icon

Ako zachrániť dovolenku?

levandulova111
28. júl 2023

Baby, dcéra má 12 rokov. Už dva roky má ms... Mali sme naplánovanú dovolenku, avšak nevedeli sme ako na tom bude. Zistili sme pred pár dňami, že 1.8. má dostať ... 4.8. odchádzame, je to len víkend dovolenkový, ale potrebujem vašu radu/pomoc.. Zháňala som menštruačné plavky, Perties mi nechcelo vložiť produkt do košíka aj napriek tomu, že mali plavky na sklade, či chyba stránky alebo môjho mobilu, neviem. Tak som našla stránku až z ČR... Písali, že plavky mi dorazia 31.7. čo bolo super, avšak momentálne mi prišiel mail, že sa to posunulo a 31.7. to príde ešte len k nim na sklad a posielať budú až v piatok, čiže v deň nášho odchodu 🙈 jedna zlatá baba tu na MK mala plavky, avšak malé pre moju dcéru. Obvod bokov má 85cm... Máte niektorá na predaj také menštruačné plavky alebo viete poradiť, kde by som ešte vedela zohnať? Tieto od Lunacare boli tiež dosť drahé, 32€ aj s poštovným čo v porovnaní s Perties je super, ale ja nemám už 50€ na Perties alebo inú značku... Je ešte iná možnosť, alebo sa budem pozerať na sklamanú dcéru? 🙈 Má totižto sociálnu fóbiu, čiže medzi ľudí na kúpalisko nehrozí ísť a preto sme vybrali na dovolenku malý rodinný domček, kde budeme iba my a má tam aj bazén... Bože baby pomoc 🙈

dadi30
28. júl 2023

@h2 to si nemyslim ze je dobry napad..dobre mozno keby nebolo inej cesty, tak ok nekupme sa cela rodina ale stale je moznost objednat, kupit plavky, dat si tampon...v realnom svete mimo rodinnej bubliny, sa nikto prisposobovat nebude ze ma zena menstruaciu..to je holy fakt, bude ju to obmedzovat az do menopauzy, takze cim skor sa s tym zmieri tym lepsie pre nu..to ze cela rodina nepojde do vody, lebo ma slecna menstruaciu je za mna blbost..

levandulova111
autor
28. júl 2023

@nevenka no malá má ochlpenie veru už ako dospelá... Všade... Napr aj v lete nechcela dlho nosiť krátky rukáv, aj do školy chodila v dlhom, nechcela najskôr povedať prečo, nakoniec som zistila, že kvôli ochlpeniu v podpazuší... Kúpila som krém z DM na odstránenie chĺpkov a už nosí krátke rukávy a aj krátke gate dokonca... Čo pred tým nehrozilo...
Keď treba dať dole "porast", vždy jej poviem POĎ LÁSKA, ZABIJEME BOBRA, ZACHRÁNIME STROM 🙈😂 to sa jej páči a smeje sa a ide sa nakremovat...
No moja malá tie pysky má po mojej mame, tiež mi hovorila, že katastrofa, ale chlap sa nesťažoval, tak neriešila... Ja mám len jeden trošku väčší pysk než druhý a vždy som sa cítila blbo aj u gyn, aj pri priateľovi, aj keď on to tiež nerieši... To sme my ženy 🤷 všade je kladený dôraz na to, aby žena vyzerala ako z katalógu a potom to, čo je normálne a prirodzené, lebo každá sme iná, berieme ako "vadu"....

h2
28. júl 2023

@dadi30 Nie je to dovolenka, len víkend. Keby išli na týždeň, či viac napríklad k moru, alebo niekam, kde je kúpanie hlavnou atrakciou, to by bolo niečo iné. Ale víkend na chate, kde je okrem iného aj bazén a nejdú sa tam primárne kúpať, by som bez toho v pohode prežila.

