icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

azbestova
26. jan 2017

@jenny318 takto na fotkach je to krasne😍😍😍 Mozno budem sama zo seba prekvapena a bude sa mi to pacit😂🙈 alebo budu mat v lietadle rozruch😂😂😂

jenny318
26. jan 2017

@azbestova v skutočnosti je to ešte krajšie. 😀 Btw... tá druhá fotka je robená z výšky 41000 stôp (t.j. niečo vyše 12 km nad zemou), čo už je na hranici stratosféry. 😀 Takže to, čo na nej vidíš, nie je spôsobené objektívom foťáku. Je to skutočne zaoblenie zeme. 😝😀😉

lenka2613
28. jan 2017

@jenny318 je to fakt super ze takto trosku pomozes. Ja som nevedela ze lietadla idu nad 39000 stop. My letime 12.2 lhr- dubai 7 hodin let s 9 mesacnym a mesiac na to lhr-jfk zase s malym ale tak keď som s nim letela na slovensko on je uzasny zvlada to perfektne tak mi to trosku pomohlo tiez ze kvoli nemu to musim zvládnuť. Ked sa mozem spytat ty si pilotka? Pre ktoru aerolinku. To je paradne. Obdivujem. Ja som lietanie mala rada a raz ked sme isli na ibizu boli strasne turbulencie odvtedy panika aj ked viem ze sa nic nedeje ja ani jedtcham pri turbulenciach. Nez som mala maleho som si dala lexaurin a prespala to len teraz s nim musim byt hore.

jenny318
28. jan 2017

@lenka2613 Ďakujem Leni, som rada, že môžem byť aspoň trochu užitočná. 🙂 Aj keď len takto "virtuálne". 😝
Áno, som pilotka, posledných 8 rokov lietam v istej belgickej spoločnosti (radšej ju nebudem menovať, aby náhodou nevznikol dojem, že tu robím reklamu 😖😝 ).

lenka2613
28. jan 2017

@jenny318 wow tak to je super jasne chapem. To ja iba ci lietas aj take dialkove ako amerika atd. Keby si bola nasa pilotka tak by som si hned bola istejsia. My letime obe dovolenky s british tak dam vediet ako sme to zvládli 😘😘

221girl
28. jan 2017

@jenny318 wau tak to ta obdivujem. Pre mna su vsetci piloti nenormalni hrdinovia 🙂 ako si sa dostala vobec k napadu ze budes pilotka? 🙂 a ak sa ta smiem spytat vzdy ma to strasne zaujmalo ako si prezivala tvoj prvy vlastny let? 🙂

jenny318
29. jan 2017

@lenka2613
@221girl Jeeejda, ďakujem dievčatá! 🙂😘 Ako hrdinka sa teda určite necítim. Občas je to ale dosť psychicky náročná a vyčerpávajúca práca (najmä počas dovolenkovej sezóny). Hehe..! Po prázdninách všetci oddýchnutí a opálení, a ja uťahaná jak kôň a biela jak stena. 😅😝 No napriek tomu si neviem predstaviť robiť niečo iné. 🙂
@221girl K lietaniu som "pričuchla" niekedy v 16-tich vďaka mojej prvej pubertálnej láske. A ako to už býva - láska zo srdca odišla, lietanie mi v ňom ostalo. 😉🙂 V osemnástke som si spravila PPL licenciu (mala som ju skôr, ako vodičák 😝 ) a vlastne som bola jednoznačne rozhodnutá, kam ďalej zo strednej školy - Žilinská univerzita, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Katedra leteckej dopravy. 😉👍
No a čo sa môjho prvého sólového letu týka, s odstupom času sa sama na sebe smejem - 18-ročná divožienka, ktorá si myslela, ako je úžasne dospelá a ako jej patrí svet, jasné že to v pohode dá, tak nech tu ten nudný inštruktor už netrapoší. 😝 Ale keď k tomu naozaj došlo a ja už som bola vo vzduchu, tuším som ani nedýchala, a po pristátí som mala kŕče v palcoch, ako napäto som držala ten knipel. 😅😝 Takže tak...
@lenka2613 Leni, diaľkové nelietam, ja mám typovú kvalifikáciu na Airbus A320. To je čosi ako "vodičák" na konkrétny typ lietadla. Pod A320 patrí všetko od Airbusu A318 po A321. Takže napr. na Boeingu lietať nemôžem. A320 je jet na krátke a stredne dlhé lety, takže zväčša brázdim len európske nebo (občas Moskva, občas Tel Aviv). Ale neboooj! Aj keď vás nebudem mať na palube, určite budete v dobrých rukách kolegov. 😀😉 Prajem pekný pohodový let. 🙂

lavender273
29. jan 2017

Ja sa stale opijem 😀 vtedy mozu byt aj turbulencie, burky!

jenny318
29. jan 2017

@lavender273 Vtedy sa môže aj stať, že ostaneš na zemi. Ak to preženieš a nepustia ťa na palubu, prípadne ťa vyvedú z lietadla ešte pred vzletom. 😝 Aj to sa stáva... 😖😝

lavender273
30. jan 2017

@jenny318

Sak ne ako doga 🙂 tak akurat do naladicky!

