icon

Autosedačka do lietadla na 10-hodinovú cestu

bora0123
28. apr 2023

Ahojte maminy, planujeme na dlhu cestu lietadlom (10h) a chcem sa spytat ak ste leteli dlho s detmi 1r ako ste riesili to "dvojhodinove pravidlo" co sa autosedacky tyka? 😅 polovica letu bude v noci, tak som myslela ze si tam aspon pospi, ale ked mi povedali ze dieta moze byt v sedacke max 2 hodiny za den tak som sa zlakla 🙈

Strana
z2
matkahelka
28. apr 2023

@yanni tak 6tyz. mozno hej, to spi este vkuse. ale s takym som neletela. leteli sme, ked mala 8 mes.a 13 mes. a nehrozi, ze by som ju dala zo seba dole a este niekam zapinala. v stotine sekundy by bola hore. kazdy nech robi ako uzna za vhodne. keby to bolo extra safe, bolo by to bezne odporucane leteckymi spolocnostami. ja som to zatial nikde nepostrehla.

yanni
28. apr 2023

@fion22 problem je len, ze tieto vecicky nemaju certifikaciu na pouzitie v lietadle a väcsina airlines ti to nedovoli rozlozit. Batpozina musi ist nad hlavu do odkladacieho priestoru.

bluka2
28. apr 2023

Baby, fakt to používajú ľudia, veľakrát som to už videla na letoch do Afriky, Ázie... Ja síce neviem prečo, lebo moje deti vždy spali normálne a nebol žiadny problém

yanni
28. apr 2023

@matkahelka je to extra safe a je to odporucame. Kazde lepsie airlines maju na vlastnych webkach zoznam sedaciek plus napr. Lufthansa ma extra clanok o tom. Pokym na to nebude zakon (ako napr. v autach) , tak ta nik nemoze donutit to pouzivat ale ani airline ti nemoze zakazat, zobrat sedacku s certifikaciou do lietadla. Niektore airlines vyzaduju nahlasit dopredu, pri niektoriyh staci pri checkine povedat, ze mas sedacku (jedna sa tu o dieta starsie ako 2 roky. Pre mladsie musis kupit prislusnu letenku, takze tam to uvdies tak ci tak).

sisaka
28. apr 2023

@bora0123 mimochodom dieťa je k tebe pripútané pásom, nesedí “len tak”, takže žiadne “lietanie” pri turbulenciách nehrozí

matkahelka
28. apr 2023

@fion22
pod nohami nesmies nic mat. toto ti personal vezme a vylozi hore.

bora0123
autor
28. apr 2023

@matkahelka ono sa to dlhu dobu planovalo presadit, ale nakoniec sa rozhodlo ze "je bezpecnejsie pre dieta ist nepriputane v lietadle ako priputane v aute" a touto logikou sa to pravidlo zatial nepresadilo, pretoze by to prinutilo vela rodin ist napriklad autom (kvoli cene letenky) a tam je sanca na nehodu ovela vyssia....
https://carseatblog.com/47288/myth-busting-why-...
Takze je to extra safe, len pravdepodobnost ze pride extremna turbulencia alebo daka zrazka je velmi nizka tak sa o tom nehovori...

yanni
28. apr 2023

@bluka2 Tu nejde len o spanie. Skor o to pohodlie na dlhych letoch. Moje tiez spali, ale furt sa prehadzovali a raz (jediny krat, co sme nemali sedacku) sa dcera zosuchla do medzery medzi sedadlo a stenu lietadla. To bolo kriku o 3tej rano. Mala myslim ca. 3 roky.

yanni
28. apr 2023

@sisaka ano je na tebe priputane. Lenze teba ked hodi dopredu, tak su mozes svojim trupom dieta pridusit. Cim mensie/mladsie dieta, tym je tam to riziko väcsie.

yanni
28. apr 2023
bora0123
autor
28. apr 2023

@sisaka ano ale ja som vyssie popisala preco je prave dieta priputane o rodica nebezpecne 😅

yanni
28. apr 2023

@bluka2 a vies v com je este vyhoda? Kerd mas auto z pozicovne, tak po prve mas vlastne sedacky, ktore poznas a vies, ze deti v nick sedia dobre a bezpecne a po druhe, ked ich odovzdas do podpalubia, tak nikdy nevies ako s nimi zaobchadzali. Sama urcite vies ako hadzu s batozinou. Ja som v Riyadhe videla casto na vlastne oci ako lietali kufre.

bora0123
autor
28. apr 2023

@yanni inak presne nad tymto rozmyslam, ked je vajicko takto v strede je tam este priestor prejst? 🙈 mam dilemu ci nedat vajicko radsej k oknu kvoli tomu...

yanni
28. apr 2023

@bora0123 toto uz bolo v Europe po prestupe, business class, dalo sa ale natesno. V Economy je to tak natesno, ze sa vajce opiera o predne sedadlo. Vo velkom lietadle do/z Europy v bussiness class ziadny problem. My vzdy rezervujeme miesta v prvej rade hned za stenou. Tam mas vela miesta. V economy ale neviem. Economy medzikontinentalne sme nikdy neleteli. Skus rezervovat miesta hned za stenou. S jednym dietatom nie je problem. Das ho k oknu a je vybavene.

fion22
28. apr 2023

@yanni
@matkahelka pracovala som ako letuška, môj muž je pilot. To čo hovoríte, že nič nesmie byť pri nohách atď máte pravdu, ale to platí len pre štart a pristátie, alebo núdzové exity. Má to rozmery batožiny, a tak to môže ísť do lkabíny, a počas letu ...je dôležité len to, aby dieťa bolo viditeľné pripútané počas turbulencie. Na štart/ pristátie by to muselo byť samozrejme zbalené.

bora0123
autor
28. apr 2023

@fion22 ale tu ide skor asi o to ze pocas turbulencie vzlietania a pristavania by som ho musela mat na nohach tym padom ci? 😅 a ja som tu letenku navyse kupovala prave preto aby bol vtedy priputany na svojom mieste....ale ako napad je to super pre starsieho by sa to isto dalo vyuzit 😁

fion22
28. apr 2023

@bora0123 no presne, ja som len na margo tých 10h a že 2 h vo vajíčku a týmto vyplniť ten zvyšok 😁🤗 ja by som osobne vo vajíčku na štart a pristátie určite, počas turbulencie ak je viditeľne priputané tak ho určite nikto nebude budiť 🤗

sisaka
28. apr 2023

@yanni keby som si nemohla sklopiť sedačku pri 10 hodinovom lete, lebo za chrbtom mám autosedačku nalepenú na mojom sedadle, tak by som sa na 100% sťažovala.

bluka2
28. apr 2023

@yanni ja ani nemám autosedačky 🤣🤣🤣 ale to tu radšej nebudem hovoriť.... V Nemecku aj tak preferujem vlak a bicykel a inde sa na tom až tak nezakladajú...

bora0123
autor
28. apr 2023

@sisaka tak bezpecnost deti prvorada 😅 mozno by si sa tym stazovanim dostala na nejake volne miesto business class a vsetci by bolo spoko

yanni
28. apr 2023

@bluka2 v celej EU si v aute "zakladaju". V kazdej krajine EU je "sedackovy" zakon, kedze je to EU zakon. Ci uz jednotlivci v aute sedacku pouzivaju alebo nie, to uz je ich problem. Ja som na auto odkazana, takze tie sedacky mame. A vzdy som vyberala take aby pasovai aj dietatu aj mali aircraft certifikat.

yanni
28. apr 2023

@sisaka toho sa bat nemusis. Vajcia najdes na jednom lete mozno tak najviac dve, s velkym stastim tri. Pre dieta, ktore sa zmesti do vajca (cize ma menej ako dva roky) musis extra objednat letenku so sedadlom a to väcsina aeroliniek neumoznuje online (len ak oklames datum narodenia), musis zavolat na zakaznicku linku a oni automaticky ponuknu sedadla v prvom rade / za stenou. takze tohto sa fakt bat nemusis.

bluka2
28. apr 2023

@yanni ani nie... V taxi tuším väčšinou nemusí byť, ani v tom Nemecku nie?

bluka2
28. apr 2023

@yanni inak sedackpvy zákon je aj v mozambiku, ale tam na 99% len cudzinci ich používajú. Na juhu Európy sa mi nikdy nestalo, že by nejaký uber navrhol sedacku

bora0123
autor
28. apr 2023

@yanni nas to pustilo aj k vyberu miest cez LOT 🥹 a prvykrat ideme so sedackou tak nas nenapadlo sa dat k stene 🥲

sisaka
28. apr 2023

@bora0123 tak to by sa mi páčilo 😀

sisaka
28. apr 2023

@bluka2 rozhodne nie v Severnej Amerike, taxi tu patri pod verejnú dopravu, sedačky v taxíku nemusia byť. Uber netuším, už mám našťastie veľké deti a toto riešiť nemusím 😅

bluka2
28. apr 2023

@sisaka však ja tvrdím to isté 🙂

sisaka
28. apr 2023

@bluka2 však ja viem 😉, ja len potvrdzujem, že to nebude nejaký štandard sutosedačky v taxíkoch

Strana
z2