levandulova111
autor
28. júl 2023

@h2 áno, keby ide len o nás. Ale ideme za známymi, majú 14 ročného syna, prídu na "návštevu" k nám a keď sa on a môj syn budú kúpať, s nimi možno aj môj priateľ, tak sa ona bude asi cítiť trošku blbo, hlavne keď sa ten kamarát bude vypytovať prečo nejde aj ona...
Pamätám si, ako som na ZŠ necvicila kvôli tomu (mala som ms od 10r.) a baby sa vypytovali, prečo necvičím, bolo mi to trápne... Alebo keď som mala bolesti a učiteľka ma púšťala domov, celá trieda prečo načo za čo.... Strašne som sa hanbila... Taký rozumček v tom veku je iní, deti to berú inak ako my dospelí...

obleckodogymu
28. júl 2023

Nosila som tampóny od 12 tich keď mi prišla ms prvý raz. Nijak som si neublížila takže nevidím dôvod prečo silou mocou zháňať nejaké nohavičky 😊však časom bude aj tak musieť skúsiť aj tampóny😊

akvi
28. júl 2023

@levandulova111 ak nezvládne tampón, skús morskú hubku. Ja som celý život nezniesla tampóny, zachranoval ma kalisok, ten je ale ťažšie zaviesť, ale tá hubka, tá je fajn. To je jediná vec, ktorú som ja necítila a nesposobovala mi diskomfort. Ona bohviečo nevsaje, aspoň teda pri silnej MS, ale do bazéna som ju používala štýlom pred kúpaním dala, po kúpaní šla vymeniť. Takže to vždy zvládla. Chce to tiež trochu praxe, ale podľa mňa je to menej náročné, ako ostatné " vnútorné" pomôcky.

levandulova111
autor
28. júl 2023

@obleckodogymu ak bude chcieť, nech skúsi, ale ak nie, tak nič sa nedeje... Ja som tampón skúsila sama, nie preto, lebo by som musela... Kamošky to nosili, skúsila som, cítila som sa zle, tak som zostala pri vlozkach... Nechám to samozrejme na ňu 😊

levandulova111
autor
28. júl 2023

@akvi morská hubka? To ani neviem, že také niečo existuje... Pôjdem to pozrieť 😊

levandulova111
autor
28. júl 2023

@akvi každopádne je to zaujímavé, mám cez 30 ale o tomto som nikdy nepočula 🫣

akvi
28. júl 2023

@levandulova111 no nepočula, ak ti vyhovujú tampóny. Ja som sa s nimi nikdy neskamosila a celý život hľadala riešenia. Hubky sa tu objavili až posledné roky, čiže u nás je to stále novinka. Pritom prímorské krajiny hubky používajú určite už pradavno. Ja pri silnej MS som mala problém aj s kaliskom, ominal ma, pretože som vždy bola totálne precitlivela. Hubku jedinú som necítila, ale je fakt, že na silnú MS nestačí ani náhodou. Je to skôr riešenie takto na chvíľu do bazéna, ale je možné, že ani to nesadne každému. Ale je dobré vyskúšať všetko dostupné, vďakabohu za tieto dnešné možnosti, nie ako za mojich mladých čias, keď boli akurát tak Hygemy 🙈😂

baskustek
28. júl 2023

Mňa by zaujímalo, ako to riešili naše mamy a staré mamy, kým ešte nevynašli menštruačné nohavičky a plavky. Buď si dali dievčence tampón alebo sa proste nešli kúpať. Sú aj tampóny s aplikátorom, ja osobne iné ani nepoužívam. Okrem toho keď má 1.8. dostať, do 4.8. už bude mať slabšiu intenzitu, tak na tú chvíľu sa môže ísť okúpať aj v normálnych a po vylezení z bazéna sa prezlečie. Taký je ženský život, treba si zvykať pomaly a nie robiť všetko za deti, nechaj rozhodnutie na ňu, už je dosť veľká...

