icon

Autom do Grécka

alenpolak
24. máj 2013

ahojte, rada by som vas poziadala o rady. Celkom ma zaujalo ist autom do Grecka, napr. na Korfu. Mate nejake skusenosti s cestou, ubytkom? Kazda dobra rada dobra. Chodime uz vela rokov do Chorvatska, tak to chce troska zmenu. Dakujem pekne za prispevky.

kell147
8. júl 2014

Ahojte, nemáte niekto kontakty na ubytko v Nei Pori,alebo Paralia, Leptokaria ?

majobo
9. júl 2014

@cobhan Uz minuly rok v Srbsku stacil dospelemu OP, deti musia mat pas, hranica uplne v pohode.
Poprosim o radu skusenych, planujeme ist po 20.8. na Chalkidiki, ubytovanie na blint - v Chorvatsku nam to vzdy vyslo, aj v Bulharsku aj ked sme dlhsie hladali. Existuje nejake turist-info kancelarie v dedinach ako je to v Chorvatsku? Vdaka.

cobhan
9. júl 2014

@majobo ja som uz so Srbmi aj Macedoncami zakusila na hraniciach kadeco, staci aby tam bol nejaky blbec a je o zabavu postarane, preto radsej cez nich len s pasom...cim menej dovodov maju na vymyslanie, tym lepsie.
Na Chalkidiki mozes ist koncom augusta na blind a najdes v pohode ubytko. Ked uvidia, ze hladas, tak majitelia domov si vas aj sami odchytia. Nas tak nasla majitelka domu a bolo super, bolo to medzi dvoma dedinami, na plaz asi 100 m, na celej plazi max. 20 ludi a nie hlava na hlave. Vzdy sa da spytat v nejakej kancelarii, oni vacsinou maju zazmluvnene ubytko na celu sezonu a vzdy sa nejaka volna izba najde, aj ked to moze byt trosku drahsie. Na v Polyxrono ponukali pre 4 izbu za 55 a babu som ukecala na 40 za noc.

majobo
9. júl 2014

@cobhan Vďaka za info.

gloruska
13. júl 2014

@janinah my ideme z Novych Zamkov 24.7. Ubytko mame zarezervovane cez babu ktora tam zije. Vidime sa??? 😉

janka_puf
24. júl 2014

V sobotu cestujeme do grecka na slepo-ale oči budeme mat otvorene...,nechce sa niekto pridať?Vyražame zo Spišskej Nove Vsi,s dieťaťom-7 rokov.

tinkyvinky
24. júl 2014

Ahoj, aj my chceme ísť do GR v sobotu 9.8. (2dosp. + deti 8 a 10 r.) a tiež by sme uvítali spoločníkov na cestu.
Keby sa niekto chcel pridať ozvite sa na ivona@zoznam.sk

dlexy
1. aug 2014

chcela by som ísť autom do Grecka.Nechce sa niekto pridať,?

nair
4. aug 2014

Ahojte, celé leto sme s mm dohodnutí, že ideme do Chorvátska okolie Dubrovníka, no dnes ráno sme sa spontánne rozhodli, že skúsime Grécko, tak od rána študujeme, keďže zajtra ráno vyrážame 😀
Chceli by sme kdesi na polceste na dve noci prespať, s tým, že by sme si jeden deň urobili poznávačku napr. v Belehrade.. Alebo kdesi na polceste.. Aké mesto niekde v strede cesty odporúčate? 🙂
A ešte by som Vás prosila o tipy na destinácie - hľadáme skôr niečo pokojnejšie, nočný život nás nezaujíma, skôr sa prejdeme zaujímavým historickým centrom.. Prázdnejšie pláže, bez morských príšer (na pláži a vo vode chcem byť bosá 😝 ), ideálne s plytším vstupom do vody, keďže mm je neplavec.. 🙂
Dajte tipy.. Prípadne aj na výlety v okolí 😉
Ďakujem.. a uživajte si leto a dovolenky 🙂

