icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

jenny318
18. jan 2017

@azbestova Jej, ďakujem ti! 🙂😀 Tak trochu som už začínala mať pocit, že by som mala "zaradiť spiatočku". Nerada by som totiž vyvolala dojem, že sa tu "múdrim"... To nieee! 😖😝 Len mám úprimnú snahu pomôcť ľuďom prekonať strach, stres a obavy z lietania, alebo u nich tieto negatívne pocity aspoň zmierniť. 🙂 Vzhľadom na moju profesiu tak nejak cítim, že by som mohla byť v tomto smere trochu užitočná. 🙂

azbestova
18. jan 2017

@jenny318 nie to nie😉 Ja si rada precitam vsetky rady aj ked clovek ovlada viac menej vsetky teorie ten pocit strachu tam je vzdy))) ja tiez budem prvykrat letiet , doteraz som to odkladala))) a aby mi nebolo malo tak rovno do USA tak som velmi zvedava ako to prezijem)))

221girl
18. jan 2017

@ataz Ahoj 🙂 aj ja som išla so spoločnosťou wizz. Mňa najprv doplašilo to, že sme 40 minút čakali v lietadle, už som to chcela mať rýchlo za sebou a len sme čakali a čakali. Dávali preč sneh z lietadla a tak... mne sa chcelo nenormálne revať a cudzí chlap vedľa na mňa čumel či mi nešibe 😀 ... vzlet bol OK, turbulencie sme nemali silné ani tam, ani na ceste späť. V ušiach mi zaľahlo neskutočne pri pristávaní, ani žuvačky sme so sebou nemali. Mne v nich normálne pískalo, aj ma boleli na dotyk a horšie som počula asi dva dni. Ale zasa mala som zapálene ucho týždeň dozadu, tak možno to bolo v spojitosti s tým o to intenzívnejšie. Každý vravel, že pristávanie je najhoršie. Tak som bola v očakávaní ale pre mňa to bola skrz všetkého najlepšia pasáž z letu. Toľká eufória, že to mám za sebou 😅 . K tomu pristávaniu ešte. Ja mám rada kolotoče. A cestou tam s nami ten pilot pristával dosť šialene, on normálne zabrzdil, potom z celej sily pridal, aj sme klesali tak prudko. Ale na mňa to pôsobilo tak sebaisto 😀 Ja to neviem porovnať ale človek čo so mnou šiel lieta pravidelne a on bol z neho na prášky 😀 .Mala som pocity ako ja neviem, keď si na tom kolotoči ta veľká loď a šteklí ťa v bruchu. Ale neboli to strašné pocity, aspoň pre mňa nie. Cestou späť pilot pristal normálne, klesal pozvoľne, bolo to také ... fádne 😀 Pre mňa boli najhoršie hlásenia, ja som sa pri každom hlásení, a to sú teda pomerne často, strhla, že už idú vravieť, že padáme. Ale neboj sa zvládneš to, ja vravím, že istotne nebudem lietadlo vyhľadávať a preferovať lebo na mňa teda ani náhodou nepôsobí dôveryhodne, ale prežiť sa to dá 🙂

jenny318
18. jan 2017

@221girl aké ste mali podmienky na pristátí? Nebolo náhodou nasnežené? Alebo mokro? Alebo silnejší vietor? Pýtam sa kvôli tomu "šialenému pristátiu", ktoré si spomenula vo svojom príspevku. 😉
Len pre info a ukľudnenie potencionálnych cestujúcich by som k tomu rada ozrejmila, že tvrdé či inak "šialené" pristátia nie sú prejavom frajeriny pilota, ale nevyhnutnosťou, napr. pri vrstve snehu či vody na dráhe. Asi je nám všetkým jasné, čo dokáže taká voda alebo sneh urobiť s autom na ceste, keď na ňu nabehne. 😨 A to podotýkam - auto nemá krídla a nevletí do kaluže alebo do záveju rýchlosťou 260 km/h. Ak teda nechceme skončiť s 50-tonovým "drobčekom" mimo runway (a to veru nechceme 😝), mali by milí cestujúci pochopiť, že pri nie zrovna optimálnych podmienkach landingu niekedy platí: drsné pristátie rovná sa bezpečné pristátie. 🙂😉😝