katusik456
28. júl 2023

@levandulova111 úplne v pohode môže používať tampón mini, treba vysvetliť, možno nech si pozrie dcérka video ako, nič strašné to nie je, ale chápem, že 1x to môže byť stres. Pamätám sa, že tiež som mala 12r. boli sme pri mori, dostala som ms asi 2x (ešte k tomu nepravidelný cyklus čiže nič sa nedalo vypočítať), a musela som sa naučiť ako zaviesť tampón alebo som mohla ofučaná sedieť na pláži. 🙂

muchotrafka298
28. júl 2023

Ja som dospela zena a pocas najsilnejsi dni menstruacie sa nekupem. Neriesim to, je mi to proste nekomfortne a tiez sa necitim uplne dobre vtedy. Zijem takto roky rokuce a neriesim to uz. V slabsie dni si dam bud menstruacne plavky alebo tampon. Chapem, ze tu sa bavime o dietati, ale na druhej strane, menstruovat bude desiatky rokov a bude to musiet riesit pravidelne.

levandulova111
autor
28. júl 2023

@akvi no ja ani tampóny nepoužívam, som vložková 🤷 tampóny mi nesadli, je síce pravda, že som ich skúšala ako pubertiačka, ale neprišla som im na "chuť"...

levandulova111
autor
28. júl 2023

@baskustek nechcem vyznieť zle a neber to v zlom, ale takéto veci, čo bolo kedysi, mňa osobne až tak nezaujíma, keďže teraz je iná doba a veľa možností, len sa tu snažím zistiť, aké možnosti má moja dcéra, ktorá mala podozrenie na aspergera, ktorý ešte stále nie je vylúčený... 🤷 A prehovoriť ju, alebo odhovoriť od niečoho, keď to sama chce/nechce, je nemožné 🙈

levandulova111
autor
28. júl 2023

@baskustek a hlavne ja aj nechávam na ňu rozhodnutia, poviem jej, že nech sa rozhodne, ale ona je potom strašne nervózna a tvári sa, akokeby sme ju v tom nechali a nepomohli jej... 🙈 Ale zas ani prehováranie nemá rada, s ňou je to ťažké... Preto chcem mať nejaké alternatívy, keď nebude chcieť do bazéna, nebudem nútiť, ale keď bude chcieť, chcem mať pre ňu pomôcku, ktorá bude pre ňu vyhovujúca, zatiaľ sa javia tie plavky ako vyhovujúce, preto to zháňam...

levandulova111
autor
28. júl 2023

@muchotrafka298 ja verím tomu, že čím bude staršia, tým na sa to bude dívať inak... Zatiaľ to síce berie v pohode, ale akonáhle majú telesnú, nemusí mať ani bolesti a odmieta cvičiť a koľkokrát nechce ani do školy, cíti sa pri spolužiakoch nekomfortne... Takže je možné, že sa ani do bazéna nebude dať nalákať, ale ak by hej, chcem mať pre ňu nejaké riešenie...

h2
28. júl 2023

@levandulova111 Ja mám z toho, čo o dcérke píšeš, pocit, že ona sa nebude vôbec chcieť ísť kúpať, keď bude mať ešte menzes, nech by si jej ponúkla hociaké alternatívy. Tak možno ani nebude treba nič riešiť. Jeden víkend bez toho bazéna prežije. Keď má sociálnu fóbiu, 12 rokov a bude tam nejaký "cudzí" 14 ročný chalan, tak možno tým menej tam bude chcieť ísť. Proste ja by som na tvojom mieste spravila program, aby do toho bazéna ani nebolo kedy ísť.

levandulova111
autor
28. júl 2023

@h2 ja som sa s ňou o tom bavila, povedala som, že také plavky existujú a povedala, že dobre, nech ich kúpim... Ale tiež si myslím, že sa pred ním bude hanbiť celkovo... No nechám sa prekvapiť...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
28. júl 2023