alenpolak
autor
4. aug 2014

@nair ahoj, my sme sa prave vratili z dovolenky. Tento rok sme boli v Nikiti na Chalkidiki. Super ubytko s peknou zahradou, velmi mila domaca, taka mlada baba. Nikiti je take troska rusnejsie vecer. Ale minuly rok sme boli troska nizsie v Toroni, ubytovani sme boli v Lainis studios a tiez super. Kludne mestecko, naaaaadherna piesocna siroka plaz, hned oproti apartmanom s krasnou zahradou. Lehatka aj slnecnik zadarmo. V mestecku par taverien, kde sa dalo dobre najest. Jazdili sme troska po okoli, nasli sme si opustene plaze a uplne super dovca. More teplucke, cistucke. Mozem len doporucit. Na Chorvatsko sa uz poslednych par rokov nedalo spolahnut, co sa tyka pocasia. Tu nam svietilo slnko celych 12 dni, takze parada 🙂

nair
4. aug 2014

@alenpolak Ďakujem krásne za info 🙂 Takže sa teším, dúfam, že to dobre vyjde aj nám 😉

bez123
5. aug 2014

@momka Treba si dať pozor, aby ste obišli Thessaloniki, lebo tam sa zdržíte. Cesta sa dá zvládnuť od cca. 15 hod. Maďarsko a prvé 2/3 Srbska dobrá diaľnica, 1/3 Srbska nič moc /stavajú diaľnicu, sú tam obmedzenia, obojsmerná cesta cez hory-lesy/, Fyrom časť diaľnica - horšia, časť obojsmerná cesta, tak isto cez hory-lesy, ale nič hrozné. Yhruba v polovici cesty je možnosť oddychu a stravy v Predajane pod Niš -om. V gevgeliji na hraniciach s Gréckom Duty free - mimoriadkne lacné cigarety. Grécko v pohode. Na hraniciach nám ešte batožinu nepozerali. My chodíme na Paráliu, je tam Lidl, niektoré ceny nižšie, ako u nás, aj pitný režim netreba brať so sebou. V taverne sa dá za 5 e.- dobre najesť, záleží od náročnosti. Vyrážame v tento piatok. 😵

cutty
5. aug 2014

Ahoj aj my sa chystame na Paraliu prvykrat tento rok. Rada by som vedela ako to funguje na plazi s lehatkami a slnecnikmi -vraj staci zakupit pitie ? Plaze su pekne ciste? Dakujem

nair
19. aug 2014

Pridávam našu skúsenosť z dovolenky:
Cesta dole - bez problémov, stáli sme iba pol hodiny na hraniciach Srbsko - Macedónsko.. V pohode nás pustili s OP.. Spali sme dve noci v Belehrade, lebo sme si ho chceli pozrieť, mesto je pekné, centrum sa dá za deň prejsť pešo.. potom sme sa zastavili v Skopje (tam sme mali problém s navigáciou - Skopje nemalo spracované mapy, takže sme tam dosť blúdili a na každom semafore nám počerní mladíci napriek našim protestom umývali čelné sklo a žobrali prachy.. Skopje je krásne mesto, ale radím sa mu radšej vyhnúť 😉 ) Potom sme prespali v Thessaloniki a ráno sme sa vybrali hľadať ubytko, keďže sme nemali nič rezervované. Vybrali sme si letovisko Sarti na Chalkidiki, bol trochu problém nájsť ubytovanie, ale napokon sa podarilo.
Mesto bolo krásne, skôr menšie, pokojnejšie, vhodné pre rodiny deťmi.
Pláže čisté, neprepchaté, mestská pláž krásna široká s hrubším pieskom a hlbšou vodou, kúsok pod mestom pláž s jemnučkým pieskom a plytkým vstupom do vody. V meste veľa obchodíkov, Carrefour, bary, reštaurácie.
Ubytko - trojposteľový apartmán s prísteľkom nás ako dvojicu stál 65€ na noc. Všetko ok, slušné čisté, iba ako tu už baby spomínali vybavenie kuchyne slabé - dvojplatnička, z čoho jedna platnička bola s priemerom 10 cm, jeden hrniec, jedna panvica s extra priľnavým dnom, žiadna varecha.. 🙂
A veľa komárov..
Nám osobne chýbali v tejto oblasti možnosti na jednodňové výlety do okolitých mestečiek, túlanie sa historickým centrom (v porovnaní s Chorvátskym alebo Slovinským pobrežím), národné parky.. Bolo to hlavne o ležaní a prechádzkach po pláži, a posledné dva dni sme sa už na jednom mieste nudili 🙂 Boli sme pozrieť iba v Toroni (nám sa viac páčilo v Sarti).
Cesty boli všeobecne úplne v pohode, až na to, že Gréci jazdia ako blázni, plná čiara, stopka, semafor.. to im nič nehovorí, keď sme sa nesprávali ako oni, trúbili po nás 🙂
Cesta domov bola komplikovanejšia. Opäť sme prespali v Thessaloniki, aby sme neprišli domov v noci.. Na hraniciach Macedónsko - Srbsko sme stáli hodinu, Srbsko - Maďarsko 5 hodín - colníci kontrolovali batožinu, niektorým kázali povyberať celý kufor, clili alkohol.. My sme našťastie nič nemali, iba nazreli do kufra, spýtali sa na alko a pustili nás ďalej. Domov sme napokon došli o pol 4 v noci a po 1400 šťastných km nám asi 50 m pred značkou LM do cesty vošiel jeleň.. Našťastie mm v pohode ubrzdil.
Grécko autom bolo úplne v pohode, odporúčame.. 🙂

