferenciách, ale ako krajné riešenie ho raz za čas so žalúdočnými ťažkosťami pretrpím :D
@221girl ahoj, super 🙂 mala si problém aj s ušami, ako to tu niekto písal? že veľmi zaľahli? Keď ste vzlietali a pristávali nebolo ti zle? myslím taký ten tlak - či to bolo ako na ruskom kolese? 😀 Napíš mi prosím ťa čo všetko bolo nepríjemné, aby som aspoň ako tak vedela čo čakať. dakujeeem...ja ešte 2dni...
@ataz Paráda! 😀 Tak to poletíš Airbusom A320 - popri Boeingu B737 jeden z najrozšírenejších, najspoľahlivejším a najbezpečnejších prúdových dopravných lietadiel. 😀👍 I keď v economy class trochu menej komfortné... 😒 nuž ale to je takmer všade podobné. 😝
Naozaj môžeš byť pokojná, nemaj obavy z preťaženia ani zo zmeny tlaku a zaľahnutia v ušiach. Ak nemáš akútne ORL problémy, alebo ak nie si na uši mimoriadne citlivá, bude to brnkačka. 😉 😝😀 S ruským kolom sa to vôbec nedá porovnávať. To je asi ako porovnávať kolobežku s Harleyom. 😝😎
Ak by si chcela čokoľvek vedieť, prekonzultovať, ak máš ešte z niečoho obavy, prípadne ak ti môžem nejako pomôcť (aspoň takto"na diaľku"), kľudne mi napíš. 🙂

podľa mna je to aj vekom. Ked som bola mladá s malými deťmi, letz mi ubiehali jedna radosť. Decká vrieskali a ja ani neviem ako, a už sme pristávali. Venovala som celý let iba im a nemala som čas zamýšľať sa nad .....
teraz decká veľké, let zvládajú s tabletom v ruke a ja premýšľam nad hovadinami.
Pomáha mi tiež modlitba a čítanie...
držím palce 🙂