@jana_eyre_2 ja nerozumiem,prečo si ma označila. Vôbec som na teba nereagovala,až teraz čítam,že si písala o nohavičkách aj ty.
Čítala som kadečo a aj logicky mi to príde,že jasné,že ťa krv z nohavičiek sa do okolia dostane. Určite v malom množstve,ale dostane,fyziku človek neoklame.
To potom pod takými plavkami a nohavičkamiusis byť úplne suchá a druhá vec,museli by byt má jedno použitie,nemohli sa dať prať,čiže ťa krv by tam bola uzavretá.
Už som videla ísť do bazéna aj ženy s vlozkami,či ich biele plavky mali ružové,atď,atď....to som písala na margo to,že už som videla hádam všetko a neprekvapí má nič. Mne je to úplne jedno,nech si každý robí čo chce. Ale aj napriek výdobytkom modernej doby sú limity. Iba sa reklamou nechávame ucicikat,že je všetko 100%.

terezka1947
28. júl 2023

A k mamičke,autorke.
Je to mladé dievča,začína menštruácia,dosť ma čo robiť s hormónmi,atď. Netlačia by som ju kvôli jednému kúpaniu do riešení,na kt.nedozrela.
Prešli sme si tým mnohé,že menzes je limit,ale nie strašný. Vždy je možnosť B,tak ako v živote. A keď už,tak hádam sa dá naplánovať kúpanie tak,aby ste aspoň raz za rok trafili víkend ,kedy menštruáciu nemá.

levandulova111
autor
28. júl 2023

@terezka1947 síce v novembri budú tri roky, čo má menštruáciu, ale sem tam sa stane, že zahapruje.. preto to neriešime takým štýlom, že vymyslieť niečo na čas, kedy nemá mať, lebo sa viackrát stalo, že jej prišli skôr, alebo neskôr, alebo aj dvakrát za mesiac... Čiže tak sa to naplánovať fakt nedá... No uvidíme ako to dopadne, ale ďakujem za názor 🙂

levandulova111
autor
28. júl 2023

@miriam11 a ja som si už začala myslieť, že som blázon 😂 a ono to je normálne 🙃😁❤️

terezka1947
28. júl 2023

@levandulova111 nemyslím to v zlom,chápem. Veď si pamätám na svoje začiatky😊
Skrátka,aj mladá žena sama musí prijať všetko okolo dospievania. A každá je iná,niektorá dozreje skôr,niektorá neskôr. Ale tiež by som ako mama hľadala riešenie.

akvi
28. júl 2023

@levandulova111
@miriam11 baby, ja som tampóny tiež nikdy nemohla, strašne ma to bolelo, keď som skúšala. Potom raz na VŠ ma donútil jeden idiot, čo nás učil plávanie, lebo sa nu nepáčilo, že mám druhýkrát za mesiac MS ( darmo som mu vysvetľovala, že mám krátky cyklus a že holt, proste to obcas vychádza aj 2x do mesiaca). Povedal, že ma vyrazí, ak nepôjdem do bazéna. Tak ja v tom strachu som si dala tampón, revala som to od bolesti a celý čas v tom bazéne mi bolo na zvracanie. Keď som vyšla, tak som skoro odpadla, tak zle mi bolo. A keď som sa potom aj inokedy snažila použiť tampon a hoc som bola v kľude, nie pod stresom, tak mne vždy bolo z neho zle. Proste trauma na celý život.

anaj_janka
28. júl 2023

@levandulova111 choď ku gynosovi a nech ti predpíše lieky na oddialenie menzesu. Peknú dovolenku prajem

levandulova111
autor
28. júl 2023

@akvi áno, aj mne bolo na zvracanie a nepohodu som cítila s tampónom, to bolo prvý a poslednýkrát, čo som ti skúsila... Teraz nedám dopustiť na Jessa (tuším tak sa to píše) z DM, neviem ani, že mám ms, pokiaľ by som nemala bolesti, žiadne nepohodlie, žiadny morky pocit, nič... Aj pri drahých vlozkach som cítila, že to tam mám mokré, stále som chodila na wc či som nepretiekla a pritom malý fľak .. pri týchto z DM ani neviem, že mám vložku ..

levandulova111
autor
28. júl 2023

@anaj_janka určite nechcem dávať 12 ročnému dievčatku takú silnú chémiu, ktorá toto dokáže... Hormóny s ňou plieskaju aj bez toho... Ale ďakujem za radu 🙂