juliar
1. sep 2014

Ahojte. Cestu do grecka autom odporucam, nie je to nic hrozne. Chodievame kazdy rok zo susedmi do Chorvatska. Tento rok sme sa 2hodky pred odchodom rozhodli ze koli pocasiu skusime ist tento rok az do Grecka. Nelutujem! CEsta o kusok dlhsia, ale chodievame na 2tyzdne a to pocasie a teplucka voda za to stala! Decka (nase 6 a skoro 3r a ich 4a 2,5) si vody este nikdy predtym tolko neuzili. NAsim byva vacsinou zima, ale tento rok to bolo super. To bolo na grecku to najlepsie 🙂

Ale aby som bola konkretnejsia a praktickejsia: Cesta nam trvala cca 14,5hodky (s kratkimi prestavkami). Isli sme cez Madarko, Srbsko, Macedonsko az na Chalkidiki. Vacsina ciest boli dialnice, takze sa pomerne dobre soferovalo. (striedali sme sa s manzelikom) V Macedonsku sme si kupovali tusim 20dnovu dialnicnu znamku za cca 20eur. (tyzdnova bola tusim za 15eur) V Srbsku a v Macedosnku sa platia dialnicne myta. Dohromady to bolo priblizne 15eur jednym smerom. Odporucam platit kartou (ak to mate bez poplatkov) Pretoze v eurach to vychadzalo vzdy aj o 50% viac. Benzin v Grecku je cca 1,6-1,7eura/l (v case ked u nas stoji tesne pod 1,5eura). Najviac sa oplati asi v Macedonsku kde to tusim vychadzalo nejak 1,25eur/l (kurz cca 60=1e) v Srbsku tusim nejak 1,4eur/l . Treba zase platit ich menou, alebo kartou.
Statie na hranicich bolo cca 15-30min. Jedine cestou spet sa dlhsie stalo na Srbsko-Madarskych hranicich cca 1,5hodin :( isli sme v piatok v sobotu sa tam caka asi este dlhsie. My sme to obisli cez iny prechod, ale zase sme sa zdrzali cestou cez dedinky.