ataz
18. jan 2017

@jenny318 waaau!!! ozaj som rada, že ťa tu máme 😉 no uši citlivé mám, ale budem mať kopec pesničiek nahratých a sluchátka 😀 a žuvačky, tak...pevne verím že to nejako dám. Bojujem, lebo ved inak by som to zrušila, no nie? Nevzdáme sa bez boja 😀

ataz
18. jan 2017

@221girl
no...tie kolotočiarske veci ako lod, kladivo... to by som umrela asi 😀 ruské koleso ach jaj. Mne je z toho strašne zle a ten pocit na žalúdku je strašný - pre mna

221girl
19. jan 2017

@ataz hlavne nad tým nerozmýšlaj :D ... tak je to lepšie

jenny318
19. jan 2017

@ataz Jasné, že to dáš! 😉 Sme predsa ženy - a tie zvládnu všetko! 😀
No a k tým ušiam. Nie som si celkom istá, či ti pomôžu sluchatka s pesničkami... ono totiž to zaľahnutie nespôsobuje hluk, ale náhla zmena tlaku v lietadle pri vzlete a pri pristátí, pri ktorom sa eustachova trubica nestačí otvárať. Síce nie som lekár, no myslím si, že počúvanie hudby to nevyrieši. Zväčša stačí na odľahnutie v ušiach len prehltnúť, príp. sa napiť hlt vody. Niekomu pomôže, že si zívne. Alebo môžeš tiež skúsiť zapchať si nos, nadýchnuť sa ústami a následne sa snažiť ten vzduch akoby vydýchnuť tým zapchatým nosom. Keď pri tomto "manévri" pocítiš niečo ako slabučké prasknutie, znamená to, že sa tlak vyrovnal. 😉 🙂 Vyrovnávanie tlaku v ušiach môže trochu skomplikovať napr. prechladnutie, nádcha, alergia, zapálené hrdlo, samozrejme ušné ochorenie, a pod. Vtedy môžu uši dokonca až bolieť. Treba si dať nosné kvapky, nech sa spriechodní nosohltan. Ale neboooj...! Nie je to nič hrozné. A osobne ani neviem o tom, že by zmena tlaku v lietadle niekomu spôsobila vážne či nebodaj trvalé následky.

ataz
19. jan 2017

@jenny318 ďakujem 😉
dievčatá...zajtra je to tu...ak bude všetko ok, dám vedieť!! Ďakujem za velkú podporu :-*

jenny318
19. jan 2017

@ataz Držím palce! 🙂😉😀

azbestova
19. jan 2017

@ataz drzime palce a potom daj vediet ze ako a naco sa mam pripravit 🙈

kurucka93
20. jan 2017

Manzel si vymyslel ze chce ist niekam mimo Eu, ze sa mam pripravit na velmi dlhy niekolko hod. let. Jemu sa lietanie paci a velmi sa tesi. Ja mam kazdy rok z toho paniku uz tyzden predtym myslim na to co ma caka a noc pred odletom uz nemozem ani spat,jest je mi zima... a pretrvava to aj v lietadle. Ja rada spoznavam krajiny a milujem dovolenky ale ten let je peklo. Ja sa bojim padu lietadla, toho ze nas zastihnu turbolencie, ze sme zavreti v jednej rure vo vzduchu nad zemou a nie je uniku... dovodov je vela. Najdlhsie som absolvovala let 4,5hod a kedze tento rok bude asi raz tak dlhy idem testovat prasky ktore ma odrovnaju aby som sa nebala. Zacinam kinedrilom a persenom 😅 alkohol urcite nie. Konikarky chapem vas, nevedela som ze je vela takych ludi co ma problemy s lietanim ako ja.