winnerka
30. jan 2017

No baby, podla mna sa panickeho strachu zbavit neda ... Ja lietam vcelku dosť , najmä long haul lety, ale paniku mam stale ... Riešim to pilulkami na spanie, aj ked to nepomáha veľmi. Sále moj posledný let som prespala od podávania večere az po ranajky, co je pre mna teda velky úspech !

azbestova
30. jan 2017

@winnerka tak takto chcem letiet aj ja 🙏🏻😂

winnerka
30. jan 2017

@azbestova mne sa to takto podarilo 1 raz , aj to som sa budila , ale stále som si povedala , že musím ešte spat. Pomohli mi slúchadla na ušiach . Inak vždy sa snažíme brat nočné lety ....

azbestova
30. jan 2017

@winnerka tak ja letim rano o 7 ale kedze som z Ke a letim z Pesti tak dufam ze celu noc nebudem spat a zalahnem v lietadle 😉

azbestova
30. jan 2017

@jenny318 moj velky obdiv🙏🏻😉 a dakujeme , tada aspon ja za kazdu radu, dufam ze mi to aspon trosku pomoze 😉

ataz
30. jan 2017

@winnerka ja som síce letela krátko, ale slúchadlá s hudbou by som určite vzala 🙂

221girl
30. jan 2017

Ja som pri lete nespala viac ako 24 hodin hlava mi padala ale vzdy som sa strhlaz e nesmies spat! :D jak blba..

azbestova
30. jan 2017

@221girl ani nevrav lebo ja pocitam s tym ze ked nastupim v londyne do lietadla otvorim oci az na miami😂😂😂

221girl
30. jan 2017

@azbestova ja som mala pocit že mi pomôže keď bvudem počúvať že je všetko ok. :D ani slúchadla nehrozili... moja angličtina je teda chabá ale pri hláseniach som rozumela všetko :D ešte aj spolucestujúcemu, čo pravidelne využíva angličtinu v práci som vedela preložiť keď mu niečo uniklo 😅

jenny318
1. feb 2017

@azbestova Ďakujem ti. 🙂😘 A teší ma, ak som aspoň trochu pomohla. 😉😀

lenka2613
1. feb 2017

@jenny318 ja dam vediet 13.2 ako som zvladla let do dubaja. U nas v anglicku pri vzlete by malo byt dost veterno tak snad to zvladneme

cat
12. feb 2017

@jenny318 Ďakujem ti za tvoje príspevky v tejto téme..už si ich čítam dokola 🙂 letíme o 6 dní na Maurícius, z Viedne -s Austrian airlines,priamy let cca 11 a pol hodiny. Už nespím 3 týždne...letela som x krát, ale vždy tak max 2 hodiny.. Ideme s 2 deťmi, musím sa pred nimi pretvarovať že pohodaaa.. čítala som, že ten Boeing 767 tam lieta z Viedne 2x týždenne, od zimy 2015..hádam to teda neni nejaký starý šrot.. chcem sa ťa spýtať, je lepšie dať deťom kinedryl alebo šumivý aspirín?- ten mi poradila žena pilota, čo lieta pre Travel servis, (synovej spolužiačky tatko)...vraj oni na dlhé lety dávajú deckám ten šumák..riedi krv. Ja do seba kopnem Metaxu, inak sa poseriem od strachu 😀

lenka2613
12. feb 2017

@jenny318 tak dnes vecer letime do dubaja tak dam vediet co a ako poton

jenny318
12. feb 2017

@lenka2613 Držím palčeky. 😉🙂 Verím, že to v pohode zvládnete. 😉

lenka2613
12. feb 2017

@jenny318 dakujem aj ja. Zatial na prekvapenie ani nervozna nie som. Tak snad to bude ok 😘😘 dakujem za vsetko

jenny318
12. feb 2017

@cat Ahoj cat. Ďakujem ti za podporu a uznanie, potešila som sa. 🙂
Čo sa technického stavu lietadla týka, kondíciu tohto konkrétneho jetu síce pochopiteľne nepoznám (keďže lietam pre inú spoločnosť), ale každopádne by som sa neobávala toho, že by to mal byť šrot. V poslednom desaťročí sa výrazne sprísnili predpisy v oblasti technickej údržby lietadiel. Každá jedna súčiastka má danú konkrétnu "dobu životnosti" (spravidla počtom odlietaných hodín), pričom takáto súčiastka sa po uplynutí jej životnosti vždy musí vymeniť - a to aj v prípade, ak je v poriadku, funkčná a nejaví známky opotrebenia. Navyše náhradné diely musia byť všetky originálne (vo výnimočných prípadoch sú prípustné repasy, avšak len fabrické repasy) a musia byť označené registračnými číslami, resp. znakmi. Základné technické kontroly sú vykonávané denne, zistené nedostatky a poruchy sú zaznamenávané v tzv. gripoch a sú samozrejme priebežne odstraňované. Navyše každé lietadlo prechádza raz za dva roky veľkou generálnou kontrolou, kde sa omrkne takpovediac "všetko do posledného šróbika". V takomto servisnom režime je lietadlo vlastne v podstate "nesmrteľné" - vo výbornom stave môže byť pokojne aj 50-ročný stroj. 😉
No a k tvojej otázke, aký liek podať deťom pred letom, by som ja osobne volila určite radšej Kinedril. Pokiaľ viem, Aspirín by deti nemali užívať vôbec. Ono je síce pravda, že Aspirín riedi krv (čím mala spomínaná pilotoval manželka zrejme na mysli prevenciu proti krvným zrazeninám), avšak cestovná trombóza z lietania je skôr výnimočná, navyše rizikovou skupinou sú napr. obézni ľudia, kardiaci, a pod. Počas 11-hodinového letu budete mať určite možnosť prejsť sa po lietadle, čo aj odporúčam, ak sa budete cítiť "usedení". Treba tiež veľa piť, vzduch v lietadle je totiž dosť suchý. Navyše dostatok tekutín tiež preventívne napomáha predchádzať trombóze. Čo sa Kinedrilu týka, jeho ďalšou výhodou môže byť fakt, že deti po jeho podaní väčšinou zaspia - v prípade 11,5 hodinového letu je to super. 😉
Ak máte zabsolvovať takto dlhý let s deťúrencami, odporučila by som premyslieť si vopred nejaké zábavné činnosti a zobrať so sebou na palubu napr. nejaké hry, rozprávky, notes a farbičky a pod., aby im rýchlejšie ubehol čas. Niekedy sa stáva, že z dôvodu zhoršených meteorologických podmienok vám nedovolia non-stop pobehovať po palube, tak nech sa detičky nenudia. 😝😉
Prajem vám šťastný let. Budem rada, keď sa ozveš, ako ste to zvládli. 🙂

cat
12. feb 2017

@jenny318 ďakujem ☺ urcite sa ozvem..teda dúfam😁 dobré je, ze tam ideme na noc..naspäť bohužial ráno..ale vždy sa mi nejak spiatočná cesta zdá akoby kratšia..hoci je to blbosť samozrejme...este raz dik😎

lenka2613
17. feb 2017

@jenny318 tak my sme uz aj spat. Prileteli sme dnes rano ale teda take turbulencie aj tam aj spat. Ale nejako som to prezila bez panickeho zachvatu ale drahemu som skoro rozdrvila ruku. Tam let bol ok hodinu pred pristavanim sa rozsvietili pasy a to som myslela ze padame ale co ki pomohlo sledovat vysku na telke a videla som ze to je iba pocit ale ze vysku mame tu istu. Naspat sme od vzletu 2 hodiny cele museli byt priputany. Poslednu hodinu uz som si nejako zvykla a som sa presvedcila ze vsetko bude ok a dufala ze nas nenechaju cely let priputanych lebo som chcela ist na wc. Potom este raz asi na polhod rozsvietili pasy nad tureckom a potom som zaspala a spala az nad prahou som sa zobudila a to uz bolo ok. Maly bol uzasny prespal oba lety nakolko boli nocne som nanho hrda ma len 9 mesiacov ale zvlada to uzasne. Teraz 9.3 letime do NY tak snad to bude ok. Ďakujem

azbestova
17. feb 2017

@lenka2613 jemine🙈 Uz som bola ako tak zmierena s letom ale teraz po precitani neviem🙈Niekedy deticky lepsie znasaju veci z ktorych dospeli mame strach👍🏻 Aj my 9.3 letime do NY ale z miami))) ked tam doletim teda😂Uz len tyzden🙏🏻🙏🏻🙏🏻

jenny318
17. feb 2017

@lenka2613 To je supeeer Leni, že si to tak parádne zvládla! 😀👍😉 Nepríjemné pocity pri turbulenciách sú len otázkou zvyku a dôvery v bezpečnosť leteckej dopravy. Ľudia ktorí lietajú často, to už v podstate ani nevnímajú. Sú krajiny (napr. Aljaška, Karibik a pod.), kde je transport lietadlom rovnako bežný, ako pre nás transport autom, niektorí dokonca cestujú lietadlom ráno do práce a večer späť domov. Tak títo pasažieri si už zo "vzdušného Disneylandu" naozaj nič nerobia. 😝 No zas na druhej strane - predstav si, ako sa musí cítiť napríklad človek, ktorý sa nikdy v živote neviezol v aute a zrazu ho niekto vezme autom na výlet. Podľa mňa musí mať hrozný strach z tej rýchlosti, hluku, nehovoriac o tom, čo mu asi tak vyvádza žalúdok v zákrutách. 😂 Skrátka... sila zvyku.
A áno, fakt je, že detičky cestovanie lietadlom zvládajú lepšie, ako dospelí. 🙂 To asi bude tým, že nepozerajú "Letecké katastrofy" a nečítajú bulvár. 😝
Každopádne sa teším spoločne s tebou, že si všetko tak skvele zvládla. 😉😀