CEny potravin v Grecku su o kusok drahsie ako u nas, ale v pohodicke. Znazili sme sa nakupovat v lidli a Carefure. Bezne potraviny boli drahsie len o par centov. (mlieko cca 70c, chlieb taky maly od 40c v lidli po 1euro v icnych obchodoch, maslo 1,8eura...) Voda bola udajne pytna, ale predpokladam ze skor z nejakeho zasobnika, takze sme si vodu na pitie kupovali (ako aj domaci🙂 6ks x 1,5litra vody stalo dohromady 1,2-1,8eura, takze nic hrozne. Zmrzka zacinala od 1eura. Velke sledke buchty priamo na plazi tak za 1-2eura. V restikach asi tak ako u nas v BA, velmi rozne ceny cestoviny, pizza, salty...cca 5-7eur. Morske priserky a ryby samozrejme drahsie. Najlacnejsie vychadzala gyros v pite za 2,2e -3eura. Bola to vzdy celkom velka porcia, placka, kopec mesa, nejaka zeleninka, niekedy aj dresink a hranolky, ktore sme si vzdy pytali oddelene na tanier -pre decka 🙂

Ubytovanie na blink. Zohnali sme, ale od 15.8. maju vraj greci hromadne dovolenky, takze bolo dost obsadeno.
Ceny ubytovania sa velmi lysili nie len od lokality a vzdialenosti od plaze, ale hlavne od urovne. Takze casto sme nasli ubytko za 40eur/apartman a hnet vedla za 80eur. My sme byvali nakoniec v takom lacnom za 40, ale neboli sme velmi spokojni. Izby sa este dali, ale kuchyna bola spolocna asi pre 13apartmanov -boal tam naozaj spina a smrad, takze sme si varievali radsej na vlastnom na velkej terase hnet pri plazi.

Niekto sa tu pytal ako sa dorozumiete, nuz tak rovnako ako vsade inde. Mladi a ludia v obchodoch a v sluzbach vedia po anglicky, stary ludia vedia vacsinou len po grecky 🙂 Iba raz sme mali problem dorozumiet sa.

Kedze sme tam boli dlhsie, stihli sme aj trosku cestovat. Lokality boli rozne, kazdemu sa paci nieco ine, ja uprednostnujem skor sukromne plaze aj ked kamienkove ako krasne pieskove preplnene slnecnikmi 🙂
Kto ma zaujem, pridam aj album fotiek, ale ako som pisala su to rozne lokality - Npr okolie Neos Marmaras, Sarti ale aj Leptokaria -tam sme byvali 3dni v bungalovoch v kempe.

horana
4. sep 2014

@nair ad "posledné dva dni sme sa už na jednom mieste nudili" - skoda ze ste si dopredu nespravili zoznam peknych plazi na Sithonii(stredny prst Chalkidik) okrem Sarti, je ich tam viac, a to doslova par minut autom od Satri ci uz na sever alebo na juh, kazdopadne blizsie nez spominane Toroni, uz len sice preflaknuta ale stale super tyrkysova Orange beach by bola vitanou zmenou, nehovorim o Kalamitsi (asi najkrajsia, oproti plazi je maly ostrov kde sa lahko doplava, po nom vedie cesticka na jeho vrchol odkial je krasny vyhlad, je tam maly chramik a greka vlajka pre deti je to hec chodit to obkukovat, zaroven na tejto plazi asi najkrajsi druh piesku), Vourvorou Karidi (zaliv pre deti v prostredi peknych stromov, kludna voda a velmi cista), Kriaritsi (panu bohu za chrbtom a pritom esteticky krasna da sa vyhrievat na boku na plochych efektnych balvanoch a lozit po nich), Artenistis (vraj viditelna aj z vesmiru na snimkoch velmi priehladna voda az do velikanskch hlbok vhodna na snorchlovanie)..adt...- to su vsetko skvosty, urcite sa tam sa na tyzden byt kazdy den na uplne inej krasnej plazi byvajuc v Sarti...ked by bol zaujem mozem poslat gps suradnice tychto plazi a vyberte sa este raz, zazijete uplne inu dovolenku 😉