jenny318
21. jan 2017

@ataz Ako si zvládla let? 🙂

221girl
21. jan 2017

@kurucka93 lexaurin :D

azbestova
21. jan 2017

@221girl nad tym uvazujem aj ja😉

diablikovci
21. jan 2017

Mne pomohol cukrík 🙂 Môj prvý let bol z Viedne na Nový Zéland skoro 24 hod let. A to v Kuala Lumpur sme mali medzipristátie a všetci von prejsť kontrolou a spat dni do lietadla a v Sydney prestup zase do iného ale už menšie lietadla a na Nový Zéland Auckland. A spat podobne z Auckland do Singapuru tam som čakala 6 hod na let do Viedne. Ale spat bol horší let skoro stále pripútaný a pod. Ako super zážitok aj strach aj všetko naraz. Ale stále mám strach z aj keď sme leteli len 2 hod či 6 🙂. Skús to liekmi len nechod sama lebo tie lieky majú omamný účinok tak aby sa ti čosi nestalo 😉

221girl
23. jan 2017

@azbestova ja som si na prvý let dala :D ... cestou späť som už šla bez omamných látok hh

azbestova
23. jan 2017

@221girl a pomohlo aspon trosku?

221girl
23. jan 2017

@azbestova tak neviem to posúdiť ako by mi bolo bez nich ale nemala som pocit, že by som bola na liekoch. Stres tam bol i tak 🙂

ataz
24. jan 2017

čaute baby 🙂 akožeeeee tam pohodička, bez turbulencií - najväčší strach bol asi z toho, žee som nevedela do čoho idem. Dnes, keď sme leteli späť, tak to bolo horšie, kopec turbulencii, ale neviem...mala som v sebe kinedryl, bola som straaašne unavená, tak som si pustila nahlas hudbu a nejak som to dala - žiadne scény. Fakt to nie je nič strašné, ale nebude to moja obľúbená doprava 😀 no ale keby som si mala predstaviť letieť viac než 3-4hod. ufff...masaker

jenny318
24. jan 2017

@ataz Tak si to zvlááádla! 😀😀😀 Paráda! Ešte pár letov a možno si lietanie napokon predsalen celkom obľúbiš. 😉😝🙂

azbestova
25. jan 2017

@ataz sa tesim ze si to dala)) teraz neviem ci mam byt kludna ze pohoda alebo si predstavit ze ja budem v lietadlach dokopy 13 hodin🙈

ataz
25. jan 2017

@azbestova tak, pokial pospíš, tak pohoda, je to ako v buse...bude ti dlho 😀 naozaj sa to dá zvládnuť a v tvojom prípade lepšie než xy hodín v buse, lodi atd... držím silno palce 😉

ataz
25. jan 2017

@jenny318 už máme naplánované na jeseň 😀 sranda...tak som sa príšerne bála. Ako keď sa lietadlo naklánalo a občas som pozrela cez okno, tak mi nebolo všetko jedno...ale pokial som sa pozerala rovno, alebo mala zatvorené oči s hudbou v ušiach, bolo mi to fuk. Ďakujem za obrovskú podporu tebe a všetkým babám čo sa zapájali a podporovali 😉

jenny318
25. jan 2017

@ataz Rado sa stalo. 🙂 Pre mňa najkrajší pohľad. 😀😉

azbestova
26. jan 2017

@ataz tak ked to zvladlo tolko ludi, budem musiet aj ja,,,😉 To je asi fakt len tom pocite ze si vo vzduchu

ataz
26. jan 2017

@azbestova vo vzduchu to tak nevnímaš, že si hore 🙂 aspoň ja...držím palce

azbestova
26. jan 2017

@ataz tak este mam mesiac))) uz ked nasadnem tak ina mozmost nebude len vydrzat😂 Alebo ze v londyne neprestupim do dalsieho lietadla😂😂😂

ataz
26. jan 2017

😀

jenny318
26. jan 2017

@azbestova To je pravda, keď si hore, nevnímaš to tak. 🙂 Pretože vidíš pod sebou len oblaky, a tie vyzerajú, akoby boli tesne pod lietadlom. 😝 Asi takto: