Autosedačka do lietadla na 10-hodinovú cestu
Ahojte maminy, planujeme na dlhu cestu lietadlom (10h) a chcem sa spytat ak ste leteli dlho s detmi 1r ako ste riesili to "dvojhodinove pravidlo" co sa autosedacky tyka? 😅 polovica letu bude v noci, tak som myslela ze si tam aspon pospi, ale ked mi povedali ze dieta moze byt v sedacke max 2 hodiny za den tak som sa zlakla 🙈
Baby, fakt to používajú ľudia, veľakrát som to už videla na letoch do Afriky, Ázie... Ja síce neviem prečo, lebo moje deti vždy spali normálne a nebol žiadny problém
@matkahelka je to extra safe a je to odporucame. Kazde lepsie airlines maju na vlastnych webkach zoznam sedaciek plus napr. Lufthansa ma extra clanok o tom. Pokym na to nebude zakon (ako napr. v autach) , tak ta nik nemoze donutit to pouzivat ale ani airline ti nemoze zakazat, zobrat sedacku s certifikaciou do lietadla. Niektore airlines vyzaduju nahlasit dopredu, pri niektoriyh staci pri checkine povedat, ze mas sedacku (jedna sa tu o dieta starsie ako 2 roky. Pre mladsie musis kupit prislusnu letenku, takze tam to uvdies tak ci tak).
@fion22
pod nohami nesmies nic mat. toto ti personal vezme a vylozi hore.
@matkahelka ono sa to dlhu dobu planovalo presadit, ale nakoniec sa rozhodlo ze "je bezpecnejsie pre dieta ist nepriputane v lietadle ako priputane v aute" a touto logikou sa to pravidlo zatial nepresadilo, pretoze by to prinutilo vela rodin ist napriklad autom (kvoli cene letenky) a tam je sanca na nehodu ovela vyssia....
https://carseatblog.com/47288/myth-busting-why-...
Takze je to extra safe, len pravdepodobnost ze pride extremna turbulencia alebo daka zrazka je velmi nizka tak sa o tom nehovori...
@bluka2 a vies v com je este vyhoda? Kerd mas auto z pozicovne, tak po prve mas vlastne sedacky, ktore poznas a vies, ze deti v nick sedia dobre a bezpecne a po druhe, ked ich odovzdas do podpalubia, tak nikdy nevies ako s nimi zaobchadzali. Sama urcite vies ako hadzu s batozinou. Ja som v Riyadhe videla casto na vlastne oci ako lietali kufre.
@bora0123 toto uz bolo v Europe po prestupe, business class, dalo sa ale natesno. V Economy je to tak natesno, ze sa vajce opiera o predne sedadlo. Vo velkom lietadle do/z Europy v bussiness class ziadny problem. My vzdy rezervujeme miesta v prvej rade hned za stenou. Tam mas vela miesta. V economy ale neviem. Economy medzikontinentalne sme nikdy neleteli. Skus rezervovat miesta hned za stenou. S jednym dietatom nie je problem. Das ho k oknu a je vybavene.
@yanni
@matkahelka pracovala som ako letuška, môj muž je pilot. To čo hovoríte, že nič nesmie byť pri nohách atď máte pravdu, ale to platí len pre štart a pristátie, alebo núdzové exity. Má to rozmery batožiny, a tak to môže ísť do lkabíny, a počas letu ...je dôležité len to, aby dieťa bolo viditeľné pripútané počas turbulencie. Na štart/ pristátie by to muselo byť samozrejme zbalené.
@fion22 ale tu ide skor asi o to ze pocas turbulencie vzlietania a pristavania by som ho musela mat na nohach tym padom ci? 😅 a ja som tu letenku navyse kupovala prave preto aby bol vtedy priputany na svojom mieste....ale ako napad je to super pre starsieho by sa to isto dalo vyuzit 😁
@bluka2 v celej EU si v aute "zakladaju". V kazdej krajine EU je "sedackovy" zakon, kedze je to EU zakon. Ci uz jednotlivci v aute sedacku pouzivaju alebo nie, to uz je ich problem. Ja som na auto odkazana, takze tie sedacky mame. A vzdy som vyberala take aby pasovai aj dietatu aj mali aircraft certifikat.
@sisaka toho sa bat nemusis. Vajcia najdes na jednom lete mozno tak najviac dve, s velkym stastim tri. Pre dieta, ktore sa zmesti do vajca (cize ma menej ako dva roky) musis extra objednat letenku so sedadlom a to väcsina aeroliniek neumoznuje online (len ak oklames datum narodenia), musis zavolat na zakaznicku linku a oni automaticky ponuknu sedadla v prvom rade / za stenou. takze tohto sa fakt bat nemusis.

@yanni tak 6tyz. mozno hej, to spi este vkuse. ale s takym som neletela. leteli sme, ked mala 8 mes.a 13 mes. a nehrozi, ze by som ju dala zo seba dole a este niekam zapinala. v stotine sekundy by bola hore. kazdy nech robi ako uzna za vhodne. keby to bolo extra safe, bolo by to bezne odporucane leteckymi spolocnostami. ja som to zatial nikde nepostrehla.