nair
4. sep 2014

@horana Ďakujem 🙂 My sme sa deň pred odchodom rozhodli, že nejdeme do Chorvátska ako väčšinou, ale skúsime Grécko, takže Sarti bolo prvé vygooglené stredisko, ktoré sa nám celkom pozdávalo 😉
Skôr som to celé myslela tak, že ešte nemáme deti a navyše veľmi nie sme typy, ktoré baví ležať na pláži, ja vydržím pár dní, resp. poobedí, ale mm je neplavec a opaľovanie tiež nie je naše najväčšie hobby, takže skôr nám vyhovuje aktívnejšia dovolenka, v Chorvátsku (a napr. aj v Slovinsku) sme dni na pláži striedali s výletmi do okolitých miest s historickými centrami, korzami, prístavmi, resp. do nár. parkov - a potom cestou nazad sme sa ešte podvečer zastavili vždy na nejakej inej pláži. Čo sa týka tohto, mali sme ísť radšej niekam bližšie k Aténam, Meteore,.. a iným zaujímavým miestam, ktoré nepoznám.. no to sme nestihli pred cestou domyslieť a naštudovať 😀
Nabudúce budeme múdrejší.. Alebo budeme rodičia a dovolenku viac prispôsobíme deťom - čo sa toho týka, je Grécko určite ideálne 😉 Samozrejme nehovorím, že sa nám nepáčilo, bolo výborne, len konštatujem čo tam konkrétne nám dvom chýbalo 😉

dasa71
4. sep 2014
Používateľ dasa71 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dasa71.

Grecko je super my sme boli tento rok na Kose 🙂 🙂 🙂

nair
4. sep 2014

Ešte mi napadla naša nepekná skúsenosť, našťastie už zabudnutá hlúpa náhoda.. 🙂 Ako vraví @juliar 15.8. majú Gréci štátny sviatok - Nenabovzatie Panny Márie - a preto okolo toho dátumu veľa cestujú a dovolenkujú a všetky apartmány sú plné. Keď sme sa ubytovali, dohodli sme sa s domácimi na 7 dní, no dátum odchodu nám napísali po 8 nociach.. My sme sa orientovali podľa dátumu a neriešili dni. Jasné, bola to aj naša chyba, no absolútne sme nečakali, že nás po 7. noci poobede (!) vyhodia z apartmánu s tým, že tam majú na jednu noc rezervačku pre Grékov, ktorí už čakajú kým odídeme.. Napokon to dopadlo dobre, odišli sme do Thessaloniki, kde sme podvečer obzreli mesto a skoro ráno sme vyrazili domov 🙂

lejla1977
7. jan 2015

@sharlotta Jeeej aj mi chceme isť autom a tiež zvažujem tento termín, ubytko už máte?

lejla1977
7. jan 2015

@sharlotta Jeeej aj mi chceme isť autom a tiež zvažujem tento termín, ubytko už máte?

sharlotta
16. jan 2015

@lejla1977 pisala som aj IP, tak neviem, ci doslo...My sme uz rezervovali tu https://www.booking.com/hotel/gr/assamaris-fam.... Ale az na prelome jula a augusta.

lejla1977
16. jan 2015

Ahoj
jooj krásny hotel ste vybrali. Aj miesto vyzerá úžasne tak už len zaželám krásnu dovolenku a kopec zážitkov.... U nás nakoniec Grécko padlo tohto roku sa ide do Albánska tak uvidíme odchádzame začiatkom júla.

sharlotta
16. jan 2015

@lejla1977 fuuu...a to sa nebojite ist do Albanska s detmi (kvoli hygiene)? Hlavne dufam, ze nie si blondina 😉

lejla1977
16. jan 2015

nie nebojím, kopec ľudí teraz chodí je tam fakt krásne, tak Grécko možno na rok...

sharlotta
16. jan 2015

@lejla1977 viem, ze je tam krasne, bola som v Ciernej Hore a Albansko je skoro to iste. No ja moslimov nejak zvlast nemusim po poslednej skusenosti v Tunisku, tak neviem, ci sa este niekedy odhodlam do moslimskej krajiny...Tak potom zreferujes, ako bolo 😉 a mozno buduci rok vymenime krajiny 😉 Aj vam krasnu dovolenku, hlavne nech sa deti vyjasia a vy si oddychnete.

bernette
19. jan 2015

@zusvoo môžem sa spýtať, pláže sú piesočnaté? vďaka

zusvoo
20. jan 2015

Ahoj,
väčšina áno, alebo je to jemný štrk čo sa týka piesku odporúčam veľmi, každá pláž je iná napíš mi kam sa chystáte a poviem Ti presne.